Виж пълна версия : Надути кондензатори! Въпрос.
МВ EPoX 8RDA+, на две годинки вече, не е в гаранция.
Захранването БЕШЕ Codegen. Снощи токов удар в целият квартал. И друг път е ставало, просто изчаквам и го включвам. Но този път нищо, ама съвсем никой. И още - от две седмици насам захранването ми издава чат-пат странни ревящи звуци.
Отидох в сервиза, установиха, че наред със захранването, което така и така го бях нарочил за смяна, са ми се надули кондензаторите на дъното и на видеокартата, а и някои транзистори са за смяна. Оправихме нещата, вече съм с нови кондензатори и някои транзистори и с Fortron-че, ех, каква тишина.
Та въпросът ми е - за пръв път се сблъсквам с феномена НАДУТИ КОНДЕНЗАТОРИ. На колко време става това, има ли изобщо такъв срок или е относително? И като се има предвид, че за кондензаторите и транзисторите платих 40 лв, дали пак са от евтините, електролитните, поне да знам какво ме чака?
И още - възможно ли е при смяната на кондензаторите без да искат да са допуснали недобро запояване и дъното да не е подходящо за клок вече?
Говорим за фирмата Leader, от която досега съм много доволен. Тъй като не разбирам нищо от такива неща - кондензатори, транзистори, затова може въпроса ми да прозвучи ламерски.
Иначе клокът, който му готвя е след месец като взема Кингстън или А-Дата и да клокна на FSB 200 и 11х200 и да стигна 2200, волтажа примерно 1.7 или 1.75 максимум. Процесора е Athlon Thoroughbred B 1700+ 1.47 GHz.
Прочети няколко теми от форума за "Маркови" захранвания.
40лв за ремонт?
че то почти като цена на ново дъно.
Прочети няколко теми от форума за "Маркови" захранвания.
40лв за ремонт?
че то почти като цена на ново дъно.
Ами 37 лв за смяна на пълен комплект кондензатори на дъното и видеокартата. И освен това вече съм с FSP300-60PN(PF), 300W ATX Rev. 2.03 with Passive PFC + P4 Connector+I/O Switch + 12 CM Fan.
Знам за марковите захранвания, но пак ще потърся. Въпросът ми беше, нали уж това дъно, което имам не е лошо за клок, но сега с новите кондензатори, изобщо тази смяна възможно ли е да е понижила способностите за клок на това дъно? Ако някой има опит, нека сподели.
А репликата, че 40 лв било почти като цена за ново дъно, не я разбирам, ценовата листа на Лийдър не предлага дъно за 40 лева (не долара).
Ами 37 лв за смяна на пълен комплект кондензатори на дъното и видеокартата. И освен това вече съм с FSP300-60PN(PF), 300W ATX Rev. 2.03 with Passive PFC + P4 Connector+I/O Switch + 12 CM Fan.
Знам за марковите захранвания, но пак ще потърся. Въпросът ми беше, нали уж това дъно, което имам не е лошо за клок, но сега с новите кондензатори, изобщо тази смяна възможно ли е да е понижила способностите за клок на това дъно? Ако някой има опит, нека сподели.
А репликата, че 40 лв било почти като цена за ново дъно, не я разбирам, ценовата листа на Лийдър не предлага дъно за 40 лева (не долара).
Надуването на кондензаторите на някои дъна е причинено от лошото качество на електролита в тези кондензатори. В атачнатия файл можеш да прочетеш за служител на реномирания японски кондензаторен производител Rubycon който напуснал и откраднал формулата на електролита, след което я продал на тайванските производители на кондензатори, но се оказало че я сбъркал формулата и оттам здрави проблеми :o . Кондензатори, които често се надуват и протичат са:
GSC, Tayeh, Jackcon, JPcon, а такива, които нямат проблеми са: Rubycon, Sanyo, Panasonic, ST(I.Q), G-Luxon, Chemi-Con.... Teapo ги смятах за качествени, но в компак машините често взеха да се подуват напоследък.
Надуването на кондензаторите на някои дъна е причинено от лошото качество на електролита в тези кондензатори. В атачнатия файл можеш да прочетеш за служител на реномирания японски кондензаторен производител Rubycon който напуснал и откраднал формулата на електролита, след което я продал на тайванските производители на кондензатори, но се оказало че я сбъркал формулата и оттам здрави проблеми :o . Кондензатори, които често се надуват и протичат са:
GSC, Tayeh, Jackcon, JPcon, а такива, които нямат проблеми са: Rubycon, Jamicon, Sanyo, ST(I.Q), G-Luxon, LXN.... Teapo ги смятах за качествени, но в компак машините често взеха да се подуват напоследък.
Благодаря за файлчето. Значи да разбирам, че смяната на кондензаторите ще се отрази на клока, в зависимост от това каква марка са кондензаторите. Лошото е, че не знам каква марка са новите ми кондензатори. :rolleyes: Може би на самите тях ще пише, ще взема да ги погледна. Сега се заемам да чета прикаченото файлче.
ЕДИТ: Тоя японец е за убиване, направо. :mad: Мойто дъно си е баш Тайванският Епокс 8RDA+. И все пак в краят се казва - Failures can also occur after the warranty has expired, а точно ми изтече гаранцията на 28.02. и почнаха проблеми със захранването, както писах в първият пост и вчера токовият удар и кондензаторите отидоха. Поне установих защо е станало и защо при предишни токови удари всичко е било ОК.
Абе спи спокойно, нищо няма да ти се отрази на клока! ;)
autosvet
10.03.05 г., 20:11
Не би трябвало да имаш проблбеми с клока. То за това се гледа, като чистиш машината за раздути кондензатори редовно. Но чак пък целият комплект и тези на видеото. Машината работеше ли стабилно преди инцидента. Те кондензаторите като се надуят почва да ти4 прави по принцип проблеми, като рестарти и такива неща.
WARRIOR
10.03.05 г., 20:21
Не би трябвало да имаш проблбеми с клока. То за това се гледа, като чистиш машината за раздути кондензатори редовно. Но чак пък целият комплект и тези на видеото. Машината работеше ли стабилно преди инцидента. Те кондензаторите като се надуят почва да ти4 прави по принцип проблеми, като рестарти и такива неща.
Четох в руски сайт ,един не намерил необходимите кондензатори, та поставил по-големи , последствията- по-добър клок и по-ниски температури.
Абе спи спокойно, нищо няма да ти се отрази на клока! ;)
А, хвала тебе, от твоите уста в ушите на процесора ми! :D
Верно се бях уплашил, щото не, че съм бос в клока, но все пак не съм спец по дъна и клоци, особено пък кондензатори и така нататък.
Абе не знам дали е бил целият комплект, но бяха
- трите отстрани до процесора, те пичовете ми казаха, че всъщност тези кондензатори били свързани с процесора, но не се бяха разтекли, а само изглеждаха леко замърсени, не беше капвало нищо на самата платка, то оставаше и да капне, мамма-миа
- а също и двата на видео картата, тя е неква мижава GeForce2 MX 400, ама още бичи добре. Нея ще я сменям, хм, кога ли ... да речем лятото, хаха.
Иначе машината работеше супер стабилно, даже клок съм й правил на шина 166 с тоя бившият кучи Codegen и пак беше стабиларка. Иначе никога и никакви проблеми с рестарти и други такива сини екрани и бляблябля.
Четох в руски сайт ,един не намерил необходимите кондензатори, та поставил по-големи , последствията- по-добър клок и по-ниски температури.
Ха, това е идея, ако го знаех по-рано направо щях да ги изнудя пичовете от Лийдър да ми сложат по-големи. :D
Ами благодаря на всички за мненията, ако някой има още нещо да добави, да заповяда. Отговорих си на въпросите.
Sir Daffy
11.03.05 г., 11:10
Щом е запалило като са ти сменили кондензаторите ще работи :) .
На моето дъно каквото се надуе му се слага същия капацитет (мислил съм да слагам по-голям капацитет, но се въздържах), но на 16 волта. Едно от условията ти на кондензаторите е да са на 105 градуса, освен марката може да погледнеш и това. Хубаво разгледай, защото ако няма никъде написано изрично, че са на 105 храдуса значи са на 85. Аз сам си ги сменям. Една бройка струва около 50 стотинки, по-скъпи са от обикновенните. Марката на моите е TelStar, някой да има някакви наблюдения? Защото само такива намирам по магазините на 105 градуса.
