PDA

Виж пълна версия : За какво се използват Smartphones?

Страници : [1] 2

lexus
26.02.05 г., 23:52
Какво повече има в един smartphones от колкото в един обикновен телефон и закакво го използвате?

Lyubo_lvl
27.02.05 г., 03:15
Какво повече има в един smartphones от колкото в един обикновен телефон и закакво го използвате?
Ми това е мобилна операционна система. Има тонове софтуеър за нея. За пример ще ти кажа какво имам в момента: целият офис пакек (Word, Excel, Power point), стандартно дистанционно, мп3 плеър (със десетки плъгини, кожи и т.н.), Opera браузър, програма за Pdf фаилове, програма за снимане (с възможност за корекции, рамки и т.н), фаил менъжер (на външен вид е като Windows Explorer ;) ), видео плеър (чете .avi файлове даже със субтитлите), руско-немско-руски речник (със 20 000 думи!!!). В момента най се кефя на навигация (в истинският смисъл на думата) която си инсталирах. Има стахотни игри (всички игри за Нокиа N-Gage тръгват без проблеми). От 2 седмци играя Tomb Rider. Графиката е доста добра. А на Fifa 2005 графиката е направо невероятна, включително и звуковият аранжимент. В крайна сметка смартфоните са много практични. Винаги има какво да се прави на телефона докато нямаш работа ;)

Unamed
27.02.05 г., 04:00
:) ми като при москвич 12-стак и 7 серия бмв е такава е разликата

Valeri
27.02.05 г., 07:28

По мое мнение, smartphone в BG се ползва да се показва. Купуват се телефони за 1000 лв., после се включват на Прима за 10 лв. А иначе всички допълнителни възможности на smartphone го отдалечават от телефон. По телефона се говори, нали? Аз лично не ползвам нищо друго от моя телефон, освен phone book и говорене. Всичко останало правя с notebook, който прави всичко много по-добре и по-бързо от който и да е smartphone на пазара. Нито камерите на телефоните са свестни, нито MP3 плеърите са качествени, нито екраните са удобни, нито клавиатурите, нито писалките, нито игрите са им игри, нито интернета им е интернет, нито паметта им е за мултимедия и т.н. Едно многофункционално устройство с 101 посредствени опции, набутани в един чип, от които всеки потребител реално ползва не повече от 10. Ама друго си е да имаш smartphone, ако имаше и лепенка 500 Euro на задния капак, червена с жълти букви, направо е идеален! :rolleyes:

Ако чак толкова съм закъсал с мобилния офис и notebook не мога да разнасям, тичайки между банки... днес в Шанхай, утре в Ню Йорк, тогава бих си купил ето такова нещо BlackBerry 7290 (http://www.shoprogers.com/images/blackberry_7290_350x480.gif) . Това е комбинация между PDA и Quad Band GSM/GPRS.

Lyubo_lvl
27.02.05 г., 14:06
По мое мнение, smartphone в BG се ползва да се показва. Купуват се телефони за 1000 лв., после се включват на Прима за 10 лв.
... Всичко останало правя с notebook...
Този път не съм съгласен с теб. Някой смартфони струват вече мнооого по-малко от един нормален мобилен телефон - визирам Нокия 6600. Тя струва 500 лв, което е доста по малко от Нокия 7280 например която наистина е 1000лв. Като се има в предвид и големината на смартфоните, не мисля че те са най-подходящи за "гъзария ;).
Това че ти ползваш ноутбука си, не означава обаче че винаги го носиш със себе си, докато мобилният си телефон е винаги с теб. Аз например съм си въвел работният план в телефона и винаги знам кога съм на работа и колко заплата ми се събира за месеца. Когато имам извънредни часове - веднага ги въвеждам, защото със сигурност ще забравя да го направя във вкъщи например. За игрите какво да ти кажа, явно не си виждал игри на N-Gage :cool:.
Сигурен съм също че и камера не носиш винаги със себеси, а е хубаво да имаш под ръка. Например скоро катастрофирах...ами направих 10-тина снимки за всеки случай - да нямам проблеми със застахователното.
Както и да е. Човек който е свикнал със смартфон никога не би си купил "нормален" телефон
... Ама друго си е да имаш smartphone, ако имаше и лепенка 500 Euro на задния капак, червена с жълти букви, направо е идеален! :rolleyes:
Ти имаш ли такава на ноутбука ;)

hbk
27.02.05 г., 14:06
По мое мнение, smartphone в BG се ползва да се показва.

Opredeleno sym syglasen. :D Sluvi za gyzariq, edwa li se polzwa za ne]o drugo. Pretypkani sa s funkcii,koito oba`e trudno se polzwat.

Az li`no nqma kak da nosq nawsqkyde noutbuk s men, i zatowa sym si wzel edno PDA, da se beloswam s nego. :D E wse nqkak si se oprawqm, ne e osobenno priqtno zanimanie, no pyk e typo zaradi edin Eksel da mykna 3 kg s men winagi

L\bo, temata e za w BG, a ne za w Awstriq i Kanada ;)

Private
27.02.05 г., 15:19
Дали живееш в Канада, Тамбукту или Петърч, няма значение. Простотията ходи по хората.
Когато навлизаха мобифоните, всеки си спомня как се демонстрираше притежанието им.
Мина време, сега и първолаците носят GSM и това не прави особено впечатление.
От няколко години ползвам Nokia 9110i Communicator (модел 1998г., не ставам за гъзар :) )
и както каза Lyubo_lvl, няма начин да се върна към обикновен телефон.
Ето моята класация:

Незаменими функции:
> Телефон
> Адресна книга, в която може да се въведат всевъзможни допълнителни данни
> подробен лог за всяка една осъществена комуникация, за период до 1 година назад
> E-mail клиент с обикновен POP-3 достъп
> SMS редактор
> текстов редактор
> Факс
> Факс-модем през сериен порт или IrDA
> многоредов калкулатор
> електронна таблица с възможност да поставя парола за отваряне на файловете
> отличен спикърфон
> екран 640x200 точки
> удобна клавиатура, shortcut-ите са същите като в Windows
> рулетка - рисува линийка на вътрешния дисплей :)
> възможност за записване на информацията основно върху MMC картата:
ако се появи проблем с хардуера, картата се слага в първия
попаднал четец и се изтегля всичко необходимо

Желани функции:
> Камера със повече от 2 мегапиксела и светкавица
> MP3 плейър
> SSH клиент
> Wireless LAN
(Nokia 9500 е логичния наследник, само камерата му е известен компромис :( )

Функции загуби-време и фукня:
> лого-та
> ринг тонове
> picture messages
> игри
> WAP броузър
> WWW броузър

Vanu
27.02.05 г., 16:05
смартфоните са играчки за пораснали деца :)

Private
27.02.05 г., 16:14
Ние, децата, винаги имаме играчки, и цената им расте заедно с нас. :)

Valeri
27.02.05 г., 19:00
Айде ми кажете и двамата със smartphone колко го ползвате като телефон, пък после ще коментираме. Аз работя с около 120 клиенти през седмицата, всичката информация за тях събирам в телефонче за няма и 50$ в момента, но изговарям >500min/месец. Айде викам да не се правиме на по-бизнесмени и от Тръмп. Нито една функция на дори най-съвременния smartphone не може да се съпостави с възможностите на РС или съответното специализирано устройство за нещо. Ще дам 500 или дори 1000 лв. (2-4 средни месечни заплати в BG), че да мога да си цъкам игри в 320х288, да си слушам MP3-ки, да си правя трудно различими филмчета в 160x144, размазани снимки в 640х480 или да си записвам всеки ден extra часовете!? Айде стига бе...

P.S. Айде само не ми обяснявайте, че не се купували телефони за показване. Нали гледам снимки от LAN Party-тата на HWBG. На 1/2 от хората на снимките телефоните са им по масите! За какво? Аз моя си го нося в джоба. В BG има повече скъпи телефони, отколкото в Канада. Защото в BG повече бизнес се върти ли, хората са по-заети ли или пък мобилните комуникации са по-евтини!? А да, и да дадеш няколко месечни заплати за телефон е нещо нормално, забравих. Как са живели хората без играчки като smartphone идея си нямам... :rolleyes:

JUGULUM
27.02.05 г., 19:16
N-gage - смарт телефон:
Мр3
3D игри
радио
огромен брой приложения и какво ли още не
слот за допълнителна памет
Гледам си цели филми на него с БГ суб., Слушам музика с перфектни качество, радио, най-добрите игри, отварям и редактирам документи (Word, Excel ,Power Point).....

300 лева нов...
Дали не е оферта?!

Lyubo_lvl
27.02.05 г., 19:45
....
Ами аз (от ония със смартфоните ;) ) имам за изминалия месец почти 400 минути изходящи разговори. Аз не използвам телефона си за работа, но пък имам много свободно време докато работя и при тия евтини тарифи не ми остава нищо друго освен да си "цъкам" на телефона. И защо пък функциите на смартфоните да са несъпоставими с "възможностите на РС или съответното специализирано устройство за нещо"? Да не би твоето ПЦ да чете по точно или по правилно .xls, .doc, .pdf файлове от колкото моя телефон? А нещо дакажеш за "специализираните" навигации? Да не би да се справят по-добре? И какво от това че снимката била размазана - нали ще ми свърши работа при нужда. Или е по добре да си купя ноутбук за 2000 лв + фотоапарат за 500 + мп3 плеър за 300 лв + навигация за 1000???? :conf: и всичкото да си го нося в едина раница на гърбя????
ПС. Никой не се е правил на по-бизнесмен от Тръмп.
ПС2. Не си ли се замислял че всичко което си купуваш рано или късно става за "показване". Да не би да си купуваш хубави костюми щото са удобни за носене??
ПС3. Не си ли се замислял, че хората които си оставят телефоните на масата го правят защото им пречи в джоба на панталона.

