PDA

Виж пълна версия : Дали ще стане да направя воден блок от разтопен припой?

valentinmlad
27.02.05 г., 17:09
Идеята ми е да разтопя припой във ваничка и като изтине да направя кухината.Въпроса е дали припоя има добра топло-проводимост.А за количеството-имам доста,и за това се сетих.

lord_nook
27.02.05 г., 17:30
мисля че сам си си отговорил на въпроса

valentinmlad
27.02.05 г., 18:53
Как ше съм си отговорил бе човек?Питам дали ше стане.Не казвам "ше стане"

gogo126
27.02.05 г., 19:05
пусни сърч за тема-топлопроводимост на среброто и там имаше линк за таблица в която трябва да има каквото търсиш !

lord_nook
27.02.05 г., 20:49
то с всичко става ве
ама дали ще охлажда това е въпроса
те хората от алуминии се чудят дали да ги правят щото топлопроводимостта е по-малка а ти .......
ми защо не само от стъклопласт
аре замисли са малко
:)
поздрави
и пак питаи

Elvis
27.02.05 г., 21:37
Ами да кажа и тук.
Припоите - тези които имаш в предвид са сплав на калй, олово и антимон (той е само 1-2%). Та проблемът ти е, че калаят и оловото заедно с титана държат рекорда за нисък коефициент на топлопроводност при металите. Става на въпрос за 5-6 пъти по-нисък коефициент от този на медта.

valentinmlad
27.02.05 г., 21:40
...защо не само от стъклопласт
аре замисли са малко
:)
поздрави
и пак питаи

Братле,имам чувството че не ми четеш постовете.Просто попитах дали припоя има добра топло-проводимост.Не се заяждам с тебе,но след като не знаеш защо пишеш безмислени постове.
P.S Мерси Elvis

Elvis
27.02.05 г., 21:59
СПЕЦИФИЧЕН ТОПЛИНЕН КАПАЦИТЕТ НА НЯКОЙ ТЕЧНОСТИ J/(Kg*K)

# Анилин - 2090
# Ацетон - 2160
# Бензол - 1704
# Бром - 460
# Вода - 4190
# Глицерин - 2398
# Ксилол - 1674
# Нефт - 2135
# Живак - 1381
# Серовъглерод - 1004
# Метилов алкохол - 2470
# Етилов алкохол - 2390
# Толуол - 1720
# Хлороформ - 963
# Етилов етер- 2340

СПЕЦИФИЧЕН ТОПЛИНЕН КАПАЦИТЕТ НА НЯКОЙ ТВЪРДИ ТЕЛА J/(Kg*K)

# Алуминий - 0,89
# Бронз - 0,44
# Желязо - 0,46
# Злато - 0,13
# Калай - 0,21
# Лед - 2,11
# Мед - 0,38
# Месинг - 0,38
# Никел - 0,44
# Олово - 0,13
# Парафин - 3,23
# Платина - 0,13
# Сребро - 0,23
# Стомана - 0,46

КОФИЦИЕНТ НА ТОПЛОПРОВОДНОСТ НА НЯКОЙ МЕТАЛИ W/m

# Алуминий - 218
# Ванадий - 31
# Волфрам - 167
# Желязо - 73,3
# Злато - 312
# Кадмий - 92,8
# Калай - 63,1
# Кобалт - 69,5
# Манган - 66,7
# Мед - 406
# Никел - 75,5
# Олово - 35
# Платина - 71,1
# Сребро - 453
# Титан - 21,9
# Хром - 88,6
# Цинк - 113

alphonse
19.06.05 г., 00:46
oт къде идва разликата при ал/мед т.е. по единия параметър са наобратно - не разбирам от тази материя, не ми и трябва та питам за едно леко коментарче :)

Elvis
19.06.05 г., 01:48
Ами специално за радиаторите е важна проводимоста - нея гледай, а топлинният капацитет е способноста да се "акумулира" топлинна енергия в едно тяло (не мога да ти дам точна дефиниция, понеже не ми се рови).
Абе и на мен ми е мътно това с капацитета, но основно влияние оказва върху инертноста на системата. Примерно по-бавно се загряват и изстиват (при еднакви други условия) тела от материал с по-висок топлинен капацитет.
ПП: Ако греша някой да ме поправи.

alphonse
19.06.05 г., 01:55
аз което знам, е че с медно радиаторче трябва повече въздушен поток, та ако търсите тишината вероятно с алуминиев ще е Екстра Нина от Варна

autosvet
19.06.05 г., 01:59
Elvis не грешиш. Показва какво количество енергия трябва да поеме едно вещество за да се загре с 1 градус 1 кг от него. И обратното какво количество енергия да се отнеме за де се охлади с 1 градус. От където следва и факта, че медните радиатори са по-ефективни, когато се обдухват по-интензивно.

