Виж пълна версия : Достоверност на отчитаните напрежения от дъното
Може ли да се вярва на показанията за напрежението на процесора на датчиците на дънната платка (ABIT NF7 v2.0). Става дума, не само за стойност, но и за колебания.
Защото при мен се различават с малко зададеното от биоса и отчетането от датчика (кото уж е нормално, но къде е истината?). Освен това според датчика напрежението се колебае от време - на време, което не е добре (ако наистина е така).
Къде е истината ?
chris73
07.03.05 г., 00:28
Не винаги колебанията са нещо лошо - просто АЦП-то на контролния чип не е кой знае с каква резолюция, така че, когато реалната стойност е между 2 стойности(когато се променя само 1 бит от цифровия код), съвсем нормално е да се колебае между тези 2 най-близки стойности.
Когато колебанието е с повече битове(с по-голяма амплитуда от две най-близки стойности), това може да показва евентуален проблем или слабост на PSU и/или на импулсното захранване на Vcore ...
Такива ефекти се появяват, когато на клокната на мах машина пуснеме prime95, няма PSU или дъно, което да не се поколебае, малко или много, важно е с колко...
Например при мен разни програмки за тест на PSU ми дават към 2% разлика (колебание м/у full load и idle), a самите флуктуации под товар са по-малки...
На дъното можеш да вярваш в рамките на 1-2% като онос. стойност и 0.1-0.2V като абсолютна, за Vcore абс. грешката е по-малка около 0.025V-0.05V...
Винаги сравнявай показанията на софта, с това на биоса, в някой случаи софта много лъже, дори и показва смешни работи...
Винаги сравнявай показанията на софта, с това на биоса, в някой случаи софта много лъже, дори и показва смешни работи...
Ами напълно вярно си е това. Аз вчера видях на един познат Speed FAN да показва 4,27В на 5-те :rolleyes: . И между другото на системата ми от сигнатурата при load (Prime) мониторинг софтуера на EPOX ми дава 4,75 на 5-те и бях си помислил че Fortron-а ще си търси нов собственик :( , но преди наколко дни ми попадна мултицет, с който измереното напрежение беше 4,95В. Май засега ще си спестя покупката на ново захранване :D
Здравейте
Днес сравнявах показанията от Еверест и Спу-з (прилагам скрийншот) от напреженията на процесора ми. Защо разликата е толкова голяма и на коя програма мога да имам най-много вяра (мисля да сложа МБМ да видя тя какво показва). Днес направих дроп мод на дъното и живо ме интересуват разликите в напрежението. Също така за П4 е доста вредно позването при висок волтаж така че тия 1,632В са ми критични :( .
10х
Здравейте
Днес сравнявах показанията от Еверест и Спу-з (прилагам скрийншот) от напреженията на процесора ми. Защо разликата е толкова голяма и на коя програма мога да имам най-много вяра (мисля да сложа МБМ да видя тя какво показва). Днес направих дроп мод на дъното и живо ме интересуват разликите в напрежението. Също така за П4 е доста вредно позването при висок волтаж така че тия 1,632В са ми критични :( .
10х
Най-добре не вярвай много на показания за напреженията от програми, по-добре ги измери с мултицет (желателно точен).
Гредам си ми градски - Примерно от "Конрад"-а до Тракия (ако нямаш приличен мултицет) можеш да си купиш ефтин и достатъчно добър.
Ще цитирам себе си от друга тема:
"
Fluke, Metex (супер са) - ама са много скъпи (особенно първите).
Ako можеш вземи от някой приятел за пробата или за избор на твой си мултицет.
Цитат от друг мой пост:
" Вижте сега - аз също нямам мой личен "Fluke" за 900$ или "Metex" за 250$, имах преди време такива служебни - супер са, но за съжаление много скъпи. Имам си мой личен Mastech, закупен от Конрад за ~15лв. (много е добър, особенно за този ценови клас - мери точно, а на всичкото отгоре, за тази символична цена си има и гумен терлик ! ) - номера е да си намерите при закупуването един ултра точен измервателен уред и да помолите продавачите да сравните измерванията на двата мултицета - и така, ще можете да си изберете достатъчно точен измервателен уред и не за толкова баснословна сума. А все пак това се налага, защото меренето на повечето от дъната не е много точно. Имам MB DFI , която мери достатъчно точно и много други служебни дъна и такива на клиенти, които мерят с голяма грешка (повечето) - стигаща до 300 миливолта, може би е до бройка или начин на изпълнение... "
"
На показанията на дъното изобщо нЕможе да се вярва!!!
Дъната не са "измервателни уреди" и грешките при отчитане достигат плачевни стойностти! Най-меродавни са измерванията направени с цифров мултимер.
Ето Тук (http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reports/motherboardvoltages/index.html) примерно може да видиш за какво става дума - който не чете новините... :D
Авторски права на vBulletin