Виж пълна версия : Помощ! Wireless Home Network! Howto?!
Здравейте! Надявам се да ми помогнете с следния проблем:
Имам десктоп, който получава интернет през етернет ЛАН карта от квартална ЛАН мрежа с статично (не DHCP) IP!
Имам лаптоп, който бих искал да вържа в wireless (802.11g) мрежа с десктопа и да ползвам нета от него! По колко начини може да стане това?
Предполагам че най-лесния и най-скъпия вариант е да купя wireless карта за десктопа и wireless рутер! Има ли други варианти? Мога ли да купя само wireless карта за десктопа и да се осъществи някав канекшън без аксес пойнт? Или да купя само wireless рутер, които има и етернет портове кам които да свържа десктопа?
Ако някой има опит wireless мрежите нека ми даде съвет, че около мен все много знаят, но това явно не им е много ясно!
Мерси предварително!
Можеш да си купиш само Wireless PCI Card и да ги вържеш с ноутбука в режим Ad-Hoc... От там нататък предполагам знаеш какво да направиш...
ОК! Ама дали ще може да се шерне интернет конекшъна по Ad Hoc Wireless?!
Намерих следната информациа:
"Ad-hoc networks cannot bridge to wired LANs or to the Internet without installing a special-purpose gateway.
Ad hoc networks make sense when needing to build a small, all-wireless LAN quickly and spend the minimum amount of money on equipment. "
От което разбирам, че това е бързо решение за мрежа САМО м/у безжични ПСта, без да могат да се включват и ЛАН!
Прав ли съм или има възможност да се шерне ЛАН интернет по този начин? Защото ако може - ще е супер!
Добре, явно или темата не е интересна или - още по-зле -тъпа!
Но аз все пак искам някой да ми помогне, който знае за какво иде реч! Съгласете се, че не е нормално да отида в магазина, да шляпна 200-300$ на тезгяха и да накупя всичко! Ей така, за всеки случай!
Протсо искам някой да ме светне. какво ми е нужно в ситуациата! Дори в въпросните фирми, които продават оборудването не знаят за кво става въпрос.
Ето и по-конкретен въпрос! Някой ползвал ли е или има ли някаква представа от следните 3 модела Wireless Routers:
D-Link DI-624
Linksys WRT54gs
Netgear WGT 624
Дали биха могли да ми решат проблема като лаптопа се конектва по 802.11г, а тесктопа по ЛАН? В случая няма ли да спестя покупката на Wireless PCI Card?
Ако се сещате за по-лесен или евтин начин за шерване на интернет по 802.11?
Ти на лаптопа имаш ли wireless? Ако имаш то няма какво да се чудиш - купи си едно такова рутерче от тези които си написал и си готов. В рутера ти влиза нет-а от доставчика по лан-а, от там с кабел връзваш и десктопа, а лаптопа по безжичната мрежа. Лично аз предпочитам линксис-а. И по хубаво ще е с такъв рутер защото така купуваш и 4ри портов суич и ап. Е почти двойнно ще е по скъпо отколкото pci картата, но си заслужава парите (които са много по малко от 200-300 долара както си писал)
Колкото до това дали може през ad-hoc да се шерва нета - накара ме да се замисля при мен дали съм го пускал така, но мисля че няма проблем.
p.s. хубаво е рутера да има и firewall (linksys-a го има, другите не ги знам), и да му пуснеш и мас филтриране за да не се кънектват някой натрапници
Мерси за мнението! Значи съм мислел в правилната посока:) Да-лаптопа има 802.11г и б.
Значи слагам на рутера IPто, което досега е било за десктопа и пускам DHCP услугата, с МАC филтриране и WEP.
А четох че по Ad-Hoc може да се пуска уиндоуския ICS!
А някой знае ли кой е вносител на Linksys и D-link в БГ?
illegal
25.02.05 г., 10:09
А някой знае ли кой е вносител на Linksys и D-link в БГ?