Разгледах ги.
На тях пише 105° и единственото, което прилича на марка е Elite, може би това е марката. Останалото са едни числа от рода на RS(RD) 20004635 и т.н., числата, които написах са примерни.
Освен това, гледайки дъното се сетих, че НЕ Е ЦЕЛИЯТ КОМПЛЕКТ. Сменени са само:
- отстрани на процесора има четири големи, черни, от тях ТРИ са сменени
- на видеокартата има само два и ДВАТА са сменени.
Еми
1)Одрали са ти кожата:)
2)одрали са ти и втората кожа:)
Не зна аз слоагам Hitano май са тъпи китайски и на 85 гр ма работят. Не съм имал проблем. А и това да слагаш кондензатори дето са на на под 2V работно напрежение да са направени за 16V ми се струва безсмислено(и 6,3V му е достатъчно просто не гърмят от напрежението а от тока дето тече през тях). По-добре сложи по-голям капацитет и ако може да пише на тях L.ESR:).
Какво са му одрали кожата бре tiran ???
Сервизите и сервизните техници да не би да са благотворителни дружества, дето работят ей така, за чест и слава? Като ти дойде водопроводчик в къщи колко пари ти взима за половин час работа, а??? Като си занесеш телевизора за ремонт, само за отварянето на капака и диагностицирането (без каквато и да е работа по отстраняване на повредата) колко кинта ти взимат??? Значи не ти е скъпо да дадеш на някакъв дето незнае да си напише името, 50лв. за да ти развие и завие някаква гайка, а за ремонт на дъно ти било скъпо?!?
Не е скъпо сега. Ще видиш до 2 години като си дойдат на нормалните цени (такива каквито са на запад) тези услуги какво означява скъпо!
Ще видиш до 2 години като си дойдат на нормалните цени (такива каквито са на запад) тези услуги какво означява скъпо!
Ами тогава като стане наистина скъпо няма да се ремотира а направо ще се взима ново. Нали и заплатите трябва да се вдигнат :idea:
summerborn
16.03.05 г., 12:44
Ехм надути кондензатори...
Аз имам малко архаично дъно със Celeron A Medochino 400MHz.
Естествено е оverclock-нат и след 2 години оп и кондензаторите на дъното(електролитните) се надуха, и след време дъното отказа да включва. Искаха ми 30 лева за ремонт, но аз нямах и 5 лева, така че отидох в близкия магазин и си купих кондензатори, само че тези струваха 50ст единия-общо 5лева за 10 кондензатора(трябваше да сменям 8). После у нас с поялник за лев и 50 о тинол за 3 лева си смених(по точно едни приятели ми смениха) всичките осем кондензатора и вече втора година нямам проблем, пак съм overclock-нал нещата, но няма помен от повреа или надут кондензатор на дъното ми. така че всичко е от кондензаторитеи по-евтино излиза(ако си майстор или познаваш майстор на поялника) да си ги смениш сам, иначе кондензаторите се надуват когато се overclock-ва и не са качествено производство.
Private
16.03.05 г., 13:35
...иначе кондензаторите се надуват когато се overclock-ва...Не е вярно.
При оверклок вдигаш Vcore от 1.5V примерно на 1.75V, a кондензаторите са оразмерени на 6.3V.
Нискокачествени захранвания, кондензатори и прегряване водят до проблемите.
Dumfree
16.03.05 г., 21:26
Като се сменят кондензаторите на дъното няма ли някаква опасност от статично електричество.
EDIT: Мисълта ми е ако си ги сменям сам какво да направя за да намаля риска от евентуални повреди от статично електричество.
Private
16.03.05 г., 23:00
Има, разбира се. Ако техника спази изискването за метална подложка на масата, заземен поялник и заземяваща гривна на ръката при запояване, статичното електричество не е проблем. Освен това CMOS интегралните схеми са със интегрирана защита от статични разряди, което допълнително снижава риска.
the professor
02.12.06 г., 15:54
днеска си купих такива http://img148.imageshack.us/img148/3826/imgp1776hm2.th.gif http://img148.imageshack.us/img148/3826/imgp1776hm2.gif (670 кб) има някакав символ като omega в кръгче, за по 90 ст парчето (от CHIP Electronics Варна) 2200uF/6.3 V пише и нещо като 50LYTR или 50LVTR дали някой не е виждал такива ? в сервиза слагаме само HITANO, и до сега не се е налагало да сменям такива повторно, но нямах възможноста да купя такива, а тези дето взех ми казаха че май са на панасоник (но що никъде не го пише)
Private
02.12.06 г., 16:58
...някакав символ като omega в кръгче...> Panasonic (Matsushita) Type A Series FM (http://industrial.panasonic.com/www-cgi/jvcr21pz.cgi?E+PZ+3+ABA0108+4++WW)
bojilov
02.12.06 г., 18:10
Еми
1)Одрали са ти кожата:)
2)одрали са ти и втората кожа:)
Не зна аз слоагам Hitano май са тъпи китайски и на 85 гр ма работят. Не съм имал проблем. А и това да слагаш кондензатори дето са на на под 2V работно напрежение да са направени за 16V ми се струва безсмислено(и 6,3V му е достатъчно просто не гърмят от напрежението а от тока дето тече през тях). По-добре сложи по-голям капацитет и ако може да пише на тях L.ESR:).
Ами кат са му я одрали що не се хвана да му го направиш ти без пари?:mad:
Напълно нормална цена са му взели.
А тва за Хитаното-но комент-пълни ббоклуци.
Не е вярно.
При оверклок вдигаш Vcore от 1.5V примерно на 1.75V, a кондензаторите са оразмерени на 6.3V.
Напротив, вярно е.
При оверклок вдигаш не само напрежението, но и тока, който минава през кондензаторите, съответно им се покачва работната температура, съответно вероятността да се повредят е по-голяма. Един комплект не особено качествени кондензатори на платката на nikter ще работи дълго на CPU 1.47GHz@1.50V, но може да дефектира за седмици на CPU 2.2GHz@1.75V.
Иначе клокът, който му готвя е след месец като взема Кингстън или А-Дата и да клокна на FSB 200 и 11х200 и да стигна 2200, волтажа примерно 1.7 или 1.75 максимум. Процесора е Athlon Thoroughbred B 1700+ 1.47 GHz.
Целите ти не са особено високи, но зависи от процесора. Няма особен смисъл да напъваш дънната платка и да се бориш с топлината, ако процесора иска 1.75V още на 2200. Пускай на 10х200 (вероятно CPU-то е отключено) на 1.60V, разлика няма да видиш особена, за сметка на това ще имаш чувствително по-ниски температури, повече тишина и много по-малко прах.
the professor
02.12.06 г., 19:02
> Panasonic (Matsushita) Type A Series FM (http://industrial.panasonic.com/www-cgi/jvcr21pz.cgi?E+PZ+3+ABA0108+4++WW)
10x :beer: значи смело ще ги слагам само да ми мине мързела... :)
the professor
03.12.06 г., 11:42
смених кондензаторите... после щях да получа инфаркт:brick: пускам компа и... някакъв ред с грешен шестнадесетичен адрес... и нищо... ни в биос ни никъде... разкачам всичко остана само паметта и видеото... влизам в биос,после търси от лана да зарежда. спирам компа закачам всичко тръгна 2000-то... пускам винамп и прайм95 ... на 2рата секунда фатал ерор и след още пет син екран и винампа запелтечи...
чета за грешката... в нета на компа на брат ми... да изкарам новоинсталирания хардуер и да проверя паметта...
вадя паметта, лъскам контактите й и пяк я слагам, въртя мемтест... извърта се :) пускам пак вин2000 праим95 не се издъни на 2 теста... snm също :) вече всичко е 6 са сега... бе за дъно дето след 4 месеца има рожден ден и става на 5 годинки :) е желязно... при тва 2 години е работили с гадно захранване KME 235w и то на паломино 1600+
п.с. беше се надул един кондензор, ма преди 2-3 седмици смених един... и реших че на гадните g-luxon им е изтекло времето... и ги смених всичките... те пак 5 години да издържат...
