PDA

Виж пълна версия : routing таблици

DaHaTa
24.02.05 г., 20:49
Здравайте, искам та попитам далинякои може да обясни накратко и на малко по-прост език как да се направи една проста роутинг таблица?!
Принципа на който тряя да деиства е следния:
Има 2 ЛАН карти през едната е закачен модем-а той си зима ИП-тата през dhcp и а другата карта е вързака към един switch и към него 10-тина ПЦ-та! Та как да стане от другата лан-карта да са зима и-нет-а нали да стане като по-мрежа 192.168..... и там GW 192.168.0.1 и т.н.!?
Без играничение на скоростта без нищто!

Благодаря ви предварително !

singularity
24.02.05 г., 20:55
Това мнение е изтрито от потребителя. За повече информация в тази тема (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?p=1146569)

DaHaTa
24.02.05 г., 21:42
Еми смятам да използвам linux - red hat 9.0! Само че аз и представа си нямам какво трябва да се направи, ще може ли да ми кажеш какво трябва да се направи след като го инсталл-на команда по команда! Надявам се да не съм много нахален!

Благодаря !

Fo
24.02.05 г., 21:57
Здрастиии. :darling:

Ами щом няма да шейпваш, може да вържеш суича към модема и вече той (модема) ще ги раздава с dhcp... със СБ4200 и СБ5100 трябва да става, ти май си с някой от двата. Поне така пише в опътването, ако си с друг не знам.

Опа: Тва беше ако дават повече ИП-та... значи не става...

DaHaTa
25.02.05 г., 07:34
Добре де с роутинг таблици и линух толкова ли е трудно ?!

Fo
25.02.05 г., 08:53
Еми не е трудно, да каже някой. В рх може и с мишка да става не знам. Не съм го правил, да не пиша теории... Иначе просто трябва да го пуснеш да рутира.

delian
25.02.05 г., 12:27
Първият интересен момент тук е дали доставчика ти дава реален адрес и ако не, какъв ти дава на модема. И в двата случая освен routing ще трябва да правиш и NAT. Ако той ти дава 192.168.0.Х, не можеш да използваш същите адреси и за вътрешната мрежа, трябва да избереш друга.
Ето (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=51561) малко разсъждения за NAT, назад ще намериш и други.

Второ: компютрите във вътрешната мрежа със статични адреси ли трябва да бъдат или искаш да си ги вземат автоматично? Ако е второто - трябва да пуснеш и DHCP.

DaHaTa
25.02.05 г., 23:22
Значи искам да стане така:
Както вече писах: в едната ЛАН карта жлиза модема той си зима ИП-тата автоматично през DHCP ИП-тата са резлни от рода 83.222.х.х .
Инали след това да се направи каквото трябва (бих ви бил много благодарен ако ми кажете както точно трябва да се направи) и след като се направи през другата ЛАН карта да се вържат другите ИП-та и те да са с ИП-ра от рода 192.168.1.2 (за ПЦ-та) и GW: 192.168.1.1(примерно), а ДНС-а да не се променя да си остане както и на модема (212.50.0.36) и да се нагласят ръчно няма нужда от DHCP !

Благодаря ви много !

ext
26.02.05 г., 19:30
Ами nat трябва ад правиш. Това става с iptables. Иначе можеш да добавяш пътища в рутиращата таблица с команда route add x.x.x.x eth0 .. Eth0 трябва да се смени с интерфейса през който е достъпна дадената мрежа. Абе потърси малко инфо за nat i masquerade i iptables.

Ето ти една мноого проста конфигурация на нат и рутираща таблица :)) :

iptables -A PREROUTING -i ppp+ -j DNAT --to-destination 192.168.0.1
iptables -A POSTROUTING -o ppp+ -j SNAT --to-source x.x.x.x

x.x.x.x e реалното ти ip което ти дава провайдера.

ето ти и една примерна рутираща табличка :

Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Ifac
x.x.x.x * 255.255.255.255 UH 0 0 0 ppp0
192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
loopback * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
default x.x.x.x 0.0.0.0 UG 0 0 0 ppp0

това ти го давам само за пример да видиш какво представлява ....

GW си слагаш на pc -tata ip-to на ланкартата която е свързана към вътрешната мрежа и си добавяш към рутиращата таблица default пътища ( път през който да се пращат пакетите ако няма друг път към destination адреса..)и пътища за вътрешната мрежа...

DaHaTa
27.02.05 г., 00:37
ext МЕРСИ адски много човече дано да тръгне всоично както трябва като направя това което ти каза!

ext
27.02.05 г., 01:08
ами то така работи добре ама има един проблем при тебе. С тва DHCP дето го имаш не съм се занимавал да видя как ад се настрои така 4е да ползва ип-то на интерфейса което е в момента а не това което ти му зададеш. При конфигурацийката която тъм ти написал трябва да имаш реално ip :((( ..

the_real_maniac
01.03.05 г., 14:50
man route
man ifconfig
man iptables

USE THE F*CKING SEARCH -> google.com
READ THE F*CKING MANUAL

Защото всичко това, кето питаш Е ОБЯСНЯВАНО И ПИСАНО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ПЪТИ !