Виж пълна версия : V-образно охлаждане
_65536_kb_sec_
01.03.05 г., 16:01
имам идеята да се направи от 2 PVC тръби с диаметър колкото е диаметъра на един 80мм вентилатор една обединяваща двата потока въздух тръба, която да се закрепва за радиатора на CPU-то чрез рамката на друга 80мм перка
въпроса е дали ще има някакъв ефект върху охлаждането на CPU-то
FreeSoul
01.03.05 г., 16:10
ами може да само да се гадае,аз нещо не мога да си го представя, я драсни една груба схема,по принцип сигурно ще помага зависи да не се наруши целия поток в кутията и да се получи някакво завихряне,друго не може да стане, ааа не може да стане друго- ШУМНО !! (ест.зависи от rpm)
woynoff
01.03.05 г., 16:17
че то завихрянето винаги си го има...._65536_kb_sec_ пробвай и ще видиш ква е разликата между два паралени вентилатора и два последователни....във вторият случай подобрението в топлопредаването май ще е с по-голям процент, но много ще шуми :(
ASUSfen
01.03.05 г., 16:21
в два паралелни би трябвало да има подобрение , но не двойно :(
а последователни , като на бойните хеликоптери, но трябва да се въртят в различни посоки
PS:като на тая 220CFM перка, тя е с два последователни в различни посоки
Sugar4o
01.03.05 г., 16:30
в два паралелни би трябвало да има подобрение , но не двойно :(
а последователни , като на бойните хеликоптери, но трябва да се въртят в различни посоки
PS:като на тая 220CFM перка, тя е с два последователни в различни посоки от които единия е неподвижен :)
ASUSfen
01.03.05 г., 16:53
за 220CFM перката ли става въпрос , че е неподвижен ?
дори да е неподвижен пак е по-добре отколкото да го няма, а ако се върти , както на хеликоптерите тогава -> 300CFM :)
WARRIOR
01.03.05 г., 16:55
имам идеята да се направи от 2 PVC тръби с диаметър колкото е диаметъра на един 80мм вентилатор една обединяваща двата потока въздух тръба, която да се закрепва за радиатора на CPU-то чрез рамката на друга 80мм перка
въпроса е дали ще има някакъв ефект върху охлаждането на CPU-то
По-добре ще работи, направо ги събирай у-образно при най-благоприятна за въздушната струя посока,т.е. почти допряни един до друг. Тегли му и едно тиксо почти до най-ниската част /до 1.5 см от основата на радиатора/ и да става каквото ще става.Записвай температурите с тиксо/без тиксо.
_65536_kb_sec_
01.03.05 г., 17:47
моята идея е следната
значи двата потока въздух имат определена скорост всеки във своята тръба
и когато се обединят в една тръба със същия диаметър би трябвало да се увеличи скоростта на крайният поток който излиза накрая
и по този начин чрез по високата скорост на потока да се охлажда по добре радиатора
Sugar4o
01.03.05 г., 18:17
при подобен начин на подреждане ще се увеличи не скоростта ами дебита (количеството въздух за единица време) на въздуха.
Ако запазиш еднакви сечения в основата на Y то би трябвало и скоростта на потока да се вдигне, но със сигурност няма да е 2 пъти защото перките ще си "пречат" една на друга
същия ефект би постигнал с 1 по-мощна перка или с някоя по-голяма и с преходник.
chris73
02.03.05 г., 11:12
Oпределено щe се вдигне CFM-a, с 20-40%, а шума ще ти скочи сигурно двойно...
Аз си правя подобни експерименти като слагам 2 перки една над друга...
Зор ще видиш за Y-кa (съединението на двете тръби)...
WARRIOR
02.03.05 г., 17:59
Oпределено щe се вдигне CFM-a, с 20-40%, а шума ще ти скочи сигурно двойно...
Аз си правя подобни експерименти като слагам 2 перки една над друга...
Зор ще видиш за Y-кa (съединението на двете тръби)...