Нямам нищо против мнението ти, но звучиш доста грубо. Мир.

Valeri
27.02.05 г., 19:46
N-Gage е с вид на някаква електронна игра за тийнейджъри. Освен това не ми е много ясно как така се побираш в 300 лв. с паметта, където да можеш да запишеш цял филм, че да го гледаш. За субтитрите сигурно ползваш и лупа? :rolleyes:
Доколкото разбирам от темите на HWBG, в BG самата телефония е основния проблем, защото цените са много високи. Всички останали "екстри" нямат нищо общо с телефон.

P.S. За навигация ползвам пак Notebook + GPS приемник. Няма такъв телефон, който да е конкуренция на тази комбинация. Това го ползвам няколко пъти в годината, не ми трябва да си го нося всеки ден с мен. Колко често редактирате *.doc или *.xls файлове на телефоните си? На мен само таблицата със счетоводството ми се отваря на 1280х1024, на smartphone би изглеждала особено добре, спор няма.

Lyubo_lvl
27.02.05 г., 20:59
N-Gage е с вид на някаква електронна игра за тийнейджъри. Освен това не ми е много ясно как така се побираш в 300 лв. с паметта, където да можеш да запишеш цял филм, че да го гледаш. За субтитрите сигурно ползваш и лупа?
С малко по-голяма компресия се събира цял филм и на оригиналната 32 МБ-това карта, а субтитрите се четат лесно, особено от по-младите :D

P.S. За навигация ползвам пак Notebook + GPS приемник. Няма такъв телефон, който да е конкуренция на тази комбинация. Това го ползвам няколко пъти в годината, не ми трябва да си го нося всеки ден с мен. Колко често редактирате *.doc или *.xls файлове на телефоните си? На мен само таблицата със счетоводството ми се отваря на 1280х1024, на smartphone би изглеждала особено добре, спор няма.
И да не би ноутбука да го носиш на ръце докато се разхождаш или да го слагаш пред теб на таблото докато караш :cool:
Явно не си виждал ТОВА (http://www.tomtom.com/products/category.php?ID=2) щом казваш че "Няма такъв телефон, който да е конкуренция на тази комбинация." Аз ежедневно ползвам навигацията.
Колко често редактирате *.doc или *.xls файлове на телефоните си? На мен само таблицата със счетоводството ми се отваря на 1280х1024, на smartphone би изглеждала особено добре, спор няма.
Въпроса не е колко често редактираш, а колко често ти се налага да преглеждаш. Не че не може да направиш корекции. А това че ти е голяма таблицата - има зуууууууууууууум.

ПС. Всъщност ти имал ли си смартфоун??

JUGULUM
27.02.05 г., 21:52
Цял филм с перфетно качество е около 80-90мб, а субтитрите се виждат перфектно. Абе спора е безмислен. Човек си зима такъв телефон, какъвто най-добре му пасва на нужди и всичко. А останалите, за който телефона е хубав само ако е последен модел и е над 500лева, са смешковци.

Private
27.02.05 г., 22:00
Тръмп си е за завиждане, той ще е в състояние да плати на кака
секретарка да е до него като PDA, смартфон, лаптоп и още нещо... :)

Каквото и да извадиш от джоба си, ще направи впечатление на околните,
независимо дали телефон, смартфон, или лъскава запалка.
Въпроса е да не го размахваш нарочно, да говориш с висок глас и
т.н. елементи в стил - вижте ме колко съм напред.
Освен това, движейки се в относително постоянно обкръжение,
на второто-третото вадене интереса ще е отминал значително.

Аз си имам отделно фото-апарат и настолен компютър и не бих влезнал в
спор, че джобна комбинация ще замени удобствата, които те предлагат.
Всяко едно устройство запълва свой сегмент от пазара и позволява на
човек да се организира по-най удобния за него начин.

Valeri
28.02.05 г., 01:44
Явно не си виждал ТОВА (http://www.tomtom.com/products/category.php?ID=2) щом казваш че "Няма такъв телефон, който да е конкуренция на тази комбинация." Аз ежедневно ползвам навигацията.

Дай да не спорим повече, но ти казвам, че тази играчка въобще не е конкурентна на notebook + GPS. Аз пеша не ходя никъде, че да ползвам навигация ходейки. Дори да тръгна пеша, просто трябва да откача GPS-а и да ходя с него. А като карам колата, notebook-a ми е на предната седалка и дава с такива подробности всичко, че без да съм бил никога в района знам къде мога да ям, къде да пазарувам, къде да спя и къде да сипя бензин. Като ходих последния път до САЩ, носех си машинката с мен, от летището си наех кола и веднага можех да почна да работя като такси едва ли не. С тази играчка smartphone за къде?

Cenzor
28.02.05 г., 11:50
Ами да споделя и аз менние по въпроса.
За какво ползвам аз смартфона си.
e-mail: за разлика от обикновените телефони си отваря и всякакви атачмънти- word, excel, txt и прочие. На мен това ми върши отлична работа
Opera : пълноценен интернет , една от най-често ползваните от мен страници е go.bgmaps.com, че често се случва да се омотая при търсене на дадена улица из София :D
ICQ - мии, тук няма какво да се коментира
снимки - 640*480 са малко, но все пак вършат работа като нямаш друго под ръка
office - word & excel в движение , понякога ми се налага да отворя , редактирам и изпратя обратно такива файлове от места , където интернет НЯМА.
Сигурно мога да се сетя за още десетки, вкл. игри , МР3 плеър и прочие, но това по-скоро не са сред бизнасе функциите му.
И да- имам и лаптоп, но ми е досадно да го мъкна с мен навсякъде и затова го ползвам само при дълги и продължителни пътувания и пак през Р800 и блутуут си ползвам нета на лаптопа.
Обмислях дълго варианта и Т68 + PDA например, но реших, че така ми е по-добре. Телефона ми седи в джоба, избягвам да го изваждам, когато не ми трябва и НЕ го оставям по масите в заведенията, това май беше модерно до '97 година...
Тук (http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=gsm&Number=1940916036&page=0&view=collapsed&sb=5) бях писал още преди година, с какво точно Р800 е повече от телефон.
@Valeri - що ли имам чувството , че просто гледаш на нещата през леко изкривения поглед на човек живеещ в чужбина. ;)

The Bandit
28.02.05 г., 12:23
Абе има нещо вярно в това, че поне половината от смартфоните се ползват за парадиране.

Вие хубаво изброявате какво от тях си ползвате, но това сте ВИЕ. Едно 50-60 % от хората с такива телефони го имат просто защото някой им е казал, че ТОВА е телефона и е много cool да имат такъв супер умен телефон (понякога по-умен от тях самите) Аз лично много пъти като съм говорил с някой със смартфон и го питам -
"Какво си му качил? ICQ, office, games..."
Отговор: "Аааа, нищо не съм слагал... не знам как се качва, ще ходя при един познат да ми сложи"...
"Добре де при толкова памет, само за телефони ли го ползваш, 32 МВ са това"...
"Я така ли, аз мислех, че са по-малко.. Това за колко телефона ще ми стигне да запиша (!!!)"...
"Има много полезни програмки за тоя модел, потърси.. нали е с новия Symbian?"
"Ъъ, какво...?"

Така че не съдете само по себе си, вие сте единици хората с достатъчно познания и акъл дето ползвате на 100 % възможностите на тези апарати. Основният фактор си остава гъзарията, който май е общовалиден и първостепенен у нас при всяко едно нещо, не само при смартфоните :o

Lyubo_lvl
28.02.05 г., 12:47
"Я така ли, аз мислех, че са по-малко.. Това за колко телефона ще ми стигне да запиша (!!!)"...
Това е още едно от предимствата на смартфоните- нямат ограничение в запомнените телефонни контакти. Могат да са хиляди и с по десетки телефонни номера на човек + всякакви данни за него - и-мейли, адреси и каквото се сетите там.
А за "новият Symbian" - има нова версия Symbian ;)
Абе в крайна сметка смартфона си е като компютър - 32-bit RISC CPU based on ARM-9 series, 104 Mhz, 6 MB ram + 32 MB(стандартно) HDD. И операционна система си има. И сега каква е разликата между смартфонаи ноутбука???

The Bandit
28.02.05 г., 13:06
Разлика принципна няма, смартфонът е умален PDA, който пък е умален лаптоп.

Мисълта ми беше, че огромна част тук от хората, които се хвърлят на смартфони не разбират именно тази принципна схема и това, което може да прави един смартфон и какво точно го отличава (затова и не могат да го ползват пълноценно). Те го възприемат като някакъв "Свръх-телефон", който просто показва колко са фешън. Самият въпрос, който ми беше отправен "За колко телефона ще ми стигнат тия 32 МВ" доказва именно това - той не схваща съотношението памет/тел. запис какво е при смартфона и какво е при стандартен апарат. Той си мисли като за обикновените телефони - имаш накаква памет, която се мери в брой телефони, които можеш да запишеш (просто защото не е предвидена за друго) Това е все едно аз да питам някой "Абе тия 80 GB на РС-то ми за колко Notepad файла ще ми стигнат?"
Просто има тук една всеобща заблуда, че смартфонът е някакъв супер-гига-мега свръхтелефон, който е примерно 200 пъти по-хубав от стандартен GSM апарат, защото има много функции. Това просто е ДРУГ КЛАС и друг тип апарат, предназначен за други цели и друго ползване.
И ако някой се чуди дали да си купи смартфон или един съвременен бизнес клас апарат НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изборът му да е смартфона, просто защото той "е много по-хубав" и с повече функции. Зависи от това кои функции ще се ползват пълноценно, какви са познанията на ползващия го, неговите маниери на работа и т.н. Освен това за много хора критерият тегло/размер е важен, те няма да са привлечени от смартфона.Много хора пък просто ги мързи да седнат да разучават функциите и възможностите и да качват приложения... Те са доволни само от факта че блестят пред другите с такъв скъп свръх-телефон.

