PDA

Виж пълна версия : Уникален проблем - power down !!!

Softman
16.03.05 г., 19:13
Значи проблема е следния:
работеща машина с дъно ASRock + Sempron 2200+ + Windows XP SP1 Pro изведнъж загсва, тоест просто спира, не се рестартира, а спира... Следва опит от моя страна да я стартирам, който е абсолютно неуспешен - следват още няколко опита (като естествено махах захранващия кабел от захранващия блок, за разреждане на кондензаторите и другите му там подобни). Сменях кабела, смени дори 3-4 захранващи контакта - ефект никакъв, така и не успях да я стартирам тази машина, ни звук ни стон !!!
Занасям я след безкрайните ми опити в компютърната фирма X, от където ми я връщат след 2 дни по човек, като му казват че за проблема била виновна... не не, не някоя хардуерна част, а самата ОС - затова че е угаснала машината и не е можело да се включи виновен бил инсталирания, и малко поомазал се във времето Windows XP SP1 Pro... Незнам, никога до сега съм нямаъл подобен проблем където да е била виновна ОС-а !!! Винаги проблема е бил в хардуера... Сега не мога да разбера, аз ли съм толкова тъп че да не мога да повярвам че един леко поомазан от различни софтуери Windows XP може да загаси и да неразреши стартирането на машината ми, или тия от фирмата X ме мотат нещо.... Никога не съм изпадал в такава ситуация. Помагайте, моля !

janko
16.03.05 г., 19:44
Мухахахахахаха Вина е виновен шъ знаеш. Няма от к'во друго да е :D :D :D
Така като чета проблема ти е в захранването. Щом не завърта перки и нищо не светва и тн. Пробвай с друго. Другия вариант е самия бутон на кутията да се е развалил, което е малко вероятно, все пак е един прекъсвач и нищо повече. :)

antoni-1971
16.03.05 г., 19:48
Не ми изглежда да е от Win-а , а и няма логика. Най вероятно проблема е в захранването . Ако пак се получи разкачи 20 пиновия кабел на захранването от дъното и след като го закачиш пробвай пак. Поне при мен този метод действаше . Накрая смених захранването (Fortron 300W) и не съм изпадал в такава ситуация

Gugushev
16.03.05 г., 19:59
Другия вариант е самия бутон на кутията да се е развалил, което е малко вероятно, все пак е един прекъсвач и нищо повече. :)
Виждал съм го това на 3-4 машини, така че не е малко вероятно...Само дето там ресета спичаше и компа пали и седи само на черен екран, а всичко си върти...Не че не може и пауъра да е де.

Softman
16.03.05 г., 21:28
Не бре, хората от фирмата ми казват: няма никакъв хардуерен проблем, това нещо е породено от ОС-а... А това е най-малкото несериозно изказване - да се рестартира - ДА, ама да се изключи и да не може да се включи после - ъъъ... определено не е от ОС-а, 100% съм сигурен !!! Въпроса е от къде може да е проблема... В момента имам аналогичен проблем - няма палене на една машина, а при натискане на POWER бутона, само слветлинните индикатори на клавиетурата примигват и дотам - няма палене ! Идея от къде може да идва тоя проблем вече за 2ри път !
Да подчертая: захранващия кабел както и захранващата мрежа в 100% изправна, проблема е някъде вътре в машината !!! Но не мога да отварям захранването и да замервам - гаранция какво да се прави !!!

_iAn
16.03.05 г., 21:42
Захранване, Захранване, Захранване... :tube: :indi:
До колкото разбирам не можеш да отваряш машините, защото са в гранция и си имат лепенки, така ли е?
Можеш ли да постнеш целите сигнатури на тези две машини, които са направили този проблем.
Нищо чудно от фирмата да са поставили кирливи захранваня, с цел олекване на бюджета...
И че те мотат... ми то е ясно :cool:

bsb
16.03.05 г., 21:54
Значи проблема е следния:
работеща машина с дъно ASRock + Sempron 2200+ + Windows XP SP1 Pro изведнъж загсва, тоест просто спира, не се рестартира, а спира......
Занасям я след безкрайните ми опити в компютърната фирма X, от където ми я връщат след 2 дни по човек, като му казват че за проблема била виновна... не не, не някоя хардуерна част, а самата ОС - затова че е угаснала машината и не е можело да се включи виновен бил инсталирания, и малко поомазал се във времето Windows XP SP1 Pro... Незнам, никога до сега съм нямаъл подобен проблем където да е била виновна ОС-а !!!
....

Естествено, че са пълни глупости това. Не разбрах дали са ти оправили компютъра в крайна сметка. Ако не са и твърдят, че проблемът е в Windows, помоли ги пред теб да го сменят този Windows с нещо друго, което ти позволява да си пуснеш компютъра. Всъщност сетих се как ще го направят - ще сменят захранването или дъното, за да тръгне компютърът, и после ще ти обяснят как по този начин са надхитрили Windows.
Иначе един основен принцип в проектирането на компютърни устройства и системи е никакво софтуерно действие да не може да доведе до хардуерна повреда (в случая BIOS и друг firmware не се брои за софтуер). Така че от операционната система е на практика невъзможно да постигнеш този ефект.
За втория проблем с примигващите светлинки е 95 сигурно, че е в захранването, и 5% причината е в дъното. Щом е в гаранция, носиш го при фирмата и го оправят.
За първия проблем също е по-вероятно да е в захранването. Всеизвестно е, че това са най-калпавите части в съвременните компютри. И пак, щом е в гаранция, трябва да ти го оправят - иначе какъв е смисълът на тази гаранция.

asensky
16.03.05 г., 22:22
В момента имам аналогичен проблем - няма палене на една машина, а при натискане на POWER бутона, само слветлинните индикатори на клавиетурата примигват и дотам - няма палене ! Идея от къде може да идва тоя проблем вече за 2ри път !

