PDA

Виж пълна версия : knoppix 3.1 и инсталиране на Debian

Mikis
12.12.02 г., 02:40
Диска към последния брой към списание Софтуер съдържа Knoppix 3.1, базиран на Debian. Идеята е много добра и тази дистрибуция адски ме кефи. Основното е, че се зарежда от СД без да пише нищо по твърдия диск. Само за 2-3 минути се зарежда пърлнофункционална линукс система с КДЕ 3,0, Мозила 1,2, Open Office 1,0 и други благинки. Най-важното, за което се сещам, че може да послужи е да спаси данните в случай, че Уиндос се срине. Това особено важи за Уин ХП, ако всички дялове на твърдия диск са NTFS. Проблемът е, че почти всички папки на моя хард са на кирилица и Knoppix-a не ги вижда след като се монтира hda1. Вижда всички папки на лат но тези на кирилица ги няма, точно те обаче са най важни, защото съдържат цялата служебна документация и други лични данни. Въпросът ми е мога ли да накарам Knoppix да вижда кирилските папки и как? Другото интересно приложение на Knoppix било като графичен инсталатор на Debian. Единственият проблем бил, че този инсталатор (като изключим, че е на немски) бил много начална версия и могъл да съсипе данните на твърдия диск. За това ми е интересно някой инсталирал ли е Дебиан по този начин и какви са му впечатленията. Аз не смея да рискувам, че ако стане грешка ще ми побелеят косите и гарантирано губя работата :(

ai_sektir
12.12.02 г., 10:12
kato na4alo spri da si imenuvash papkite na kirilica - samite windowsi imat problemi poniakoga s tiah pyk kamo li druga OS pyk bila tia i linux - principno ne sym imal problemi no kogato se prekompilira iadroto v configuraciata ima vyzmojnost da se pusnat edin kup encodingi za nujdite na fileovite systemi (Native Language support) ama ti pyk polzvash Live CD - vyobshte niakoi ot novite izgyzici sa prosto izgyzici ako beshe tolkoz hubavo Live CD-to nikoi nemashe da polzva Hard Disk - zemi si edna po normalna distribucia sloji si ia kato vtora OS shtom prekompilirai si iadroto kakto dusha ti saka i si barai **** - nedei da tyrsish pod vola tele

The Penalty
13.12.02 г., 20:11
Страхотно!!!!
Тамън пиша от тоя Knoppix 3.1 :-)
Просто буутнах от ЦД-то, и влязох в Интернет (без никакви ядове) разпозна ми всичкия хардуер и в момента си слушам МP3-kи...
Просто съм възхитен!!!

Утре ще го пробвам изобщо без хард диск.

П.П.
Това е *НАЙ* лесната за пускане и работа дистрибуция с която съм работил а си има и КДЕ 3.

ЕДИТ: Забравих да кажа: виждате че пиша на кирилица нали? Това не са тагове - това е истински кирилизиран LINUX (с поддръжка на фонетична подредба). Много поздрави на Бил Гейтс, не съм имал Windows който да се оправи толкова безпроблемно.

pesho_p
14.12.02 г., 14:18
Originally posted by Mikis
Проблемът е, че почти всички папки на моя хард са на кирилица и Knoppix-a не ги вижда след като се монтира hda1. Вижда всички папки на лат но тези на кирилица ги няма, точно те обаче са най важни, защото съдържат цялата служебна документация и други лични данни. Въпросът ми е мога ли да накарам Knoppix да вижда кирилските папки и как?
Как точно си монтираш дяла? Пробвай с:

# mount -t ntfs /dev/hda1 /mnt/където_там_си_го_монтираш -o iocharset=cp1251

и ако конзолата ти е кирилизирана ще си видиш папките и файловете каквито са. Ако ли пък не (просто го нямам този Knoppix, че да пробвам) - пак ще ги видиш, но под формата на "маймунки" :)

* - по-горе замени ntfs с vfat в според зависи каква ти е файловата система на hda1, но понеже говориш за NTFS и WinXP, та реших, че случаят при теб е такъв.

Mikis
20.12.02 г., 13:46
Originally posted by pesho_p

Стана. Работи. Специално Knoppix-а монтира автоматично всичко което намери още при стартирането, за това и не се сетих да пиша опции в конзолата. Папките излизат на маймуница но важното е, че се четат. Не знам защо обаче потребителят по подразбиране в Knoppix-a е не е root, ами knoppix. Така и така тази дистрибуция не записва нищо по твърдия диск, така че дори да се обърка нещо няма опасност за системата. Единствения ефект е, че не мога да записвам данни върху hda5 (ext3) дяла на Слакуер, които си е редовно инсталиран, но това е друга тема... Мерси за инфото:ghi: :rotate:

pesho_p
22.12.02 г., 16:12
Стана. Работи.

