Виж пълна версия : Отчитане
Някой знае ли точно от коя дата аналоговите телефони ще започнат да отчитат като цифрови?
Това за първи път го чувам, но сигурно съм назад с инфото. Ако е вярно, това ще е поредната недосмислица на БТК (вчера четох едни статии за приватизацията й, но това е друга тема..). Та по въпроса - това значи, че пропорционално с намаляването на качеството на услугите се увеличават цените, което е груба липса на реализъм и компетентност. Аз съм телефонен техник и познавам отблизо т.н. аналогови централи, особено А29. Направо ми е чудно как още работят. Вместо да ги бракуват те намерили начин да печелят с пъти повече. Да вдигнат цените, но да предлагат нови услуги и съответно по-добро качество, а то ...
Metanoia
07.12.02 г., 03:43
Originally posted by Oxygen
Някой знае ли точно от коя дата аналоговите телефони ще започнат да отчитат като цифрови?
От Нова година. :box: Подарък! :argh:
Sashooo
07.12.02 г., 10:52
БТК направи невъзможното: предлага ти скапана аналогова вразка а ти взима пари за цифрова, добрече при нас пуснаха LAN, че какво щях да правя незнам:mad:
В нашия квартал преди около 3 седмици пристигнаха 5 човека с едно багерче и разкопаха целия квартал. Кал до ушите. Отрязаха единствената пейка (3 пейки + маса) в целия квартал, която беше на пенсионерите от отсрешния блок и стоеше там от преди мене да ме има. Сложиха някакви тръби, оставиха калта (която се разнесе чак до спирката). След няколко дена из квартала се пусна мълва, че телефоните вече са цифрови (доколкото "цифровите" телефони са наистина цифрови). И до сега не съм наясно цифров ли ми е телефона или не. Миналия месец сметката ми беше 60 лева (не го ползвам за интернет), този очаквам да мине 100. Както и да е... единствената промяна от преди е - забележете - средно всяко второ обаждане е грешно. Телефона е с копчета (с радио)(като се нацъка номера бързо той продължава да си набира с някакво закъснение там). Ако след всяко копче се изчаква 3-5 секунди вероятността за вярно набиране е по-голяма.
Друго - някой ми каза, че ако от БТК надушат, че телефона се плаща от разплащателна сметка (какъвто е моят случай), редовно надписвали сметките до двойно.
Единствената ми утеха е, че и аз съм ги "набутал" с 250 лева.
А на мен пък още преди 6-7 месеца (абе отдавна беше) ми звъннаха един ден и ми викат "здрасти , ще ти правим телефона цифров" ... аз някъв викам абе вие луди ли сте , не съм подавал молба да ми го правите цифров (помислих ,че съседите които бяха дуплекс са подали :p ) , но ми викат , "ми това е нареждане и малко по малко ще местим всички телефони от тази централа на друга" ... и така ми дадоха нов номер , постоянен сигнал (от който единствената полза е , че може да се набира тонално) ... вярно е че грешки в набирането не стават (4-5 в годината може би) , но интернета ми стана дори по-бавен (макар малко по-стабилен) . Все пак не си е работа да се плаща по 50-60 лева за телефон и да можеш да поседиш не повече от 1-2 часа в нета ! QWERTY , моя телефон също се плаща с разплащателна сметка , но не съм забелязъл да надцакват ... не че се съмнявам че го правят , просто може би аз имам късмет.
Другото мръсно което правят е че на един щифт закачат по 2 телефона , което не означава че имаш дуплекс , но ако ползваш нет той уж от 56К ти пада на половина - 28.8К ...
А в нашия град ги сменяват без дори да те предупредят :tube:
После се налага да званим по GSM-ми за да си разберем номера!
Няма ли някой добър юрист да ги осъдиме тия най-после ?
:bow: :bow:
I LOVE BTC !!!
Ilian359
12.12.02 г., 15:35
Пак ли тия олигофрени? Писна ми! За техните простотии мога да ви пиша до другата седмица без да спирам! Аз нарочно си прокарах цифров телефон, за да имам бърза и стабилна връзка. Но както се казва на цигански "Чааве нанайси феродо"! Вкарах си го, така да се каже. Абонатната ми линия сигурно минава през 10 квартала - имам постоянен шум и максималната скорост, на която мога да се вържа за не повече от 3 минути е 41333. Затова си седя на 33600 с един стар ISA модем и рядко ме дропи. Вече зависи от доставчика. От горещата им линия направиха "цялостно проучване", увериха ме, че линията ми е достатъчно добра за телефония и ми предложиха, естествено да си пусна ISDN!
Но мога да ви разясня много неща ако ви интересуват. Например уплътнените абонатни линии (по 2 и 4 на канал) при които скоростта пада пропорционално са към аналогови електронни централи и НЕ се таксуват като цифрови. Такива са например 973 и 978 в София. Непрекъснатият сигнал "избирай" и CLIP НЕ са критерий за свързаност към цифрова централа и съответното й тарифиране.
А кога ще започнат да се отчитат аналоговите телефони на време - това не е насрочено.