Linksys - Comelsoft
D-Link - Data Optics Bolkans
Мерси! Сега остава само да се надявам, че ще ги има;) На мен много ми харесва Линксиса! Има абсолютно всичко:
128bit WEP, IP MAC filtering, SPI, Firewall, NAT, VPN (ipsec pptp), Ddns, DHSP и тн. според цената в нета е около 75$. Сега ще видя колко ли ще стъпи в БГ!
Мерси! Сега остава само да се надявам, че ще ги има;) На мен много ми харесва Линксиса! Има абсолютно всичко:
128bit WEP, IP MAC filtering, SPI, Firewall, NAT, VPN (ipsec pptp), Ddns, DHSP и тн. според цената в нета е около 75$. Сега ще видя колко ли ще стъпи в БГ!
Cenata e 75$ + DDS
Sajt s firmuer. Dawa MNOGO dopylnitelni ne]a , ako iska[ da wryzwa[ > 2 rutyra e zadylvitelen. Dobawq:
client mode, WDS mode, power control (sila na signala), telnet/ssh i t.n.
http://dd-wrt.gruftie.com/
forum
http://forum.bsr-clan.de/viewforum.php?f=12&sid=c8b58c2c52fdc786d522ab123d976cc6
Tenks, Chavv, доста е интересно, но чак толкова няма да се задълбавам! Афтър олл, целта е само да се шматкам навсякъде с лаптопа без кабели, че примерно в WCто с влачещо се UTP зад теб е кофти..:)
Tenks, Chavv, доста е интересно, но чак толкова няма да се задълбавам! Афтър олл, целта е само да се шматкам навсякъде с лаптопа без кабели, че примерно в WCто с влачещо се UTP зад теб е кофти..:)
:)
един познат искаше да прави връзка между мазето на блока си и апартамента на 5-ия етаж. С оригиналния фърмуер, силата на сегнала едва стигаше за връзка и се чупеше, с този от линка силата може да се мени от 28 (дефолт) до 257 мВт .... издупи го на 200 и сега връзката е перфектна :)
http://dd-wrt.gruftie.com/
[
Този сайт нещо не мога да го отворя. Опитва се да скочи на това:
http://sf01_32.ipx10813.ipxserver.de/dd-wrt/index.html и умира. А иначе ми е интересно да се поровя из тези екстри.
:)
един познат искаше да прави връзка между мазето на блока си и апартамента на 5-ия етаж. С оригиналния фърмуер, силата на сегнала едва стигаше за връзка и се чупеше, с този от линка силата може да се мени от 28 (дефолт) до 257 мВт .... издупи го на 200 и сега връзката е перфектна :)
Виж това наистина е полезно!!! :good: Ше зема да го флашна тоя фирмуеър, да ковна рутера от външната страна на блока и като ходя да разхождам животното в парка да разцъквам из нета! :hammer: :headbang: :banana: :bat: :smoke:
значи това със сайта е много странно - аз успявам ЕДИНСТВЕНО с IE да го отворя - и Опера и Фокса дават грешка ...
на сайта няма нищо особено - само фърмуера и сорсовете :D
на linksysinfo.com има документации за джаджите на линксис и други фърмуери, но този май е хем с много възможности, хем сравнително юзър-френдли. Другите са в едната крайност... или платени
значи това със сайта е много странно - аз успявам ЕДИНСТВЕНО с IE да го отворя - и Опера и Фокса дават грешка ...
на сайта няма нищо особено - само фърмуера и сорсовете :D
на linksysinfo.com има документации за джаджите на линксис и други фърмуери, но този май е хем с много възможности, хем сравнително юзър-френдли. Другите са в едната крайност... или платени
Хмм! Не знам! Аз си го отварям и с IE и Opera!
Уффф, от тъпото ми прокси бил проблема. Отваря си се сайта.
А за WET-11 някакви подобрения да сподели някой?
WET-11 ако е v1 (с PCMCIA слот и карта вътре) - слагаш последния фърмуер, махаш PCMCIA картата, слагаш някоя 200mW Senao/IrLan и имаш яко устройство :)
Ето и по-конкретен въпрос! Някой ползвал ли е или има ли някаква представа от следните 3 модела Wireless Routers:
D-Link DI-624
Linksys WRT54gs
Netgear WGT 624
Дали биха могли да ми решат проблема като лаптопа се конектва по 802.11г, а тесктопа по ЛАН? В случая няма ли да спестя покупката на Wireless PCI Card?
