Виж пълна версия : Как да "запоя" две медни плочки една към друга ?
gogo126
27.02.05 г., 16:50
Значииии как мога да го направя НО по цялата повърхност чрез кято конатктуват ???
lord_nook
27.02.05 г., 17:04
ако са много дебели опитаи с бензиновата лампа
почисти добре с киселина и после започваи
ако не си започвал преди е по добре да идеш при някои които се занимава с това
все пак има медни радиатори наколите които ги запояват
наи добре ако мислиш че не можеш да се справиш иди на маистор
FEAR BG
27.02.05 г., 17:10
Ами аз мисля че това си е почти невъзможно да се направи и наистина по добре потърси маистор да те разобеди и той :)
Dumfree
27.02.05 г., 17:32
Ето аз как бих го направил:
Нагрявам едната и я калайдисвам така че да има калай в повече, след това и другата по същия начин,като гледам покритието да е равномерно след което ги поставям калай срещу калай, стискам и нагрявам докато не започне да излиза калай по "шева" така да престои малко (0.5- 1 минута) и го оставям притиснато докато изстине. Само трябва да се внимава да не се прегрее. За нагряване бих използвал котлон с поставена ламарина върху него 'щото ако (като) се разтече калая после ще стане гадно. За стискане не се сещам в момента каво точно да се използва. Тъй като ще има ламарина между котлона и пластините, може после при охлаждането да си използва пръскалка от препарат за прозорци (ламарината е добре т.к. нямя да попада вода директно върху котлона) , но да се действа внимателно (умерено) с нея.
gogo126
27.02.05 г., 18:03
А как се калайдисва ?
Двете слепени плочки ще се ползват за водно блокче и надяв се няма да се отлепят.За стискането ще станат ли клещи-чираци ?
едит:дебели са 0.5 см или 5мм :)
Dumfree
27.02.05 г., 18:27
///Как се калайдисва? ///
Извинявай ти запоявал ли си?
Нагряваш медната плочка, мажеш с четка (от естествен косъм !!! или перо от кокошка :D ) с кислеина и подаваш калай.
С такива клещи би трябвало да стане.
gogo126
27.02.05 г., 18:35
Запоявал съм но си мислех че калайдисването е по-сложно :)
Каква киселина ми трябва ?До колко градуса трбва да се нагрее ?Нали ще държи ?
Dumfree
27.02.05 г., 19:07
Аз ползвм ортофосфорна, запоявал съм 4 месингови шинички 5х10х50мм. от към тънките страни с цел да получа 5х40х50мм и стана доста здраво, в смисъл след това го хванах на менгемето и го шлайвах с флексата.
woynoff
27.02.05 г., 19:08
:conf: не виждам и за какво ти е по-дебело от 5мм парче, просто му издълбай надлъжни канали по 2мм дълбоки и един канал за уплътнение и си имаш WW подобие...........
gogo126
27.02.05 г., 19:11
искам да направя мой дизайн и затова мисля да е 1 см дебела плочката но ако не може да се залепи май ще е WW
lord_nook
27.02.05 г., 20:56
то хубаво и похвално че искаш свои дизаин ама смята6 ли колко кила ще стане
да не плачеш после
според мен запояването е добра идея само ако се ползва медна ламарина реже6 по няква схема сгъваш запояваш калаидисва6 става ок
хем леко хем къскаво
за кво са ти канали ?
дакажеш на водата къде да върти ли ?
кво ще каже6 нещо лесно тънко леко и ефирно
и наи важното работи супер
1 мм ламарина и сичко е ок
gogo126
27.02.05 г., 21:04
Мда смятам колко ще е :p
Това с ламарината нещо не го разбрах....само че като се "запоят" двете парчета и като се изреже и сичко като е готов блок от налягането на да избие ???
Аз някаъде из темите бях давал, коефициентите на топлопроводност на някой, метали (вкл. и калаят) и до колкото си спомням той има коефициент на топлопроводност около 6 пъти по нисък от този на медта. Така че колкото и тънък да е слоят ще имаш загуби при всички случаи, които ще неутрализират прираста от революционният дизайн, който предполагам си измислил :). Така че съветът ми е да ползваш монолитен блок и да промениш дизайна ( предполагам че твоят не позволява технологичнo изпълнение от цял блок).