Нямам представа от първа ръка, но мисля че на запад това не е така и дори хора с колосално по-големи доходи работят и си вършат бизнеса с далеч по-скромни телефони...

Cenzor
28.02.05 г., 13:10
32-bit RISC CPU based on ARM-9 series, 104 Mhz, 6 MB ram + 32 MB(стандартно) HDD.
:badevil: Това на Нокия ми изглежда. Иначе при Р800 :
156Мхц ARM процесор, 16РАМ, 16-128 hdd. :)

The Bandit
28.02.05 г., 13:32
На 6600 ми изглежда на мен това дета Lyubo_lvl e цитирал :)

На 6630 й сложиха 220 Mhz RISC ARM-9 цпу та нещата се забързаха, това е вече сериозна машина...

Не мога да се сдържа тук да не цитирам мнение от съседна тема в нашия раздел, сравнява се s700 с Р900, както се казва ноу комент :D :

Тъй като цената е почти еднаква, аз лично се кефя повече на Р900 - по-функционален, по-гъзарски ако щеш (малко хора имат смартфони ...) ...

Private
28.02.05 г., 13:34
Това е още едно от предимствата на смартфоните- нямат ограничение в запомнените телефонни контакти. Могат да са хиляди и с по десетки телефонни номера на човек + всякакви данни за него - и-мейли, адреси и каквото се сетите там.
Аз сега погледнах колко контакта имам - общо 426,
с различен обем данни въведени за всеки - обем 65kB, свободна памет - 1,643Mb :)

Cenzor
28.02.05 г., 13:40
Аз сега погледнах колко контакта имам - общо 426,
с различен обем данни въведени за всеки - обем 65kB, свободна памет - 1,643Mb :)
:D
А за sms пробвал ли си... На няколко пъти ми се наложи да получа на телефона си едни смс известявания... средно около 1500sms всеки път. Ми пое си ги без проблем всичките, не заби, никакъв проблем. каквото не ми трябваше от тях- изтрих и готово.
А пробвай с обикновен телефон да получиш не 1500, а 150 броя :D и виж какво става.

Private
28.02.05 г., 13:51
Няколко пъти съм получавал повече бройки накуп, но чак 1500 - не. :)
При условие, че едно съобщение е до 200 байта, има доволно място
да се съберат много, пък и лесно могат да се разпределят в папки.

adios
28.02.05 г., 14:23
естествено че смартфоните са бъдещето, но да бяха и малко по нормални откъм размери, харесал съм си например нокиа 3230 :cool:
http://www.mobilebulgaria.com/mobiles/view.php?id=674

Lyubo_lvl
28.02.05 г., 14:29
естествено че смартфоните са бъдещето, но да бяха и малко по нормални откъм размери, харесал съм си например нокиа 3230 :cool:
Хубав дизайн са и направили, ама защо са и сложили Symbian 7.0 :conf: и само 6МБ памет ???

Cenzor
28.02.05 г., 14:35
Абе смартфон без тъчскрийн е малко ...куца работа, иначе тази Нокия е с добър дизайн, безспорно.

adios
28.02.05 г., 14:41
симбиан 6 по ли е добра от симбиан 7, и какво като има 6мб памет, нали има ммц карта

Lyubo_lvl
28.02.05 г., 15:05
симбиан 6 по ли е добра от симбиан 7, и какво като има 6мб памет, нали има ммц карта
Не естествено, ама има Symbian 8.0 (6630 е с нея). А оперативната памет е хуваво да е повече, защото когато получаваш нещо (няма значение смс, файл през блутоота или каквото и да е) то се сейва в тази памет. Ако ти е заета 3МБ и имаш общо 6, означава че не можеш да получиш нищо по-голямо от 3 мб. Също не можеш да изпратиш нищо по голямо от свободната памет на телефона.

Private
28.02.05 г., 15:18
...но да бяха и малко по нормални откъм размери...Да погледнем статистиката:

Nokia9000 - 173 x 64 x 38 mm, 397 g
Nokia9110 - 158 x 56 x 27 mm, 253 g
Nokia9210 - 158 x 56 x 27 mm, 244 g
Nokia9500 - 148 x 57 x 24 mm, 230 g

Моделите са пускани на пазара през около три години.
Ако размера беше решаващ фактор, да бяха изчезнали отдавна.
Ясно се вижда, че Nokia със 9110 са избрали оптимални габарити,
осигуряващи удобна работа, и години наред не ги променят значително.
Защо ли?
Според мен, те са си направили сметката за потребителите,
и с оглед на постоянното търсене на оригиналност, са
произвели апарати със всевъзможни цветове, форми, разположения
на клавиатурите, светлини, полифонии, камери - за всеки по нещо.
А Communicator-a си седи все тази ръбата тухла.
Явно размера не винаги има значение. :)

Колкото до тезата, че само само в БГ "гъзарееме":
Nokia не произвежда апарати само за нас и
не се изхранва единствено от нашия пазар.
Това си повсеместна лудост. :)

Dominion
01.03.05 г., 07:47
Аз лично на "обикновен" телефон не мисля че бих минал. От близо 3 години ползвам различни модели смартфони и честно казано съм очарован. Не отричам че до известна степен си е и играчка за по-големи, но съм свикнал да си персонализирам телефона до максимум, отделно че докато пътувам използвам icq и irc, качвам си куп програми които отдалечават смартфона от другите телефони. Кой каквото искам да ми говори, за мен това са си удобства и нямам намерение да се отказвам от тях. Камера на мен лично не ми трябва и ако намеря смартфон с голям диспей и без камера веднага си продавам Nokia 6000 с която съм в момента. Не бих отказал и Р900I :D

CYPER
01.03.05 г., 09:36
Преди 1 месец ми се наложи да си изирам нов телефон - гледах, гледах и накрая си избрах Samsung D500. Имаше толкова други модели с големи екрани и OS, но аз такова нещо на този етап нямам намерение да си купувам, защото е много голямо за мен (и всичко друго над 100 грама) и разбира се е неудобно да се носи по време на работа (пак мое мнение).
Просто не ми допадат тези телефони по над 150 грама - няма къде и него да завирам.

Нито ще ползвам всичките му функции, нито имам желанието да го персонализирам и да му качвам програми и глупости - един Windows XP имам на ноутбука и даже с него не мога да се справя, защото все не ми остава време. Телефона го ползвам по предназначение (даже вече спрях и снимки да правя) - за близо 5 месеца с него съм навъртал 42 часа говорене (само изходящи).

asenpp
01.03.05 г., 17:36
с две ръце гласувам за смартфоните
на всички по-горе изброени качества
добавям че на п800 съм си качил цялото законодателство което ми трябва и чат - пат си качвам по някоя книжка от нета, да си чета като си нямам друга работа
а който си търси телефон заради полифония, екран с милиони цветове или мегапикселови камери направо го съжалявам

CYPER
01.03.05 г., 21:54
с две ръце гласувам за смартфоните
на всички по-горе изброени качества
добавям че на п800 съм си качил цялото законодателство което ми трябва и чат - пат си качвам по някоя книжка от нета, да си чета като си нямам друга работа
а който си търси телефон заради полифония, екран с милиони цветове или мегапикселови камери направо го съжалявам

Ами едва ли си търси някой телефон само заради това - то просто вече в почти всички нови модели телефони ги има тези неща.

Chipsy
02.03.05 г., 04:38
И аз гласувам ЗА смартфоните - лично съм с Моторола MPX 220 , преди с 200 , и съм направо очарован от 220-ката ...Бърза , има камара софт за нея , камерата е на прилично ниво ... На мен лично не ми трябва кой-знае колко , но пък е много яка занимавка , особено ако намеря време и се позанимая да му кача емулатор за сега и нинтендо и си намеря ромове :):):):)

Joredos
02.03.05 г., 04:59
Имам няколко бездарни въпроса по това отнешение.Моят ГСМ е нокиа7600 тя смартфон ли е?Понеже има 32мб не може ли да и се сложи ОС?Принципно ми казват,че не може,но това така ли е наистина?Откъде мога да си сваля софтер за апарата и може ли по някакъв начин да си самонаправя мой си софтуер не да променям свойствата на софта,а примерно edit number да стане просто rename?

