Виж пълна версия : Linux router
Paregov
25.02.05 г., 00:21
Имам инсталиран на един комп Linux Slackware 10 и искам да го направя на рутер ама нещо не се получава. Искам да попитам само с IPTables ли става или трябва да се стартира още нещо?
Mod. Edit (Dark Skywalker): Писането на кирилица във форумите на HardwareBG е задължително!
ipcop.org
ako towa e bil wyprosa. Move bi moderatorite biha mogli pone da ostavqt NE}O po koeto da sydim kakyw e bil wyprosa?
Dark Skywalker
25.02.05 г., 18:13
Може би потребителите биха могли да не толерират написаното на kirilica... Ако бях оставил съобщението в първоначалния му вид и се бяха получили една купчина отговори, как щяхме да накараме участника да пропише нормално?
Knopper
28.02.05 г., 01:35
Самата транслация става само с iptables. Естествено преди това трябва да си настроиш мрежовите интерфейси с необходимите адреси. В общия случай би трябвало да стане със следната команда:
iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE
Приемам, че външният интерфейс, към който рутерът е вързан с Интернет е eth0. Съответно това може да е ppp0, ако например се ползва PPPoE протокол.
Възможно е и да не става, ако доставчикът ти е сложил TTL=1, поради което клиентите зад рутера няма да имат достъп. Това е някаква практика, която се налага напоследък, май HomeLan я започнаха. :rolleyes:
Joredos
01.03.05 г., 22:42
Язе,пък как съм ги къртил homelan :ghi: .Само със уиндоуския НАТ ме хващаха и някакво отворено прокси.От там-нататък,с което прокси съм "дарявал" нет с него нямам проблеми.
Ако ти е сложил ttl=1 правиш поправката на която предлага Setys и забравяш за грижата:
iptablest -t nat -A PREROUTING -i eth0 -j TTL --ttl-inc 2
the_black_wind
03.03.05 г., 11:04
Joz, за тази команда няма нужда да се слага patch-o-matic?А някой знае ли как с iptables(пак без пач) може да се ограничат конекцийте от определено ип?
Knopper
03.03.05 г., 16:15
За горната команда ще трябва Patch-o-Matic, но едва ли е такъв случаят, че да потрябва.
А иначе относно ограничаването на изходящи сесии, доколкото знам iptables трябва да пренасочва към squid, с който вече може да се правят ограниченията - на сесии или пък филтрация на съдържание и т.н.
the_black_wind
03.03.05 г., 16:45
За горната команда ще трябва Patch-o-Matic, но едва ли е такъв случаят, че да потрябва.
А иначе относно ограничаването на изходящи сесии, доколкото знам iptables трябва да пренасочва към squid, с който вече може да се правят ограниченията - на сесии или пък филтрация на съдържание и т.н.
За squid незнам но знам че може да стане с команда за която трябва да се сложи Patch-o-Matic ,но ме интересуваше дали има някоя команда за която не е нужен този пач.
Авторски права на vBulletin