Snickers
12.12.02 г., 18:36
Наистина е гадно това намерение на БТК да изравнят таксите на аналоговите с тези на цифровите телефони най-малко поради факта че разликата в качеството на услугата е огромна. В квартала сме с цифрови телефони от около 2-3 години и за разлика явно от други градове тук подмяната стана след като беше изпратено на всеки абонат по пощата писменно предизвестие за това.Отделно техниците обясняваха на всеки че трябва да си закупи и цифрови телефонни апарати които са лицензирани от БТК.И тук също всичко беше разкопано, но накрая всяка плочка беше върната на мястото си или заменена с нова.Просто фирмата подизпълнител на обекта си свърши перфектно работата.
QWERTY това че трябва да изчакваш след всяка цифра е точно от това, че апаратът не е цифров или работи на аналогов режим, май ще трябва да се бръкнеш с 20-30лв. за нов. Сега с тези цифрови тел. имам чувството, че човека с който приказвам е при мен в стаята и няма никави шумове по линията.
Ilian359
13.12.02 г., 00:41
Няма такова понятие "цифров апарат" в телефонната мрежа. Може би имаш предвид апарат с тонално набиране? Това, което наричаме "цифрови телефони" на запад наричат аналогови. Това са постове с аналогова абонатна линия (това ще рече без дискретизация, криптиране и компресия на сигнала, както и липсата на такива преобразуващи крайни устройства), включени към цифрова телефонна централа. Истинските цифрови телефони са ISDN - при тях (2B+D) абонатната линия се състой от три канала за данни - два за полезна информация по 64kbit/s и един от 16kbit/s за сигнализация.
А това, че връзката ти е добра и нямаш шум, означава, че си човек с късмет :) !
Snickers, телефона е Panasonic KX-TC1200BGB (преписвам го от кутията) и на него още си стои лепенка "одобрен от ДКД" (има и тонално набиране). Проблема не е в апарата.
И друг път е ставало въпрос за нещата за които говори Ilian359 и те са точно така. Имам чувството че са се появили и някакви кръстоски полуцифрови-полуаналогови (по наименованието на БТК) телефони, което е вече гавра с труп, а за мое нещастие аз съм един от бета тестерите...
Ilian359
13.12.02 г., 01:55
Квазиелектронните централи са аналогови с процесорно управление. Те не се таксуват като цифрови и са едно много добро решение за сърфистите, защото връзката е много стабилна и не се плаща на време. А при някои от тях, като 928 и 929 скорост от 45-50 килобита е нещо нормално. И когато това ти е почти безплатно......!
Snickers
13.12.02 г., 12:11
Е все пак не съм специалист, 10х че ми изясни някой работи.
Явно пак някой се е нагушил от цялата тази работа или БТК са решили с трици маймуни да ловят.
Originally posted by Ilian359
Квазиелектронните централи са аналогови с процесорно управление. Те не се таксуват като цифрови и са едно много добро решение за сърфистите, защото връзката е много стабилна и не се плаща на време. А при някои от тях, като 928 и 929 скорост от 45-50 килобита е нещо нормално. И когато това ти е почти безплатно......!
При мен е такава. Цифрово-аналогова, или нещо от тоя сорт :) преди се закачах всеки път на 41-42kbps, връзката поради лоша централа не се е разпадала почти никога. Това с вътрешен софтуерен модем (Conexant HSF)
Аз да питам, това за отчитането сигурно ли е? Щото на сайта на БТК пише това:
Раздел ІV
Селищни телефонни разговори
19. За селищните разговори от телефонни постове на цифрова АТЦ един таксов импулс се отброява:
19.1. в часовете на силен трафик (от 7 до 21 часа) на всеки 5 минути;
19.2. в часовете на слаб трафик (от 21 до 7 часа, събота, неделя и официалните празници) на всеки 9 минути.
20. За един селищен телефонен разговор проведен от телефонен пост на аналогова АТЦ и от жетонен апарат, се отброява и заплаща един таксов импулс, независимо от продължителността на разговора.
21. За селищни телефонни разговори от обществени апарати, с ограничител за продължителност на селищните разговори, един таксов импулс се отброява на всеки 5 минути.
Нищо друго не се споменава...
Ilian359
18.12.02 г., 17:42
Сутринта по радиото чух, че в днешния ТРУД пише за повишение цените на телефонните разговори. Някой да го е чел? Пуснете инфо, че ни ми се занимава да го търся.
За труд-а незнам, но ето какво имаше в нет-а:
Аналоговите телефоннни линии на БТК ще започне да се отчитат както цифровите веднага след Нова година, научи "Дума" от достоверен източник от телекома. Един градски импулс ще се отчита на всеки пет минути разговор, без да има значение дали постът е цифровизиран или не. Според запознати темата е била обсъждана и на проведеното вчера събиране на Съвета на директорите на БТК заедно с въпроса за точното спазване на техническите срокове при изпълнението на програмата за цифровизация след отпадане на монопола на компанията от началото на 2003 г. За разговори в рамките на населеното място сега се отброяват по един таксов импулс на всеки пет минути през деня и на всеки 9 минути в по-слабия вечерен трафик и в празнични дни при цифрова централа. Един таксов импулс струва 7 стотинки без ДДС от 1 май 2002 г.