RazorJack
03.12.06 г., 19:27
мдам така е професоре, понякога странни неща се случват с компютрите и ти костват доста време и нерви докато разбереш от какво са. :)
вчера например целия ден и половината нощ ми минаха в ядове с една машина дето се оказа че ако сложа памет в конкретни 2 от четирите слота за памет и не е стабилна. После пък се оказа че харда има 3мб лоши сектори. Накрая се оказа че форматирането в NTFS не ми ги изолира тея сектори ами направо гърми грешка че не може да се форматира, и трябваше fdisk че format /u и така цял ден проби и грешки докато разбера какви са всички проблеми и ги оправя :)
Да питам и аз.Преди седмица след рестарти установих,че на дъното на стария ми компютър K7S5A се е издул 1 кондензатор.Доколкото знам тези кондензатори трябва да са бързодействащи.Намерих в едно старо(сигурно на 20 г)АТ захранване един със същия диаметър,но по висок(не пречи на охладителя) и го смених.За сега няма проблеми,но искам да питам трябва ли да сменя всички и ако да-с какви?В смисъл какви надписи да търся на новите?
S.W.A.T.
05.03.07 г., 20:36
Да питам и аз.Преди седмица след рестарти установих,че на дъното на стария ми компютър K7S5A се е издул 1 кондензатор.Доколкото знам тези кондензатори трябва да са бързодействащи.Намерих в едно старо(сигурно на 20 г)АТХ захранване един със същия диаметър,но по висок(не пречи на охладителя) и го смених.За сега няма проблеми,но искам да питам трябва ли да сменя всички и ако да-с какви?В смисъл какви надписи да търся на новите?
С същите по параметри , като предишните или по-добри :)
Пак 2200 микрофарада,но за 10 или 16 волта беше тоя дето го сложих,ама ме интересува какъв е подходящия тип и по какво да го позная.
Ами гледаш маркировката и го проверяваш в сайта на производителя какъв е. Трябва да е Low ESR, да e 105*C и да бтде за същото или по високо напрежение. У нас се намират Hitano, които са приемливи за целта. А това, което си направил е крайно погрешно - електролитните кондензатори не са вечни и 2-3 години работа си е все едно като да са си изживяли живота и всеки ден, година/и си е вече късмет и "дар божи" :D В казармата на всеки 2 години ( работи/неработи) ги подменяха задължително по апаратурата. Даже и на склад да е стоял няколко години, вече му се променят характеристиките. Така, че само в краен случай (когато идеята е само да се закрепи положението временно) сменай употребяван електролитен кондензатор.
Обикновено при лош ток и токови удари се получава надуването на кондензаторите,в такъв случай дъното ти е за ремонт.
Private
06.03.07 г., 15:43
Обикновено при лош ток и токови удари се получава надуването на кондензаторите...Какво разбираш под "лош ток" и "токови удари" ?
presola
06.03.07 г., 17:00
Лош ток е този, който не е бил послушен :) :rolleyes:
Ами гледаш маркировката и го проверяваш в сайта на производителя какъв е. Трябва да е Low ESR, да e 105*C и да бтде за същото или по високо напрежение. У нас се намират Hitano, които са приемливи за целта. А това, което си направил е крайно погрешно - електролитните кондензатори не са вечни и 2-3 години работа си е все едно като да са си изживяли живота и всеки ден, година/и си е вече късмет и "дар божи" :D В казармата на всеки 2 години ( работи/неработи) ги подменяха задължително по апаратурата. Даже и на склад да е стоял няколко години, вече му се променят характеристиките. Така, че само в краен случай (когато идеята е само да се закрепи положението временно) сменай употребяван електролитен кондензатор.
Намерих кондензатори Samsung 2200/16V.Хубаво,но след час ровене в мрежата останах с впечатление,че Samsung кондензатори не произвеждат или е голяма конспирация:conf: То на тях и почти нищо не пише освен ST +105' и малко по-надолу KD.Абе най-вероятно менте и половина.Утре ще обиколя магазините да видя дали ще намеря нещо.Нашите от Conis произвеждат някакви Low ESR кондензатори,ама нямам добри впечатления от фирмата...
не ми било SAMsung,
най ми било SAM HWA кондензатори, пълни пръчки
wysiwyg
10.03.07 г., 01:13
... това да слагаш кондензатори дето са на на под 2V работно напрежение да са направени за 16V ми се струва безсмислено(и 6,3V му е достатъчно просто не гърмят от напрежението а от тока дето тече през тях). По-добре сложи по-голям капацитет и ако може да пише на тях L.ESR:).
По въпроса за 6,3V кондензаторите (особено тези по захранванията - и скъпите, и евтините) ще цитирам един познат телевизионен техник: "Това 6,3 волта е няк'ва китайска простотия, все едно няма стандартни 10 волта, та са си измислили тия 6,3. Най-много горят кондензаторите на 6,3 волта. Вземи си на 10 или на 16 волта и няма да имаш проблеми!"
За по-големия капацитет си прав, само в случай че сменяш кондензатор на филтър, иначе може да спре да работи устройството окончателно и безвъзвратно.
По въпроса за 6,3V кондензаторите (особено тези по захранванията - и скъпите, и евтините) ще цитирам един познат телевизионен техник: "Това 6,3 волта е няк'ва китайска простотия, все едно няма стандартни 10 волта, та са си измислили тия 6,3. Най-много горят кондензаторите на 6,3 волта. Вземи си на 10 или на 16 волта и няма да имаш проблеми!"
Кажи му на твоя приятел, телевизионния "техник", много поздрави от мен, и му кажи следващия път добре да си помисли какво ще тe излъже. :D Защото колкото 6.3V електролитните кондензатори са китайска измислица, толкова и твоя приятел е техник. ;) :ghi:
wysiwyg
10.03.07 г., 03:53
Кажи му на твоя приятел, телевизионния "техник", много поздрави от мен, и му кажи следващия път добре да си помисли какво ще тe излъже. :D Защото колкото 6.3V електролитните кондензатори са китайска измислица, толкова и твоя приятел е техник. ;) :ghi:
Ще му кажа... Само за сведение, той не е професионален техник, не е учил за това, хоби му е от дете, сега е на около 50-тина години и право да ти кажа, каквото повредено съм му дал да поправя ми го е връщал в по-хубаво работно състояние отколкото когато е било ново. За пример ще дам един телевизор София '81, който се е развалял неведнъж. Та заради този телевизор вкъщи е идвал професионален техник (преди около 2 години), който го ремонтира веднъж и после още веднъж. Като се развали 3-тия път (миналата година, вече се бях запознал с техника от горния пост) му го занесох. Той го отвори и половин час псува по така наречения "професионален техник", и ми показа как той е свалил разни съпротивления и кондензатори и ги сменил я с къси съединения, я с по-малки (при София '81 схемата го позволявала, като внасяла смущения в сигнала по този начин)... Та поправи София-та моят човек и от тогава не е правил проблеми. Обмисли още веднъж това, което казваш горе за техниците ;)...
Аз затова не си нося телевизорите на поправка :D
Сори ако съм те обидил, ама това беше абсолючно не вярно изказване. Всяко нещо си има предназначение и в случая и 6.3V ондензаторите си имат приложение и в нисковолтови вериги до 5V са си исеални като се намалява цената и ибема
wysiwyg
10.03.07 г., 15:12
Аз затова не си нося телевизорите на поправка :D
Сори ако съм те обидил, ама това беше абсолючно не вярно изказване. Всяко нещо си има предназначение и в случая и 6.3V ондензаторите си имат приложение и в нисковолтови вериги до 5V са си исеални като се намалява цената и ибема
Съдейки по 6,3V 1000/2200uF кондензаторите по захранванията, които се надуват в 95% от случаите (обикновено след година - година и половина употреба), май не са правилно оразмерени, въпреки че са за захранването на 3,3V за процесора, а с кондензаторите на 10V (които обикновено не са по-големи, като размер, а са малко по-високи и не по-широки, което не е пречка в повечето случаи), при моя техник има ремонтирано захранване, което по негово твърдение работи от 6 години (като на него пише 200W, а захранва система, за която вие бихте препоръчали Fortron най-малко 350W) и специално го отвори пред мен, за да премери няколко кондензатора, които не бяха изгубили и 5% от капацитета си, така че тия 6,3V до доказване на противното, за мен и моя техник, са си китайска измишльотина и не трябва да се използват.