Другият вариянт за който се сещам и който предполагам няма как да oсъществиш е точковата заварка. Принципа там е следният двата метала се притискат един към друг и същевременно в малки участъци се пропуска голям ток. Там метала омеква и двете повърхности дифузират (не знам дали термина е много точен).
За това си има машини.
Преди тази операция, ти трябва перфектно полиране за по добър контакт.
ПП: Абе моят съвет е: зарежи го този дизайн, имаш толкова други възможни.
gogo126
27.02.05 г., 21:39
5мм не са ли малко за блок ???
Vaseto™
27.02.05 г., 22:30
Малко са :D
Rear Admiral Floyd
28.02.05 г., 11:30
Малко са друг път. На мен следващият ми блок ще е е от 2мм мед.
Най-добре като го направиш мини от вътрешната страна със силикон имаче може да протече.
gogo126
03.03.05 г., 13:02
Адмирале ще дадеш ли примерен дизайн ?
Rear Admiral Floyd
03.03.05 г., 13:28
Ще дам снимки като/ако стане.
и според мен не е добра идея запояването и смесването на два метала. ако имаш познати, които се заниамват с монтиране на климатична техника(пък и да нямаш.... нищо не ти пречи да идеш до някоя такава фирма .... навярно няма да ти вземат много пари) иди и питай при тях.
трябва да се запои с оксижен и медна лента. първо се загрява едната повърхност .... после другата и се стопява медна ледта на ръба м/у двете. като се нагрява още малко за да дифудират трите материала.
виждал съм че когато монтират климатици се използва същата техника, защото всички тръби при климатиците са медни и всички сглобки се правят така като цялата система се проверява дали издаржа на налягане после ..... тай че методът е желязен...
просто иди до някоя фирма и питай колко пари ще ти искат и дали ще се навият...
но според мен това е най-добрия вариянт
minotaver
03.03.05 г., 16:38
Ako wse pak iska[ da probwa[ moga da ti kava kyde ]e mogat da go zapoqt no ne sym siguren dali ]e ti swyr[i rabota. Kato idwa[ ot centyra kym Krasna polqna podminawa[ OMW-to i malko sled towa predi gumadvijte w dqsno se wliza nawytre za edna stara sgrada. Minawa[ prez dwe porti i trygwa[ v dqsno po malka uli`ka. W dynoto ot lqwata strana ima edni baraki tam prawqt cwetni zawarki mislq `e edinstweno tam mogat da ti pomognat otidi i pitaj.
Uspeh, pyk posle ]e pokazwa[!
Ами и аз си мислих че се запоява с мед, но братовчед ми работи във фирма за монтаж на климатици и точно с това се занимава. Та той ми каза, че не се ползва мед а някаква сплав, която има ниска температура на топене. И наистина, като погледнах една заварка това определено не беше чиста мед (цвета на припоя е доста светъл и по скоро жълтее).
Освен това не съм много сигурен, че ще може да се избегне така добре, както го описваш контактното съпротивление, едва ли ще се размекнат двете повърхности на плочките!
Hell2Heaven
04.03.05 г., 00:22
GOGO, я хвани и снимай нещо, което си направил. Имаш 1000 поста, от които много "бисери" от сорта на "лепило Бизон не е ли за тапети" и кви ле не още умнотийки. Само някакви въпросчета, като на "недоносче"!
За 2-те пластини ти предлагам да ги стиснеш на менгеме и да чакаш няколко хиляди години (колкото са ти нужни да поумнееш ) и по закона на физиката сами да се залепят ( не с лепило Бизон)
WARRIOR
04.03.05 г., 00:45
За 2-те пластини ти предлагам да ги стиснеш на менгеме и да чакаш няколко хиляди години (колкото са ти нужни да поумнееш ) и по закона на физиката сами да се залепят ( не с лепило Бизон)
Оооо, ама ти мислиш че е лесно да си пич?! А Гого е пич отвсякъде !
Гого, в ъглите няма ли място за 4 отвора, в които да я стегнеш с винтове, та с едно уплътненийце от ремъче на касетофон да я уплътниш тая плочка. За уплътнението най-добре изстържете един жлеб,около 2 мм широк, и около полувината дебелина на ремъка широк /първо намираш ремъка!/ и това е-готово палто без ръкави.