Все още не сме фиксирали точно определена дата за изравняване на отброяването при цифрови и аналогови телефони, обяви вчера пред "Дума" Елена Георгиева, финансов директор на БТК. Засега със сигурност се знае, че това трябва да стане до края на март и промяната ще засегне само населените места с над 10 хиляди абоната, обясни тя. Преди това обаче трябвало да се изпълнят няколко технически програми и тестове.
Това е от:
http://www.cnsys.bg/files.html?prj=29221
Ilian359
19.12.02 г., 14:16
Дърпат ни назад. Интернет - враг на народа. Много ми се ще да ги осъдя за ниската скорост на цифровия ми телефон. Но нямам нето времето, нито средствата.
leopardi
26.12.02 г., 03:12
Интересува ме някой дали е правил сметка на общия разход в лв. за телефонен интернет по цифрова линия когато е по добре да се прехвърлиш на кабелен интернет.т.е. като събереш сметката за телефон + таксите+ интернет достъпа от доставчика/ общия брой часове за месец в интернет, при колко часа месечно е оправдано да използваш кабелен интернет. Трафика е 99% между 23:00-07:00 ч. за 71 набирания съм стоял в интернет 78ч. и 32мин. и съм свалил 1551.62mb и изпратил 91.75mb за месеца. При прехвърляне на 2 GB месечно доставчика започва да ме дропи на 2ч. При откриване на нов достъп проблема изчезва и така до следващия месец.
tanx
Ilian359
26.12.02 г., 10:13
Трудно е да се направи точна съпоставка, защото не се знае каква ще ти е линията. Т.е. каква скорост ще поддържа. Например при мен модемът е ограничен на 33600, за да не ми дропи през минута. Сметката е: скорост 3,8К = 13.7 MB/час. Цена на достъпа - средно 0.20 лв./час. Телефон: 1 лв/час дневна; 0.56 лв/час нощна. Т.е. минималната цена на мегабайт е 0.0876 лв. през деня (4.5 цента) и 0.0555 лв. през нощта (3 цента). При качествена цифрова линия и поддържана скорост около 50000 цената пада с 33%. Сами виждате, че въпреки всичко стойността на мегабайт е доста по-ниска от ограничения достъп на кабелните оператори. При Евроком цената е над 8 ст. (зависи от пакета) , при Центрум Груп е около 11 цента (да, вярно е !). Като прибавим разходите за кабелен модем, задължителните 15 лв. за кабелна телевизия и инсталационната такса, става доста дебеличко.
По друг начин стои въпросът за интернет по LAN и ли по кабелната с общ канал, където го има. Ако можеш да заделиш 50 кинта на месец, всичко ще опира до това колко Download мениджъра ще можеш да пуснеш едновременно. Проблемът е, че ако сте двама-трима такива дърпачи в квартала, МАМАТА СИ Е Е&@^О! Просто ще унищожите мрежата. Как ли? Ще изреват нормалните потребители, на които единствената цел им е да ползват Yahoo! Mail, ще спрат да си плащат и след няколко месеца ще останете само тримата дърпачи, което няма да е изгодно за доставчика. Отплеснах се. Идеята беше да сметнем, че аз за 50 лева през нощта източвам 900 мегабайта. При хубава линия трансферът ще скочи до 1300 мегабайта. Това е долната граница на изравняване на телефон и алтернативен достъп. Ако прибавим допълнителните разходи за такси, инсталации и апаратура, границата може да се вдигне до 2000 мегабайта.
Това е засега от мен, продължавайте със сметките!
Весели празници! И умната! Само с мезе!
FIREMAX
26.12.02 г., 19:22
По друг начин стои въпросът за интернет по LAN и ли по кабелната с общ канал, където го има. Ако можеш да заделиш 50 кинта на месец, всичко ще опира до това колко Download мениджъра ще можеш да пуснеш едновременно. Проблемът е, че ако сте двама-трима такива дърпачи в квартала, МАМАТА СИ Е Е&@^О! Просто ще унищожите мрежата. Как ли? Ще изреват нормалните потребители, на които единствената цел им е да ползват Yahoo! Mail, ще спрат да си плащат и след няколко месеца ще останете само тримата дърпачи, което няма да е изгодно за доставчика.
Уф братле чуваш ли се какво пишеш..?
Metanoia
26.12.02 г., 23:21
Originally posted by FIREMAX
Уф братле чуваш ли се какво пишеш..?
Очевидно не се чува. Да не говорим, че е много трудно постоянно да download-иш и да работиш нормално в нета. За повечето хора по-важното е повечето време стоене в чата, форума и т.н., а не да теглят филми.
Ilian359
27.12.02 г., 10:09
Хубаво, де. Ама въпросът беше за стойността на мегабайт, не за чата.
Е кво пък, точно така е, както го е написал. В посочения случай въпросният "дърпач" плаща по-малко от колкото ползва, а разходите се покриват от останалите потребители. Докато те не се усетят...
Loshia_NIKJAM
07.01.03 г., 13:21
BUMP
Ако някой е разбрал дали са направили отчитането на всички телефони като цифрови да каже.
Не са го направили все още, но се канят.
На мен вече ми е все едно, щото току що се включих към телевизия СКАТ на 33.6kb/s. Доволен съм, даже много. Тегля с малко над 5К от free.techno-link, което не "rocket speed", но е поне 2 пъти по-бързо от колкото по телефона. Цената също ме устройва - $24. Аз преди плащах само толкова за телефон.