Извинявай ама явно говориш за нискокачествени кондензатори :) За какви марки става въпрос? Защото според мен има значение и въпреки, че не съм толкова навътре в нещата не бих казал, че 6.3V са китайска измишльотина. А това че 6.3V кондензаторите до година и половина се надували бих казал, че е измишльотина (е освен ако не са някои боклуци рабира се).
Edit: Нещо и тук не са съгласни с тебе :) - http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=2225&page=2&pp=20&highlight=6.3
Прочети най-горния пост, където пише че обикновено при използването на нискокачествени кондензатори се слагат 10V вместо 6.3V за 3.3 и 5V линиите на захранванията. Не че има лошо да ползваш 10V кондензатори, но просто не е необходимо.
wysiwyg
10.03.07 г., 16:43
Нищо чудно и да са нискокачествени, тези за които говоря... Аз висококачествени по захранванията не съм виждал на 6,3V (може и да са били висококачествени преди да се надуят), ако ти си виждал покажи снимка (примерно след 3-годишна работа)... Иначе когато почнат да слагат от тези (http://www.illinoiscapacitor.com/search/main/AluminumPolymers.asp?SERIES=175) или тези (http://www.low-esr.com/hybrid.html-ssi) ги признавам.
RazorJack
10.03.07 г., 17:15
що за глупаво разсъждение - щом са 6,3v значи се надуват?
а щом не си виждал висококачествени по захранванията значи не си виждал правилните захранвания ;) А снимки немаш грижи имам едни такива Sanyo на дъно от преди 8 години ;)
wysiwyg
10.03.07 г., 17:17
Не беше разсъждение, а наблюдение. Има разлика...
Ето ти снимки на качествени 6.3V кондензатори в захранвания:
http://img113.imageshack.us/img113/8018/img0652yq8.th.jpg (http://img113.imageshack.us/my.php?image=img0652yq8.jpg)
http://img95.imageshack.us/img95/5198/img1217aq7.th.jpg (http://img95.imageshack.us/my.php?image=img1217aq7.jpg)
http://img410.imageshack.us/my.php?image=kyql3.gif
На първата снимка е захранване Corsair HX built by Seasonic. Кондензаторите са Nippon-Chemicon. На втората снимка е Seasonic M12. Кондензатори - Nippon-Chemicon и един Rubycon (черния). На втората снимка не се вижда маркировката, но по-добра не успях да намеря.
Иначе ето и някои други качествени 6.3V кондензатори: Panasonic FJ Series (http://www.ndb.com.tw/Download/Panasonic/FJ/FJ%20Series%20Spec.pdf) - от 6.3V до 50V модели. Ето и един Nichicon HD 4700uF 6,3V (http://www.badcaps.net/forum/showpost.php?p=17177&postcount=7).
PS: Може би наблюденията ти са ограничени :)
wysiwyg
10.03.07 г., 17:52
Не съм виждал в нито едно захранване, нито Panasonic FJ, нито Nichicon HD ... а захранвания на Corsair и Seasonic сигурно имат малък процент от населението по света ... Наблюденията ми са основно върху Fortron-и 300-400W, както и върху попрехвалените BlueStorm 500W (не споменавам JNC-та и FoxConn-и, където по подразбиране нещо гори, било то и различно от кондензатори, в някои случаи дори дъна, процесори и други :)), каквото гръмна миналата седмица точно заради такива 6,3V кондензатори на 3,3-те волта (добре че явно имаше защита и не гръмна нищо друго освен самото захранване). Май не може да се разчита, че под 100$ е намираемо захранване с адекватни кондензатори, а явно и на много от разпространените дъна (Asrock, по-старите модели на ABIT, ASUS и др.) слагат кондензатори, които се надуват в повечето случаи малко след изтичане на гаранцията...
Предполагам за Fortron THN-P и PNF сериите говориш :) Отвори някой от по-старите им сървърните модели, например.
Chieftec GPS (Delta) пък би трябвало да е със Samxon, Rubycon, Chemi-Con и е под 100$ (Delta Rulezz :D)
Това че малко хора имат Seasonic, Corsair, PCP&C, Silverstone, Etasis, Zippy/Emacs не означава, че няма качествени 6.3V кондензатори в захранванията.
При еднакви други условия кондензатор 1000uF/10V ще работи почти два пъти по-дълго от такъв 1000uF/6.3V. Това не означава, че китайците са измислили 6.3 стандарта разбира се :)
wysiwyg
10.03.07 г., 21:15
При еднакви други условия кондензатор 1000uF/10V ще работи почти два пъти по-дълго от такъв 1000uF/6.3V. Това не означава, че китайците са измислили 6.3 стандарта разбира се :)
Напълно е възможно да си прав, че 6,3V кондензатор не е изобретение на китайците. Не е мое изказването, че са тяхно изобретение. Моя приятел техник твърди, че преди петнайсетина години никъде не са се използвали такива кондензатори, стандарта бил 10V и за пръв път е видял да се използват 6,3V кондензатори в китайска техника. А за разликата в двойно по-дългия живот на 10V кондензаторите, при увеличение на цената от няколко стотинки на бройка, мисля че дори китайците биха могли да ги прежалят. Все пак JNC с хубави кондензатори ще има много по-голяма вероятност да НЕ изгори, спрямо JNC с гадни кондензатори. Разбира се това ще доведе до увеличение в цената му от 5$ на 5,3$, ама на кой му пука :D.
Приятел, пет пари не давам за хобитата на приятелите ти и къде са виждали кондензатори. Това, което казвам е написано е на книга, изведени са формули и няма нужда ти да го потвърждаваш. Ако имаш още нещо да добавиш в темата, може ли да не е свързано с точно този ти приятел? :rolleyes:
wysiwyg
11.03.07 г., 00:58
Моето твърдение е, че трябва навсякъде да се слагат керамични кондензатори, за да няма проблеми с изсъхване... В краен случай цената (може би и рамера) ще се вдигне тройно, но поне ще е ясно, че от изсъхването на кондензаторите проблеми няма да има. (Това не е свързано с моя приятел и е лично мое мнение.)
така че тия 6,3V до доказване на противното, за мен и моя техник, са си китайска измишльотина и не трябва да се използват.
Не е работа на този форум да доказва дали твърденията на твоя приятел техника са верни или не. Колегите са написали по същество нужните факти (забележи факти, а не нечии твърдения) по отношение на кондензаторите в тази тема. Ти или ги приемаш, обогатяваш знанията си в съответната област и спираш да пишеш за доказателства, и измишльотини. Или отиваш на дружеска беседа с техника да затвърдите заклеймяването на китайските измишльотини. Ако кондензаторите са качествено изработени, за гореспоменатите случаи 6.3в максимално работно напрежение е напълно достатъчно. Ако кондензаторите са некачествено изработени (и с ниска цена) е по-добре да се сложат такива с 10в (или даже повече) максимално работно напрежение, точно с цел осигуряване на допълнителен запас по надеждност ;). Т.е. обратното на твърденията на техника :ghi:.
evilution
11.03.07 г., 01:19
А за разликата в двойно по-дългия живот на 10V кондензаторите, при увеличение на цената от няколко стотинки на бройка, мисля че дори китайците биха могли да ги прежалят.
Китайците са много и мислят по следния начин:
500000 захранвания с по 15 кондензатора с няколко стотинки повече за всеки (което всъщност е май х1.5 минимум ако не и х2 като цена на бройка) са страшно много пари! Всъщност не само китайците мислят така. Със сигурност кондензаторите за 10V ще изкарат повече от тия за 6.3, но лошия кондензатор си е лош кондензатор! В моята кутия има едно огромно захранване, дето е на 10 години и сигурно има кондензатори по 6.3V но нищо им няма ;)
Private
11.03.07 г., 02:28
На това дъно:
http://www.picvalley.net/u/13/12030_169_m.JPG (http://www.picvalley.net/u/13/12030_169.JPG)
имаше Low-ESR кондензатори от три различни производителя.
Оградените със:
Зелено - Rubycon 1500μF/6.3V - ОК
Оранжево - Rubycon 1500μF/16V - ОК
Синьо - Sanyo 3300μF/6.3V - ОК
Червено - GSC 1000μF/6.3V - половината бяха издути, смених ги всички
Машината беше работила над две години със захранване "куче-марка", не помня производителя.