alphonse
19.06.05 г., 02:08
BUSTED! (т.е. не останаха митове за разбиване)

RazorJack
19.06.05 г., 02:11
Абе това ми даде идея. С обикновен калай за запояване не става, обаче има един припой дето е на едни дълги пръчки и се разтопява със специален оксижен и служи за заваряване на медни тръби, те тоя въпросният припой поне според опаковката му пише че е около 90% сребро ?? Ако това е вярно ...

autosvet
19.06.05 г., 02:21
Това е сребърен припой и е доста добър. Използва се и от автотенекиджиите. Не виждам смисъл да го съсипваш, защото ефективността няма да е голяма. Вземи си парче мед за 10-15лв и така.

Elvis
19.06.05 г., 02:53
Elvis не грешиш. Показва какво количество енергия трябва да поеме едно вещество за да се загре с 1 градус 1 кг от него. И обратното какво количество енергия да се отнеме за де се охлади с 1 градус. От където следва и факта, че медните радиатори са по-ефективни, когато се обдухват по-интензивно.
Ами аз съм бил винаги против това твърдение, но не мога да докажа че съм прав :)
Значи какво общо има капацитета с обдухването и тн... Просто медният радиатор по-бързо ще достигне до работната си температура и от там на татък, колкото енергия влиза в него толкова ще трябва да излиза (динамично равновесие). Същото е и с алуминиевите, само че при тях е необходимо малко повече време за да достигнат това равновесие, иначе след достигането му нещата стоят по един и същи начин (ако се абстрахираме от проводимоста, която е в полза на медта!).
Тоест, ако един компютър седи включен повече от 5 мин. не би трябвало да е от значение топлинният капацитет на радиатора.

autosvet
19.06.05 г., 03:01
Да но когато потока е по-голям, по-голямо количество въздух ще контактува с медтта за единица време и ще отнеме същото количество енергия, като от алуминиев радиатор със същата форма, но обдухван от по-слаб поток.
От друга, чисто практическа, страна в повечето случай по-големият поток е съпроводен с по-голямо налягане на въздуха, което също подобрява топлопредаването.

oZoNe
20.06.05 г., 16:16
Идеята ми е да разтопя припой във ваничка и като изтине да направя кухината.Въпроса е дали припоя има добра топло-проводимост.А за количеството-имам доста,и за това се сетих.
Ако така или иначе имаш материала и няма да оставяш пари, нищо не ти пречи да пробваш... не вярвам да е чак толкова зле... може би нещо като 4-5 градуса отгоре в сравнение с приличен меден блок

мисля че сам си си отговорил на въпроса
:argh: при два подобни отговора от един потребител би следвало да има директен БАН!

Sugar4o
20.06.05 г., 16:39
не вярвам да е чак толкова зле... може би нещо като 4-5 градуса отгоре в сравнение с приличен меден блок
аз залагам на 12-15 разлика от меден блок.. тоест обесмисляш водата. При мойте опити разликата между 2 еднакви блока от различен материал (дуралуминий и мед) разликата беше 8 градуса.
Ако не "издърпаш" максимално бързо топлината от процесора (с материал с добра топлопроводимост), всякакво понататъчно охлаждане на радиатора (било то и с вода) си губи смисъла.

oZoNe
20.06.05 г., 17:08
Е щом разликата между мед и дуралуминий е толкова голяма (8) значи и аз си променям мнението... :p
А май и не схващам добре идеята да го изливаш от припой и после да го дълбаеш. В такъв случай естествено е много по-удачно да го направиш от мед. Бях останал с впечатление че искаш да го изливаш направо в калъп и да не се налага да минава на фреза... обаче като прочетох отново, май не се казал такова нещо... :rolleyes:

M.G.A
23.06.05 г., 05:10
и ма и друг проблем който ще се появи след като го сложиш тоя калаен блок .... а именно че калая е доста мек супер лесно се вкопава по ръбовете на кристала и след няколко часа трябва да стягаш скобата .... да не говорим че тоя блок неможеш да го направиш равен от долу колкото трябва за да ляга по целия кристал (имам предвит че всяко стягане почукване натиск ще променят повърхноста без да забележиш и ....опааааа прегрял процесор с водно) :D казвам ти от опит аз си правих меден блок (с електрожена топих мед) и след като се преборих с шуплите след фрезоване блока не лягаше по цялата повърхност на кристала наложи се да го калайдисам за да изравня каквото има не равно и се получиха проблемите по горе :p