Виж пълна версия : Проблем с инсталация на slackware-10.1
Hardware_fan
02.03.05 г., 23:28
Аз съм пълен начинаещ в Линукс. Разделих си харда на 2 - на единия дял WinXP, а на другия смята да си кача slackware-10.1. Изтеглих го на 2 диска, но не иска да бутне от 1-я. Защо? На всеки диск има по 3 файла. Единият е slackware-10.1-install-d1.iso - 660МБ,
slackware-10.1-install-d1.iso.asc - 1КВ и
slackware-10.1-install-d1.iso.md5 - 1KB.
Не другият са slackware-10.2-install-d1.iso - 660МБ,
slackware-10.2-install-d1.iso.asc - 1КВ и
slackware-10.2-install-d1.iso.md5 - 1KB.
Не бутва. Гледам, че 660МВ файлове са архиви, деархивирам ги и качвам целите архиви на диск 1 и 2 + съответните файлчета дето са по 1 КВ и пак не ще да бутне от диска. Как да си го инсталирам?????????
Siemens
02.03.05 г., 23:51
ти не си записал самите дискове както трябва.
iso файловете не са точно казано архиви - това са "образи" на дискове. А другите два малки файлчета са само checksums (суми за проверка). Та - трябва с програма за записване да избереш запис на образ - т.е. да се запише самото ИСО. А както си ги отворил и записал - така става, но не се записва коректно boot информацията - за това не можеш да заредиш.
Отдавна не съм позлвал nero под windows , но която и версия да ползваш трябва някъде в менютата да има опция "burn image" - изпечи образ - и от диалога намираш ISO файла - другите два малки файлчета не те интересуват.
След като приключиш с така описаното записване вече дисковете ще буутват. И тук други хора ще ти обяснят как да инсталираш.
Само един съвет от мен - виждам, че си абсолютно начинаещ - не само с linux - просто не започвай със slackware ;)
BTW - за да инсталираш линукс са ти нужни два дяла - един за самия линукс и един swap дял - нещо като swap файла на windows, но се слага на отделен файл.
prestige
03.03.05 г., 00:29
...Само един съвет от мен - виждам, че си абсолютно начинаещ - не само с linux - просто не започвай със slackware ;)...
Аз пък преди години точно с него започнах (още си спомням приключенията ми със slackware 4.0) и до ден днешен не съм го заменил за нищо. Изказвания от рода на това, че slackware не ставал за начинаещи и/или Desktop не ми се нравят много (е това не означава, че е лъжица за всяка уста ;) ). Hardware_fan прекрасен избор за дистрибуция! Ако имаш горящо желание, остава само да се заровиш в четене и всичко ще върви нормално. Прочети книжката на сайта на slackware!
Успех!
BTW - за да инсталираш линукс са ти нужни два дяла - един за самия линукс и един swap дял - нещо като swap файла на windows, но се слага на отделен файл.
Предполагам си искал да кажеш дял. Поправям те за да не се обърка човека само.
Siemens
03.03.05 г., 00:50
разбира се, че дял
блял съм някъде.
В никакъв случай не съм искал да обидя теб или дистрибуцията. Но наистина слак не е за всекиго. А и определено го виждам, че е начинаещ въобще с компютрите, не само с линукс. За това го казах.
Hardware_fan
03.03.05 г., 01:52
:D Е не съм чак толкова начинаещ с компютрите. Може да се каже, че и такова работя. Но все пак с Линукс не ми се е налагало да работя. Че ме подведоха да ди запиша iso файловете направо на дискове (наистина не нарочно) - сгреших. Аз знам че са имиджи, ама така пробвах. След като пуснах поста си оправих проблема, но все пак благодаря. Утре вечер като го инсталирам или по време на самата инсталация, ако възникнат проблеми ще питам пак, защото от Линукс я не понимаю засега абсолютно нищо, с времето ще оправя и този проблем :D
Hardware_fan
03.03.05 г., 01:57
А пък че се подведох под на някой акъла да деархивирам iso файловете наистина не говори добре за мене. :gun: :D :D :D :D :D :D :D
prestige
03.03.05 г., 01:59
Не си и помисляй да тръгнеш да инсталираш без да имаш солидна подготовка!!! Прочети това:
http://linux-book.hit.bg/
http://linux-book.logos-bg.net/
Честно казано без да си ги прочел не се надявай на добронамерени отговори... (поне от мен ;) ).
Успех!