И хубаво внимавай откъде ще щръкнат щуцерите, и как ще стои щипката,
че накрая и тоя ред идва, нарисувай си го това,за да си го представиш, и да избегнеш някой сакатлък.
gogo126
04.03.05 г., 09:24
Не може с винтове защото посредата ще има пинове които като се изрежат ще останат без упора...:(
:fingers:За 1000 години наистина ще поумнея но ти няма да се промениш...ще си останеш същия *******!!!
gogo, ]o ne ti pratq edno blok`e po velan razmer, a se zanimawa[ s ]urawi idei?
gogo126
04.03.05 г., 22:20
А аз колко пари трябва да ти пратя ?
Zawisi ot razmera na bloka, kavi mi kakyw to`no ti trqbwa, az ]e prowerq dali ima i kolko ]e ti struwa i ]e ti kava! Oki?
gogo126
04.03.05 г., 22:46
Ами 5х5х2 може и х1
Mi to`no takowa pratih na Sawa Balimezow ot Burgas maj be]e za 15lw. par`eto! S kuriera mu izleze 18 maj! }e widq kak sa cenite i ]e ti kava po konkretno, no orientirowy`no 13-15lw.
Hell2Heaven
05.03.05 г., 01:46
Mi to`no takowa pratih na Sawa Balimezow ot Burgas maj be]e za 15lw. par`eto! S kuriera mu izleze 18 maj! }e widq kak sa cenite i ]e ti kava po konkretno, no orientirowy`no 13-15lw.
??? Килограма е 7.50 без ДДС. 5х5х2 или 5х5х1 няма даже 1/2 кг. Кви са тия цени?
woynoff
05.03.05 г., 09:32
Hell2Heaven, сигурно е толкова но ако купиш 5м шина, а не 5см....я си помисли ако нарежеш 5м на 100 парчета колко труд ше ти глътне и колко фира ше има. ти каква цена ще обадиш за това парче? ;)
Hell2Heaven
05.03.05 г., 10:13
Hell2Heaven, сигурно е толкова но ако купиш 5м шина, а не 5см....я си помисли ако нарежеш 5м на 100 парчета колко труд ше ти глътне и колко фира ше има. ти каква цена ще обадиш за това парче? ;)
Едно рязане е 30-50 ст МАХ. Аз си бях взел 2.8 кг. Нарязаха ми го на 3 парчета по 80х60х10. Шината от която ми рязаха беше 80х10х2000. Останаха и 10х10х80 и от тях си нарязах сам и си направих РАМ синкове. Цялото нещо ми струваше с рязането и ДДС - 27лв. Излиза, че една плочка 80х60х10 струва 9лв. (според тези цени и без кинти за разкарване). Затова 50х50х10 не може да струва 13-15 лв. (освен ако не е с каналите).
P.S. Ако основния материал ти е с размери куб 300х300х300 и ти трябва парче с размер 50х50х10 (и то от средата) и ти вземат 50 лв за рязане, вярно че ще имаш много фира :D Просто такава цена не е разумна. Няма да забогатеете с продажбата на едно парче. Ако човек няма проблем с парите - да си купи готово блокче, ако иска сам да си го направи ще си купи сам материал, защото ако го мързи няма да си направи и плочкота. И ще има въпроси от сорта "Лелеее, а сега от къде фрезист?", "А колко взима?", "Ама това е много далече....", "Намерих си фрезист, направи го, ама сега от де плексиглас....(за това и аз питах!!!)...каде се реже...болтчета...вентчета....неопрен... .1 година мина и поне 60лв разходи...!!! :D
P.S.2. Не се обиждайте, изразявам мнение по въпроса за неразумно високите цени.
woynoff
05.03.05 г., 10:31
абе прав си обаче в случая не толкова материала струва пари а услугата ;) аз съм готов да дам за 70х50х3 мм 10лв примерно, като в случая аз няма да платя всъщност мателиал, а услугата. колко е готино да правиш пари от вятър и добри услуги :D
Cenite sa takiwa, poneve ne az go reva, namiram ili prawq! Az sym tretiq `owek prez kojto minawa i se zanimawam samo s razpra]aneto na blok`etata. Wseki kato si slovi po 1-2 lewa za rabotata, eto ti gi 13-14lw. Kojto ne mu hareswa, nqma da kupuwa estestweno. Wseki sam re[awa.
Авторски права на vBulletin