Dominion
02.03.05 г., 08:31
Joredos, Nokia 7600 не е смартфон и не може да му сложиш ОС, нито пък да качваш допълнителен софтуер на телефона. Въпросните 32мб са само за съхранение на файлове най-общо казано.
Едит :
Nokia 7600 Applications:
- Pre-installed Java™ based games and applications
- Downloadable Java™ applications, maximum download size 348kB per application
За да ги катериш на телефона ще ти трябва Nokia Application Installer - част от PC Suite.
Тук има малко неща за този телефон:
- http://zedge.no/?side=phones&id2=-1&prevbr=1&id=74&b=0
Попитай във форума на http://all4smartphone.com/. за да те ориентират

mralien
04.03.05 г., 16:02
Тази дискусия ЗА и ПРОТИВ, мисля не се води в правилния форум... Не знам за Вас, но си мисля, че всеки, който се занимава с компютри по-обстойно, не би могло да не го радва наличието на ОС на телефон с произтичащите от това компюрни "благини". Сегашният ми телефон е Siemens M55, причината поради която го взех не беше външния му cool вид, а възможността да изглежда така както на мен ми харесва, за първи път разполагах с телефон, който може да бъде персонализиран до едно определено ниво, да бъде "гъзарски" за мене си, че даже и да можеш да използваш някой примитивни приложения, толкова ми беше интересно, че даже сърфирах из този форум с java browser - едно никак не-красиво нещо. :D
Сладващият ми телефон, ще е смартфон, не заради гъзарията, а заради възможностите му... дори и да са ми непотребни за "работа", какво от това?! Аз не живея, за да работя, а за да си създавам удоволствия. Пък гъзарите винаги ще ги има, аз винаги ще им се усмихвам и ще им казвам какви яки телефони имат... та нали ако не бяха те, а само ние, индустрията нямаше да се развие толкова бързо, това е най-малкото нещо, което мога да направя. :p

p.s. За камерите на телефоните съм съгласен с всяка възможна помия, която може да се излее за тях... за съжаление вече няма телефон от "наш'те", който да не я притежава... :( По-този повод, леля ми ме питаше как да си извадила снимките от него (Siemens C62 или някое подобно "фотографско студио" беше)...:D Разочаровах я некак, ама какво да се прави нали някой от магазина я убедил, че с него могат да се правят "снимки" :mad: :mad: :mad:

Private
04.03.05 г., 16:14
Пък гъзарите винаги ще ги има, аз винаги ще им се усмихвам и ще им казвам какви яки телефони имат... та нали ако не бяха те,......може би голяма част от нас не биха имали смартфони поради голямата цена на новите модели. Пък гъзарите ги поносят малко, похвалят се и хоп, излязъл нов, още по-наточен модел, който трябва да си купят, иначе какви гъзари са. :) И така се намират добри и малко ползвани апарати на достъпна цена.

Lyubo_lvl
04.03.05 г., 18:18
p.s. За камерите на телефоните съм съгласен с всяка възможна помия, която може да се излее за тях...
С това не мога да се съглася. Виж ТУК (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=51685&page=1&pp=10) бях сложил три снимки направени с телефона. Мисля че са доста добри ;) .

Esper
05.03.05 г., 23:05
За какво използвам смртфона си - нали такава беше темата :p
- Пиша в конзола.
- Проверявам и отговарям на поща докато съм в движение.
- В адресната книга държа да имам малко повече инфо за човека от например Pesho-Susurlevo или Goro Mustaka ;)
- Водя си бележки и сметки с Него.
- Наистина рядко, но ползвам и факс
- Ако се наложи да надраскам СМС, предпочитам да го направя от нещо с клавиатура.
- Често ми се налага да ползвам УЕБ
и т.н.
Предполагам че има още доста неща но и тези са ми достатъчни за да предпочета малко по-обемист телефон в лицето на смртфона, отколкото лаптоп и класически мобилен тел.

leonardo_vd
26.03.05 г., 15:57
По мое мнение, smartphone в BG се ползва да се показва. Купуват се телефони за 1000 лв., после се включват на Прима за 10 лв. А иначе всички допълнителни възможности на smartphone го отдалечават от телефон. По телефона се говори, нали? Аз лично не ползвам нищо друго от моя телефон, освен phone book и говорене. Всичко останало правя с notebook, който прави всичко много по-добре и по-бързо от който и да е smartphone на пазара. Нито камерите на телефоните са свестни, нито MP3 плеърите са качествени, нито екраните са удобни, нито клавиатурите, нито писалките, нито игрите са им игри, нито интернета им е интернет, нито паметта им е за мултимедия и т.н. Едно многофункционално устройство с 101 посредствени опции, набутани в един чип, от които всеки потребител реално ползва не повече от 10. Ама друго си е да имаш smartphone, ако имаше и лепенка 500 Euro на задния капак, червена с жълти букви, направо е идеален! :rolleyes:

Ако чак толкова съм закъсал с мобилния офис и notebook не мога да разнасям, тичайки между банки... днес в Шанхай, утре в Ню Йорк, тогава бих си купил ето такова нещо BlackBerry 7290 (http://www.shoprogers.com/images/blackberry_7290_350x480.gif) . Това е комбинация между PDA и Quad Band GSM/GPRS.

ако ти се свидят окло 700лв. за телефонче недеи да пълниш главата на хората с врели некипели, щото смартчетата са си супер, а за камерата не съм съгласен имам НОКИА 6630 и мога да ти кажа че снима като цифрово апаратче от нисък клас(камерата му е 1.3 мега пиксела)
а за примата от 10лв. тя ограничава телефона само с това че не може да се ползва GPRS тоест ползваш мобилен интернет през CSD.
a ako си сложиш лаптопчето в джоба малко ще ти е трудно да тичкаш с него докато си спортуваш с приятели. ИЛИ ти си носиш и раничката с лаптопа. Помисли как изглеждаш отстрани ?? А бе тоя на къв се праи с тоя лаптоп няма ли толкова стотинки да отдели за GSM та си носи офиса с него?? ТАКА изглеждаш отстрани

mralien
26.03.05 г., 20:48
...мога да ти кажа че снима като цифрово апаратче от нисък клас... a.k.a. logitech quickcam express :ghi:

alexz
27.03.05 г., 11:52
за мен НАЙ-ГОЛЕМИЯТ + е неограниченият тел. указател! имам поне 2 тел-а(все смарт), и на всичките съм си дублирал телефоните, ако си загубя контактите направо ще фалирам... да не говорим че и от новият БТК ще си взема пак смарт, само да го пуснат... :)
чат пат давам на децата да направят едни танкове на 9210и-то ми :) т.е. за игрички, много е гот като се 'отърва' от 4тиримата като им пусна да се трепат на телефона ми :D

georgebg
27.03.05 г., 12:24
видях , че никой досега не е добавил и неограничения списък на повикванията- затова да допълня че често и това го ползвам ... сега като разлистя виждам че имам всички изходящи/входящи/пропуснати разговори за последните към 2- 2.5 месеца (и то мозе и да съм ги занулявал) - всеки разговор с подробности - дата, час, продължителност... това ми трябва в последно време доста често.... аз забравям , но смвртфона не :).

А това Blackberry - защо ли не ми хваща окото - то има ли и с какво.. верно qwerty клавиатурата е нещо незаменимо, точно затова си взех п910 и си я използвам доста често.

Private
27.03.05 г., 12:37
....видях , че никой досега не е добавил и неограничения списък на повикванията....> подробен лог за всяка една осъществена комуникация, за период до 1 година назадvoice, fax, data, sms - Такава екстра подминава ли се? ;)

FW-190
27.03.05 г., 13:33
Смартфон бих си купил, но естеството на работата, с която се занимавам, не го изисква. Цената им все още е доста висока, а и не смятам за необходимо да затварям толкова пари в него, при условие, че от доста време имам:

Телефон Sony Ericsson T68i, който използвам само за говорене. Единственият му проблем е, че няма голяма вградена вътрешна памет или ММС за пренасяне на файлове и се наложи да си купя USB flash :). Все пак не всеки има IR или Bluetooth портове на компютъра си.

За слушане на музика използвам MP3 Player Diva - 224MB вътрешна памет и CFC 256MB.
За снимане - DM425Z - 64MB + MMC 256MB.

Лаптопът ми е IBM Thinkpad 390E - PII333MHz; RAM:128MB; HDD:12GB. Мъкна го, когато съм в командировка или ми се налага използването на преносим компютър. На него върша най-обикновена офис работа, ровичкане в интернет, рядко гледане на филми.

Телефона и МР3 плейъра ги нося винаги с мен, когато съм извън дома. Останалите - когато ми се наложи.

Всеки си има право на избор, сам може да решава за какво да си харчи парите и с какво да се "гъзЪрее". Далеч съм от мисълта, че всички притежатели на смартфоуни използват 100% от възможностите и функциите на апаратите им.

Смешното е, че разни пуяци събират пари близо година да си купят някоя скъпа играчка, само и само да я показват, мислейки колко са велики и "smart" в очите на обкръжаващите ги.

St-George
27.03.05 г., 23:01
За работа не го ползвам изобщо. Просто обичам да го "човъркам" и да му инсталирам/дейнсталирам различни приложения. И освен гореказани неща - харесва ми как си сверява часовника. Сутринта като се събудих и го погледнах, а той ме казва - че сме минавали на лятно време и е преместил часовника напред... :inlove: Направо го обичам. Повече на "глупав" телефон няма да се върна (ако зависи от мен) :)

Designer
04.04.05 г., 16:45
И освен гореказани неща - харесва ми как си сверява часовника. Сутринта като се събудих и го погледнах, а той ме казва - че сме минавали на лятно време и е преместил часовника напред... :inlove: Направо го обичам. Повече на "глупав" телефон няма да се върна (ако зависи от мен) :)

Това нещо "глупавите" сименси го проват от 45-та серия насам (2001г.). Сигурно и други го правят, не е нищо особено.
Иначе и аз съм за смартфоните и бих му ползвал функциите на 100%, просто обичам да човъркам по телефона :D

morph
07.04.05 г., 23:29
Като стана въпрос за смартфон-и ,както ще кажете за Siemens SX1 . Знам , че е дъртичък , но и цената му не е много висока . Интересуват ме мнения на хора , които са го ползвали и му знаят най-вече кусурите . Иначе , че има доста ектри това го знам , но ме интересуват неща като например колко му държи батерията при слушане на музика или гледане на филми , дали забива често :) и други. Също така гледам , че е с MMC карта . Има ли проблем да се намери такава 256МБ в България и какви пари е ? Сетих се и още нещо - нали няма проблем да му кача нова версия на Simbian ? Пък и ако някой е пускал Java бенчовете на него ще е добре . Трябва ми главно за развлечения докато съм навън , пътувам нанякъде и т.н. , тоест музика видео , игрички , пък останалото е от второстепенна важност . Чудя се между него и Motorola E398 , но за нея май е проблем намирането на T-flash карти в България :( , а другото е , че не е смартфон .

