Виж пълна версия : Какво съпротивление да сложа на тая перка за да върти на 7В?
Phantom
28.02.05 г., 10:10
Имам един титан дето е на 3Крпм, обаче ръмжи недопустимо. А тоя дето го имам сега е слееве и се е раздрънкал. Смазвах го и пак трака а понякога вдига адски много шум. Та въпроса ми е на този първия какъв резистор да му сложа за да върти на 7В-отзад го пишат че е 0.16А
Ако може да ми кажете и за 5В какъв трябва ей така за всеки случай ако 7В пак е шумен да не питам пак ами да му сложа един за 5В
за да е на 7 просто както в момента е свързан към 12 и GND, го вържи към 12 и 5 (вместо GND)... това е.
Иначе за 7V ~ 310 Ohm
за 5V ~ 440 Ohm
... май ;)
Phantom
28.02.05 г., 13:39
Не искам да го вързвам на 5 и 12 защото все пак искам да гледам с колко оборота върти. А за резисторите някой друг на същото мнение ли е? Те че са стотинки така е ама да не си играя после пак да запоявам:)
Ами, 'земи си по един реостат и ги регулирай с него тогаз...
Phantom
28.02.05 г., 13:49
Какъв точно(с две думи какво да питам в магазина за да не изглеждам като идиот:))
Виж колко ток ти лапат вентиКлаторите максимално - пише им го на лепенките. Реостата трябва да може да го издържа.
The Penalty
28.02.05 г., 13:58
Не искам да го вързвам на 5 и 12 защото все пак искам да гледам с колко оборота върти. А за резисторите някой друг на същото мнение ли е? Те че са стотинки така е ама да не си играя после пак да запоявам:)
Какво пречи трятия кабел да го бучнеш в изхода за вентилатор на дъното?
Phantom
28.02.05 г., 21:33
еми пречи това че като пробвах с вантека и не ставаше-показваше 0 оборота
OgiDogi
28.02.05 г., 22:10
Според закона на Ohm съпротивлението се изчислява по следния начин:
R = U/I
в твоя случай върху резистора трябва да останат ~5V:
R = 5/0.16 = 31.25 Ohm (най-близка стандартна стойност - 33 Ohm)
P = U^2/R = 5*5/33 = 0.75 W (за да имаш запас по мощност - вземаш съпротивление 1 W).
абе що никой не му каза на човека че може да си купи един жичен тример 200 ома и да си регулира на воля кеф му бързо кеф му бавно да се върти перката :)
Друг вариант, който съм практикувал с успех, макар и да не съм сигурен в теоретичната му издържаност - ценерови диоди на 5 волта, свързани паралелно; бройка - според колкото са необходими за постигане на нужната сумарна мощност :)
chris73
01.03.05 г., 03:06
Друг вариант, който съм практикувал с успех, макар и да не съм сигурен в теоретичната му издържаност - ценерови диоди на 5 волта, свързани паралелно; бройка - според колкото са необходими за постигане на нужната сумарна мощност :)
Ценерите не е дорбра идея да ги слагаш в паралел, защото дори да са маркирани за едно и също напрежение, на практика се различават доста в една партида, така че само един ще работи и загрява (погледни колко е стръмна волтамперната характеристка на ценера), а другите ще са кибици. По добре един по-мощен ценер...
А ако питаш мен, на Раковска Мултиелектроникс продават регулатор (Титан май) за вентилатор, базиран на потенциометър/реостат за около 5 лв, ще си регулира човека и ще си пее (0.16А са нищо, мен питате ли к'во ми е с 1А Торнадо)...
ASUSfen
01.03.05 г., 03:45
шумно ? :P
...
R = 5/0.16 = 31.25 Ohm (най-близка стандартна стойност - 33 Ohm)
P = U^2/R = 5*5/33 = 0.75 W (за да имаш запас по мощност - вземаш съпротивление 1 W).
:hammer: ммм... явно вместо 0,16 съм сложил 16... или нещо такова :conf:
ама щом за светлинки на 1-2V сложих май беше 230Ohm... така трябва да е.
абе що никой не му каза на човека че може да си купи един жичен тример...
А по-горе, като съм казал "реостат" - к'во мислиш, че значи?
упс това ми е убягнало съжалявам :rolleyes:
Phantom
01.03.05 г., 22:22
Мерси на всички. Май ще си взема един реостат. Ще се разберем с продавача(ми начи трябва ми едно такова дето да е така и така ама ...). От утре ще си чувам уретбата вече:)
схибан слийв!
chris73
04.03.05 г., 04:12
И гледай да е достатъчно голям и мощен, трябва да е толкова вата, колкото е вента или повече...
Имам един титан дето е на 3Крпм, обаче ръмжи недопустимо. А тоя дето го имам сега е слееве и се е раздрънкал. Смазвах го и пак трака а понякога вдига адски много шум. Та въпроса ми е на този първия какъв резистор да му сложа за да върти на 7В-отзад го пишат че е 0.16А
Ако може да ми кажете и за 5В какъв трябва ей така за всеки случай ако 7В пак е шумен да не питам пак ами да му сложа един за 5В
Трябва ти един потенциометър 20к!Около 60 стотинки е:)
chris73
08.03.05 г., 23:20
Aбе вие килоомите ги нямате за нищо...
Явно някой е бягал от час, когато са предавали закона на Ом... :)
И на някакъв сайт за модове гледах препоръчват на някой да си регулират оборотите с потенциометър, за мощност и ток нищо не казано, така не става, първото ламе като го прочете, ще си каже, ми що да не спестя от Нексуса, слага Торнадото и... фойерверк :)
Aбе вие килоомите ги нямате за нищо...
Явно някой е бягал от час, когато са предавали закона на Ом... :)
И на някакъв сайт за модове гледах препоръчват на някой да си регулират оборотите с потенциометър, за мощност и ток нищо не казано, така не става, първото ламе като го прочете, ще си каже, ми що да не спестя от Нексуса, слага Торнадото и... фойерверк :)
В момента съм със вентлатора от подписа и той си има потенциометър 10к с който се регулират оборотите от 3500 до 5500!!
Сега съм му сложил един 30к и с него се сваля и под 1000 оборота,но не ти трябва да са под 1000 защото грее!И затова ти трябва точно един 20к,омовете не вършатработа!
Мдаа, погледнах снимки на Coolermaster XDream, по-точно на вентилатора му тука (http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleid=1383&page=2) и видях, че от вентилатора излизат 5 проводника(червен-12V, жълт-RPM, черен-маса и два за потенциометъра), което ме навежда на мисълта, че вентилатора си има някаква вътрешна схема регулираща напрежението, на която й е необходим толкова високоомен потенциометър т.е. не е свързан последователно на захранващото напрежение (ако беше така изобщо нямаше да се и мръдне перката, а ако се намали почти към нулата този потенциометър би изгорял ;) ), така че ти си отделен случай ;) . Иначе тука (http://www.cpemma.co.uk/) са обяснени различните начини за регулиране :) и пак да кажа - ползвайте търсачка - подобни теми са дъвкани много.
eek_the_cat
12.03.05 г., 01:39
Наистинае писано много по темата, май най- ного ми харесва регулатора с LM 317 и потенциометър. Разтърси се в форума, че забравих линка, ама на начина само с потенциометър нещо не ми харесва, особенно с голяма стойност- може и да става, ама.....
с увавние- eek_the_cat
Авторски права на vBulletin