Hardware_fan
03.03.05 г., 02:20
Thank's ;)
Hardware_fan
03.03.05 г., 18:51
Инсталирах го. Но като боот-ва направо ми тръгва Win-a, не ми дава опция за избор между Win i Linux, защо? :conf: :conf:
Hardware_fan
03.03.05 г., 19:06
Извинявам се за дето писах на латинеца
prestige
03.03.05 г., 19:09
Instalirah go. No kato boot-va napravo si tragva Win-a, ne mi dava opciq za izbot\r mevdu Win i Linux, zashto? :conf: :conf:
Не си инсталирал lilo по време на инсталацията.
Не се извинявай, а си редактирай поста :)
Hardware_fan
04.03.05 г., 17:23
След 4 НЕУСПЕШНИ ИНСТАЛАЦИИ, които траят по 3,5 часа вече нямам НЕРВИ да дочакам да ми даде избор между ХП-то и Линукса прибутвате на компа. Инсталирам това LILO, ама пак нищо не става. За това ЛИЛО ми дава 3 опции - нещо там къде да се инсталира.
1. - в root
2. - на дискета
3. - в master boot record
На опция 3 не става - дава грешка.
За опция 2 не дочаках да ми направи дискетата - то сигурно и 1 час не е достатъчно на Линукса, а пък въпроса не е да ми бутва от дискета.
На опция 1 всичко върви успешно, там става, ама при старта си тругва ХП-то и въобще не е..ва Линукс че има там някъкъв.
Някакъв шанс да си реша проблема - или да се отказвам, че вече :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored:
Hardware_fan
04.03.05 г., 18:26
А единият път ми се наложи дори да преинсталирам Windows-a, че и той не пожела да тръгне след началния надпис :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored:
Решение има ли?????????????
Като не можеш да се оправиш с лилото пробвай да пускаш линукса с loadlin разархивираш loadlin.exe (намира се на първия диск в loadlin.tgz) на c: дяла и пишеш нещо подобно в
config.sys
[menu]
menuitem=Windows, Windows
menuitem=Linux269,Linux269
menudefault=Windows,30
menucolor=7,0
[Linux269]
[Windows]
а в autoexec.bat
IF "%config%"=="Windows" GOTO QUIT
:LINUX269
loadlin vmlinuz9 root=/dev/hdd8 ro
:QUIT
като hdd8 заместваш с дяла на който ти е linux a трябва да сложиш на мястото на vmlinuz9 файла с ядрото на c:\ файла се намира в \root директорията и се казва vmlinuz копираш го на c: при loadlin.exe
Hardware_fan
04.03.05 г., 19:38
Доколкото разбрах мисълта ти - при мен hdd8 e hdd1. Но после много объркано обесняваш. За autoexec.bat i config.sys ясно. Но как да копирам от Vmlinuz от Линукс в С:, който e NTFS? Обясни ми ако може по-подробно. При мен С: - то ми е HDD5 pod Linux.
Дискета нямаш казваш , ами ако имаш някой Knoppix може да пробваш да пуснеш от него и да бръкнеш или виж в някои от пакетите които почват с kernel дали го няма компилирано ядрото мисля на втория диск в testing имаше готово компилирано ядро за 2.6
Hardware_fan
04.03.05 г., 23:48
Абе аз мога да влизам под конзола чрез инсталационния диск и там мога да видя директориите чрез ls да копирам и др. , но като копирам фаил под Windows не разпознава нищо и иска да форматира дискетата.
Hardware_fan
04.03.05 г., 23:50
Още повече няма ли някой от форума, който е инсталирал WinXP и Linux на 1 диск на 2 дяла?
prestige
04.03.05 г., 23:58
Още повече няма ли някой от форума, който е инсталирал WinXP и Linux на 1 диск на 2 дяла?
Да. Аз. Много пъти и на различен хардуер. Винаги в MBR и никакви проблеми за толкова години!
И аз slackware към 20 тина пъти заедно с XP и 98 с lilio и без lilo
Hardware_fan
05.03.05 г., 00:10
Е да ама аз постнах за 3-те варианта, които ми дава. Когато избрах MBR се наложи да преинсталирам Windows-a. Дискета не искам да избирам, много бавно я прави, и избирам първата опция да се копира ЛИЛО в root май беше. Къде греша и в момента мога ли да направя нещо по въпроса, че не ми се трие и инсталира наново. HELP, pls :bow:
Hardware_fan
05.03.05 г., 05:48
И така - упоритостта ми надделя и след една безсънна нощ (не ми се е случвало преди заради компютър :) ) и след четене на материали от нета си реших проблема сам. Вече го направих да бутва - кеф ти Linux, кеф ти WinXP. Сега идват другите проблеми - как да си включа графичната среда, но за нея утре.
За X да тръгва автоматично
# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:4:initdefault:
в файла /etc/inittab 4 вместо 3.
За да ти работи монитора на повече от 60 HZ
X -configure и после копираш Xorg.conf.new като xorg.conf в /etc/X11.