JoZ
07.04.05 г., 23:38
Това нещо "глупавите" сименси го проват от 45-та серия насам (2001г.). Сигурно и други го правят, не е нищо особено.
Иначе и аз съм за смартфоните и бих му ползвал функциите на 100%, просто обичам да човъркам по телефона :D
Хехе, моя М55 сигурно не се е наредил на опашката като са им давали тази функция, защото нищо не каза за лятното време :P

Valeri
08.04.05 г., 06:20
ако ти се свидят окло 700лв. за телефонче недеи да пълниш главата на хората с врели некипели, щото смартчетата са си супер...

Е аз казах за какво са най-супер. Ако са и по-шаренки и звънят на "топ фолк" - още по-добре. Явно вие във Видин сте богати и 700 лв. за телефон не са ви нищо. Аз ползвам безплатен телефон от оператора, а лаптопа си нося в колата, когато ми трябва.

P.S. Всъщност, не живея в BG и около мен на никого не му пука какъв телефон носиш. Ще си взема обаче един smartphone, че като минавам през BG да не изглеждам зле отстрани. Щом трябва... :laugh:

JoZ
08.04.05 г., 06:32
Валерий, какви са тези поустове "щом трябвало"... ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е! На какъв се направи? От студ умри - гъзар бъди!

Designer
08.04.05 г., 13:18
Като стана въпрос за смартфон-и ,както ще кажете за Siemens SX1 ...
Това ми е любимия телефон, въпреки че го нямам :D .
Мога да ти кажа какво съм чел за него от тестовете на бракушките имнения на приятели:
1. Батерията е 2-3 дни при ползване само като телефон. 1 ден като Mp3 player или да изгледаш 2 филма най-много и да ти остане малко заряд колкото да приемеш разговор.
2. Трябва да си сложиш, ако няма, 15 версия на firmware-а с нея е стабилен и има някои подобрения.
3. Версията на Symbian не може да се обновява на какъвто и да е смартфон. Т.е от 6 не може да сложиш 7 или от 7 - 8. Поне аз не съм чувал.
4. Теми по- принцип не могат да се качват, но има пачове, така че става
5. Не всички игри за N-gadge вървят нормално.
6. На някои телефони, много рядко като натискаш бутоните (с цифри )се отразява на диспля, защото са много близо. Това на живо не съм го виждал, само на картинки. Като си го вземаш ги натисни хубаво всичките
7. DivX и Xvid със субтитри вървят без проблеми.
8. Поддържа до 1GB MMC, които май са към 80-90$
Виж тези зайтове:
http://www.all4smartphone.com/forum/index.php
http://www.mobile-review.com/review/siemens-sx1.shtml

Designer
08.04.05 г., 13:26
Хехе, моя М55 сигурно не се е наредил на опашката като са им давали тази функция, защото нищо не каза за лятното време :P
Меню->Настрйки->Часовник->Часови Зони->Избираш Sofia->Опции->Слагаш чавка на "Лятно време"
Важи и за 45-та серия.

Cenzor
08.04.05 г., 13:41
SX1 , от личен опит, играех си почти всеки ден с него е много слаб като смартфон , с доста бъгове. разрови из нета и ще видиш за какво иде реч.
Забивания, ресети, неразпознаване на мемори картата,бавен, забравя или си изтрива част от приложенията качени на него(изчезват редовно иконите).
Неудобен за работа с тази клавиатура, за мен е много зле.

Designer
08.04.05 г., 17:07
SX1 , от личен опит, ....
С коя версия на firmware и бил?

Cenzor
08.04.05 г., 17:16
С коя версия на firmware и бил?
:( нямам и идея, преди около 1 година беше взет, и преди около 7 месеца беше заменен с 7610 Нокия. За тези 5 месеца - два пъти му сменяха фърмуера, но не знам кой е бил последния.

JoZ
08.04.05 г., 19:01
Меню->Настрйки->Часовник->Часови Зони->Избираш Sofia->Опции->Слагаш чавка на "Лятно време"
Важи и за 45-та серия.
Благодаря. Имало я тази функция. Работи.

Fking
08.04.05 г., 19:36
Чудя се кой би си взел smartphone заради гъзарията, при положение че са все големи, че и грозновати повечето....да не говорим, че повечето хора не правят разлика между smartphone и обикновен, а и има къде, къде по-скъпи не-умни телефони.

Аз когато сядам някаде винаги изкарвам 6600-та на масата, просто защото в джоба ми убива, а освен това ако е в джоба и някой звънне, трябва да ставам за да го извадя...
Безспорно, е че лаптопа е по-удобен, но е безспорно и предимството да имаш "джобен компютър" винаги с теб и интернет навсякъде!
Любимото ми е да си чета книги на телефона преди лягане. Не се налага да преча на някой друг с лампа, контраста е в пъти по-добър от която и да е хартиена книга, очите се изморяват по-малко. Не трябва да разлиствам страници, мога да застана както си искам.
Имам настолен комп, лаптоп и smartphone и всяко си има своето различно предназначение.

п.с. Как мога да се сдобия с навигация за София?

Designer
08.04.05 г., 20:32
:( нямам и идея, преди около 1 година беше взет, и преди около 7 месеца беше заменен с 7610 Нокия. За тези 5 месеца - два пъти му сменяха фърмуера, но не знам кой е бил последния.
Eхе, то е бил с много дърта версия, сега с 15-та всичо е ок + прираст в бързодействието. Това наистина ме дразни при Siemens от 55-та серия насам вечно има да се дообработва нещо на firmware и за един обикновен протерибтел това си е кошмар, но за напреднали дори е кеф :D

@JoZ Това е Siemens, винаги има нещо ново :D Знаеш ли, че на твоя телефон паметта му от 1MB може да стане почти 4MB ;)
Be Inspired :p

Private
08.04.05 г., 20:52
Как мога да се сдобия с навигация за София?Погледни картата (http://go.bgmaps.com) на Датекс за мобилни устройства.
Това е базирано на сървър и ти трябва връзка с интернет.

Едно предложение за PC - МаксИнфо (http://www.datamap-bg.com/_maxinfo/index.html)

JoZ
08.04.05 г., 21:08
Това е Siemens, винаги има нещо ново :D Знаеш ли, че на твоя телефон паметта му от 1MB може да стане почти 4MB ;)
Be Inspired :p
Зная. Правил съм го, стисках на два пъти палци да ми изгрее телефона... не видях особен смисъл от толкова памет на такъв телефон, да не говорим, че превключването между а: и в: си беше мизерна работа. Бях го натъпкал с игри, които така и не играех. Общо взето загубено време се оказа. Върнах всичко на старото положение и ми е по-добре. Абе от друга страна си е тръпка, но ако ми беше умрял телефона... те това щеше да е тръпка. А за daylight time благодаря. Просто не съм се сетил да пипна в това меню.

vng
08.04.05 г., 22:20

С навигация за 6600 или за някакъв джобен компютър?

Lyubo_lvl
08.04.05 г., 22:40
С навигация за 6600 или за някакъв джобен компютър?
По принцип няма навигация за София нито за смартфон-и нито за джобни компютри. То няма и за другите источноевропеиски страни, че даже и за Гърция май няма. Тук (http://www.tomtom.com/products/section.php?ID=69&Section=68&Language=1) може да видиш за кои страни има навигация на TomTom за смартфони.

vng
09.04.05 г., 00:29
По принцип няма навигация за София нито за смартфон-и нито за джобни компютри. То няма и за другите источноевропеиски страни, че даже и за Гърция май няма. Тук (http://www.tomtom.com/products/section.php?ID=69&Section=68&Language=1) може да видиш за кои страни има навигация на TomTom за смартфони.

Вече има ;) просто още не я рекламира фирмата производител, но скоро ще се продава

Lyubo_lvl
09.04.05 г., 00:39
Вече има ;) просто още не я рекламира фирмата производител, но скоро ще се продава
Ми хайде де ;)

vng
09.04.05 г., 02:14
Ми хайде де ;)

ми и аз викам хайде де ама хората си имат нещо впредвид и засега са потайни

JoZ
09.04.05 г., 02:53
ми и аз викам хайде де ама хората си имат нещо впредвид и засега са потайни
Пише се "изнапредвид", а не "впредвид"!

Ти откъде тази потайна информация? Имаш ли нещо черно на бяло? =)

vng
09.04.05 г., 03:35
Пише се "изнапредвид", а не "впредвид"!

Ти откъде тази потайна информация? Имаш ли нещо черно на бяло? =)

Разбирай че никой не ми е дал на мен навигационната система (но съм виждал нещо в действие) и че това което съм видял с очите си не мога да гарантирам че 100% работи като хората, но поне нещо се върши (и доколкото зная има и други фирми които готвят подобни решения).

Hooligan
09.04.05 г., 15:26

MapViewGPS for Series60 2.12-beta 01.02.05
можеш да го свалиш от http://www.wild-mobile.com/
програмата е безплатна и работи супер.

Ще ти трябва и bluetooth gps ако искаш да ти показва къде си точно
а иначе може и без него ще го ползваш само за вюър на картите.

