Виж пълна версия : routing таблици
Здравайте, искам та попитам далинякои може да обясни накратко и на малко по-прост език как да се направи една проста роутинг таблица?!
Принципа на който тряя да деиства е следния:
Има 2 ЛАН карти през едната е закачен модем-а той си зима ИП-тата през dhcp и а другата карта е вързака към един switch и към него 10-тина ПЦ-та! Та как да стане от другата лан-карта да са зима и-нет-а нали да стане като по-мрежа 192.168..... и там GW 192.168.0.1 и т.н.!?
Без играничение на скоростта без нищто!
Благодаря ви предварително !
singularity
24.02.05 г., 20:55
Това мнение е изтрито от потребителя. За повече информация в тази тема (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?p=1146569)
Еми смятам да използвам linux - red hat 9.0! Само че аз и представа си нямам какво трябва да се направи, ще може ли да ми кажеш какво трябва да се направи след като го инсталл-на команда по команда! Надявам се да не съм много нахален!
Благодаря !
Здрастиии. :darling:
Ами щом няма да шейпваш, може да вържеш суича към модема и вече той (модема) ще ги раздава с dhcp... със СБ4200 и СБ5100 трябва да става, ти май си с някой от двата. Поне така пише в опътването, ако си с друг не знам.
Опа: Тва беше ако дават повече ИП-та... значи не става...
Добре де с роутинг таблици и линух толкова ли е трудно ?!
Еми не е трудно, да каже някой. В рх може и с мишка да става не знам. Не съм го правил, да не пиша теории... Иначе просто трябва да го пуснеш да рутира.
Първият интересен момент тук е дали доставчика ти дава реален адрес и ако не, какъв ти дава на модема. И в двата случая освен routing ще трябва да правиш и NAT. Ако той ти дава 192.168.0.Х, не можеш да използваш същите адреси и за вътрешната мрежа, трябва да избереш друга.
Ето (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=51561) малко разсъждения за NAT, назад ще намериш и други.
Второ: компютрите във вътрешната мрежа със статични адреси ли трябва да бъдат или искаш да си ги вземат автоматично? Ако е второто - трябва да пуснеш и DHCP.
Значи искам да стане така:
Както вече писах: в едната ЛАН карта жлиза модема той си зима ИП-тата автоматично през DHCP ИП-тата са резлни от рода 83.222.х.х .
Инали след това да се направи каквото трябва (бих ви бил много благодарен ако ми кажете както точно трябва да се направи) и след като се направи през другата ЛАН карта да се вържат другите ИП-та и те да са с ИП-ра от рода 192.168.1.2 (за ПЦ-та) и GW: 192.168.1.1(примерно), а ДНС-а да не се променя да си остане както и на модема (212.50.0.36) и да се нагласят ръчно няма нужда от DHCP !
Благодаря ви много !
Ами nat трябва ад правиш. Това става с iptables. Иначе можеш да добавяш пътища в рутиращата таблица с команда route add x.x.x.x eth0 .. Eth0 трябва да се смени с интерфейса през който е достъпна дадената мрежа. Абе потърси малко инфо за nat i masquerade i iptables.
Ето ти една мноого проста конфигурация на нат и рутираща таблица :)) :
iptables -A PREROUTING -i ppp+ -j DNAT --to-destination 192.168.0.1
iptables -A POSTROUTING -o ppp+ -j SNAT --to-source x.x.x.x
x.x.x.x e реалното ти ip което ти дава провайдера.
ето ти и една примерна рутираща табличка :
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Ifac
x.x.x.x * 255.255.255.255 UH 0 0 0 ppp0
192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
loopback * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
default x.x.x.x 0.0.0.0 UG 0 0 0 ppp0
това ти го давам само за пример да видиш какво представлява ....
GW си слагаш на pc -tata ip-to на ланкартата която е свързана към вътрешната мрежа и си добавяш към рутиращата таблица default пътища ( път през който да се пращат пакетите ако няма друг път към destination адреса..)и пътища за вътрешната мрежа...
ext МЕРСИ адски много човече дано да тръгне всоично както трябва като направя това което ти каза!
ами то така работи добре ама има един проблем при тебе. С тва DHCP дето го имаш не съм се занимавал да видя как ад се настрои така 4е да ползва ип-то на интерфейса което е в момента а не това което ти му зададеш. При конфигурацийката която тъм ти написал трябва да имаш реално ip :((( ..
the_real_maniac
01.03.05 г., 14:50
man route
man ifconfig
man iptables
USE THE F*CKING SEARCH -> google.com
READ THE F*CKING MANUAL
Защото всичко това, кето питаш Е ОБЯСНЯВАНО И ПИСАНО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ПЪТИ !
Авторски права на vBulletin