Metanoia
08.01.03 г., 12:37
Пък и е страхотен кеф да не дропи! И телефона не заема!
Originally posted by Loshia_NIKJAM
BUMP
Ако някой е разбрал дали са направили отчитането на всички телефони като цифрови да каже.
дддддааааа ПРИЯТЕЛю ИДВАМ ОТ ТЕЛЕФОННА КАСА СЕГА. чЕСТИТа НоВА гОДИнА
cluster_bg
08.01.03 г., 23:52
Това да го разбираме, че работата е станала, еб@в@ ни се м@м@т@ с Dial-Up-a, Така ли?
Originally posted by cluster_bg
Това да го разбираме, че работата е станала, еб@в@ ни се м@м@т@ с Dial-Up-a, Така ли?
Зависи къде си. Номерата с 5 целенасочено се изместват към цифровия дапазон.... всички.... не знам защо е така но подслушах разговор.:talk: иначе до второто полугодие всички прави абонати ще станат цифрови. Цифровия телефон не е толкова лошо нещо, но има гадното свойство да придобива т.нар. УПЛЪТНИТЕЛ. (всъщност това е една от целите на бтк)Бях с такъв с в началото: 9600 интернет с цифров телефон. Класика в гадостта, но се сетих за финикийските знаци и корупцията та ми го смениха с по хубав. Всеки с нецифров телефон моге да очаква следното обаждане цитирам пак подслушано :spy: Добър ден, обаждам се от БТК, щастливи сме да ви уведомим че на 18 т.м. телефонът ви ще бъде цифров....
:bua:
Добре де, ама ако телефона ще е цифров (доколкото това название отговаря на истината), да е поне наистина такъв. Да ми пуснат тонално набиране и да подобрят качеството на сигнала, а не да си остана със стария телефон, а да плащам повече. Щото на второто му викат просто "вдигане на цените" и "инфлация", а не "нова технология" (или може би имат предвид "нова технология да ви вземем парите").
Една от целите на слагането на уплътнител е точно да се намали възможността за ползване на интернет през телефона. Отделно по новия проектозакон така нареченият достъп до "последната миля" ще се монополизира от БТК и всеки, който иска да доставя телекомуникационна услуга на краен клиент ще трябва да плаща скъпо и прескъпо на БТК. После някой ще купи БТК и ще източи парите от един от малкото пазарни отрасъла в тази кочина, която смятаме за държава...
[QUOTE]Originally posted by QWERTY
[B]Добре де, ама ако телефона ще е цифров ......
, така е планирано и ТАКА ЩЕ СТАНЕ.
Щях да напиша и други неща за нас обикновените хорица какво трябва да правим, ма ще вземе да каже някой че паля бунтове.
Tarambuka3500
09.01.03 г., 12:18
Значи, преди 2 години някъде ни направиха телефона "цифров". Определено съм доволен от качеството - чува се добре, модема (вътрешен HSF) държи на 42-44К.
Но кабела по който нашия "телефон" достига от разпределителното табло до къщата, е прокаран преди 40+ години, а е възможно и да е оригиналният, от времето когато телефона ни е бил само 5 цифри (имаме телефон от преди войната някъде). Много е интересен, има твърда оловна ширмовка и изолацията е нещо като дзифт или асфалт (абе такова е на пипане). Та същия тоя кабел минава отвън по 3 сгради, виси във въздуха между тях, лично съм го оправял през годините на 2-3 места където се е късал след буря.
---
Миналата година, дойдоха типичните 'умници' от БТК, разкопаха тротоара, положиха тръби, прокараха нови-новенички кабели от таблото до близките сгради. Това включва разкопаване в двора ни, пробиване дупка в стената и поставяне във входа на ОГРОМНА дървена кутия (по малки нямали). Казаха, че до месец ще дойдат 'колеги' да ни прехвърлят безплатно към новите жици. Уви, що вода изтече оттогава - нищо. Кабелите си стоят, ние си гиламе със старите... И не само ние де, ами и всички околни сгради, макар че в съседната ни кооперация даже изградиха инсталация във входа до последния етаж.
Какъв е смисъла на цялата работа един господ знае.
Ами всичко това, което сме изредили до тук доказва само едно - в БТК няма никаква връзка между извършената работа и печалбата. Копае се, жици се слагат, отчита се дейност... обаче това няма никакво отношение към приходите на фирмата. Положението е същото, ако не и по-лошо в корпоративните услуги - там цените са още по надути и още повече не отговарят на услугата. Пример - наета линия за ADSL струва 250 лева на месец без ДДС. Първо никой не гарантира, че скоростта от 2 мегабита ще се постигне, второ никой не гарантира непрекъсваемостта на услугата. На мен ми се е случвало да ми спират такава наета линия за период от 48 часа (всеки може да сметне какви загуби са това, особено ако фирмата няма резервен канал - тогава целия бизнес остава офлайн за 2 дена!) без предупреждение (оказа се, че сменяли някакъв репартитор, което е било запланувано отдавна. Да не говориме, че репартитора може да зе смени и за 2 часа при добро желание), без обяснение, когато се обадих, без неустойки, без отстъпка от месечната такса. Това къде го има? Айде разбирам да са само цените... но подобно отношение просто е неприемливо. Да не говориме, че играят мръсно номера и със заплащането - примерно при наетите линии таксата се предплаща за един месец напред (а във фактурата пишат, че плащаш за предишния месец) и ако решиш да я прекъснеш парите не ти ги връщат, тоест прецакват те с 250(300) лева.
После друго - същите мърльовци са като кабелджиите - мисля по-нагоре съм обяснил на какво направиха квартала, в който живея... Всеки ден ги псувам докато джапам в калта.
аз даже знам че я тестват на 9600 и ако ги държи значи са си свършили работата
Ilian359
09.01.03 г., 13:59
На мен пък деликатно ми обясниха да го духам за лошото качество. За телефония ставало.
За отчитането - следете сайта на БТК. Там информацията е актуална. Дори като вдигат цените, там го пише предварително. Поне едно нещо да им е наред.
Аналоговите телефони все още не се плащат на време!
The Penalty
09.01.03 г., 15:37
Originally posted by Ilian359
Аналоговите телефони все още не се плащат на време!
Ами би трябвало да е така:
http://www.btc.bg/btc/services/cenin/cen5.htm
Dark Skywalker
09.01.03 г., 15:54
Originally posted by QWERTY
в БТК няма никаква връзка между извършената работа и печалбата.
Така си е - сигурно БТК е единствената телекомуникационна компания, която няма разходно-ориентирано ценообразуване.
:no:
После друго - същите мърльовци са като кабелджиите - мисля по-нагоре съм обяснил на какво направиха квартала, в който живея... Всеки ден ги псувам докато джапам в калта.
Да бе, и аз псувам, като ходя из вашия квартал! Оня ден пред блока ти какъв мацалак беше настанал...
:bua:
Dark Skywalker™
|RABBIT|
09.01.03 г., 16:14
Mmmmm za towa shte posporja s qwerty (mnogo slozhno ti se pishe nicka s edin pryst). Towa oshte 20te godini go e kazal edin... edin... be wse ne mu pomnia imeto. Choweka kojto se seti kak da zaobikoli "hardware limitations" na kapitalizma kakto go opisa Marks. Idejata e "If you want to stimulate the economy - let them dig a hole and then bury it". Po syshtata prichina sega nali w USA kriza uzh, pyt obiknowenno zaemasht mi 5 chasa mi zaema pochti 6 - kopajat pushek se diga. Sega drug e wyprosa che BTK si imat suma drugi grizhi, ama rekoh pone za towa ne gi plujte... "skyp" spomen sa mi :)
Няма такива измислици като цифрови телефони. Телефоните
и линиите са аналогови. Изключение правят isdn, dsl, ip! Това
са цифрови линии, като само на isdn и ip се налага да се
ползват цифрови телефони. Колко от вас могат да кажат
след това пояснение, че имат цифрови телефони? Централите
са три основни вида: аналогови, цифрови и аналогови с
цифрово управление. Това, че чувате dial tone не прави
телефона ви цифров.
Няма такова нещо, че БТК слага уплътнители на линиите за да
ограничели достъпа до интернет. Уплътнители се се слагат за
да може по един чифт кабели да минат повече от един
телефонен пост и толкова. Цифровите централи не позволяват
дуплекс, а и дуплекса беше по-различно. Докато дуплекса ти
говори ти чакаш и обратно. В България бяхме
облагодетелствани защото имаше максимум по два телефона
на жица, докато в Полша и Унгария съм виждал по десет (аха
няма грешка).
Е, разбира се уплътнението е за сметка на честотната лента
и при условие, че по нормален кабел минават 64кб/сек (това
е стандарта, ако някой иска детайли google е насреща), но
когато го уплътним и го разделим на 8 съответно всеки
абонат получава по 1/8 от тези 64кб/сек. За телефоннен
разговор на приемливо ниво 1/8 е достатъчно, а функцията
на БТК е да подържа телефонни линии, а не 64кб/сек.
Та БТК с уплътняването пести усилия и средства, и време за
прекарване на нови кабели, като в същото време задоволяват
потребителското търсене т.е. на места където преди не е
имало "кабелна възможност" сега има и хората не мрънкат.
Няма дуплекс, няма грешно избрани номера.
БТК е супер компания и недейте да мрънкате. Друга компания
за телефонни услуги в България НЯМА => единствената е
идеална. Край! Ако не ви харесва, не я ползвайте.
1 more time:
----------------
Телефонът през който чувате dial tone е аналогов, както и
линията по която идва сигнала е аналогова, от там и сигнала
е аналогов!
Originally posted by JoZ
Няма такива измислици като цифрови телефони. Телефоните
и линиите са аналогови. Изключение правят isdn, dsl, ip! Това
са цифрови линии, като само на isdn и ip се налага да се
ползват цифрови телефони. Колко от вас могат да кажат
след това пояснение, че имат цифрови телефони? Централите
са три основни вида: аналогови, цифрови и аналогови с
цифрово управление. Това, че чувате dial tone не прави
телефона ви цифров.
Това нещо сме коментирали и разяснявали няколко пъти в този форум и ако погледнеш малко по-нагоре ще видиш, че даже в тази тема е казано от Ilian359. Разясненията ти са излишни.
Originally posted by JoZ
Няма такова нещо, че БТК слага уплътнители на линиите за да
ограничели достъпа до интернет. Уплътнители се се слагат за
да може по един чифт кабели да минат повече от един
телефонен пост и толкова. Цифровите централи не позволяват
дуплекс, а и дуплекса беше по-различно. Докато дуплекса ти
говори ти чакаш и обратно. В България бяхме
облагодетелствани защото имаше максимум по два телефона
на жица, докато в Полша и Унгария съм виждал по десет (аха
няма грешка).
Е, разбира се уплътнението е за сметка на честотната лента
и при условие, че по нормален кабел минават 64кб/сек (това
е стандарта, ако някой иска детайли google е насреща), но
когато го уплътним и го разделим на 8 съответно всеки
абонат получава по 1/8 от тези 64кб/сек. За телефоннен
разговор на приемливо ниво 1/8 е достатъчно, а функцията
на БТК е да подържа телефонни линии, а не 64кб/сек.
Та БТК с уплътняването пести усилия и средства, и време за
прекарване на нови кабели, като в същото време задоволяват
потребителското търсене т.е. на места където преди не е
имало "кабелна възможност" сега има и хората не мрънкат.
Няма дуплекс, няма грешно избрани номера.
Тук отново се престараваш. Много хора са наясно с материята, недей да ни "отваряш очите". Отделно, че този въпрос също е коментиран.
Сам си го казал - уплътнителя е по-евтин от 8 чифта медна жица. На кой му пука за качеството, още по-малко за мнението на потребителите... Една от целите на подобна стратегия е именно пълното отсвирване на дайъл-ъп-а. БТК има съвсем друга стратегия за пазара и се стреми да я реализира. В крайна сметка го $%^& потребителите.
Originally posted by JoZ
БТК е супер компания и недейте да мрънкате. Друга компания
за телефонни услуги в България НЯМА => единствената е
идеална. Край! Ако не ви харесва, не я ползвайте.
Ти я си кажи... кой твой роднина работи там?
Това, второто, как го измисли? Фактът, че е единствена, по никакъв начин не може да значи, че е идеална.
И накрая - на мен лично не ми харесва и не я ползвам! Бих желал скоропостижното и излизане в пенсия ... само се опасявам, че в предсмъртна агония ще повлече целия бранш след себе си. (казано образно)
Originally posted by |RABBIT|
Mmmmm za towa shte posporja s qwerty (mnogo slozhno ti se pishe nicka s edin pryst). Towa oshte 20te godini go e kazal edin... edin... be wse ne mu pomnia imeto. Choweka kojto se seti kak da zaobikoli "hardware limitations" na kapitalizma kakto go opisa Marks. Idejata e "If you want to stimulate the economy - let them dig a hole and then bury it". Po syshtata prichina sega nali w USA kriza uzh, pyt obiknowenno zaemasht mi 5 chasa mi zaema pochti 6 - kopajat pushek se diga. Sega drug e wyprosa che BTK si imat suma drugi grizhi, ama rekoh pone za towa ne gi plujte... "skyp" spomen sa mi
Това не го разбрах много... Копаенето беше просто пример. Предполагам, че сам можеш да си дадеш един куп други примери за дейности, от които няма никаква пряка финансова изгода. И примери за това, как без да си мръднат пръста извличат такава. Тоест не изкарват парите си с работа, а с положение. А това, което дават на хората е "благоволение".
От още малко отваряне на очите най-много да спра да чета,
че някой си имал цифров телефон, при условие, че няма! Та
може да не е излишно, а необходимо.
При условие, че решението е единствено то е идеално такова!
Мобилните не се смятат то си е отделно и като пари, и като
качество, и като възможности.
Originally posted by JoZ
При условие, че решението е единствено то е идеално такова!
В това няма и грам логика.
Originally posted by JoZ
Мобилните не се смятат то си е отделно и като пари, и като
качество, и като възможности.
Говоря за уайърлес.
Ilian359
10.01.03 г., 12:28
Благодаря на QWERTY за адекватната намеса. Нямах време снощи да пусна същите реплики.
--------------------------------------------------------------------------------
Penalty, я като си дал пример, го прочети! На първия ред пише "Цени за абонати на цифрови централи"!
Ето, отвори и чети пак:
http://www.btc.bg/btc/services/cenin/cen5.htm
В това няма и грам логика.
Логика?! Това е факт!
Говоря за уайърлес.
Говоря за обикновен модем свързан към телефон. Най-евтиния,
най-достъпния, най-простия начин за връзка (все още) където
и да е по света. Те на това сериозна алтернатива все още
няма. Всичко друго е с пъти по-скъпо, неизползваемо в общи
линии при пътуване и т.н.
Аз имам aDSL в къщи. Добро е, но това ми осигурява просто
линия между мен и isp-то ми. От там нататък всичко си зависи
от линиите към нета на самото isp. В мига в който не съм в
къщи и ми трябва нет ползвам обикновен модем. Друг начин
няма. Поне тези тук са включили dialup account към абонамента
за DSL-а. Попадал съм на места където не мога да вдигна
повече от 9,600 независимо, че модема ми е 56К. Е... ползвам
ги имам ли избор, като няма друго решение! Признавам,
недоволствам... :D
Нещата вървят напред. Ясно е, че аналоговите централи ще
приключат. Постепенно ще отпаднат и уплътнителите. Хората
в къщи ще имат cable, dsl, wireless и ще ползват модем само
когато са извън къщи. Прогрес се нарича и отнема време.
Не беше чак толкова отдавна (или май беше?) когато ползвах
2,400 без корекция и ми отнемаше 14 часа за да сваля kernel
1.3.x. Честно казано сега нета ми е по-добър, но тогава май
ми харесваше повече.
Originally posted by JoZ
Логика?! Това е факт!
Не това е идиотско отстояване на неправилно мнение. Как може да твърдиш, че БТК са най-добрите, при условие, че няма други, а? И какво значи "Ако не ви харесва - не я ползвайте". Ми като няма друго какво да ползваме? Говориш като партиен секретар отпреди 20 години, който още плаче за комунизма. Ма плаче щото по цял ден си е клатил м****е, а не се е блъскал за жълти стотинки като останалите идиоти. Еми така е и в БТК - по цял ден ги клатят, а активност проявяват само при събиране на таксите.
Metanoia
10.01.03 г., 20:45
Originally posted by JoZ
Не беше чак толкова отдавна (или май беше?) когато ползвах
2,400 без корекция и ми отнемаше 14 часа за да сваля kernel
1.3.x. Честно казано сега нета ми е по-добър, но тогава май
ми харесваше повече.
Може да се каже, че не е било скоро... а си бил по-доволен, защото разглеждането на форум като този не те е отнемало 10-15 МВ на ден... а проверката на пощата (в моя слуачай - 3 на Yahoo.com и на my.netbg.com) - още 5... и т.н.
Originally posted by pe6o
Не това е идиотско отстояване на неправилно мнение.
(след "не"-то си изпуснал запетая и малко се мени смисъла)
Значи според мен ти правиш същото, но и си противоречиш!
Как може да твърдиш, че БТК са най-добрите, при условие, че няма други, а?
Не го твърдя, но след като няма други то единствените са и
най-добри, може да се каже най-лоши, най-.... каквото
пожелаеш. След като няма база за сравнение те са най!
И какво значи "Ако не ви харесва - не я ползвайте". Ми като няма друго какво да ползваме?
Е те там е въпроса. Ползвай БТК нищо, че не ти харесват и /не/
били най-.... (каквото сложиш там). Единствени са!!!
Говориш като партиен секретар отпреди 20 години, който още плаче за комунизма. Ма плаче щото по цял ден си е клатил м****е, а не се е блъскал за жълти стотинки като останалите идиоти. Еми така е и в БТК - по цял ден ги клатят, а активност проявяват само при събиране на таксите.
Не зная от къде тези пророчески мисли, но аз не мога да кажа
дали е така или не, защото не зная. Ти явно обче имаш база
и знания след като съпоставяш, и даваш оценка.
Originally posted by Metanoia
Може да се каже, че не е било скоро... а си бил по-доволен, защото разглеждането на форум като този не те е отнемало 10-15 МВ на ден... а проверката на пощата (в моя слуачай - 3 на Yahoo.com и на my.netbg.com) - още 5... и т.н.
Тогава нямаше web форуми и web e-mail.
Metanoia
10.01.03 г., 23:13
Originally posted by JoZ
Тогава нямаше web форуми и web e-mail.
Именно! Нали и аз това казах?
А за другото - по-голяма глупост отдавна не бях чувал! Не, че сравнението на Рe6o беше подходящо, но я пак помисли... ако единствената възможност да си живееш живота е да те бият по цял ден с тояги щеше ли да твърдиш, че единственото е хубаво?!?!?
Dark Skywalker
10.01.03 г., 23:17
JoZ е прав - "от дадена гледна точка", както казваше старият Бен Кеноби... Формално погледнато, когато една задача има едно и само едно решение, то е оптималното. Наистина ли обаче решението е само едно?
Аз с нетърпение и (признавам си, с голяма доза злорадство) очаквам момента, в който ще се появи фирма - конкурент на бавната, тромава, мудна, некоординирана и неконкурентноспособна Българска телекомуникационна компания и ще я изяде с парцалките (пардон, с централките...). Всъщност, като се замисля, БТК вече наполовина ме е загубила като клиент. В къщи сме трима души, които разполагат с мобилни телефони, същото е и с хората около мен. Мисля е излишно да обяснявам колко по-евтино излиза разговор MTel до MTel, отколкото БТК - MTel. Имам достъп до интернет достъпът през кабелната телевизия и от двата стационарни телефона дето ги имам, единия стои само защото всичките ни познати са му свикнали с номера. Те пък и толкова звънят... От него самия не се правят повече от 10-15 изходящи повиквания месечно. Може и по-малко. Другият (цифров) все още се използва донякъде активно, но с всеки следващ месец и неговата употреба като че ли намалява. Вярно е, че в офиса имаме три цифрови линии, но изходящият ни международен телефонен трафик, който представляваше голямо перо от месечната сметка, отдавна минава през VoIP системата на един от многото доставчици на международна телефония.
Според мен оттук насетне БТК тепърва ще започне да усеща болезнено недоволството на клиентите и какво значи да си неспособен да функционираш в пазарна среда.... Ами да вървят по дяволите, ако питате мен!
Dark Skywalker™
Originally posted by Metanoia
Именно! Нали и аз това казах?
А за другото - по-голяма глупост отдавна не бях чувал! Не, че сравнението на Рe6o беше подходящо, но я пак помисли... ако единствената възможност да си живееш живота е да те бият по цял ден с тояги щеше ли да твърдиш, че единственото е хубаво?!?!?
Ами знам ли! Ако примерно сме родени в система в която такъв
е реда и единствения избор е, или да те бият, или да си умрял
вероятно не би ти се струвало толкова лошо.
Аз не съм казал, че няма избор. Оо, избор има. QWERTY го каза,
ако не ти харесва не ги ползваш. Проблемът е, че някой хора
имат избора или да ползват БТК, или да нямат нет. Ама било
лошо качеството, ама дропвало, ама не знам какво си... вярно,
но избор няма за съжаление - поне болшинството.
Между другото лиценза на БТК за монопол в България изтекъл
на 1-ви януари 2003-та година, но закона за съобщенията
все още не бил променен и за момента не може да стартира
друга компания със същите функции. Абе всичко си го правим
сами. Като продадем и БТК ще започнат някакви типове от
майната си да командват... тогава ще стане манджа с грозде.
Дано не съм прав. Ето линк (http://www.monitor.bg/news.html?date=20021231&topic=politics_bg&story=00401.htm) логин/парола alliant/alliant
GeniusLoci
11.01.03 г., 04:01
Originally posted by JoZ
...
Аз не съм казал, че няма избор. Оо, избор има. QWERTY го каза,
ако не ти харесва не ги ползваш. Проблемът е, че някой хора
имат избора или да ползват БТК, или да нямат нет. Ама било
лошо качеството, ама дропвало, ама не знам какво си... вярно,
но избор няма за съжаление - поне болшинството.....
Аз избрах - НЕ ПОЛЗВАХ...
Да не кажете, че нямало избор - просто не ползвах dial-up при положение, че ми излизаше не по-евтино от кабелен...например..
Metanoia
11.01.03 г., 22:40
Originally posted by JoZ
Между другото лиценза на БТК за монопол в България изтекъл
на 1-ви януари 2003-та година, но закона за съобщенията
все още не бил променен и за момента не може да стартира
друга компания със същите функции. Абе всичко си го правим
сами. Като продадем и БТК ще започнат някакви типове от
майната си да командват... тогава ще стане манджа с грозде.
Eто тук ще се съглася с теб...
Освен това до скоро да кажеш "Не ползвам БТК" беше леко комично, защото М-Тел и като цяло мобилните оператори бяха задължени да ползват разните му там канали за комуникация на БТК, но не съм запознат с точните технически данни (не съм инжинер, за съжаление, а най-вероятно ще наруша семейната традиция и няма и да стана). Сега обаче БТК нямат монопол и вече всеки може да си прави съответните канали сам...
А по-голяма глупост от това да се продаде един държавен монополист не мога да си представя... Ако някой има по-добра идея да казва, но аз лично не мога! Да не говорим, че опита на Румъния сочи, че подобна процедура е меко казано неуспешна! Там е по-добре да говориш през GSM - по евтино и по-качествено излиза за междуградски разговори. Или поне до скоро беше така...
И да, прав си! Сами сме си виновни!
cluster_bg
11.01.03 г., 22:59
А доколкото разбрах алтернативи на БТК няма да има най-малко до септември :(
Originally posted by JoZ
Ами знам ли! Ако примерно сме родени в система в която такъв
е реда и единствения избор е, или да те бият, или да си умрял
вероятно не би ти се струвало толкова лошо.
Добре, че не всички хора разсъждават като теб. Иначе сега сигурно ти щеше да се казваш Асан, а аз Сюлейман. Справка: филма "Време Разделно".
(след "не"-то си изпуснал запетая и малко се мени смисъла)
Ако ще се драпаме чак толкоз надребно, множественото число на "някой" е някоИ. И в по-горния цитат също липсват няколко запетаи, но не се правя, че не го разбирам.
Не го твърдя
Ти не твърдиш, че са БТК са "най-добри", а само че са "супер компания" и са "идеални". Е къде е разликата?
Не зная от къде тези пророчески мисли, но аз не мога да кажа
дали е така или не, защото не зная. Ти явно обче имаш база
и знания след като съпоставяш, и даваш оценка.
Сега сигурно ще кажеш, че не знаеш и какво е "Комунизъм" и какво са правили партийните секретари по негово време? Блазе ти! Иска ми се и аз да не знаех. А също и на голяма част(надявам се) от населението на възраст < 50г.
Сега малко за БТК. Dial-up вкъщи не мога да ползвам, защото съм дуплекс и не искам разярени съседи да ме притесняват, ако им блокирам телефона. А последния път когато проверих (миналото лято) таксата за прокарване на нов телефон беше около 100 кинта. За разговори го ползвам много рядко. Мобилния телефон ми е много по-удобен, а след като въведат новото отчитане разликата и в цените няма да е толкова голяма. Като гледам и развитието на кабелния интернет скоро БТК просто няма да има какво да предложи на домашния потребител. И вече няма да е единственото решение! Дано само стане по-скоро!
Авторски права на vBulletin