PDA

Виж пълна версия : ЛАН Help

Zipper`
22.02.05 г., 16:01
Здравейте!
Нов съм тук и нямам много време в момента затова немога да прочета правилата на форума и ако объркам нещо моля да ме извините предварително :)
Проблемът ми се състой в това, че аз и един съсед неможем да цъкаме игрици по лан. Вързани сме с Ethernet карти и всичко си работи както трябва (поне file sharing-a). Аз и той си имаме отделни интернет акаунти (на 1 провидер сме however сме с доста различни ИП-та, gateway, ДНС и нетмаск са ни различни (невиждам каква връзка има това и без това, но да си кажа.. знае ли човек.).С реални ИП-та сме. На кабелен провайдер с Кабелни модеми чрез USB port-a si polu4avame internet-a. И 2-мата сме си инсталирали следните протоцоли:
Microsoft client network
File and printer sharing
IPX
TCP/IP.
Na moqta mashina TCP/IP nastroikite sa slednite - ip 192.168.0.1 mask 255.255.255.0
na negovata - IP 192.168.0.2 mask 255.255.255.0
Давам пример за малко по-зарибените... ако дадем да играем BroodWar po lan nqma kak tova da stane.. ако се опитаме да играем Quake 2 primerno po lan fliza prez net-a (razli4avame po golemiq ping nezavisimo, че сме на 1 проваидер), но когато напише /connect 192.168.0.1 всичко е нормално и си влиза през лан-а. Наскоро разбрахме,че гореспоменатият нетмаска (на кабелния модем не на лан картата) му е същата каквато е на наща мрежа и си помислихме, че проблема е там. Сменихме маската на 255.255.0.0, но пак нестана.

Моля дайте опътвания :) незнам вече към кои да се обърна.
Ако има неясноти по темата питайте ще отговарям.
Благодаря предварително.

Sertys
22.02.05 г., 22:21
DOCSIS емулацията на етернет е достатъчно добра и не трябва да имате проблеми с игрите. Не знам обаче що за реални ИП-та са ИАНА частни такива. Ако си се опитал да дадеш пример само с тези цифрички трябваше да го посочиш. Реални ип-та не са такива в рейджовете 10.0.0.0/8, 192.168.0.0/16 и още някои (169.254.0.0/16, 170.0.0.0/8). Прегледайте трафика който тече по броудкаста и разберете дали въобще стигат твойте заявки до приятеля ти. Ако не - или имате файъруоли или имате проблем с мрежовите настройки. Какви са ви кабелните модеми?

Zipper`
22.02.05 г., 23:07
Здравей,
благодаря ти за отговора, но това не решава проблема ми. Под реални ИП-та нямах предвид това което ти си разбрал а ИП-тата с който си излизам... 213.16.*.* бла бла. С тези цифрички давах пример само за TCP/IP настройките ми на Ethernet-a. Проблем при заявки един към друг нямаме. Кабелните модеми са моят 3COM,a неговият съответно е Motorola.
И да наистина в момента сме с firewalli, но при всяко едно сменяне на настройки в нашите опити да постигнем целта си сме ги сваляли и слагали пак да пробваме проблема да не е от тях...
Благодаря ти още веднаж.

JoZ
23.02.05 г., 20:42
Аз не разбрах по LAN или през кабелни модеми се опитвате да играете? В сми имате ли директен кабел между компютрите или се опитвате да играете през isp-то? Ако опитвате през isp-то, то е възможно те да имат firewall и да стигате до никъде именно по този повод. Освен това ако правите връзка през isp-то не ви трябва никакъв друг протокол освен tcp/ip.