Погледни вентилатора на захранването дали помръдва лекичко в момента на натискане на POWER бутона, като преди да направиш тази проверка извади захранващият кабел за 10-15 секунди.

Softman
17.03.05 г., 01:04
Погледни вентилатора на захранването дали помръдва лекичко в момента на натискане на POWER бутона, като преди да направиш тази проверка извади захранващият кабел за 10-15 секунди.

Месри за съвета, но аз щом пиша тук значи съм пробвал всички тези манипулаци, запознат съм с тях... Въпроса ми е: как така моя ОС-а да е проблема, като това е адски нереално изказване !!!
За кабела - не само го извадих (естествено е, за да се разредят електролитните кондензатори поне !), а смени и целия кабел, изобщо и цялото помещение - преместих машината в друга стая с други захранващи контакти - ядец, никакъв ефект !!!

За първата машина - когато го занесох, ми се каза след като го тествали че му нямало нищо, добре казвам си аз, сигурно съм изперкал и не съм могъл да го включа (аз когато го занесох упорито твърдях че преоблема е във захранващия блок, или около сокетните кондезатори (избил електролитен кондензатор например))... Слагам го аз, пускам го, и след 10 минути пак загасва бараката... Бре няма включване, каквото и да правих... Връщам им го на фирмата, те там си го тестват и ми го връщат с думите които казах по-горе - виновна била ОС !!! Е сега аз ли съм изперкал, или както питах по-горе - тия ме мотат !!!???? Сега работи, не съм го тествал, утре ще го прегледам, но ме увериха че работел и ми го пратиха !!! Казаха че нямало НИКЪДЕ дефект в хардуера, и проблема ми бил от ОС-а, да съм си го оправил... Е аз ще си го оправя, но както в началото, така и сега съм сигурен че ОС-а не може да предизвика подобни проблеми !!!

П.П.
Нека се има предвид че е възможно софтуер да повреди необратимо дадена хардуерна част !!! Софтуери за "пържене" на видеокарти и подобни компоненти, могат да скапят тотално хардуера.
Но в моя случай ми се каза че проблем с хардуера НЯМА, значи софтуер не е скапал някой компонент !!! Е тогава, как може да е виновна ОС-а !?

antoni-1971
17.03.05 г., 01:33
Виж сега - това че повечето фирми се опитват да изкарат виновника за проблемите или ОС или вируси е ясно...и обяснимо донякъде :) Те трябва да пробват- ако мине. Какво можеш да направиш - ако пак ти направи този номер виж дали захранването ще запали като свържеш зелебна+черна жичка от куплунга. Ако ония от фирмата продължават да настояват на своето - изкарай харда (нали там е виновника) сложи го на друг комп и да видим какво ще стане :)
Но като гледам как шикалкавят ,да не те отчайвам , ама здрави нерви ще ти трябват :)

bsb
17.03.05 г., 01:49
Защо не ги питаш как точно Windows забранява на компютъра да се включи? И после да го напишеш тук, че като гледам, май целият форум ще научи нещо ново. Като можеш да им намекнеш, че ще споделиш новопридобитото знание с нас, без да спестяваш името на фирмата, да знаем къде са тези специалисти. Естествено, това е нож с две остриета.
Иначе на всички ни е ясно, че това са глупости. Но май не можем да измислим как да пробием бетонните им глави. Можеш да им предложиш - но те няма да се съгласят - като е читаво захранването, да ти го сменят с друго. Така поне ще елиминираш единия от двата фактора (другият е дънната платка, бутона го изключихме от самото начало).

OgiDogi
17.03.05 г., 07:40
Защо не ги питаш как точно Windows забранява на компютъра да се включи? И после да го напишеш тук, че като гледам, май целият форум ще научи нещо ново. Като можеш да им намекнеш, че ще споделиш новопридобитото знание с нас, без да спестяваш името на фирмата, да знаем къде са тези специалисти. Естествено, това е нож с две остриета....
Като естествено трябва да обяснят и как са пуснали компютъра, за да отстранят проблема на операционната система, щото хардуерен метод за отстраняване на софтуерен проблем ми звучи малко грубо, а при спрял компютър не виждам какъв друг метод би помогнал :D
Да не би само да са преместили харда в друг компютър, за да го обработят и след като са го върнали в този - всичко да е било наред...

Softman
17.03.05 г., 10:31
Мерси на всички за помощта, на мен ми беше ясно че ОС-а не може да е проблем, или драйвери или подобни работи (да рестартват - да, ама да угасят завинаги машината ;) )... Просто исках да съм сигурен че не съм изперкал ;) защото тия ме правят на такъв, твърдейки техното си... Но аз се оправих, още ведниж мерси на целия тим ;)

alexz
17.03.05 г., 18:05
айде чакаме резултата от разговора с фирмата... :)