PDA

Виж пълна версия : Slackware 10.1 + Kernel 2.6.10 + ALSA проблеми

Jolly_Roger
28.02.05 г., 23:20
инсталирах слак, версия м/у 10 и 10.1, и след update със swaret стана current. Компилирам ядро 2.6.10, но се появиха проблеми със звука.
Дава ми /dev/dsp not found. Модулите за OSS си ги има в ядрото, обаче един xmms не мога да си пусна да свири.
Какви опции да избера в ALSA секцията при конфигуриране на ядрото?

BodoM
01.03.05 г., 09:49
Ми според зависи каква ти е звуковата карта. Аз съм с 2.6.7 и вградена поддръжка на ALSA и swackware-current. Всичко работи, но boot скрипта, който би трябвало да инициализира ALSA-та се оплаква че не може да зареди OSS модулите от /lib/modules/... а те са там и са от пакета alsa-driver съответстваща на версията на ядрото. Както и да е, виж каква ти е картата и сложи поддръжка за нея (пробвай "lspci"). Виж и на какво се опитва да свири XMMS-а. Би трябвало да работи с alsa, arts, или oss.

The Penalty
01.03.05 г., 12:00
В аудио групата ли ти е юзера с който работиш, добавил ли си поддръжка в ядрото за твоята карта, пуснат ли е модула?

lspci
и
lsmod
ще кажат повече (надявам се)

Jolly_Roger
01.03.05 г., 13:38
Звукът е вграден, картата я намира но не знам защо изчезнаха /dev/dsp*, които OSS използва. Сигурен съм че емулацията на OSS е наред с иключение на /dev/dsp*. Предполагам че, проблемът се дължи на update-a, който ги е забърсал.:(
Когато използвам АЛСА-та имам звук и всичко си е ОК.
Проблемът сега е как да върна /dev/dsp* без да се занивам с преинсталация на цялата ОС.

btw, такъв проблем досега не съм имал