Карта на София и Пловдив имам за него ако ги искаш пиши.

asenpp
08.06.05 г., 00:40
мммда, и аз си качих мапвю (абс фрее , тука някъде имаше линк) и сега си имам абсолютно детайлна карта на софия и околностите ~11MB на телефона (и един куп карти за сканиране ;) )
голям кеф е да се разхождаш с писалката по екрана :)
и хич не е гот че блутут гпсите държат двойна цена :(
и пак :bow: Рхх0 :bow:

georgebg
09.06.05 г., 15:41
споделете картите че ми стана интересно :)

Ciroza
12.06.05 г., 18:34
SX1 , от личен опит, играех си почти всеки ден с него е много слаб като смартфон , с доста бъгове. разрови из нета и ще видиш за какво иде реч.
Забивания, ресети, неразпознаване на мемори картата,бавен, забравя или си изтрива част от приложенията качени на него(изчезват редовно иконите).

Е как пък нито веднъж такива неща не станаха при мен?? И как на нито едно място в нета не прочетох, че телефона ми забравя сам? :D

pan_m
13.06.05 г., 13:07

Точно това е в БГ. Купуваме си смартфон, и почваме да си го кичим на врата, кръста, на гъза на ..... (с вибрация). Незнам колко които четат в момента форума са със смартфони в БГ, та нека ми обяснят по-подробно за какво си ги използват. Някой да му е избил парите на смартфона си , да е свършил нещо с него за 1000 лева като е бил на път. Едва ли. И какво ми говорите глупости, пробвали ли сте да пишете на QuickWord или там както беше да видите че е пълна простотия. Четяли pdf-ове , снимали с камерата(и рамки имало), бре че те Adobe ще фалират от смартфони бе .
Смартфона е да се изфукаш пред селяните, колко си тъп че си дал 1000 лева и не можеш да работиш с телефона си. (познавам такива хора).

Cenzor
13.06.05 г., 13:17
Точно това е в БГ. Купуваме си смартфон, и почваме да си го кичим на врата, кръста, на гъза на ..... (с вибрация). Незнам колко които четат в момента форума са със смартфони в БГ, та нека ми обяснят по-подробно за какво си ги използват. Някой да му е избил парите на смартфона си , да е свършил нещо с него за 1000 лева като е бил на път. Едва ли. И какво ми говорите глупости, пробвали ли сте да пишете на QuickWord или там както беше да видите че е пълна простотия. Четяли pdf-ове , снимали с камерата(и рамки имало), бре че те Adobe ще фалират от смартфони бе .
Смартфона е да се изфукаш пред селяните, колко си тъп че си дал 1000 лева и не можеш да работиш с телефона си. (познавам такива хора).
Не говори глупости...
та нека ми обяснят по-подробно за какво си ги използват. - ти изчете ли предишните три страници или само вятър си правиш на клавиатурата . :o :conf:
Да, има и селяни , които не знаят какво да си правят смартфоните , но има и дотса хора, на които са им ценни и полезни. Преди да почна да чета и пиша тук бях модератор в Дир.бг , в клуба за GSM , е та там се събираха доста от хората , които ползват смартфони в България, има си и една стикната темичка за приложения и съвети за програми точно за смартфони, пък били те UIQ или Series 60 базирани. Тук (http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=gsm&Number=1940595707&page=0&view=collapsed&sb=5&part=1) е страницата.
И да, писал съм на Quick Word, и на Excel също, не е особено удобно, НО ПОНЕ ГО МОГА. И ако ми се наложи- го ползвам. И ако ми се наложи- си чета мейла барабар с атачмънтите в движение . И на ICQ пиша, и за пренос на документи го ползвам - бавно, трудно, важното е, че го може.
Смартфона е да се изфукаш пред селяните, колко си тъп че си дал 1000 лева и не можеш да работиш с телефона си. Някакъв гняв чувствам май в теб? Защо да е затова смартфона? Ти между другото имал ли си смартфон? :conf:

Hooligan
13.06.05 г., 14:17
Някой да му е избил парите на смартфона си , да е свършил нещо с него за 1000 лева като е бил на път.

Е по тая логика дай да не купуваме нищо че неможем да му избием парите

btw: сменил съм към 7 или 8 смарта и никога не съм парадирал с тях където и да е било
но не виждам и нищо лошо в това да си го купиш въпреки че нищо не разбираш
кво толкова имаш кинти купуваш

pan_m
13.06.05 г., 14:23
Ами нямал съм, ама и не смятам да имам, поради простата причина, че дори един лаптоп (по-старичък ) да вземеш да тези пари си е по-добра инвестиция. Не си правя вятър на клавиатурата, а просто си изказвам мнението, с което не ангажирам никого. ОК ?

Cenzor
13.06.05 г., 14:29
Не си правя вятър на клавиатурата, а просто си изказвам мнението, с което не ангажирам никого. ОК ?

Ами на мен това - И какво ми говорите глупости,
Точно това е в БГ. Купуваме си смартфон, и почваме да си го кичим на врата, кръста, на гъза на .. и Смартфона е да се изфукаш пред селяните, колко си тъп че си дал 1000 лева и не можеш да работиш с телефона си. не ми изглежда точно на най-неангажиращото мнение >!
Иначе- имам и лаптоп , и то от най-леките 1.5кг, компактен, идеален за пренос и все пак - потчи безполезен на повечето места- и то заради размер, необходимост от контакт, необходимост от допълнителен модем и др.
И все пак - мисля, че преди да изказваш такива крайни мнения е добре да си имал дадения продукт, иначе са наистина празни приказки. :o

Crazy_hatteR®
13.06.05 г., 16:10
Не мога да разбера от къде идва тази ненавист и злобеене на някои хора към собствениците на смартфони ?! Че чак станахме : тъпи , прости , необразовани , не мислещи , сноби , селяни и т.н. Всеки има право на собствен избор какво ще си купи с парите си и не виждам защо някои трябва да ме нарече тъп селянин след като имам телефон за над 1000 лева ... Писна ми да чета глупости и обиди в този форум !

За какво си ползвам смартфона ли ? Отговарям за верига магазини и съм постоянно движение . Нямам офис , защото не се спирам на едно място . Получавам средно по 30 писма на ден - РОР3 поща , на по-голямата част от тях трябва да дам отговор по най-бързия начин , затова и GPRS-а е постоянно включен . Някои от тези писма идват с прикрепени .doc или .xls ... Имам качени всички счетоводни и трудови закони в .doc и доста лесно се намира в тях търсената точка . Ползвам незаменимия Advanced Call Manager за да игнорирам обажданията на хора с които не е удобно или не желая да говоря в момента . Да държа го в ръката , защото рядко успявам да го сложа в калъфа на колана и не , не съм усилил звъненето на „мах” , а е на вибрация .

Валери , колкото и да уважавам мненията ти , някои от тях имам чувството , че си ги писал рано сутрин с тежък махмурлук .

pan_m не те познавам , а и едва ли и ти познаваш някои от този форум за да можеш да даваш толкова крайни мнения ! Годините ти ли са малко … или акъла ? Пробвал съм да пиша на QuickWord , дори не само съм пробвал а постоянно пиша на кирилица , други въпроси имаш ли ?

vng
13.06.05 г., 16:16

Явно това е мнение на човек който няма смартфон и като си купи най-вероятно ще се обърне както винаги става на 180 градуса. Ами първият ми смартфон беше Moto MPX200 който е хубав но ми предложиха размяна за SE P800 и реших че си струва . Та ей за какво ползвам P800:
-вкарана карта на София, засега без търсене по адреси но имам базата с адресите и щом измисля как да стане ще си имам карта с търсене по адреси в цяла София (ако някой знае как става номера с mapviewgps и csv файл с адреси и координати да свирка).- удобно е
-речници- англо-българо-английски, английски и т.н. - по-удобно от кой да е книжен речник.
- браузер- Опера- полезно и пестящо пари, понякога и нерви и време.
- puTTY- смятам знаеш че в определени ситуации мобилния достъп през SSH е "животоспасяващ"
-игри- щото ми харесва да си играя!
и какво ли още не.
И накрая всичко това с картата 128Мб ми излезе като обща сума нейде към 370 лева. Някои дават по толкова за Nokia 6230 (че и повече) е след като смартфоните вече не са скъпи какъв е проблема да си ги купим и ползваме? Никой не говори за 1000 лева тук.
А що се отнася до гъзареенето- не смятам че в Бг се приема за такова да имаш смартфон- по-скоро гъзареене тук е да имаш невероятно скъп и непрактичен samsung с незнамсиква полифония и камера. Или пък някое телефонче 60-70 грама (а бога ми колко мразя малки телефони!!!!!)

pan_m
13.06.05 г., 18:35
Господа :
1.Не знам защо трябва да познавам някого в този форум, за да пиша в него.
2.Изказах си мнението, което е възоснова на личните ми наблюдения и констатации. Убеден съм в своето. Вие може да си използвате смартфоните за работа, но ако се замислите ще видите че сте 20 - 30 % от всички собственици на смартфони. Другите се гъзарчат с тях.
3.Както казах, не ангажирам никого, и никого не съм искал да обидя.
4.Това че вие се засягате, от моето мнение си е ваш проблем.
5.Годините са ми достатъчно, а за акъла, предпочитам други хора да дават оценка(явно не от този форум).
6.Не знам защо, някои хора, чрез лични обиди смятат че са по-велики от другите.
7.Както видяхте по-горе, споделих мнението на Валери.
8.Това,че съм с малко постове, означава ли, че не трябва да давам мнения по въпроса.
Предполагам, че и сега ще почнат нападките но съм готов да ги приема

Уважавам мнението ти. И аз познавам такива хора. Но не мога да приема острия ти тон и неправилното писане!