Както се вижда, на най-критичното място, Vcore регулатора (Зелено и Оранжево), няма проблеми.
Издули са се нискокачествените кондензатори на по-малко натоварените и студени места.
the professor
11.03.07 г., 12:37
всякакви кондензатори се надуват и на 6,3 и на 10 волта (а вътре в захранванията, били те и маркови рядко има low ESR кондензатори)... и тва дали ще се надуят зависи от тва как е реализирано захранването на процесора и как е изчислено. на елит груп слагат боклуци G-luxon или OST ма държат по 3-5 години и то на гадно захранване (JNC,ANC...) щото хитреците от ecs слагат интегрална схема за управление на мосфетите (и кондензаторите на тва дъно НЕ греят почече от 30-40 градуса).... и праят захранването трифазно... за сравнение същата марка кондензатори на солтек, мси, гигабайт се надуват като за световно (щото направо пекат)... то там и напрежението на процесора не "кове" както е на елитгрупа. а по добре е кондензаторите да са малки - имат по малко вътрешно съпротивление ( за тва по добре 6,3 вместо 10 а на най новите дъна някои производители даже слагат танталови на 4,5 волта и се събират под радиатора на процесора (интел дъна)), от което зависи зависи и колко ще греят... а като говорим за размер най добре е кондензаторите да са тънки и високи - дебели и ниски ще имат голяма индуктивност... която вдига ESR. за да не се вдига цената много за тва слагат low ESR само където е нужно - за захранването на процесора... а филтриращите няма нужда да са low ESR - те работят в друг режим, не се презареждат 50 000 пъти за секунда... а колко добър е един кондензатор най добре е да се сравни размера му с марков за същите характеристики например има г-луксон 1200 мкф дето е доста по малък от същия рубикон тогава дали е 1200 мкф? и на тва тгоре работи на прага на възможностите си че и отгоре...
и като се надуе един кондензатор по захранването на процесора е хубаво всичките да се сменят щото след няколко месеца и другите ще почнат, пък и е добре да са еднакви всичките (до колкото може, щото два еднакви електролитни кондензатора може да се различават до 20-30% в капацитета си, а какво остава за различни и работили различно време) за другите кондензатори по дънната платка може да се сменят самостоятелно аз даже съм слагал с друг капацитет ако нямам, но с не повече 20% разлика ...
п.с. някой беше писал за кондензатори самсунг - има такива - в сервиза имаме едни боклуци MSI k7 turbo/lite дето фабрично са с 4 кондензатора на 4500 мкф и се надуват още на втората година и сме ги сменили със самсунг 4500 мкф/16 волта (не са LOW ESR) поради липса на 6,3 волтови...
... а по добре е кондензаторите да са малки - имат по малко вътрешно съпротивление ( за тва по добре 6,3 вместо 10 а на най новите дъна някои производители даже слагат танталови на 4,5 волта и се събират под радиатора на процесора (интел дъна)),...
Това не е вярно, дори напротив. Паралел с танталовите тук изобщо не може да има.
CERBERUSSS
11.03.07 г., 18:40
...на елит груп слагат боклуци G-luxon или OST ма държат по 3-5 години и то на гадно захранване (JNC,ANC...) щото хитреците от ecs слагат интегрална схема за управление на мосфетите (и кондензаторите на тва дъно НЕ греят почече от 30-40 градуса)...
Добре де, другите фирми с какво управляват мосфетите според теб? С пясъчен часовник?
Всъшност при всичко друго изправно най-голямо значение има електролита на кондензаторите. При боклуците са спестени стабилизираши съставки и дори без да работят се надуват (е сега рабира се по-високата температура ускорява този процес). Кат се замисля съм виждал цели партиди с дъна на много известна и реномирана марка с надути кондензатори само защото са седели 6 месеца по щандовете и са решили да спестят малко от кондензатори. Какъв е извода дъно само маркови кондензатори :).
tigotura
11.03.07 г., 22:23
Моето твърдение е, че трябва навсякъде да се слагат керамични кондензатори, за да няма проблеми с изсъхване... В краен случай цената (може би и рамера) ще се вдигне тройно, но поне ще е ясно, че от изсъхването на кондензаторите проблеми няма да има. (Това не е свързано с моя приятел и е лично мое мнение.)
А ти нали си наясно с разликата , защото никой нямаше да си слага таралеж в гащите с електролитни кондензатори ? А щеше да наслага керамични! Капацитета май им е различен, доколкото съм запознат! Но може и да греша!:rolleyes:
wysiwyg
11.03.07 г., 22:31
А ти нали си наясно с разликата , защото никой нямаше да си слага таралеж в гащите с електролитни кондензатори ? А щеше да наслага керамични! Капацитета май им е различен, доколкото съм запознат! Но може и да греша!:rolleyes:
Ще наслагат по стотина в паралел :D.
На това дъно:
http://www.picvalley.net/u/13/12030_169_m.JPG (http://www.picvalley.net/u/13/12030_169.JPG)
имаше Low-ESR кондензатори от три различни производителя.
Оградените със:
Зелено - Rubycon 1500μF/6.3V - ОК
Оранжево - Rubycon 1500μF/16V - ОК
Синьо - Sanyo 3300μF/6.3V - ОК
Червено - GSC 1000μF/6.3V - половината бяха издути, смених ги всички
Машината беше работила над две години със захранване "куче-марка", не помня производителя.
Както се вижда, на най-критичното място, Vcore регулатора (Зелено и Оранжево), няма проблеми.
Издули са се нискокачествените кондензатори на по-малко натоварените и студени места.
Това дъно ми е познато!
Точно същата история. Всички 1000μF/6.3V от червеноата област бяха заминали. Явно кофти марка на кондензатори.
Тука малко се увлякохте по градските легенди. Слагането на кондензатори с по-високо работно напрежение няма смисъл. По високото работно напрежение влачи по-дебел диелектричен слой което води до по големи размери и собствена индуктивност. А от там по-лоша филтрация...
По-големия капацитет води до по-големи пикови токове при превключване и съответно се товарят повече транзисторите и можа да опука някой...
the professor
12.03.07 г., 00:24
Добре де, другите фирми с какво управляват мосфетите според теб? С пясъчен часовник?
ми там се управлява с параметрите на елементите във веригата и асиметричен или друг вид мултивибратор обикновено...
леле при нас с професора е весело :)
червейче, има малко теоритична истина в думите ти, но с нула практическа стойност. Освен, ако не си правиш кондензаторите сам. По каталог XL е едно и също за 6.3, 10, 16 че и 35V, та преоразмеряването по напрежение (до отношения <=2) си остава една от малкото техники за запазване работоспособноста на електролитни кондензатори по-дълго време. Това по препоръки от водещите производители.
spreewel
12.03.07 г., 01:42
Във връзка с това че всички кондензатори се надуват, единствените кондензатори, който не съм виждал раздути са тези:
http://img379.imageshack.us/img379/8573/picture001qr2.th.jpg (http://img379.imageshack.us/my.php?image=picture001qr2.jpg)
доколоко съм запознат те се грижат за входящото напрежение, работят при 220V, виждъл сам ги с капацитет 470 и 560 микрофарада, но в интерес на истината не знам от какво точно се определя.
Във връзка с това че всички кондензатори се надуват, единствените кондензатори, който не съм виждал раздути са тези:
http://img379.imageshack.us/img379/8573/picture001qr2.th.jpg (http://img379.imageshack.us/my.php?image=picture001qr2.jpg)
доколоко съм запознат те се грижат за входящото напрежение, работят при 220V, виждъл сам ги с капацитет 470 и 560 микрофарада, но в интерес на истината не знам от какво точно се определя.
Няма голямо значение. Колкото са по-големи толкова по-добре филтрират, но ниските честоти. Необходимо е и те да бъдат LR, с ниско съпротивление, тък като захранват импулсно захранване, а то консумира високочестотен ток. Ако не са качественни се загряват и изсъхват и те.
CERBERUSSS
12.03.07 г., 13:36
ми там се управлява с параметрите на елементите във веригата и асиметричен или друг вид мултивибратор обикновено...
Не знам от къде ти е информацията, но аз поне не съм виждал какъвто и да импулсен стабилизатор, който се използва в относително съвременно ПС, да не е реализиран със специализирана интегрална схема. Сигурен ли си че не бъркаш нещо?
