PDA

Виж пълна версия : XP - раздаване на права в работна група

Звяра
11.12.02 г., 13:10
Имам мрежа от 10 компютъра и един от компютрите с инсталиран XP Pro игра е роля на файлов сървър. Другите потребители са c Win98, Xp Home. В момента съм поделил в мрежата част от HDD на файловия сървър и го виждат всички в мрежата и имат достъп до него без парола. Как мога да направя така че да се иска парола за достъп да поделената част от твърдия диск?

pe6o
11.12.02 г., 15:00
Десен бутон на My Computer, после Manage, оттам "Local Users And Groups". Имаш две възможности - или да ползваш "Guest " акаунта или да създадеш нов. Ако ползваш Guest-а трябва първо да махнеш отметката "Account is disabled" от "Properties" менюто, защото по дефолт е включена. После трябва да му сложиш парола, което става с дясна мишка на Guest и после "Set Password".
Ако не ти харесва юзърнейма Guest може да си направиш друг акаунт с друго име, по твой вкус. Най-добре го направи мембър на групата "Guests" за максимална сигурност.

Остана да се оправят правата на шернатите папки. Точно над "Local Users And Groups" се намира "Shared folders".Оттам в подменюто "Shares" можеш да оправиш правата за достъп на папката/диска, който си шернал. Просто дай Properties и после "Share Permissions". Махни каквито групи и юзери не трябва да имат достъп и добави юзъра, който си направил или "Guest"-a. Пробвай после от друг компютър дали всичко е ОК.

Успех!

Звяра
12.12.02 г., 12:41
Благодаря, бях тръгнал по същия път, но явно съм пропуснал нещо!

XPLOD
24.02.06 г., 17:19
Десен бутон на My Computer, после Manage, оттам "Local Users And Groups". Имаш две възможности - или да ползваш "Guest " акаунта или да създадеш нов. Ако ползваш Guest-а трябва първо да махнеш отметката "Account is disabled" от "Properties" менюто, защото по дефолт е включена. После трябва да му сложиш парола, което става с дясна мишка на Guest и после "Set Password".
Ако не ти харесва юзърнейма Guest може да си направиш друг акаунт с друго име, по твой вкус. Най-добре го направи мембър на групата "Guests" за максимална сигурност.

Остана да се оправят правата на шернатите папки. Точно над "Local Users And Groups" се намира "Shared folders".Оттам в подменюто "Shares" можеш да оправиш правата за достъп на папката/диска, който си шернал. Просто дай Properties и после "Share Permissions". Махни каквито групи и юзери не трябва да имат достъп и добави юзъра, който си направил или "Guest"-a. Пробвай после от друг компютър дали всичко е ОК.

Успех!

и аз имам подобен проблем ама неможах да разбера втората стъпка за "Share Permissions". Нещо немога да го направя няма Properties никъде. Моля да ми помогнете

XPLOD
24.02.06 г., 17:37
Моя проблем е следният: Имаме мрейа от 3 компютъра аз и двама приятели и тъй като единия си няма работа и постоянно рови много се нервя. Ако може някък да шервам на единия едно, а пък на другия друго с пароли етествено, за да може повече да не гледа там кадето не му е работата на другия. Всеки да си гледа в неговата паница, всеки да си гледа каквото съм му шернал не да гледа кадето нетрябва. Ако мойете да ми помогнете :conf: