Виж пълна версия : reiserFS или XFS за голям брой малки файлове?
Siemens
03.03.05 г., 17:25
Ще съхранявам огромен брой малки файлове и въпроса е коя файлова система да избера - xfs или reiserFS 4? Доколкото четох разбрах, че reiserFS е ненадмината по спестяване на място (от голям клъстър). Мен ме интересува обаче на първо място не толкова спестяването на място (което предполагам обаче в случая ще е значително), колкото скоростта на работа - или това не се влияе почти от използвата fs? Натоварването на процесора почти няма значение.
http://linuxgazette.net/102/piszcz.html
Siemens
03.03.05 г., 17:53
мерси за линка
Както виждам се потвърждава, това което четох: reiserfs работи по-добре с малки. А специално от този тест се вижда колко по-добре работи пък XFS с големи файлове.
Явно ще трябва да е reiserfs, макар в началото да клонях към xfs.
P.S. а с reiserfs има ли някакви проблеми? Версия 4 (reiserfsprogs и каквото още трябва) - има ли я във fedora core 3?
То и аз имам някакви спомени че Reiser-a е по-добър с малки файлове. Но попадам на една не-синтетика:
http://subversion.kicks-ass.org/svn-fs-bench/
където при малки файлове (Working Copy) XFS e много добре, а ReiserFS се е справил най-зле. Много интересно.:screwy:
ЕДИТ: между другото на линка който Pesho е дал в [BENCHMARK SET 3 OF 4] се вижда че ReiserFS е похарчил най-много процесорно време (~18% повече от XFS), което не е върха ако правиш нещо повече от тестване.
prestige
03.03.05 г., 19:06
Siemens, не знам кой ти е насадил тази идея за ReiserFS 4, но ако се беше поразровил малко щеше да разбереш, че тя все още е в експериментален период, има пачове за ядрата с поддръжката й и също така предстоят да се напишат още неща по самата нея. За сега тя е една много обещаваща файлова система, но все още не е в окончателната си форма. Това че я няма във vanilla ядрото е достатъчно доказателство. Едва ли я "има" във Fedora Core 3, но това нищо не означава, защото не fedora core 3 поддържа "нещо си", а ядрото! За високо-отговорен priduction server в момента никой не би препоръчал ReiserFS 4. А ако искаш само да я изпробваш нямаш никакви проблеми. Отиваш на namesys.com. и там е обяснено как и с какво се пачва ядрото и какви tools още ще ти трябват.
Успех!
Siemens
03.03.05 г., 21:22
аз ще му е** м**** на fc3 :argh:
не може да инсталира един буутмениджър (правя инсталация върху софтуерен раид 1).
Както и да е - и аз видях, че е в експериментален стадии 4-ката. А сега не ми се занимава да подкарвам reiser на rh9-ката за да инсталирам като хората boot-менидъра (че трябва да видя как точно се казва ядрото на fc3-то а не мога да го mount-на).
Добре се бях насочил към xfs-а аз ... ама от много гледане на ревюта ... . А и трябваше да изчакам да постнете и вие.
prestige - в никакъв случай не искам "само да пробвам". Това, което искам да инсталирам си е мое работно сървърче, не че е нещо кой знае какво де.
Сега форматирам в xfs и инсталвам.
BTW ако някой не знае - във fc3 официално няма поддръжка на xfs, reiserfs и jfs но при буутване може да се напише съответно:
linux reiserfs
linux xfs
linux jfs
и вече ги има като опции за форматиране при правенето на дяловете.
Авторски права на vBulletin