Ша стане я! Няма къде да върви. Веднъж да се докопа човек до комндния ред и "Няма невъзможни неща!", както обичат да казват две шм*тки от ефира (или е по-правилно да се каже "етера"?) на една телевизия :D

Специално Knoppix-а монтира автоматично всичко което намери още при стартирането, за това и не се сетих да пиша опции в конзолата. Папките излизат на маймуница но важното е, че се четат. Не знам защо обаче потребителят по подразбиране в Knoppix-a е не е root, ами knoppix. Така и така тази дистрибуция не записва нищо по твърдия диск, така че дори да се обърка нещо няма опасност за системата. Единствения ефект е, че не мога да записвам данни върху hda5 (ext3) дяла на Слакуер, които си е редовно инсталиран, но това е друга тема... Мерси за инфото

Ами аз откога ти опявам да ги зарежеш тези "автоматични" неща и да почнеш да учиш както трябва - т.е. от конзола без всякакви удобства към графични среди с всевъзможни "умни" екстри, опитващи се да "мислят" вместо теб. Обаче, така като гледам, май не си взимаш поука :rolleyes:
Първо Mandrake, сега Knoppix, междувременно Lycoris... :(
Налиташ на "шаренко", без да си даваш сметка, че това те отдалечава от нещата. Иначе - прекарвайки повече време пред конзолата - вече щеше да си научил, че "автоматичното" монтиране става през /etc/fstab ($ man fstab за повече информация), примерно, и в това няма нищо необяснимо и свръхестествено :ghi:
Това и още куп други основни неща не могат да се научат на избраните от теб дистрибуции. За това, докато е време, започни от конзола и си стой там докато не се почувстваш комфортно. Графичната част няма да ти избяга - на едно "startx" разстояние е :ghi:

Mikis
23.12.02 г., 01:48
Че няма да стане без конзола го разбрах отдавна, но нямаше от къде да се оборудвам с нова дистрибуция. Не че стара няма да стане, но новото си е ново. Наскоро се сдобих с две неща: 1. Slackware 8.1 на един диск и 2. "Ръководство за Linux" на O'REILLY и Софтпрес на два тома :D Съвсем сериозно съм ги хванал, защото ми стана адски интересно и вече съм преполовил първия том. Остават и доста въпроси, но ще пиша във форума чак, като изям и втория том от ръководството. Слакуер-а, обаче ми вади душата още от началото на инсталацията. Оказа се, че диска, който са пуснали по локалната не е bootable (не става за начално зареждане) и падна голяма играчка с дискетите. Най-големи проблеми обаче имам с кирилизирането по-специално на КДЕ. Имам bglinux-4.3 и след като се инсталира, startx дава грешка!!:conf: С малко ровене из конфигурационните файлове Х успява да тръгне, но кирилицата изглежда адски зле. Това сега не ме притеснява, защото в момента се занимавам с конзолата :comp: но нещата няма да останат така :lol: :naughty:

pesho_p
24.12.02 г., 00:47
Слакуер-а, обаче ми вади душата още от началото на инсталацията. Оказа се, че диска, който са пуснали по локалната не е bootable (не става за начално зареждане) и падна голяма играчка с дискетите.

Това просто означава, че всичко си е наред: нормално е Slackware да ти вади душицата още от самото начало, просто защото той така си е направен :ghi:
Това което не е нормално обаче е, че компютърът ти неще да стартира от CD-то, защото оригиналното ISO е boot-able! :conf:
Сигурен ли си, че всичко с това ISO, което ти имаш, е наред? И защо не си теглиш такива неща от някои от официалните "огледала" на ftp.slackware.com (този сам по себе си е доста "слабичък" и е за не повече от 96 потребители наведнъж, но на www.slackware.com/getslack има списък с бая други, които вършат работа) ами ползваш разни файлове с неизяснен произход, сложени там от един-господ-знае-кой :rolleyes:
На 700МБ-ово CD ли го "запече"? А преди това провери ли MD5SUM-ата?
Ако ли пък не е от това... Хм... Това CD конкретно (на Slackware 8.1.01) ползва SYSLINUX за първоначално зареждане, но пък по-старите CD-ROM устройства имат проблем с това, поради простата причина, че очакват да намерят image на флопи, което да стартират, но след като не успеят да го намерят (просто защото такова вече няма - SYSLINUX/ISOLINUX работи по съвсем различен начин) и става "весело"...
Например при мен на Abit BP6 (i440BX) с HP 9100i (8x4x32x) няма проблем и всичко си работи, а все пак този "пенсионер" е подкарал вече 4-та година :D
Още нещо: сигурен ли си, че в BIOS-а освен "boot order: cd-rom, c, a" (или както там беше и е в твоя случай) си сложил канала на устройството на "Auto" и то се разпознава при първоначалният тест?
За друго не се сещам сега...
Както и да е, важното е точно сега да не се предадеш и да се бориш с проблемите един по един, бавно и методично. И полека-лека всичко ще си доиде на мястото, а ти ще си разбрал как стоят нещата "от вътре" както на Linux-а, така и на по-голяма част от "железарията" ти.