@dalex
Всеки производител означава кондензаторите си с нисък ESR по свой начин. Означението LR е валидно само за даден производител и не важи за кондензаторите на другите производители.
bai_vlado
12.03.07 г., 16:43
Тези дни един от компютрите в офиса спря да работи. Оказа се захранването (някакъв 300W Delux). Като го отворих, кондензаторите не бяха изтекли, а направо почернели :D
http://img292.imageshack.us/img292/8844/12032007247xd3.th.jpg (http://img292.imageshack.us/my.php?image=12032007247xd3.jpg)
the professor
05.04.07 г., 21:06
Няма голямо значение. Колкото са по-големи толкова по-добре филтрират, но ниските честоти. Необходимо е и те да бъдат LR, с ниско съпротивление, тък като захранват импулсно захранване, а то консумира високочестотен ток. Ако не са качественни се загряват и изсъхват и те. я пак да се включа...
твa се вика "bullshit" тея на захранването работят на 50 hz и за тва не се нагряват кондензаторите (какъв високочестотен ток?? при 50 hz мрежа, колкото по големи са подобре, но за да се намалят високочестотни смущения от други консуматори се слагат филтри - обикновено бобинки с две еднакви намотки на ферит + керамични кондензатори с малък капацитет, обикновено при гадните захранвания там има "мостчета" и липсват керамичните кондензаторите )... на тва отгоре са на по 200 волта и са свързани последователно, сумарния капацитет пада 2 пъти, а напрежението се вдига два пъти, напрежението с което се зареждат е 220*sqrt(2)=220*1,4142...~311 v и не е нужно да са LOWESR ( то и не съм виждал такова захранване)... тези на изхода захранването работят на около 50 khz и за тва трябва да са LOWESR и не е нужно да имат толкова голям капацитет - просто паузите между импулсите са много по малки и коефициента на запълванепо голям (площта която се запълва от синусоидата за определен интервал от време.
п.с. капацитета зависи от ватовете и може грубо да се сметне колко вата е захранването като се види какъв капацитет имат тез кондензатори - например 2 броя по 330 правят един кондензатор 175 микрофарада и реалната мощност е толкова, за 680 микрофарада (300 ватов фортрон) реалната е мощност е около 340 вата (друг е въпроса че вече такива фортони не правят - ся на 300 и 350 ватовите слагат по 470 микрофарада ... и не се чудете що компа се рестартира при премигване на лампите...)
и да добавя с помощтта на горната формула в обратен ред може да се сметне кога гърмят тези входните кондензатори 400:1,4142=282 волта... но тъй като двата кондензатора трудно може да са еднакви, този който има по голям капацитет се зарежда по бавно и съответно до по ниско напрежение от другия... може да се получи така че единия да се зареди до да кажем 150 волта а другия до 200 (при импулс на входа 248 волта) и тогава тоя дето е на 200 пробива и следващия полупериод другия се зарежда до 350 волта и гърми и той...
CERBERUSSS
05.04.07 г., 21:44
...твa се вика "bullshit"...
Е за тва съм съгласен, голяма част от написаното от теб е точно такова. :D
...тея на захранването работят на 50 hz и за тва не се нагряват кондензаторите (какъв високочестотен ток?? при 50 hz мрежа, колкото по големи са подобре...
Това е вярно само за захранвания без или с пасивен PFC. При захранванията с активен PFC, положението е по-различно.
...но за да се намалят високочестотни смущения от други консуматори се слагат филтри - обикновено бобинки с две еднакви намотки на ферит + керамични кондензатори с малък капацитет, обикновено при гадните захранвания там има "мостчета" и липсват керамичните кондензаторите )...
Дай снимка на захранване в което кондензатор е сменен с мостче!
...на тва отгоре са на по 200 волта и са свързани последователно, сумарния капацитет пада 2 пъти, а напрежението се вдига...
Причината за последователното свързване е за да може захранването да работи на 110 и 220 волта посредством превключвател за режима на работа. Когато захранването работи на 110 волта, входното напрежение се удвоява, като средната точка между двата кондензатора учавства в схемата на удвоителя.
...тези на изхода захранването работят на около 50 khz и за тва трябва да са LOWESR и не е нужно да имат толкова голям капацитет - просто паузите между импулсите са много по малки и коефициента на запълванепо голям (площта която се запълва от синусоидата за определен интервал от време...
Каква синусоида във вторичната страна на преобразователя намери бре. :D
...п.с. капацитета зависи от ватовете и може грубо да се сметне колко вата е захранването като се види какъв капацитет имат тез кондензатори - например 2 броя по 330 правят един кондензатор 175 микрофарада и реалната мощност е толкова, за 680 микрофарада (300 ватов фортрон) реалната е мощност е около 340 вата (друг е въпроса че вече такива фортони не правят - ся на 300 и 350 ватовите слагат по 470 микрофарада ... и не се чудете що компа се рестартира при премигване на лампите...)
Няма твърда зависимост между мощността на захранването и капацитета на филтриращите кондензатори на входа на захранването. Стойностите са по-скоро препоръчителни като минималната стойност, като в сметките освен монщността на захранването участва и минималното входно напрежение, поради което не е коректно да се правят изводи за мощността на захранванетов зависимост от капацитета на кондензатоора. При захранванията с активнен PFC нещата са още по-различни!
...и да добавя с помощтта на горната формула в обратен ред може да се сметне кога гърмят тези входните кондензатори 400:1,4142=282 волта... но тъй като двата кондензатора трудно може да са еднакви, този който има по голям капацитет се зарежда по бавно и съответно до по ниско напрежение от другия... може да се получи така че единия да се зареди до да кажем 150 волта а другия до 200 (при импулс на входа 248 волта) и тогава тоя дето е на 200 пробива и следващия полупериод другия се зарежда до 350 волта и гърми и той...
В грешка си. Въпрос на подходяща схемотехника е да се изравни напрежението в двата кондензатора.
Не разбирай поста ми като заяждане. Авторитетния тон с който си написал горния пост ме провокира... :D
the professor
05.04.07 г., 22:29
Дай снимка на захранване в което кондензатор е сменен с мостче!
>> писал съм" има "мостчета" и липсват керамичните кондензатори..." ...мостчета на дроселите за неразбралите <<
Причината за последователното свързване е за да може захранването да работи на 110 и 220 волта посредством превключвател за режима на работа. Когато захранването работи на 110 волта, входното напрежение се удвоява, като средната точка между двата кондензатора учавства в схемата на удвоителя.
>> дрън дрън... ти май не си виждал схема на импулсно или не разбираш от схеми - на входа имаш един грец, който няма как да ти дигне напрежението... просто импулсите, на които се накъсва правия ток след кондензаторите стават двойно по широки (тва се нарича ШИМ - широчинно импулсна модулация) при двойно по ниско напрежение... тая схема за удвояване на напрежението може да се ползва само за много малки токове, камо ли 4-5 ампера (тоя превключвател затваря верига на съвсем друго място)... и земи да измериш с уред какво е напрежението на кондензаторите преди да пишеш глупости... (има захранвания дето имат само 1 кондензатор, но на 400 волта - отварял съм съм такива за лаптопи) (сори за тона, но се засегнах) <<
Каква синусоида във вторичната страна на преобразователя намери бре. :D
>> ми като мине през греца се получава така че параболите на синусоидата са от едната страна (но пак са си части от синосоида) <<
Няма твърда зависимост между мощността на захранването и капацитета на филтриращите кондензатори на входа на захранването. Стойностите са по-скоро препоръчителни като минималната стойност, като в сметките освен монщността на захранването участва и минималното входно напрежение, поради което не е коректно да се правят изводи за мощността на захранванетов зависимост от капацитета на кондензатоора. При захранванията с активнен PFC нещата са още по-различни!
>> има зависимост и на хубавите захранвания даже пишат в характеристиките колко ms поддържат напрежения на изхода при номиналната мощност - обикновенно няколко периода... така че да не се рестартира компа от лек срив в напрежението <<
В грешка си. Въпрос на подходяща схемотехника е да се изравни напрежението в двата кондензатора.
