Виж пълна версия : Търся Driver-и за Linux
Досега бях с Mandrake 9.2, който се оказа много лесен за инсталиране и който сам си намери всичко което ми трябваше. Сложих си Slackware 10.0 пуснах си Х, карам без звук и въобще без driver-и, ако може някой да ме насочи откъде мога да си дръпна за звука, видеото, че даже и за Lan картата. Също така ако можете да ми кажете някакъв Linuxки player, на който мога да си пусна филмче със субтитри. Благодаря предварително.
Manchev
01.03.05 г., 15:27
Ами, Любе, той Slackware е една такава спартанска и много орязана дистрибуция, ползва се само за сървъри или някои много големи маниаци на тема линукс дето само конзола ползват и не гледат филми, ами само си играят да конфигурират, от което изпитват някакъв особен вид извратено удоволствие...
Там за да пуснеш нещо трябва много време да търсиш драйвери, че и много рядко се намират и са забутани в дън земя, даже google може да се наложи да ползваш (за slackware всичко е различно и много сложно направено), понякога трябва сам да си ги напишеш, ама пък ще е трудно щото няма един свестен редактор като visual C++... :couple:
Не съм 100% съгласен. Щом е вървяло на друга дистрибуция, ще тръгне и на слак, без да пишеш модул сам, но все пак понякога ще минеш през доста манипулации. Би трябвало, обаче с дефаулт кернела да тръгне всичкия стандартен хардуер. Видя ли да не е mute-ната ALSA-а - alsamixer?
Кoлкото до филми, в Слака е включен - Xine. Доста добър player със субтитри.
Manchev
01.03.05 г., 16:04
хихихихихихихи... :hammer:
ползвал съм и Slackware 8.1 също така разполагам със сорсовете на 7.1 и 8.1 като на 8.1 съм пускал звук и нет Х се конфигурираше със някакъф xf86config или нещо подобно беше не съм сигурен. не вярвам да е mute, навсякаде барах и прегледах ама нищо, също така се занимавам и с програмиране на С/С++ намерих си написан драйвър, но имам малко проблеми с неговата реализация та затова попитах ако някой се е сблъсквал и знае как да се справя с тези проблеми да помогне малко. :)
The Penalty
01.03.05 г., 18:15
Малко повече за Слекуер, има и FAQ (http://www.slackware.org/)
А ти къде ги търсиш тез "драйвери"... до колкот' знам, не ги дават в месарницата с рецепта...
1. жокер - "драйвера" за звуковата карта се нарича модул от кърнъла... с други думи, трябва да си включиш съответните модули в сорса на кърнъла и да го прекомпилираш за да имаш звук...;
2. ако е за "драйвер" за мрежова карта - виж т.1 (като заменяш думите "звукова карта" с "мрежова карта");
3. за к'ви други драйвери питаш - ако е за видеокарта и "драйвери за X - на сайта на производителя на GPU-то на картата ти (АТИ, НеВидя и т.н.)
4. Плеър - Xine... трябват и съответните кодеци (нещо подобно на WinBoz).
prestige
01.03.05 г., 20:42
Ами, Любе, той Slackware е една такава спартанска и много орязана дистрибуция, ползва се само за сървъри или някои много големи маниаци на тема линукс дето само конзола ползват и не гледат филми, ами само си играят да конфигурират, от което изпитват някакъв особен вид извратено удоволствие...
Там за да пуснеш нещо трябва много време да търсиш драйвери, че и много рядко се намират и са забутани в дън земя, даже google може да се наложи да ползваш (за slackware всичко е различно и много сложно направено), понякога трябва сам да си ги напишеш, ама пък ще е трудно щото няма един свестен редактор като visual C++... :couple:
Тва сериозно ли го написа или е майтап? Питам защото, ако е сериозно, честно не съм очаквал такива простотии от теб. :conf:. Ако пък е майтап... що не го разбирам... :conf:
mitku много ти благодаря, твоето предложение е направо върховно, сега някой може да седне и освен ядрото защо не си редактира целия сорс на Linux-а??? Жалко че на мен тази информация не ми върши никаква работа. Може би като понапредна малко с Linux, този съвет ще ми е от полза :D
ALSA по дефаулт стартира със волуме на минимум. Ако не си пускал миксера, бързо бягай в конзолата и пиши:
/usr/bin/alsamixer
Ако ти каже, че нямаш карта, пускаш конфигуратора на ALSA:
/usr/sbin/alsaconf
и после пак миксера
Мрежа се пуска по следния начин:
1. /etc/rc.d/rc.inet1 stop
2. /sbin/netconfig
3. /etc/rc.d/rc.inet1 start
PS. Нищо сложно! Но това е само, когато имаш модулите компилирани. С дефаулт инсталация по мой наблудения тръгва 90% от масово разпространените дъна и изобщо хардуер.
PS2. Лан-а какъв е?
Lan-а е Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet
на ASUS-ко дъно и под Winows си бачка перфектно и Linux-а е инсталиран уж на Expert, ако това има някакво значение за конфигурирането
xts благодаря за информацията. Успях да пусна звука, но не и лана. Между другото съм на point-to-point. :(
Manchev
02.03.05 г., 14:12
mitku много ти благодаря, твоето предложение е направо върховно, сега някой може да седне и освен ядрото защо не си редактира целия сорс на Linux-а??? Жалко че на мен тази информация не ми върши никаква работа. Може би като понапредна малко с Linux, този съвет ще ми е от полза :D
Ами то Linux-a всъщност си е само ядрото ( справка (http://www.gnu.org/gnu/linux-and-gnu.html) ) => да редактираш сорса на ядрото и на линукса се оказва едно и също....
@Prestige: виж две мнения по-надолу от това, което си цитирал, преди това прочети пак първото по темата, прочети го още веднъж, замисли се относно стилът, по който е написано и може да го схванеш.... :couple:
Абе изобщо на въпрос (въпрос ли) "ДАЙТЕ МИ ДРАЙВЕРИ!!!" във форум за линукс как би реагирал?
http://www.broadcom.com/drivers/downloaddrivers.php ако си с ядро 2.4 драйверите са там.Ако си с 2.6 ги има в ядрото само трябва да ги компилираш и пуснеш.Тук ако си с 2.6 (http://gentoo-wiki.com/NetXtreme_BCM5788).Ако искаш като модул oтваряш конзола make menuconfig след това make modules;make modules_install и modprobe tg3 иначе прекомпилираш ядрото .
A slackware особено 10 си е много хубава дистрибуция и никак не е орязане той е най безпроблемната дистрибуция с която съм си имал работа и всичко си работи за разлика от мандрейк и федора не са орязани mp3 подръжка и си го ползвам (10.1) като една от OS на домашния компютър а ако ми се наложи да правя сървър под линукс пак бих ползвал него защото си е стабилен отвсякъде.
Mod. EDIT: Пиши на кирилица!
Авторски права на vBulletin