Ако се сещате за по-лесен или евтин начин за шерване на интернет по 802.11?
Аз ползвам D-link DI-624+ за 2 десктоп компа и един лаптоп с интелски 802.11g, като цяло съм много доволен от него.
Firewall му е добър, какво ли не ми мина през ръцете докато не се спрях на тоя модел, като функционалност и опции ми прилича на linksys rv-082, като изключим липсата VPN де :D
Wi/Fi ми скъса нервите докато не осъзная че му влияе една dect майка близо до него и receiver на Logitech MX1000 от дръгата му страна.
За мен това е най-добрия wi/fi рутер за тия пари.
За Netgear WGT 624 - един приятел го има тоя модел.
оплаква се че честичко блокирал, 4 опита за fw upgrade завършвали винаги със смяна на юнита поради отказ за boot след тва (не живее в БГ и за тва не е имал грижи при подмените).
Като конфиг. опции е по слаб от д-линк !
За да ползваш 108mbit трябва да имаш и съответните 108 карти на Netgear.
Хайде толкова от мен...
dimitarstoyanov
07.03.05 г., 22:32
Абе сложих фърмуера от по горния линк на Linksys-a - наистина дава много нови неща ама нещо от както го сложих от време на време браузърите почват да не намират някои сайтове и проблема се оправя след рестарт на рутера.Някой има ли подобен проблем и идеи за оправянето му????
Та като си говорим за фърмуери за WRT54G/S, да допринеса и аз:
DD-WRT (www.dd-wrt.com) -> Най-богатия на настройки и възможности фърмуер. Респективно и най-бавния, тромав и леко бъгав. Ако не ви трябват функциите които предлага, по-добре не го слагайте. В стадий на разработка.
Alchemy (http://forum.bsr-clan.de/viewforum.php?f=12) -> Alchemy - фърмуер на който се базира DD-WRT. В стадий на разработка.
Satori (http://www.linksysinfo.org/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=36) -> Предшественика на Alchemy и DD-WRT. Добър фърмуер, по-бърз от горните, стабилен и функционален.
EWRT (http://www.linksysinfo.org/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=26) -> Друг интересен фърмуер. Предлага подобрена функционалност от оригиналния. Възможност за съхраняване на файлове в паметта на рутера.
WiFi box (http://sourceforge.net/projects/wifi-box/) -> Стар но доста изпипан фърмуер. Предлага около 1/3 от нещата които предлага DD-WRT.
OpenWRT (http://openwrt.org/) -> Само за Линукс ентусиасти. Модулен тип фърмуер, иска повечко разбиране.
HyperWRT (http://www.hyperwrt.org/) -> Леко моднат фърмуер, близък до оригиналния на Линксис, с отключени скрити функции, и някои допълнително добавени. Най-бърз и лек от всички. По-стабилен от всички изброени.
Предполагам че няма нужда да го казвам но все пак - Използването на тези модифицирани фълмуери може да доведе до пълна загуба на устройството. Използването на тези модифицирани фълмуери ЩЕ наруши гаранцията. Използвайте на собствен риск. Уверете се че съответния фъмуер е подходящ за модела/версия на вашето устройство.
A--Viper
11.03.05 г., 12:42
Аз да попитам, има ли хардуерна разлика м/у С версията и без С-а на Линксис. Или да купувам без С и да пачвам :)
мисля че има разлика в хардуера - най-добре иди на linksysinfo.org - там мисля разликите са описани. 99.99% съм сигурен че разликата НЕ Е само софтуерна
Разликата между двете устройства е минимална. Само дето с пачване не се отстранява. По принцип С има двойно памет и флаш. Радиото е същото, но е с различен фърмуер. Забележка - не става въпрос за фърмуера на устройството, а за фърмуера който е ВЪТРЕ в радиото.
Вземи си със С, няма да съжаляваш :)
Авторски права на vBulletin