>> на двата кондензатора има по един резистор в паралел да ги разреждат няма никаква схемотехника... ценери и тем подобни <<
Не разбирай поста ми като заяждане. Авторитетния тон с който си написал горния пост ме провокира... :D
>> е хубаво че те е провокирал, (в спора се ражда истината), но поне пиши неща които знаеш как са и не е зле да си ги обясниш защо са така... трудно е да убедиш другите в нещо дето не знаеш (въпреки че доста мои даскали го правеха... и аз съм го правел ама като знам че никой не знае че не знам :) или че лъжа (което мразя да правя) ) <<
CERBERUSSS
06.04.07 г., 01:06
...дрън дрън... ти май не си виждал схема на импулсно или не разбираш от схеми - на входа имаш един грец, който няма как да ти дигне напрежението... просто импулсите, на които се накъсва правия ток след кондензаторите стават двойно по широки (тва се нарича ШИМ - широчинно импулсна модулация) при двойно по ниско напрежение... тая схема за удвояване на напрежението може да се ползва само за много малки токове, камо ли 4-5 ампера (тоя превключвател затваря верига на съвсем друго място)... и земи да измериш с уред какво е напрежението на кондензаторите преди да пишеш глупости... (има захранвания дето имат само 1 кондензатор, но на 400 волта - отварял съм съм такива за лаптопи) (сори за тона, но се засегнах)
Аз не се дразня, но съм раздвоен. Ако се бъзикаш, правиш го по начин от който не се разбира че е майтап, което е лошо. Ще подведеш някои от потребителите на форума.
Ако си сериозен пишейки тези неща, още по-лошо...
За удвоителя и греца, не ми се занимава да търся схеми в мрежата, но ще ти дам един жокер. Имаш гретц и два кондензатора свързани последователно. Какво ще се получи ако свържеш един от изводите на гретца, който е свързан към променливото напрежение, към общата точка на двата кондензатора?
По-лесен вариант. Я погледни в някое захранване с ключ 110/220 че да не спорим за глупости. :D Захранванията които работят от 100 до 240 волта без превключване са друг случай, но те не са предмет на сегашната дискусия.
...ми като мине през греца се получава така че параболите на синусоидата са от едната страна (но пак са си части от синосоида)
В предишния си пост говориш за кондензаторите във вторичната страна на захранването. Там няма синусоиди.
...има зависимост и на хубавите захранвания даже пишат в характеристиките колко ms поддържат напрежения на изхода при номиналната мощност - обикновенно няколко периода... така че да не се рестартира компа от лек срив в напрежението
Аз коментирам общия случай, като не съм правил разграничаване на лоши и хубави захранвания, поради което смятам че не е коректно да се правят изводи за мощността на база на капацитета на някакъв кондензатор.
А ако захранването е с активно PFC с работна честота 50 kHz каква трябва да е стойността на кондензатора, все пак той не работи на 100 херца? А ако честотата на PFC-тo е 100 kHz?
...е хубаво че те е провокирал, (в спора се ражда истината), но поне пиши неща които знаеш как са и не е зле да си ги обясниш защо са така... трудно е да убедиш другите в нещо дето не знаеш (въпреки че доста мои даскали го правеха... и аз съм го правел ама като знам че никой не знае че не знам :) или че лъжа (което мразя да правя) )
Виждал съм няколко пъти захранване със свален капак, още толкова пъти и схема, та приеми че стоя зад думите си. :D
the professor
06.04.07 г., 16:27
сори че не си разбрал имал съм предвид че мощността на захранването зависи от капацитета на входните кондензатори, и пак от техния капацитет зависи колко време на изхода ще държи товар при пропадане на напрежението. тези на изхода имат доста малък капацитет спрямо токовете които се консумират (20-30 ампера), но на изхода напреженията се формират от правоъгълни импулси с висока честота - около 50 khz за тва и тези кондензатори са достатъчни, за това трябва и да са lowesr - защото при 50 000 зареждания/разреждания в секунда ако са обикновени бая ще греят...
професоре, страх ме хваща за хората, които ви идват в сервиза, като виждам, че не си чувал за диоден умножител и каква ти е интерпретацията за ШИМ. Чети какво ти пише CERBERUSSS, не пиши.
Ти пък сега, защо му разбиваш илюзиите на човека? :ghi: Виж във всичките си постове, колко убедено говори (той безрезервно си вярва) и мислиш ли, че има някакъв шанс да приеме друго мнение :lolo:
Не случайно си е избрал и такъв ник. :D
the professor
15.04.07 г., 12:50
професоре, страх ме хваща за хората, които ви идват в сервиза, като виждам, че не си чувал за диоден умножител и каква ти е интерпретацията за ШИМ. Чети какво ти пише CERBERUSSS, не пиши.
чувал съм и не се прави с грец ... правил съм за тва пиша - става за малки токове само щотото единия полупериод се зарежда единия кондензатор а другия полупериод двата кондензатора стават последователно и напрежението става двойно... така се правят и каскадите дето вдигат напрежението нот там се удвоява няколко пъти ( и изгоряла луминеесцентна лампа съм си палил така...) а много рядно някой не остава доволен от сервиза ни (от цените... но не ги определям аз... )
Руски разбираш ли? Ако не разбираш кажи да ти го преведа;
"Как говорил выше, в сетевом БП применяется схема с последовательным включением двух конденсаторов на половинное напряжение. Этим достигается универсальность - при переключении в '110V' происходит удвоение входного сетевого напряжения и тот же БП сможет работать от сети 110V без каких-либо специальных решений, что удешевляет конструкцию."
Ето ти тук една схема за "домашно" да я разгадаваш и да видиш как работи при ~110V и при ~220V ;) http://spblan.narod.ru/bp/shema/atx.htm
И мисля, че темата с умножителите вече я приключихме.....
я пак да се включа...
твa се вика "bullshit" тея на захранването работят на 50 hz и за тва не се нагряват кондензаторите (какъв високочестотен ток?? при 50 hz мрежа, .............
Вярно, че се вика "bullshit". За каква топология говориш, или не знеш и това какво означава?!?
Погледни пак горната схема - това е една от най-масово използваните топологии (half bridge) и пак си помисли има или няма високочестотна импулсна съставна върху филтриращите високоволтови електролитни кондензатори.
Малко улеснение, къде да гледаш
http://www.overclockers.ru/images/lab/2003/12/03/ps9a.gif
;);)
P.S. Незнам във вашия сервиз ремонтирате ли захранвания, но ако познанията ви по схемотехниката на импулсни PSU-а е само до това ниво, което демонстрираш тук, и честно ако му бях шеф, нямаше да позволя да се предлага тази услуга на клиенти.
the professor
15.04.07 г., 22:52
тая схема дето си дал наистина удвоява напрежението като се затвори ключето... но съм виждал схеми дето то се намира на друго място...
п.с. и тези високочестотни смущения дето проникват от други консуматори (най вече четкови двигатели) не се спират от електролитните кондензатори (за тях трябват кондензатори дето много бързо се зареждат - с малък капацитет, керамични) другото дето трябва да пречи на високочестотните са индуктовностите които често са само мостчета при гадните захранвания, а керамичнте кондензатори липсват...
p.s. будете спокойни аз не оправям захранванията... има си техник за тази цел...
Ти или не си ме разбрал или нещеш. Тук не става дума за EMI филтъра!
Значи погледни черната картинка и погледни и схемата. На черната картинка т.А отива към импулсния трансформатор. Предполагам, че се сещаш, че при такова свързване, ще протича високочестотен ток от силовия импулсен трансформатор през C1 и C2 - разгледай схемата на конвертора в първия линк. ;)
kvant08
26.04.07 г., 19:57
Здравейте, имам следния проблем - надути кондензатори. Ако някой знае къде могат да се ремонтират (сменят де) или ако има непотребно за продаване (но здраво) .... Предварително благодаря:)
Tempras
27.04.07 г., 16:21
Пуснах за продажба при една комп фирма наблизо 256MB PC133 pqi и човека тъкмо затваряше и аз пристигам да го питам дали я е продал :D Ето ти изгоряла дънна платка и на витрината отгоре MS-6340. И като видях че ще я хвърля не се колебах и я взех. Прибирам се, сложих от една стара бангия батерия за биоса и метнах
Duron 650
64MB PC100 памет
ПСИ карта 1мб
И сътветно хард и захранване, сд, кутия, те се подразбират. Но дъното пали така да се каже на 1 от 5 пъти, т.е не от 5-6тия път в повечето случай. И с б@х м@м@му го свалям и виждам: кондензаторите надути :o Та ако се сменят дали ще се оправи и можете ли да ми кажете колко ще ми струва и къде??
http://www.msicomputer.com/images/products/6340_big.jpg
[Mod. Edit] (rager) - Използвайте бутона "Edit" ( http://www.hardwarebg.com/forum/images/b4k_style/buttons/edit.gif ), ако имате да допълните нещо към предишно свое мнение в случай, че никой не е писал междувременно! Не пускайте по няколко мнения едно след друго!
mitakaboy
28.04.07 г., 13:57
Хм, а още като го взе дъното не забеляза ли че кондензаторите са надути ?!