Имам bglinux-4.3 и след като се инсталира, startx дава грешка!!
Сигурен ли си, че преди да пишеш "startx" си пуснал "xf86config" (без да инсталираш все още bgLinux) и внимателно си "изръшкал" всички опции?
Slackware != Mandrake :D

но кирилицата изглежда адски зле

Сигурен ли си, че имаш качествени кирилизирани TTF шрифтове, че същите са инсталирани правилно и се разпознават от системата? Т.е. неща като "ttmkfdir", "fonts.scale" и "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF", примерно, говорят ли ти нещо, или очакваш и тук нещата да стават "автоматично"? :ghi:
Ако гореизброените нещица ти говорят нещо (т.е. мъчил си се, но не става), то би ли постнал листинг на съдържанието на гореспоменатата ти директория (или където там си избрал да си държиш ТТF шрифтовете), XF86Config файла ти в часта му "Section "Files", листинг на fonts.scale (или fonts.dir, така и така трябва да са едни и същи) от същата тази директория, XftConfig в часта му "# Font directories" (целия, в случай, че си добавял "от сърце" :D неща като: "match any size < 14 any sixe > 8 edit antialias=false;", например), Makefile-а на ttfmake (ако си го компилирал ти), както и резултата от "# xdpyinfo | grep -c -i render". Ако пък и обясниш какво точно си правил стъпка по стъпка...
Също така виж съществува ли /usr/X11R6/lib/X11/locale/microsoft-cp1251 и дали вътре има едно празно Compose (ако няма: # touch Compose).
Ако ли пък гореизброеното не ти говори нищо, то значи ще трябва полека-лека да ти "заговори" и чак след това да инсталираш bgLinux, като преди това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРОЧЕТЕШ Readme-то!!! и следваш СТРИКТНО инструкциите!

Това сега не ме притеснява, защото в момента се занимавам с конзолата но нещата няма да останат така
Това да се чува! :super:

Айде сега стига толкоз писане, че ми се откачиха ръцете :good:

Chertoianov
25.12.02 г., 12:24
Originally posted by pesho_p

и ако конзолата ти е кирилизирана ще си видиш папките и файловете каквито са. Ако ли пък не (просто го нямам този Knoppix, че да пробвам) - пак ще ги видиш, но под формата на "маймунки" :)

* - по-горе замени ntfs с vfat в според зависи каква ти е файловата система на hda1, но понеже говориш за NTFS и WinXP, та реших, че случаят при теб е такъв.

Понеже и на мен ми се наложи да спасявам някои файлове, озаглавени на кирилица под Windows , а съм пълен профан на тема Линукс, мога ли да попитам какво значи "където_там_си_го_монтираш ". Наисина се извинявам за идиотския въпрос, но май съм доста увреден от Windows и явно не мога да се оправя самичък.

QWERTY
25.12.02 г., 14:37
В Linux, както и при Unix всички устройства (включително и виртуалните) се разполагат в една обща виртуална файлова система. За да бъде възможна работата с дадено устройство то трябва да бъде "монтирано" (идва от Mount (англ.)) към общата (root) файлова система. При процеса трябва също да бъде зададена и конкретната файлова система чрез която конкретното устройство ще бъде достъпвано от ядрото. Например CD-ROM устройство може да бъде монтирано в /CDROM, флопи в /FDD, като по този начин те ще бъдат част от руут файловата система (казано по-просто - ще бъдат поддиректории на главната). В повечето дистрибуции (Debian,Slack) преиферните устройства обикновенно се монтират в /mnt/.
Дяловете на твърдия диск се монтират автоматично при буутването в /dev/ като hdaX. Например /dev/hda1 /dev/hda6 и т.н.
С тази команда ще монтираш даден дял от диска в /mnt с настройка имената на файловете да се четат с кодиране 1251 (уиндоуска кирилица).

leopardi
26.12.02 г., 03:25
Инсталацията не ми разпозна модема Conexant soft 56k HSF.Как да го накарам да го разпознае? Трябва ли да свалям драйвър от интернет и кой да е той?
tanx

Chertoianov
26.12.02 г., 18:08
Жив да си QWERTY. Мерси за отговора. Явно е дошло време да наблегнa и на Linux-a.