Виж пълна версия : XP - раздаване на права в работна група
Имам мрежа от 10 компютъра и един от компютрите с инсталиран XP Pro игра е роля на файлов сървър. Другите потребители са c Win98, Xp Home. В момента съм поделил в мрежата част от HDD на файловия сървър и го виждат всички в мрежата и имат достъп до него без парола. Как мога да направя така че да се иска парола за достъп да поделената част от твърдия диск?
Десен бутон на My Computer, после Manage, оттам "Local Users And Groups". Имаш две възможности - или да ползваш "Guest " акаунта или да създадеш нов. Ако ползваш Guest-а трябва първо да махнеш отметката "Account is disabled" от "Properties" менюто, защото по дефолт е включена. После трябва да му сложиш парола, което става с дясна мишка на Guest и после "Set Password".
Ако не ти харесва юзърнейма Guest може да си направиш друг акаунт с друго име, по твой вкус. Най-добре го направи мембър на групата "Guests" за максимална сигурност.
Остана да се оправят правата на шернатите папки. Точно над "Local Users And Groups" се намира "Shared folders".Оттам в подменюто "Shares" можеш да оправиш правата за достъп на папката/диска, който си шернал. Просто дай Properties и после "Share Permissions". Махни каквито групи и юзери не трябва да имат достъп и добави юзъра, който си направил или "Guest"-a. Пробвай после от друг компютър дали всичко е ОК.
Успех!
Благодаря, бях тръгнал по същия път, но явно съм пропуснал нещо!
Десен бутон на My Computer, после Manage, оттам "Local Users And Groups". Имаш две възможности - или да ползваш "Guest " акаунта или да създадеш нов. Ако ползваш Guest-а трябва първо да махнеш отметката "Account is disabled" от "Properties" менюто, защото по дефолт е включена. После трябва да му сложиш парола, което става с дясна мишка на Guest и после "Set Password".
Ако не ти харесва юзърнейма Guest може да си направиш друг акаунт с друго име, по твой вкус. Най-добре го направи мембър на групата "Guests" за максимална сигурност.
Остана да се оправят правата на шернатите папки. Точно над "Local Users And Groups" се намира "Shared folders".Оттам в подменюто "Shares" можеш да оправиш правата за достъп на папката/диска, който си шернал. Просто дай Properties и после "Share Permissions". Махни каквито групи и юзери не трябва да имат достъп и добави юзъра, който си направил или "Guest"-a. Пробвай после от друг компютър дали всичко е ОК.
Успех!
и аз имам подобен проблем ама неможах да разбера втората стъпка за "Share Permissions". Нещо немога да го направя няма Properties никъде. Моля да ми помогнете
Моя проблем е следният: Имаме мрейа от 3 компютъра аз и двама приятели и тъй като единия си няма работа и постоянно рови много се нервя. Ако може някък да шервам на единия едно, а пък на другия друго с пароли етествено, за да може повече да не гледа там кадето не му е работата на другия. Всеки да си гледа в неговата паница, всеки да си гледа каквото съм му шернал не да гледа кадето нетрябва. Ако мойете да ми помогнете :conf:
Авторски права на vBulletin