Ако проблема е в тях, се сменят лесно, но е най добре да се сменят освен надутите и всички останали по дъното, които са от същата марка и модел. Така ремонта в сервиз може да достигне 20 лв. че и нагоре. Ти си прецени дали си струва.
Скромния ми опит с тези дънца е, че доста често дефектира и чипчето SC1155CSW , което се грижи за напрежението на процесора и не се намира на пазара. Симптомите са следните: дъното запалва един-два пъти, след което не пали, а това чипче започва доста да загрява. Ако дъното се стартира един път без монтиран процесор, нещата се оправят до следващия път. Тъй като е доста специфичен за доказване проблем, от тогавашния вносител на тази марка не ми беше подменено или ремонтирано нито едно такова дъно в гаранция. За това на времето обявих "бойкот" на марката. Всички опити да си отремонтирам сам дъната (сменени кондензатори, MOSFET-и, всички елементи по захранването на проФесора) завършиха с неуспех. :(
Tempras
28.04.07 г., 17:56
Аз няма да мога да си ги сменя поради простата причина че не съм 100% точен с поялника и да не мацна дъното, тати може да ми ги запои. Това сигурно ще намали цената, само кажете от къде да ги купя. Благодаря за изчерпателния отговор.
ЕDIT:Съжалявам за качеството. Siemens S65 с пач за JPEG Compression with max quality толкова.
http://i.data.bg/07/04/28/347249_t.jpg (http://img.data.bg/i.php?id=347249)
А ето и подутите кондензатори.
http://i.data.bg/07/04/28/347250_t.jpg (http://img.data.bg/i.php?id=347250)
И да попитам на AGP слота каква карта може да се сложи? Забучих един MX440-8X и стана, но няма чопче да се хване и волтажите май са различни. Да умре картата??
Дай маркировката на кондензаторите?
За AGP картата няма проблем.
Tempras
28.04.07 г., 21:02
//Това са всички надути:
6.3V 2700MF са тези
http://i.data.bg/07/04/28/347574_t.jpg (http://img.data.bg/i.php?id=347574)
6.3V 1000MF е този
http://i.data.bg/07/04/28/347576_t.jpg (http://img.data.bg/i.php?id=347576)
//Ето линк със спецификации. http://www.msi-technology.de/produkte/main_idx_view.php?Prod_id=39
Ако някой знае къде има и биос ъпдейт за след ремонтаа:rolleyes: MS-6340 VER:1
И какво сега да се откажа от поправката ли?? А да и АГП на старото ми дъно 8х сега видях че не е празен има една преградка която при МСИ-а отсъства.
[Mod. Edit] (rager) - Използвайте бутона "Edit" ( http://www.hardwarebg.com/forum/images/b4k_style/buttons/edit.gif ), ако имате да допълните нещо към предишно свое мнение в случай, че никой не е писал междувременно! Не пускайте по няколко мнения едно след друго!
http://www.abcd.com.au/v/agp_slot.htm
Това е полезен линк да поразбереш нещата за AGP слотовете. Не се отказвай от поправката, единия магазин, от който можеш да купиш такива кондензатори е на ул. "Княз Борис I" номер: 162 магазин 2, а другия магазин се намира на ул. "Поп Богомил" (първата пряка вляво на "Мария Луиза" като се тръгне от Лъвов мост посока Халите), веднага вляво като тръгнеш по нея! След това намери просто някой да ти ги смени, ако сам не можеш!
Tempras
21.05.07 г., 19:37
Е тати се опита да ги разпои но са с много здрав тинол и не стана. А в сервиза много пари ще вземат... Та намери си дъно от мен останало даже с ДДР и АГП8Х..
belial lan
24.05.07 г., 11:19
Понеже става въпрос за "надути" кондензатори, та искам да питам как визуално изглеждат нещата ? А за "криви" кондензатори, има ли такова чудо ? И ако има от какво може да се получи ?
Private
24.05.07 г., 15:15
Понеже става въпрос за "надути" кондензатори,
та искам да питам как визуално изглеждат нещата ?
А за "криви" кондензатори, има ли такова чудо ?Разгледай тази тема, в нея има и снимки:
> Ще се сменят кондензаторите на 8RDA-то (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=65696)
mirkovinkata
29.05.07 г., 17:24
Това са филтриращите кондензатори на захранването които филтрират мрежовото напрежение 220V 50Hz. Колкото по-голям им е капацитета толкова по-добре. Трябва да са поне на 350V, защотот след като се изправи напрежението от 220V става 3хх волта.Ако не се лъжа се смяташе напрежението по 1,44 и трябва да стане 308V ;)
Geletron
16.06.07 г., 16:32
:mad: Така един приател ми даде да му прегледам компа че гаснел и когато веднъж се стартира тръгва нормално и като му дадеш рестарт забива отново.Кондензаторите който са му видимо издути около процесора и около слота за захранването другите около рамта и PCI слотовете са ОК.
Та питам дали забива от кондензаторите?
Какво може да се направи по въпроса?
Как може да работи без да се сменят?
Ако трябва да се сменяк как става това?
+ пробвал съм да сменя всички части без процесора и проблема си оставя същия.
Rukspin
16.06.07 г., 16:48
Напълно вероятно от това забива,щом са надути е желателно да се сменят,не е трудно,с поялник се сменят,но трябва да ги замениш едно към едно и да внимаваш за плюсовете и минусите.
Geletron
16.06.07 г., 17:38
Прочетох някъде че могат да се спукат с игла отгоре и въздуха който е вътре да излезе и че се оправяло за известен период от време.
Имали такова нещо или?
SkyAngeL
16.06.07 г., 18:37
на стария комп имах подобен проблем и го занесох за ремонт и се оказа точно това...няколко кондензатора се били подули и ми ги смениха и беше пушка след това....
The Penalty
16.06.07 г., 18:45
За 15-ина лева в ХВБГ ще ти ги сменят и дъното ще запее като ново. :)
imweasel
17.06.07 г., 10:50
Прочетох някъде че могат да се спукат с игла отгоре и въздуха който е вътре да излезе и че се оправяло за известен период от време.
Имали такова нещо или?
Аз пък съм чувал, че се нагряват със запалка отстрани и така въздуха излиза и после пак се залепват с калай отгоре и си работят на пушка. Екстра съвет е това.
Направи каквото са те посъветвали в темата и не прави глупости.
Geletron
17.06.07 г., 14:07
По добре да не рискувам.
The Penalty а ако ми кажеш само кой са и къде могада ги намеря тези ХВБГ ще сам ти много благодарен.
Executor
17.06.07 г., 14:26
Можеше и сам да потърсиш! ;)
http://www.hardwarebg.com/shop.php
Private
17.06.07 г., 14:29
Още едно предложение:
> Ремонт на дънни платки, видео карти и др. (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=57325)
Geletron
17.06.07 г., 14:49
аа да бе ама май нещо ме домързя все пак много ви благодаря
bat_zlat
23.06.07 г., 17:35
Ей тия дъна да не би явно да не са много свят...щото и аз имах преди какъв проблем..бяха ми избили 7 кондензатора! Сега също ми е избил един та искам да попитам..избил ми е точно този до батерията на БИОС-а, и един точно под видео картата ми се е надул. Всичко си работеше компа не ми е давал ядове докато не ресших да преинсталирам Windows. И пак всичко си върви добре докато не стигне до след вотрия рестарт там където трябва да зареди вече интерфейса си(с мизерната резолюция дето е :) ) и показва ми Wellcome скрийн-а и тва е...до там..3 пъти преинсталирам вече..същия ефект. Та възможно ли точно това да е от тези кондензатори...аз че ще ги сменям ще ги сменям но все пак...:rolleyes:
Авторски права на vBulletin