Hardware_fan
05.03.05 г., 15:44
:) Ок. Ще пробвам. Но първо ме очаква доста много четене. При възникнали проблеми и нечсности, а те ще са твърде много, продължавам да питам :)
Hardware_fan
06.03.05 г., 04:56
:) И така, пак омацах работата. :) След геройски прекарани часове в четене за Линукс и придобиване на основни умения с тази операционна система, не можах да си конфигурирам. По точно не намерих такава програма (xf86config). Абе викам си дай да пусна #startx без да съм конфигурирал, тръгна на 60 херца и си избрах български език, защото ме пита. Да ама оттам стана пълна каша със шрифтовете, вместо букви виждам квадратчета. Как мога да сменя на англиийски и каква е конфигуриращата програма, как да я стартирам. HELP :)
Ей ама не слушаш като ти приказват хората написал съм ти като за индианци какво да направиш точно за slackware 10 за да си пуснеш Х.xf86config нямаш защото slackware 10 ползва Xorg пробвай xorgconfig или xorgconf нещо подобно беше но трудно ще се оправиш по просто ще стане по моя начин.За да не ти излизат квадратчета трябва да си сложиш кирилски шрифт примерно тия на Vstoykov или windows-ките да инсталираш от инсталиране на шрифтове аз примерно ползвам Ariel.Оправи си езика от стартменюто контрол център регионални и езикови настройки.
Hardware_fan
06.03.05 г., 16:30
Така. Тези 2 проблема си ги оправих, но има и още. Отнносно езиковите настройки стана случайно, стартирах #xdm (вместо #startx) и после нямаше начин да изляза от графичната среда освен с RESET. Тръгна после компа, но даваше грешки някакви, пишеше да се стартира #rsck(не зная за какво се използва :) ), навсякъде дадох "да" и проблема се оправи със английския.
За проблема с видеото - програмата я намерих /usr/X11R6/bin/xorgconfig.
Сега за други 3 проблема:
1. Нямам звук. - чрез коя програма да настроя звуковата платка?
2.Нямам нет - нямам си и на идея как да го настроя, понеже съм на РРРоЕ.
3. Понеже имам още 1 харддиск, на който си държа много работи (отделно физическо устройство) и още 1 CD, но при инсталацията им бях махнал IDE кабела, сега под графичната среда не ги разпознава. Като зарежда Линукса ги разпознава че са там, но толкова. Сега трябва да ги mount-a ли? Дали ще се оправя в /dev кое ми е харда и кое Cd-то :) ?
Очаквам HELP, както досега.
не се заяждам ама човек това тук хората сме изчели по над 1000 страници хвани прочети и ма перфектни ръководства как да си настройш линукса като workstation тоест звук графика и нет и тн прочети малко само съвет от мен :) нищо лично :)
Hardware_fan
06.03.05 г., 23:43
Ok. Ще гледам да чета нещо, ама да беше само Линукса.....:)
Просто и ясно генериране на xorg.conf, един вид PnP (probe for devices and write an xorg.conf):
root@support:~# X -configure
После само слагаш генерирания xorg.conf в /etc/X11/xorg.conf
Тромавият вариант е с xorgconfig
За мрежата netconfig и после четеш тук има една тема за настройка на VPN.
За звука alsaconf.
За харда и CD то виждаш как ги разпознава в началото и ги добавяш в /etc/fstab и ги слагаш с същите параметри като другия дял и cd
За pppoe принципно не му трябва да си е настроил мрежовия интерфейс.
Доколкото разбрах говорим за Slackware... та, има един пакет, който се казва rp-pppoe-3.5-i386-1 (поне в current версията е 3.5) и се намира в slackware/n/. С него се прави pppoe връзката. Но нямам време да ти обяснявам какво точно трябва да направиш, за да тръгне. Принципно се пипа в /etc/ppp/ директорията... ама си прочети документацията към пакета. Аз така си настроих нет-а.
Едит:
Айде понеже съм добричък, ето ти конфигурационните файловем които трябва да ръчнеш, за да тръгне pppoe-то pppoe.config.tar.gz (http://debian.fmi.uni-sofia.bg/~bodom/pppoe.config.tar.gz). Това са моите конфигурационни файлове, с променени имена и пароли (и един коментар от мен). Прочети ги МНОГО внимателно (ред, по ред) и промени каквото трябва (най-вече username, password и servicename, останалото мисля няма нужда). Тези файлове се намират в директорията /etc/ppp/
Трябва да имаш исталиран и пакета ppp. След като натъкмиш конфигурационните файлове, VPN-а се пуска и спира с adsl-start и adsl-stop.
Успех.
Авторски права на vBulletin