Според мен първата перка прави такава "завеса" , че втората едва ли върши нещо, какви са твоите наблюдения?
chris73
02.03.05 г., 23:58
Ами "пречат" си доста, но към 20% се вдига CFM-a. Хубавото е, че ако единия спре, другия ще продължи работа и няма да изгори Котлона, лошото е, че шума се вдига... Иначе се печели някой и друг градус...
gogo126
03.03.05 г., 00:14
Лятото си направих такъв опит но темпа се вдигна с няколко градуса :(
Мисля си че ако се постави преграда която разделя двата потока въздух ще има подобрение защото двата потока няма да си пречат и така всеки ФАН ще лади половината радиатор...Но нямам време да го пробвам (и ме мързи)
autosvet
03.03.05 г., 02:44
Ами аз що така на прима виста четене на тази идея си мисля, че ще имаш същият ефект ако сложеш една 120мм перка и една "фуния" до 80мм-та така ще ускориш потока. За материял кадастрон или картон. А ако ги правиш все пак тея двете 80мм-ви паралелни ще е нужно след обединението да имаш по-голяма тръба, щото иначе ще стане боза.
gogo126
03.03.05 г., 11:33
значи в момента съм направил ето това и върши доста по-добра работа от двата успоредни потока :)
woynoff
05.03.05 г., 12:50
айде да не отварям нова тема и без това става дума за два вентилатора поне. и така V, W и т.н. кофти за правене, аз спретнах ей това
http://woynoff.hit.bg/dual_blade_fan/P3050005small.JPG
и четете тука (http://woynoff.hit.bg/dual_blade_fan/index.html) за да не товаря форума с картинки.
Phantom
05.03.05 г., 20:39
значи в момента съм направил ето това и върши доста по-добра работа от двата успоредни потока :)
Пробвал съм подобни работи, но тогава захранването ми направо сгъваше-беше запушен входа на вентилатора и доста прегряваше-като си простра мокрите чорапи отзад и съхнеха на топъл въздух:). Така че ако захранването взима въздух отдолу не става. Другото е че на изхода на захранването горещия поток трябва да се насочи отгоре иначе задния вент ще го връща в кутията и ефекта ще е обратен
chris73
06.03.05 г., 02:50
айде да не отварям нова тема и без това става дума за два вентилатора поне. и така V, W и т.н. кофти за правене, аз спретнах ей това...
cool :) яко :)
ASUSfen
06.03.05 г., 04:00
kakto kazah ...като на бойните хеликоптери, но трябва да се въртят в различни посоки
PS:като на тая 220CFM перка, тя е с два последователни в различни посоки
na4i verno stavalo qko :)
bravo na woynoff ,4e go e napravil ,4e si e baq zor :(
Аз съм с два последователни 80мм вентилатора за охлаждане на процесора. Единият е непосредствено върху радиатора, а другият е захванат на входа на въздуховода, намиращ се на лицевия панел на кутията. Свързани са с въздуховод от картон. Температурата на процесора се понижи с 3 градуса. Растоянието между двата вентилатора е около 30см.
Ако ще се монтират долепени последователни вентилатори, трябва задължително те да се въртят в противоположни посоки или между тях да се добави направляващ апарат (венец от стационарни лопатки с противоположен ъгъл на атака). Например както е в компресорите на турбореактивните двигатели.
Мисля, че по-ефективно ще бъде, ако вентилаторите са последователно монтирани, а не паралелно и да се събират въздушните им потоци.
chris73
06.03.05 г., 19:06
Всички са съгласни, че два вента един над друг близо си влияат(пречат)... Обаче от къде идва печалбата, когато единият се реверсира...
И колко процента е тази печалба?
Ако има някой спец по флуиди/аеродинамика да каже :)
Водното охл. излезе ли вече от мода?
chris73
07.03.05 г., 00:35
/офф
Не съм забелязъл :)
Така, като прегледах ревюто на този дзвер ; свен скъп ,шумен, и труден за монтаж в/у радиатор , не видях никакви преимущества- освен екзотичен изглед , внушителен вид и лапач на ватове.
Поправете ме ако греша!!
woynoff
08.03.05 г., 22:24
.......... лапач на ватове.
:D моят смуче скромните 0.24 А, а иначе чета как да му измеря децибелите- много сложно бре :(
Имах в предвид ,, ДВОЙНАТА БУРЯ'' - която лапа 8.4 W при пълна мощност. Предполагам че името е дошло от бучавицата на излитащ самолет от ХИИТРОУ
Авторски права на vBulletin