Private
13.06.05 г., 20:29
Не се учудвай на рязкото отношение при такъв висок старт:Точно това е в БГ. Купуваме си смартфон, и почваме да си го кичим на врата, кръста, на гъза на ..... (с вибрация)
...И какво ми говорите глупости...
Смартфона е да се изфукаш пред селяните, колко си тъп че си дал 1000 лева и не можеш да работиш с телефона си...Дали темата е за смартфони, чалга или лунни краставички, няма никакво значение.
Феновете на идеята ще се впуснат да я защитават, противниците - да я плюят.
Обичайно форумно общуване, нищо ново... :)
Важното е, че в крайна сметка остава написана и полезна информация.

plex
15.06.05 г., 18:55
не съм много съгласен, че смартфоните са гъзарски...
то и с един ТИР moveш да свършиш повече работа от колкото с една S klasa, но не мисля че е по-гъзарски...
и това да си гъзар не мисля че е обидно стига да не демонстрираш излишна показност и да не парадираш със социално polovenie
аз гъзар го разбирам като човек със стил и вкус, а не като киселяк който се чуди как да си покаvе парите
В България понеvе не всеки може да си позволи скъп телефон и се обръща голямо внимание на това кой какъв телефон носи. По на Запад от Годеч не е така, поне моите наблюдения са такива. Там почти всеки може да си купи телефон за 300-400?, но просто има хора които си падат по скъпи играчки и си ги купуват, други смятат че няма смисъл да дават толкова пари за един телефон и си купуват евтини телефони...
Аз в момента съм в Дания и работя тук. Телефона ми е по-скъп от на шефа ми, но това не прави впечатление на никой. И още по-малко ме прави по-богат от него. Звъни ми телефона в заведение - не се обръща цялото заведение към мене да видят с какъв телефон съм, същото е и в метрото - все едно нищо не се е случило и си говоря съвсем спокойно. Все пак за това съм си купил телефон за да си говоря по него...
Аз не съм със смартфон защото не ми допада размера им. Просто всеки си предценява за себе си кой какви функции ще ползва, кой колко иска да му е голям (за телефона говоря все още), колко да държи батерията и т.н.

Ilian359
15.06.05 г., 20:11
Моля, не разводнявайте темата!

Valeri
16.06.05 г., 06:25
Валери(й) , колкото и да уважавам мненията ти , някои от тях имам чувството , че си ги писал рано сутрин с тежък махмурлук .

Аз в тази тема не съм писал отдавна, но гледам да ме споменаваш, че ще ти кажа. Аз в BG видях много по-скъпи телефони от тези, които носят хората в Канада. А това със слагането на масата на телефона... ми селяния си е. Тук защо почти никой не си слага телефона на масата? Ми просто защото на никого не му прави впечатление, затова. В BG все още да имаш мобилен телефон се смята като някакъв признак на благополучие, ако пък си със smartphonе, то направо си бизнесмен на високо ниво. :rolleyes:

Извинявай, ама в условия на много висoки цени на комуникации, телефон с цена 3-5 средни работни заплати за страната си е направо върхов стадий на пиянство, не е махмурлук. 5-ма на 100 може и да ползват функциите на smartphome, останалите си го носят точно за гъзарлък. Убеден съм, че много от smartphone-аджийте по тази тема гледат много-много да не говорят по него, че да не им идва голяма сметка. 700-1000 лева за телефон са нищо, но 100 лева за разговори са огромна сума, нали? Така е, защото телефонът се показва на всички, а сметката - не. ;)

Всъщност, всеки да си купува каквото му хареса. Парите са си негови, да разполага с тях както намери за добре. Те затова всяка година излизат нови модели телефони, че да има и такива с вече по 7 сменени. За мен лично функционалността на smartphone е сравнима с тази на преносима машина за пиле на грил. По-малка е от истинска, цяло пиле не може да опече, ама ако хванеш врабче по пътя, за него е ОК. Цветни екрани, джави, игри, музики, операционни системи, мемори стикове... къде остана телефона? И за какво са всички тези врътки? За реклама и по-високи печалби на производителите.

В работата ползваме едни stupidphones по една стара iDEN система на Motorola. Това нещо работи с глас перфектно (и нормална телефония, и двупосочно радио, което пък GSM не го може), също с данни (закачаме на тях баркод четци, могат разните там e-mail, SMS, MMS и т.н. също), също като GPS, дори може да подава гласови команди за посока. На един съвременен smartphone за същото нещо ще му сложат OS, мемори-стик, тъч-скрийн, ще му напишат "апликейшън", ще му сложат и скрийн-сейвър накрая! Нашите телефони нямат цветен екран дори, нито полифонични звуци, ужас...

Защото smartphonе са много удобни за ползване, затова се появяват и такива теми:
Речник за резолюция 96 x 65 !!! (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=59151)
Някой да търси карта на света в 128 х 128? Имам една много подробна... :lolo:

vng
16.06.05 г., 18:01
Не мога да се съглася с някои неща:
Първо в България вече не смятам че е някакъв признак на благополучие да имаш мобилен телефон поне не и в София и големите градове и не в средите в които се движа. Що се отнася до цените от 700-1000 лева които цитираш- толкова са новите модели веднага след като се появят а на практика почти всички купуват по-стари така че реално се дават суми от порядъка на 300-600 (самият аз предпочитам да е малко по-стар и доказан модел а може и втора ръка да е). А и ако смяташ че 700-1000 лева са 3-5 средни заплати в София и Варна то информацията ти е твърде стара (и донякъде дразнеща защото достатъчно хора от форума получават заплати значително над средните)- за София реално средната заплата едва ли е под 500 а за човек с квалификация 1000 си е нещо напълно в реда на нещата.
Смятам че имам наблюдения кой за какво ползва смартфоните и познавам доста добре повечето модели (част от работата ми е свързана с това а и винаги са ми били интересни)- това че много хора ги взимат без идея за какво ще ги ползват е вярно но са не-повече от 50% от купуващите, останалите 50% си ги купуват и ги разучават добре и след това ползват доста от функциите им. Предполагам че всички от този форум които имат смартфон-и като хора с интерес към хардуер-а и въобще компютрите малко или много не им е никакъв проблем да ги разучат из основи че някои даже и приложения да почнат да пишат за тях, тъй че ако ще говорим за гъзария то хората за които това е част от гъзарията едва ли са точно между участниците в този форум тъй че защо въобще обсъждаме тази тема.
Що се отнася до тази висока цена на комуникациите за която говориш пак стара информация- много хора са на фирмени тарифи (например М-клас на Мтел) и говорят на значително по-ниски цени от тези за които ти знаеш а често имат и част от разговорите която се покрива от работодателя.
Много хора си купуват видеокарти за по над 400 лева макар че реално не са им нужни, други пък процесори за по толкова, трети дават мило и драго за хубава музика в колата четвърти за най-модерните рибарски такъми а някои дават пари за смартфони не виждам нищо лошо в това, и за мен е неразбираемо как някой дава над 400 за видеокарта или за колони но това си е лично мой проблем. Всеки си има краста и си я чеше както намери за добре и не е наша работа да раздаваме квалификации.
А в тоя дух остава да видим какво мислиш за устройства от рода на Palm, PocketPC- и тях ли отричаш толкова лесно?

Защото smartphonе са много удобни за ползване, затова се появяват и такива теми:
Речник за резолюция 96 x 65 !!! (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=59151)
Някой да търси карта на света в 128 х 128? Имам една много подробна... :lolo:
не мерси имам си такива в 208х320, 240х320 (е нямам устройство с 640х480 но и дотам ще стигнем)

hunt3r
16.06.05 г., 20:40
Всички които познавам със smarphone ги купуват за газарията , показват ги в кафето и ги изпозват да отговаряне ( защото са на пими и не могат да набират, заради изразходените минути :) ). Дори и аз си признавам , като притежател на много телефони над 500лв , че го взимам главно за газарията
Българчета сме , няма кво да се цепим от колектива ;)

Valeri
17.06.05 г., 03:58
Не мога да се съглася с някои неща...

Не е необходимо да се съгласяваш. Миналата година в BG бях на няколко заведения (толкова ми стигна времето) и ми приличаха на изложба на GSM-и. В същото време никой не говореше по тях. Много рядко някой телефон нещо да звънне, при което разговора приключва за минута. А за доходите - написал съм 3-5 средни работни заплати за страната, което е цената на един нов модел smartphone. На кого телефона му е "втора ръка", шефът му плаща разговорите, има роднини в M-tel и е на специален план или някой му дава заплата 1000 лева - това не отразява състоянието на средния smartphone-гъзар в BG. В този форум може би повечето smartphone-аджий се опитват да им ползват каквото могат като функция, но това с телефоните на масата няма лечение - виждал съм снимките от срещи на форума, че затова.

А в тоя дух остава да видим какво мислиш за устройства от рода на Palm, PocketPC- и тях ли отричаш толкова лесно?

Някъде в началото на темата казах, че ако ми е чак толкова критичен мобилния офис, тогава бих си взел именно комбинация между PDA и GSM. Нещо такова, примерно:
http://www.shoprogers.com/images/treo_650_350x480.gif
Или бих си носил направо notebook, както правят много хора. Този, който си купува notebook за 2-3000$ и мобилния офис му е критичен, той не ходи пеша. Казвам го от гледна точка да не почне пак да се притеснява някой за размера на notebook-а. Друго си е да си носиш телефон за 700лв. в джоба и да се придвижваш с трамвай, знам. А за децата има много добри GameBoy машинки, не им трябват smartphones. Те пък ще вземат да му одраскат панелчето, много трудно се продава след това... ужас!

P.S. Не знам колко човека сте зад ника vng, че ви "остава да видите". Ако ще изразяваш твоето мнение, ограничавай се до теб самия. Не виждам някой да те е натоварил с обществени поръчки по тази тема. :rolleyes:

pan_m
17.06.05 г., 10:12
Всеки си има краста и си я чеше както намери за добре и не е наша работа да раздаваме квалификации.

