Виж пълна версия : Възможно ли е втори дял с Win98 на един HDD?
искам да си имам 98 на два дяла С и D, разгледах темите тук но може и да съм пропуснал отговора..за С е ясно, но за втория ми трябва мнение...
нещо взех често да го скапвам Win-а, та за по лесно ми се види по този начин да се оправям.
Windows 98 може да бъде инсталиран само на Primary дял. При разделянето на харда с FDisk или с друга програма за тази цел, трябва да имаш два основни дяла, вместо един такъв и един Secondary. След това си 'нариваш' два win98. Теоретично би трябвало да стане, но не съм го тествал.
Другият вариант е да си инсталираш на D: дяла един winXP. Тази ОС вече няма претенции на какъв дял се инсталира. Същото важи и за win2000.
Yasen6275
09.03.05 г., 20:52
Проблема при двата 98 дяла е че за превключване между тях трябва да ползваш фдиск или някаква подобна програма. А те обикновенно скриват този дял който става неактивен. Не невъзможно но е шугава работа. Наистина по-добрата идея е да сложиш една НТ-подобна и 98
Aко правилно разбирам с каква цел т трябва това, много по-лесен начин е да използваш някоя програма като DriveImage...
Друго което се сещам е че:
вариант 1: може да преименуваш под DOS папката на windows, след което да инсталираш отново... когато искаш чиста система влизаш под DOS, триеш виндовс и преименуваш на windows другата.
вариант 2: ... по-лесен (ако работи) да копираш windows папаката и когато се скапе OS-a я изтриваш под DOS а копираната я преименуваш на windows.
Не съм ги пробвал, но би трябвало да стане. Успех! ;) и ако пробваш нещо от горните - да кажеш какъв е резултата.
Yasen6275
10.03.05 г., 10:38
Ако ти трябва за въстановяване на системата вземи си Norton Goust. Правити компресиран образ на дяла с Windows заедно с всички инсталирани програми. Като се обозят нещата въстановяваш дяла от имиджа и си чисто нова инсталация за по-малко от половин час.
Виж това:
www.osloader.com
Lets you have up to 100 independent operating systems.
Lets you have completely independent copies of Windows.
Lets you even have multiple copies of the same Windows.
Lets you boot Windows (all versions) from logical partitions.
Lets you boot Windows (all versions) from the second hard disk.
Supports Windows (all versions), Linux, DOS and most others.
Supports boot from hard disk, cd-rom, floppy, usb, zip & more.
Идеята с Norton ghost е наистина много по-елегантна. Делиш си диска на 2 на С примерно 2-3Гб инсталираш windows и всички основни програми които полсваш и правиш един Image дето го пазиш на D. Като се скапи нещо просто пляскаш имиджа на С - става за 2-3 мин. и си като нов
Norton Ghost не съм го използвал, но DriveImage след като направиш StartUp дискетите (2бр.) можеш да uninstall-неш програмата и всичко пак си работи перфектно. Стартираш от дискетите и си избираш, нов image ли ще правиш, стар ли ще възстановяваш... всичко само от две дискети... няма нужда да се инаталират програми по 20-30Mb. А и фактът че е на Power Quest за мен е още един плюс.
аз се оправям с NortonGhost за ДОС , не изисква инсталация, всичко е събрано в едно ".exe" от 1 МБ, или буутваш с дискета, или с боотващо ЦД, пускаш ли гоуст-а, и връщаш имиджа, в зависимост от машината и големината на имиджа - от 5 до 25 мин. и си с ново инсталиран Виндовс с качени всички необходими програми
и със здраве да си го ползваш!
:D :D :D
The Penalty
10.03.05 г., 21:28
Виж това:
www.osloader.com
Ето по този начин изглежда решението на въпроса който си задал в първия пост още. Натам вече са свободни вариации...
Филипов
10.03.05 г., 22:59
Не мога да схвана логиката. Win може да е на всеки дял, не само на Primary. На мен 98 ми е в D: - логически от екстендет. XP ми е на G: Не ми е ясно защо трябва да имаш 2 - работещи ли? Може и така, само в MSDOS.sys сменяш необходимото
[Paths]
WinDir=D:\WINDOWS
WinBootDir=D:\WINDOWS
HostWinBootDrv=D
От това няма смисъл. Правиш Image и ресторваш при нужда. Или архивираш целия Win например с WinRAR и разархивираш при нужда. Нищо повече.
Авторски права на vBulletin