Е последно, аз не разбрах КРАСТА или НЕОБХОДИМОСТ. Защото защитавахте темата че смартфона е необходимост, а нещо се обърнаха нещата. :conf:

Zygot
17.06.05 г., 11:52
Друго си е да си носиш телефон за 700лв. в джоба и да се придвижваш с трамвай, знам.

:good: :hammer: Valeri виж този телефон който не смятам ,че влиза в графа газар (275лв. е) а си е пълноценен smartphone с прилични размери без камера ( т.е. съвсем не е за газари :D )!

vng
17.06.05 г., 13:55
Не е необходимо да се съгласяваш. Миналата година в BG бях на няколко заведения (толкова ми стигна времето) и ми приличаха на изложба на GSM-и. В същото време никой не говореше по тях. Много рядко някой телефон нещо да звънне, при което разговора приключва за минута.

Съгласен съм че това си го има но не е само в България. То ако не беше така модели като Motorola RAZR и повечето на Samsung нямаше и да ги има, но това не прави смартфоните по-лоши и по-нефункционални устройства. За мен пък е смешно като видя някой който си е купил такова нещо и не може да си настрои браузера или да си въведе контакт на кирилица.

Някъде в началото на темата казах, че ако ми е чак толкова критичен мобилния офис, тогава бих си взел именно комбинация между PDA и GSM. Нещо такова, примерно:
http://www.shoprogers.com/images/treo_650_350x480.gif

Добър избор, пък и ще го вземеш предполагам доста евтино ако е с договор, само че клавиатурката не е особено удобна, и това хич няма да е лош избор
http://www.theregister.co.uk/2005/06/14/htc_universal_ship_date/

Или бих си носил направо notebook, както правят много хора. Този, който си купува notebook за 2-3000$ и мобилния офис му е критичен, той не ходи пеша. Казвам го от гледна точка да не почне пак да се притеснява някой за размера на notebook-а. Друго си е да си носиш телефон за 700лв. в джоба и да се придвижваш с трамвай, знам.
Това за notebook-а е стар спор, а колко кара на батерии? Защото повечето handheld устройства живота им на батерии си е едно 6 часа като минимум а на някои като HP 6340 и 20 часа стига, което има значение- прост пример наложи ми се да летя 3 часа после 6 часа киснене на летище (където няма къде да включа notebook тъй де никой не ми плаща бизнес класа) а после 11 часа полет и през повечето време имаш работещо устройство ако ще и само за забавление и убиване на време да е.

А за децата има много добри GameBoy машинки, не им трябват smartphones. Те пък ще вземат да му одраскат панелчето, много трудно се продава след това... ужас!

Добре Gameboy e хубаво нещо но по ред причини не и в България- игри за него не се продават а тези които се продават струват колкото 5-10 игри за смартфон. Пък и се сещам веднага за няколко игри за джобни устройства които бързо отнасят gameboy и нямат аналог за конзолки (засега)

P.S. Не знам колко човека сте зад ника vng, че ви "остава да видите". Ако ще изразяваш твоето мнение, ограничавай се до теб самия. Не виждам някой да те е натоварил с обществени поръчки по тази тема.

Не разбрах за какво става въпрос. Един човек си е зад този ник (с тегло като за двама :D ) Не виждам къде съм изразявал друго освен собственото си мнение.

leonardo_vd
17.06.05 г., 18:55
[QUOTE=Valeri]Аз в тази тема не съм писал отдавна, но гледам да ме споменаваш, че ще ти кажа.
Да де последният път когато писа пак даваше идеи че един лаптоп би бил по-добра инвестиция:) Според мен смартфона си е УДОБСТВО във всеки един смисъл на думата. Ако толкова ви се изка да видите сметките на хората може да се направи нешо по въпроса:) Открийте тема "КОЛКО гсм плащаме" :))
.

mralien
17.06.05 г., 23:10
Не е необходимо да се съгласяваш. Миналата година в BG бях на няколко заведения (толкова ми стигна времето) и ми приличаха на изложба на GSM-и. В същото време никой не говореше по тях. Много рядко някой телефон нещо да звънне, при което разговора приключва за минута. А за доходите - написал съм 3-5 средни работни заплати за страната, което е цената на един нов модел smartphone. На кого телефона му е "втора ръка", шефът му плаща разговорите, има роднини в M-tel и е на специален план или някой му дава заплата 1000 лева - това не отразява състоянието на средния smartphone-гъзар в BG. В този форум може би повечето smartphone-аджий се опитват да им ползват каквото могат като функция, но това с телефоните на масата няма лечение - виждал съм снимките от срещи на форума, че затова.
Селяния има колкото щеш по "заведенията" - със смартфон, без, с ланци, с телефони по масата, със скъпи парцали, скъпи коли, скъпи жени, гъзари и гъзарки всички обединени от "алтернативното" си говорене на български език по родом_от-ство, за това можем да си дуднем със страници. НО за това ли беше темата или за функциите на тези играчки погледнато през призмата на хардуерен форум?! :rolleyes:
Това че ти си склонен да носиш лаптоп с теб, за да работиш, не значи че аз съм склонен да нося лаптоп с мен, за да играя пасианс. Аз с личен телефон/pda/notebook/PC не върша никаква служебна работа. Това не ме лишава от правото да ги притежавам и не значи, че щом ги притежавам задължително пък трябва да използвам ресурсите им на 100%... :o
Това пък кой колко плащал и говорел по телефон е толкова меродавно, колкото е и това кой какъв телефон имал. И двете са мерене на едно нещо .

Private
17.06.05 г., 23:53
Струва ми се, че плочата с гъзарите вече се изтърка... :)
Тук си мерим GSM-ите и колите, в Монако си мерят яхтите, в Холивуд - именията.
Суетата ходи по хората, това е от ясно по-ясно.

Кефа от ползването на смартфон е точно както от ползването на нотбук,
и двете ти помагат да си по-организиран и мобилен.

georgebg
18.06.05 г., 01:05
Струва ми се, че плочата с гъзарите вече се изтърка... :)
Тук си мерим GSM-ите и колите, в Монако си мерят яхтите, в Холивуд - именията.
Суетата ходи по хората, това е от ясно по-ясно.

Кефа от ползването на смартфон е точно както от ползването на нотбук,
и двете ти помагат да си по-организиран и мобилен.
само че забравяш една малка подробност - че при ноутбуците зависимостта е обратна т.е. колкото е по-малък толкова и по-скъп..
а тези дето имаме смартфони станахме гъзари , нищо че е доста неудобно да се носи едно такова нещо , особено през лятото, но това не пречи на Валери и др. съмишленици да го обявят за гъзария и нищо повече...
Ако не ми трябваше и не използвах смартфона си - повярвайте ми драги умници - ще си взема някой свръхмалък гсм само и само да не ми пречи през лятото.
Имам си и лаптоп но работата на двете устройства изобщо не ми се припокрива и не виждам връзката между двете....
Също бих Ви подсказал да обявите за гъзари и притежателите на Гооолеми фотоапарати , защото и там имаме такава зависимост - скъъпите модели са доста големи и неудобни, но всички ще се втурем към тях че да не изпуснем възможността да сме и фотогъзари...
А към онова другото момченце от Варна дето познавало двама трима притежатели на смартфони и ни наду главите със смайващи изводи, ще му кажа че вчера видях два супер нови мерцедеса дето се караха от едни такива мургави чичковци - ееее значи всеки с мерцедес е гъзар .. а а всъщност не си спомням май бяха с волва, а не с крайслери, а може би с тойоти ... а бе в крайна сметка всички дето не карат лади са гъзари бре...то нали и една 25 год. лада пак върши основната работа да те закара от т.А до т.Б ( т.е. т.B - специално за нашите чуздестранни учасници...)
не мога да разбера как понякога определени хора могат толкова стремглаво да се хлъзнат по кривата глупостта - може би от скука (или липса на компания...).
Peace..

plex
18.06.05 г., 01:56
Тук защо почти никой не си слага телефона на масата? Ми просто защото на никого не му прави впечатление, затова.

e dobre de za]o w Bylgariq na wsi4ki wi prawi wpe4atlenie kogato nqkoj si slovi telefona (smartfona) na masata. Az kalyfi ne polzwam, dyrva si telefona w prednite dvobowe na dynkite (pantalona) e kato sedna ne mi e mnogo komfortno za towa si go wadq (telefona) na masata ili primerno go slagam do men na separeto s cel da go skriq (wse edno sym go otkradnal) za]oto nqkoj move da si pomisli 4e iskam wsi4ki da widqt s kakyw telefon sym. Nedaj si Bove da mi zwanne nqkoj - provektorite kym men i sym w centyra na wnimanieto... e kwo tolkowa e stanalo nali e telefon twa mu e rabotata da zwani. Towa be[e normalno powedenie 97-99g kogato malko hora imaha mobilni telefoni sega we4e kato wseki nosi ne wivdam za]o wse os]e ima hora koito se wpe4atlqwat ot towa *Mr. X s kakyw telefon e...*

Valeri
18.06.05 г., 03:49
Също бих Ви подсказал да обявите за гъзари и притежателите на Гооолеми фотоапарати , защото и там имаме такава зависимост - скъъпите модели са доста големи и неудобни, но всички ще се втурем към тях че да не изпуснем възможността да сме и фотогъзари...

Големите фотоапарати имат големи възможности, докато сегашните smartphone представляват 10-in-1 устройства със силно ограничени и посредствени възможности в сравнение с устройствата, от където са взети идеите. Това е разликата.

P.S. A гъзар е този, който не може да си купи и 25-годишна Лада, но носи последен модел smartphone, че и твърди да му е много полезен... :lolo: