PDA

Виж пълна версия : Радиатор ~27х15см - oт к'ва кола?

Barney
22.02.05 г., 13:48
Търся радиатор с тези размери за предпочитане меден със запоени ребра. Също тръбите да излизат от късата страна. Ако някой има идея от каква кола и модел да търся ще съм му благодарен.

tony
22.02.05 г., 21:03
Виж от парно на Москвич АЛЕКО . Около 65 лв.

Trimata
25.02.05 г., 11:40
Или можеш да опиташ от Лада- струва около 35 лв.

mitku
25.02.05 г., 12:16
И аз съм с подобен радиатор от парно (на Москвич май)... но размера му идва около 26х19х7см до колкот' сЪ сещам.

Barney
25.02.05 г., 13:47
На мен ми трябва да не е повече от 15 широк щото трябва да влезне в кутията ;)

mitku
25.02.05 г., 14:14
Аз ще го реша кардинално тоз въпрос с мястото в кутията... ше си направя ноФ капак на кутията и ше монтирам радиатора ОТВЪН :D

woynoff
25.02.05 г., 16:18
Аз ще го реша кардинално тоз въпрос с мястото в кутията... ше си направя ноФ капак на кутията и ше монтирам радиатора ОТВЪН :D

странично ли, или отгоре? аз бих предпочел странично зад дъното и възможно най-ниско ;) но зависи и от радиатора :rolleyes:

WARRIOR
25.02.05 г., 16:20
Търся радиатор с тези размери за предпочитане меден със запоени ребра. Също тръбите да излизат от късата страна. Ако някой има идея от каква кола и модел да търся ще съм му благодарен.
На Алеко размерите са точно тия- 32/17 /5,отделно стърчат щуцерите от него. С повечко мерак може и да го НАВРЕШ в кутията...

mitku
25.02.05 г., 16:22
Странично естествено... долу ниско... но още не съм решил дали да е от страната на дъното... мисля да го сложа от страната на процесора и с два 120мм вентиКлатори да ударя 2 заека с един изстрел и да разкарам някой и друг радиатор от вътре. Недостатък е само, че при 'сяко отваряне на кутията трябва да откачвам маркучите на водното, ама мисля, че туй не е проблем.
Т.е. замислил съм го - цялото водно е отстрани на капака - долу ниско... резервоара с водната помпа и радиатора... абе колко е ниско е отделен въпрос, че то ше стане повече от половината по височина на капака и почти по цялата дължина :D ... ше стане нещо от сорта на 42х22х10см отстрани на капака (капака е 45х42см)... само двата вентиКлатора ше са отвътре на капака, зад радиатора... така освен 'сичко друго печеля, че ако прокапе нещо - ше капе отвън (е, ако не е около водния блок на процесора де :p )

Trimata
25.02.05 г., 18:28
Аз като си правих мойто водно използвах от Лада- доста е еевтин 35-38лв. Маи 4е е вирок 19см. Като търси малкои в на4алото на Раковски (до козлодуй по магазините за авто4асти има по- малки(май бяха от VW Golf, но цената ска4а на около 80-100лб). Аз ре6и проблемакато "зака4их" радиатора на задната страна на ПЦ-то (моя е биг tower). Друго ре6ение е да го зака4и6 на стената с/у дънната платка, но в този слу4аи ти трябват гъвкави и дълги марку4и)

WARRIOR
25.02.05 г., 18:39
Аз като си правих мойто водно използвах от Лада- доста е еевтин 35-38лв. Маи 4е е вирок 19см. Като търси малкои в на4алото на Раковски (до козлодуй по магазините за авто4асти има по- малки(май бяха от VW Golf, но цената ска4а на около 80-100лб). Аз ре6и проблемакато "зака4их" радиатора на задната страна на ПЦ-то (моя е биг tower). Друго ре6ение е да го зака4и6 на стената с/у дънната платка, но в този слу4аи ти трябват гъвкави и дълги марку4и)
Хитро е да го прикрепиш под плота на масата, но помпичката да не е слабичка като моята- 400л/ч. 700 литра стигат ,и два маркуча по около 1,50 решават нещата.

batemish
27.02.05 г., 17:38
Мисля че мога да ти помогна за радиатора.Мога да ти направя радиатор по твои размери .Радиаторите са медни с алуминиеви ламели,изводи ти заварявам каквито ти трябват 10,12,или16 мм.радиатор с твоите размери ще излезе около 20лв.Другата седмица ще се опитам да кача снимки на два радиатора (made in batemish)да видиш как изглеждат.Добре стават за вграждане в кутия зщото са дебели само 25мм.

Elvis
27.02.05 г., 21:40
Ами с медни ламели колко ще струва?
Предполагам не е проблем да ползваш медна ламарина вместо алуминиева.

EnergY
27.02.05 г., 21:49
Мисля че мога да ти помогна за радиатора.Мога да ти направя радиатор по твои размери .Радиаторите са медни с алуминиеви ламели,изводи ти заварявам каквито ти трябват 10,12,или16 мм.радиатор с твоите размери ще излезе около 20лв.Другата седмица ще се опитам да кача снимки на два радиатора (made in batemish)да видиш как изглеждат.Добре стават за вграждане в кутия зщото са дебели само 25мм.

мда....може ли с медни да е....
за колко време правиш 1 радиатор...
гаранции че е качествено направен???

Elvis
27.02.05 г., 22:07
Ами то си личи, но трябва да се види колко на гъсто са ламелите и колко добре контактуват с тръбите.

ПП: Не знам точно как се правят, но мисля че това е важно за един радиатор.

batemish
27.02.05 г., 22:34
Не, не мога да го направя с медни ламели,защото като заготовка използвам готови пити,които режа на размер и заварявам.Това със сигурност гарантира добър топлообмен.Ще направя всичко възможно през седмицата да кача няколко снимки,за да видите за какво точно става въпрос.

acdc
28.02.05 г., 00:01
Не, не мога да го направя с медни ламели,защото като заготовка използвам готови пити,които режа на размер и заварявам.Това със сигурност гарантира добър топлообмен.Ще направя всичко възможно през седмицата да кача няколко снимки,за да видите за какво точно става въпрос.
Наистина добре би било да качиш снимки за да видим за какво става дума :)

batemish
01.03.05 г., 13:30
Ето малко снимки да се види горе долу какво представляват радиаторите

Elvis
01.03.05 г., 14:09
Ами предполагам че е хубав, но аз продължавам да си търся меден, защото не бързам, а и предпочитам по-високата ефективност, за да може от по-малки размери и с по-слаб въздушен поток да се извлече същият ефект.

ПП: Ако някой знае от къде може да се поръча меден радиатор, на какви цени и какви размери да каже.

mitku
01.03.05 г., 14:40
Няма много смисъл да се вторачваш толкоз в пластините за охлаждане. Доста често се ползва този метод с медни тръби и алуминиеви ребра за охлаждане. Разликата в охлаждането е не е много голяма, а разликата в теглото и цената е съществена. Това е така защото медта има по висока специфична топлинна проводимост и по-високо тегло (и по-висока цена)... НО алиминия пък предава по-добре топлината във въздуха и се компенсира доста голяма част от предимството на медта в топлопроводимостта.

Elvis
01.03.05 г., 19:34
... алуминия пък предава по-добре топлината във въздуха и се компенсира доста голяма част от предимството на медта в топлопроводимостта. Защо смяташ тъка. Мен лично много ме съмнява това което твърдиш. Разлика може да има благодарение на различни повърхностни напрежения, но тя е по проявена при течностите (при газовете едва ли оказва голямо влияние).
Не знам може и да има някаква друга причина, обясни ако може. Аз лично не съм съгласен с това. За останалото (цена, маса и тн.) си прав обаче.

batemish
01.03.05 г., 23:26
Ами предполагам че е хубав, но аз продължавам да си търся меден, защото не бързам, а и предпочитам по-високата ефективност, за да може от по-малки размери и с по-слаб въздушен поток да се извлече същият ефект.

ПП: Ако някой знае от къде може да се поръча меден радиатор, на какви цени и какви размери да каже.
Наистина нямам идея от къде можеш да намериш изцяло меден радиатор.само мога да кажа че ако е със самоделни ребра със сигурнос няма да е по ефективен от моя!

Barney
02.03.05 г., 10:09
batemish имаш ЛС :)

mitku
02.03.05 г., 11:01
Защо смяташ тъка. Мен лично много ме съмнява това което твърдиш...
Ами, това е всеизвестен факт... не ми се рови за "доказателства".

chris73
03.03.05 г., 00:11
Медна тръба и алуминиеви ребра е перфектно решние, съчетаващо добрите страни на двата метала - добрата топлопроводимост на медта и доброто топлоотдаване на алуминия. Това може човек да го види по разните големи въздушни кулери - кули и т.н. - често пъти ги правят в обикновен вариант - медна основа и тръби и Al ребра, има и луксозен вариант - изцяло Cu и се оказва че двата модела показват много близки показатели... При нисък CFM побеждават Al ребра, защото медта иска поток за да работи ефективно...

Sugar4o
08.03.05 г., 14:50
възможно ли ти е да правиш и къстъм модели?
С колектори от двете страни и малък диаметър на тръбите на питата?
защото това е тип радиатор който се използва за охлаждане на газ и тормози помпичката повече от другите модели радиатори, в които водата тече паралелно по няколко тръби и е с по-малка скорост. Спирали в тръбите слагаш ли? (обикновено в тръби с такъв диаметър се слагат пластмасови спирали, които карат водата да се "върти" по стените като така и се увеличава пътя и се избягва нормалното бързо течение в средата и почти неподвижната вода по стената).
Дано някой разбра нещо от нескопосаните ми обяснения и въпроси :)

woynoff
08.03.05 г., 16:42
Sugar4o ,разбира се. обаче не е ли по-добре да инвестираш в една по-добра помпа отколкото в такава инновация дето ще спре клетата NOVA. най-малкият Grundfos е 120-140 лв и със сигурност ще ти осигури турболентен поток в радиатора, да не говориме че всичките чаркове можеш да ги вържеш паралелно а не както обикновено ги връзвате- последователно ;)

Sugar4o
08.03.05 г., 17:25
не мисля!
по-мощна помпа значи повече шум, риск, размери и консумация
пък защо да слагам помпа 70 вата при положение че охлаждам процесор който е ~100?
след като с блоковете се опитваме да "изстискаме" последния градус мисля че е оправдано да се инвестира и в радиатор
иначе Новата е направо шампион - с тия размери е 10 вата и прави 1.6 метра воден стълб :)
аа и още нещо - за паралелното връзване - преди време си играх да направя изчисления колко се загрява водата след преминаването през един блок - нищожно е, за да се занимаваме с разделяне на потока

A--DTS
09.03.05 г., 12:16
Сложих едно зипче което навремето намерих. Размерите са в инчове но малко игра с Ексел и някоя друга формула и нещата стават както си трябва. 1 инч ~ 2,56 см. Дано да послужи на някой, иначе радиатори търсете по автоморгите след като се ориентирате по таблицата защото от магазина радиатор за Ауди ТТ струва адски много.

batemish
11.03.05 г., 08:39
възможно ли ти е да правиш и къстъм модели?
С колектори от двете страни и малък диаметър на тръбите на питата?
защото това е тип радиатор който се използва за охлаждане на газ и тормози помпичката повече от другите модели радиатори, в които водата тече паралелно по няколко тръби и е с по-малка скорост. Спирали в тръбите слагаш ли? (обикновено в тръби с такъв диаметър се слагат пластмасови спирали, които карат водата да се "върти" по стените като така и се увеличава пътя и се избягва нормалното бързо течение в средата и почти неподвижната вода по стената).
Дано някой разбра нещо от нескопосаните ми обяснения и въпроси :)
Не е проблем да се направи такъв радиатор,само да имаш желание и го правиме.От горе и от долу два колектора и мжду тях тънки тръби.А относно пласмасовите спирали не сам сигурен дали ше остане нешто от тях като почна да заварявам.Маи по добре е да се оразмери правилно помпата за да се избегне турболентността в тръбите.

woynoff
11.03.05 г., 09:47
Маи по добре е да се оразмери правилно помпата за да се избегне турболентността в тръбите.

:headbang: е това истината да избегнем "лошата турболентност" :lolo: :lolo: и що трябва да избегнеме турболентността- щото е лошо да е малка дебелината на граничният слой ли :D

Sugar4o
11.03.05 г., 11:14
хихи! Войнов, не лудей :p - видно е че е печатна грешка
мисля че е възможно спиралите да се напъхат при вече готов радиатор,
иначе ако се направи с тръби малък диаметър няма да се наложи да се слагат спирали.

ASUSfen
31.05.05 г., 13:52
Е добре де , неможе ли да се навие медна тел върху арматурно желязо примерно ,за да стане като пружина и да се напъха ж радиатора ?

Някой купи ли от тези Custom радиатори да даде още снимки и да каже как е изработката и ефективността

kurnishona
31.05.05 г., 14:47
писах на батемишо на лс но понеже това е инфо което ще итересува повече хора си поствам въпросчето (после ще добвя и отговора):

каква е стъпката (растоянието) между тръбите и колко е дебела питата?

IgIv
31.05.05 г., 15:22
Е добре де , неможе ли да се навие медна тел върху арматурно желязо примерно ,за да стане като пружина и да се напъха ж радиатора ?

Някой купи ли от тези Custom радиатори да даде още снимки и да каже как е изработката и ефективността

Руснаците правят следното нещо- 2 в 1- ползват две ребра от стандартен алуминиев радиатор за отопление с височина 55см. Хем си топлят стаята, хем си охлаждат процесора. Не се шегувам.

ASUSfen
31.05.05 г., 15:25
Виждал съм го това с 2 ребра от парно , но не мисля ,че е много ефективно

Yovchev
31.05.05 г., 19:24
Barney: Радиатор от Audi (незнам точния модел )с размер на питата 23х15х4см , май най- много се доближава до търсения от теб , дължината със трабите отстрани е 27см

Ето как изглежда:

http://yovchevv.hit.bg/11.JPG

ASUSfen
31.05.05 г., 19:39
Е това е много як радиатор, какви пари е ?

Yovchev
31.05.05 г., 19:45
Е това е много як радиатор, какви пари е ?

Определено е доста добър.. в момента с него охлаждам 4х50W пелтиета и водата ми стои на около 45С* :cool:

Не съм го купувал аз , взех го от един познат, нямам никаква идея колко струва по магазините :(

ASUSfen
31.05.05 г., 19:55
Аз съм се насочил към преден радиатор от кола , но ще е доста скъпо
някакви идеи ? какви са им тръбите вътре ?

ПС: със какво ги захранваш тези пелтиета ?

Yovchev
31.05.05 г., 22:56
За тръбите на голямите не знам какви са :) , но има вероятност да ти убият мерака на помпата според мен..

п.с. Захранвам ги с модифицирани захранвания на Делл.. използвам 3 броя за да получа 18A на 15V :faint:

NARCOTAN
31.05.05 г., 22:59
Виж от парно на Москвич АЛЕКО . Около 65 лв.
та аз за 100 лева ще си купя цял Москвич

Митака
01.06.05 г., 18:46
Малко информация от мен: радиатори за парно от БМВ -
Е21 ( до 82г.) , Е30 ( до 91/94) , Е 28 ( петицата до 88г.)...
с малки разлики между отделните модели ( няколко мм)
са: ~27/ 15/ 5 см.

ASUSfen
01.06.05 г., 18:50
Дай ако моежеш за E34 525TDS размери на радиатора на парното и на предния и цени

amd_fan
02.06.05 г., 00:37
Аз понеже и в БМВ форума влизам, искам радиатор само от БМВ :D

по темата - ще си намеря някакъв радиатор от кола, но как да съм сигурен, че няма да има ръжда в него? Защото ръждата може да скапе и блока и да протече примерно. Не следва ли да се обработи (промие) с нещо?

Митака
02.06.05 г., 00:54
Ами, аз пък рядко влизам;... но такива имам, премерих ги и
отговарят на размера, който се търси.
Нищо повече!
А наистина, почти винаги имат нечистотийки, но това се
вижда - ако е много гаден, като погледнеш отвътре входящата
и изходящата тръба ще са мръсни.
Полезна е една промивка, дори да изглеждат чисти.
За домашни способи съм чувал - с оцет и незнамкаквоси, но не съм
пробвал и не знам върши ли работа!
Има шампоани за промиване, ползвал съм на Аджип, но най-доброто е едно универсално "измивало"-
МаФра, разтваря се във вода и чисти всичко( само за съвест не знам,
не ми се е налагало :D ). Отгоре на това е евтино - една доза е към 4 лв.

@ASUSfen, в момента не мога да ти кажа точните размери на
големият, само дължината му - 650 мм. Да не смяташ да го ползваш
за водно? :D
За парното са два вида - BEHR и Siemens, но и от двата нямам изваден.
Като извадя, ще ти кажа. Behr е доста масивен, Siemens e по-плосък.

autosvet
02.06.05 г., 01:16
Аз съм се насочил към преден радиатор от кола , но ще е доста скъпо
някакви идеи ? какви са им тръбите вътре ?

Тръбите са според зависи колата и годинаа на производство. И за какво ти е това? С него ще охлаждаш компютрите на целият вход ли. Ще ти трябва доста яка помпа. Входа и изхода са с много големи диаметри. Тежи и заема доста място. Не си е работа просто. Нали говориш за радиатора, който си охлажда антифриза?

Иначе чистенето има си добавки от тези за колите. Цената на евтините е 5-6 лв. Може и на чешмата да го минете първо за да се махнат по-грубите замърсители - с един маркуч пускате топла вода в обратна посока, докато спре да излиза мърсотия (ако има). После в нормалната си посока за всеки случай, после с препарата и не би трябвало да имате проблеми.

acdc
02.06.05 г., 01:20
Абе мойто мнение е, че най-добре си е нов - примерно Al от Лада е към 35лв! Както и да се чисти, неможе да стане идеално, а да не говорим, че и между ламелите са набутват боклуци, и понеже са много нагъсто, доста трудно е да се изчистят. Значи автомобилните радиатори са доста противоречиви. От една страна са доста по-добре от класическия тип (голям колектор с много плоски тръби, които осигуряват много по- добър топлообмен), но пък от друга с тези нагъсто ламели изискват въздушен поток с високо налягане (което не е проблем за абтомобила), което означава мощни перки за да е максимално ефективен, което пък обезсмиля цялата идея на водното - шума. Абе няма пълно щастие! То затова радиаторите които са специално проектирани за водно (като black ice) показват най добри резултати. Затова е необходимо да се направи това (http://www.overclockers.ru/lab/15918.shtml) за да е достатъчно ефективен и при по-малък въздушен поток

ASUSfen
02.06.05 г., 02:45
По въпроса "защо БМВ" , даже е34 нам си кво си.... ами това карам :D
и си мислех да пробвам да охлаждам компа ми, който се опитва да достигне мощност от 1KW, а ако не стане да си имам резервен за колата ;)
Може да помогнете с идеи и мнения по въпроса, че нямам идея дали ще излезне нещо

ПС: а нали се сещате ,че огромния радиатор няма да му слагам вентилатори = тишинаааааааа
А и мутията ми е с размери 41х61хХ и смятам да го сложа за страничен панел

Elvis
02.06.05 г., 12:25
Колкото и да е голям при тази конструкция няма да мине без нещо което да движи въздуха между тези гъсто разположени ребра. Както каза acdc тези радиатори са си предвидени за съвсем други условия и парамери на работа. Някъде по сайтовете гледах изпитания с подобен по размер радиатор, който не се охлажда активно и най-добри резултати даваше при наклон от около 60*(не съм напълно сигурне за цифрата). Това явно подобрява конвекцията, но дори и така резултатите не бяха особено впечатляващи, но си осигурваха нормалното охлаждане. Там човека си беше хванал радиатора за тавана с 4 анкерни болта и четири въженца, така може да променя разположението и наклона. Беше се постарал да даде графики и диаграми за различните разположения на радиатора.

ПП: Аз доста се изненадах че най-добрите резултати не са при хоризонтално разположен радиатор.

Митака
02.06.05 г., 12:29
Както каза autosvet, прекалено големи са тръбите.
А и на твоя, както на всички по-нови, разширителното казанче
е на самия радиатор, което още повече усложнява ползването му.
По- добре, ако искаш голям и тънък, вземи си кондензер за климатик.
По-малък е от този за двигателя, но все пак е по-голям от парното,
доста е тънък ( после ще напиша размерите), ламелите му са
по-нарядко, (защото стои пред големият и въздухът трябва да минава
през него и да обдухва и онзи), което би трябвало да е в+ за случая.
И другото важно - тръбичките са му тънки и може да се включи
към маркучите за водно.

ReVo
02.06.05 г., 12:55
Автомобилните радиатори, които движат вода през тях не са ефективни. Тяхната конструкция е две казанчета вързани с тънки паралелни тръбички, които пък са вързани помежду си с нагъсто разположениа ламели. Това означава (тук цитирам acdc) голям дебит на водата вътре и голям въздушен поток отвън.
По-ефективни са радиаторите климатични системи и хладилни инсталации. Те са на принципа една тръба, нагъната на "зиг-заг" и свързана с ламели. Тогава се изисква по-малък дебит на помпата.

Знам че топлата вода е открита отдавна, ама аз да припомня.

ASUSfen
02.06.05 г., 13:26
Еми като чета , верно че радиатора от кола ( предния) не е ефективен вариант за компютър, но от къде да се намери радиатор за климатична техника , и какви цени са ?

Sugar4o
02.06.05 г., 13:51
Автомобилните радиатори, които движат вода през тях не са ефективни. Тяхната конструкция е две казанчета вързани с тънки паралелни тръбички, които пък са вързани помежду си с нагъсто разположениа ламели. Това означава (тук цитирам acdc) голям дебит на водата вътре и голям въздушен поток отвън.
По-ефективни са радиаторите климатични системи и хладилни инсталации. Те са на принципа една тръба, нагъната на "зиг-заг" и свързана с ламели. Тогава се изисква по-малък дебит на помпата.

Знам че топлата вода е открита отдавна, ама аз да припомня.
Позволи ми да съм на точно обратното мнение!
радиаторите за ГАЗ от климатичните системи са много добри ако помпата ти има напора на КОМПРЕСОР от климатик. А както знаем помпичките са ни "гърчави". Така че идеалния радиатор за водно е точно този с колектори и за голям дебит (така водата вътре се забавя и има време да отдаде топлината си на ребрата). А Денис е абсолютно прав за гъстотата на ребрата (през които минава въздуха)!

vic
03.06.05 г., 00:15
Във връзка с гъстотата на ламелите и относно размерите...
последното ми откритие е радиатор от Golf II - 27 х 16 х 4 см. (r 001/r002) със сравнително по редки ламели. още не сам го пуснал за да коментирам но се надявам да е по добре.
Предишния беше от Ford Escort '90 (r 006) и е 26 х 15,5 х 4,5 (без щуцерите) и определено трябваше да включвам 12 волта на перките ( 4хSilentBlade ) които и без това не дават добро налаягане. Беше монтиран в старата ми кутия. С новия се надявам да е по добре със същите перки.

ASUSfen
04.06.05 г., 02:41
И сега нека разгледаме темата за 2-та вида радиатори
1.Тяхната конструкция е две казанчета( светло синьо) вързани с тънки паралелни тръбички(червено), които пък са вързани помежду си с нагъсто разположениа ламели

2.Те са на принципа една тръба, нагъната на "зиг-заг" и свързана с ламели
http://store2.data.bg/asusfen/new/untitled2.JPG

1.Ако водата влиза отгоре и излиза отдолу, то се дърпа студената вода
Нямаме гаранция ,че се използват всичките тънки тръбички ефективно, през някои мове да тече вода много бавно ,а през други бързо
Не затруднява особено много помпата, малко съпротивление

2. сигурни сме , че всичките малки тръбички се използват максимално ефективно ( щото няма големи и водата има само 1 възможен път)
Нямаме ефекта с топлата горна и студената долна част, но не е и нужен
Голямо съпротивление

Някой по-разбиращ сега да каже за нашите условия кой вариант е по-ефективен
Благодаря

Elvis
04.06.05 г., 12:42
И сега нека разгледаме темата за 2-та вида радиатори
1.Тяхната конструкция е две казанчета( светло синьо) вързани с тънки паралелни тръбички(червено), които пък са вързани помежду си с нагъсто разположениа ламели

2.Те са на принципа една тръба, нагъната на "зиг-заг" и свързана с ламели
http://store2.data.bg/asusfen/new/untitled2.JPG На мен ми харесва първият модел, но да не е с тази форма. Тоест, за водно (според мен) би било хубаво светло сините резервуари да са двойно-тройно по-къси, а червените тръбички да са двойно по-дълги и да са плоски по възможност. За мен това е радиатора мечта, но не мисля че може да се намери такъв на готово, от някой автомобил (за меден да не говорим) :(
А ако ти се струва притеснително неравномерното ползване на червените тръбички, според мен няма да има проблем при радиатор с по-къси и обемни светло сини части. Скороста на потока веднага ще намалее след преминаването през входният щуцер и кинетичната компонента на налягането няма да оказва влияние. По този начин през всички червени тръбички ще има почти равен дебит.

ASUSfen
04.06.05 г., 13:09
А дали не е по-добър вариант големите(светлосини) тръби да са отгоре и отдолу , вместо отстрани, радиатора от картинката обърнат на 90*

autosvet
04.06.05 г., 13:32
Много ясно, че колекторите трябва да са хоризонтално, добре ще е щуцерите да са по средата. Сигурно ще е добре и тръбичките да са шахматно разположени за да са повечко. Един радиятор с размери около 250 на 160-170мм (дългата страна с колекторите хоризонтално). С два 120мм вентилатора и подходящо оребряване ще върши страхотна работа. Човека, който ги правеше, ако може да напише колко горе долу ще струва.

Elvis
04.06.05 г., 13:37
А дали не е по-добър вариант големите(светлосини) тръби да са отгоре и отдолу , вместо отстрани, радиатора от картинката обърнат на 90* Ами не мисля че самата ориентация на радиатора има някаква връзка с неговите качества (в случаите когато е обезвъздушен) :) Това как ще се ползва радиатора, май зависи от размерите и дизайна на кутията.
Sugar4o е капацитета в тази област и той трябва да се изкаже ;)

kurnishona
04.06.05 г., 14:27
добре ще е щуцерите да са по средата.
Грешка!

когато са диагонално пътя на водата през която и да е тръбичка е еднакъв и потока е равномерен. ако са в средата краините тръбички няма да се използват ефективно.

и аз съм 'за' да е с верикано разположени тръбички

Тоест, за водно (според мен) би било хубаво светло сините резервуари да са двойно-тройно по-къси, а червените тръбички да са двойно по-дълги и да са плоски по възможност.
точно обратното. по къси тръбички и повече на брой имат по-малко хидравлично съпротивление.

Elvis
04.06.05 г., 14:58
точно обратното. по къси тръбички и повече на брой имат по-малко хидравлично съпротивление. Не мисля, че само хидравличното съпротивление е важно, а и ефективноста на радиатора. Ако само съпротивлението е важно, то направо да сложим една обикновена тръба вместо радиатор.
Все ми се струва, че ако светло сините са по-дълги от червените, няма да има еднаква скорост през всички червени и това, ще намали ефективноста им и до някъде ще обезмисли наличието на червени тръбички в по-отдалечените от щуцера краища на синят колектор.

batemish
04.06.05 г., 20:00
радиаторите които правя са точно от пити от климатици,и щом на климатика е със серпентина значи така е по ефективно! Климатика не върти г само газ през тези пити, а това е кондензатор и повече от полвината фреона в него е на течна фаза.
За спиралите за които говорихте-Не боите се хората са открили топлата вода преди нас-тръбите от вътре не са гладки ,а със спираловидни улеи (като цев на пушка)
Аколкото до мощноста на помпата(компресора) Климатика върти до 30м. тръбен път и до 15м. деневилация.(е ако си слжиш водното в мазето,а компа на 3тия етаж тогава да трябва ти компресор)
Върти ми се една идея и да ви питам; Мислили ли сте за помпа да се използва електрическа бензинова помпа от кола и друга охладителна течност (примерно много тънко масло)
1. На 12волта е
2. Със сигурност радиатора няма да и е проблем
3.малки габарити

Митака
04.06.05 г., 20:43
Дебитът им е малък на горивните помпи.
Помпа за L-Jetronic е 130 л/ч.
Налягане иначе - бол.

Elvis
04.06.05 г., 21:27
Върти ми се една идея и да ви питам; Мислили ли сте за помпа да се използва електрическа бензинова помпа от кола и друга охладителна течност (примерно много тънко масло)
1. На 12волта е
2. Със сигурност радиатора няма да и е проблем
3.малки габарити За охалдителната течност водата има умпомрачителен топлинен капацитет в сравнение с другите не токсични и не много лесно запалими течности (за в пъти става на въпрос).

Мисля че някъде давах препис от таблица с топлинните капацитети на течностите, но не съм напълно сигурен.

Редакция: Ами ето топлинният капацитет на някой течности, но изброените и без друго ми се струват не много подходящи (по различни причини).
Най-леките масла са трансформаторните, не знам дали са на петролна основа, но се съмнявам да са близо до водата по качества.

СПЕЦИФИЧЕН ТОПЛИНЕН КАПАЦИТЕТ НА НЯКОЙ ТЕЧНОСТИ J/(Kg*K)

# Анилин - 2090
# Ацетон - 2160
# Бензол - 1704
# Бром - 460
# Вода - 4190
# Глицерин - 2398
# Ксилол - 1674
# Нефт - 2135
# Живак - 1381
# Серовъглерод - 1004
# Метилов алкохол - 2470
# Етилов алкохол - 2390
# Толуол - 1720
# Хлороформ - 963
# Етилов етер- 2340

kurnishona
05.06.05 г., 11:47
# Етилов алкохол - 2390

какво не ти харесва на греяната ракия?
:tequilla: :tequilla:

между другото това май е единствената възможна алтернатива на водата. не казвамче ще е ефективно, само това е слабо отровно и с нисък вискозитет. визкозитета му даже е по нисък от колкото на водата, май.

поне при пръснат наркуч няма да се прецака нищо, само ще се спиртоса ;)

в оверклокерс.ру имаще една статия където се споменаваше че ако системата е заредена с антифриз и температурата се е дигнала с някой друг градус. Там гликола до 20 % накъде и вече има ефект (на влошаване) върху охлаждането

acdc
06.06.05 г., 03:15
Ами първия радиатор не е точно така! Значи там имаме "U" и няма такъв филм " отгоре влиза и отдолу излиза". Говоря за автомобилните радиатори за парно. Например при Лада медния радиатор има 24 плоски тънкостенни тръби (205x15x1mm) на колектор. Тъй, че всеки може да си направи сметка за какъв топлообмен става дума и колко "първобитен" спрямо него е втория вариант - използван в климатиците ;) И такъв филм - "през някои мове да тече вода много бавно ,а през други бързо" НЯМА и няма как и да има при положение, че тръбите са с еднакво сечение!

P.S. Чета по темите във форума, че много се спекулира със съпротивленията на радиаторите, водните блокове и натоварването на помпата и затова искам да кажа няколко думи за това. Значи това има някакво практическо значение само при положение, че проходното сечение на радиатора е по-малко от на водния блок! Значи възела с най-малко проходно сечение в една система е определящ за съпротивлението и респективно дебита и. Тъй, че ако да речем водния блок е с проходно сечение да речем ~51кв.мм (което ~ отговаря на тръба с диамтър 8мм), маркучите и щуцерите дали ще са с вътрешен диаметър 8мм или 80мм, все тая - един и същи дебит ще има и помпата еднакво ще е натоварена. Също така чета, че се е заформил пак един "мит", че като имаш остри преходи и видиш ли това товарело повече помпата - това има отношение за други неща но не и за дебита.

Sugar4o
06.06.05 г., 11:02
Денис, изказвал съм мнение, че радиаторите от климатици са по-кофти, защото водата в тях трябва да измине по-дълъг път с по-голяма скорост отколкото при вариант 1. Точно този дълъг път със голяма скорост водят до повишено "триене" и оттам по-малък дебит.(Една помпа нова не успя да изкара водата от големичък радиатор за климатик въпреки че денивелацията беше <60 cm. А както знаем при изправен вертикално маркуч вдига към 1.6 метра че и повече)
Иначе по темата - вариант 1 според мен е по-добър.Още повече,че не е задължително колекторите да са 2.Тоест ако колекторите се направят 3 тогава водата ще минава на S което се приближава до разбирането ми за перфектен радиатор. :)
Мислил съм и друго - при радиаторите с колектори температурата на водата в паралелните тръби е равна - тоест при случай 1 температурата във входящия колектор е най-висока и линейно се променя до другия колектор където тя е най-ниска (говорим за малки разлики, но все пак)
А какво се получава при тип серпентина - входящата тръба е с най-висока температура, след което завива и се връща да мине близо до вече загрятите ламели (а тя се е охладила вече). Та ей тази недомислица не ми харесва ( и удължения път и оттам повишеното триене). Нямам представа дали има практическо значение тази недомислица, но като може да я няма защо да се примирявам с нея ;)
Иначе съм мислил и за начини как да се редят тръбите така че да се избегне ефекта на затопляне (спираловидни тръби или специфично подреждане на тръбите), но за момента не съм намерил някой да ми направи каквото ще ми хареса....
Сори за дългия пост (уливането) :)

acdc
06.06.05 г., 12:18
Проблема е че и аз досега несъм намерил някъде да правят авторадиатори по поръчка или да ти преработят някакъв. Преди година гледах в един магазин много евтини радиатори (не си спомням от каква марка точно баха, ама са социалистически) изцяло медни, със структурата на BlackIce (зигзагообразни ламели и с достатъчен просвет та да не товари перките), но никъде по работилниците не се навиха да го режат и да го преправят.

Elvis
06.06.05 г., 21:14
И такъв филм - "през някои мове да тече вода много бавно ,а през други бързо" НЯМА и няма как и да има при положение, че тръбите са с еднакво сечение! Е според мен има. Я сметни какво е общото сечение на всички тръбички (свързващи двата колектора) - това е в пъти повече от минималното сечение в системата. Това значи, че скороста в тръбичките е много малка и по-дългият път, който изминава водният поток за да иде до по-крайните тръбички ще окаже влияние. Все пак говорим за радиатори правени за други дебити и налягания. Вече колко изразена ще е разликата си зависи от много неща, но това че сеченията са еднакви по никакъв начин не смятам, че е доказателство за нещо.

ПП:При твърдението си имах в предивид наистина голяма дължина на колекторите, съчетана с малкото им сечение, и къси свързващи ги тръби (колкото повече са изразени тези параметри и отношения, толкова по-съществена разлика ще има в скоростите в свързващите ги тръби). Нямах в предвид конкретен радиатор.

acdc
06.06.05 г., 22:45
Е пък аз имах предвид конкретни -автомобилните където колекторите са казанчета

kurnishona
07.06.05 г., 10:11
...Това значи, че скороста в тръбичките е много малка и по-дългият път, който изминава водният поток за да иде до по-крайните тръбички ще окаже влияние....

ПП:При твърдението си имах в предивид наистина голяма дължина на колекторите, съчетана с малкото им сечение, и къси свързващи ги тръби (колкото повече са изразени тези параметри и отношения, толкова по-съществена разлика ще има в скоростите в свързващите ги тръби). Нямах в предвид конкретен радиатор.

когато входа и изхода на радиатора са в диагоналите пътя е ЕДНАКЪВ.
Това не можеш ли да го проумееш?

amd_fan
09.06.05 г., 23:28
Примерно прежалвам се за ръждата, промивам някакъв вече закупен раздиатор. От тук натам какво правя? Как си модвате накрайниците така, че да паснат на маркучите за водното?

Frol
14.06.05 г., 14:15
Да вметна и малко от моя личен опит с радиатори за водно. Преди 2 години и аз правех опити с водно и си бях намерил радиатор от парно на Шкода (старите 120L и подобни). Той е комбинация от такъв с колектори и серпентина. Имах два и разглобих единия. Размера беше малко по-голям от 12см перка на ширина и малко повече от 2 перки по 12см на височина. Дебел около 5 см. Съжалявам, че не мога да дам точните размери, но това са си 2 години.
Питата е от медни тръби с алуминиеви ламели. Диаметър на тръбите не повече от 10мм вътрешно. Три реда тръби разположени шахматно. Колекторите бяха с 4 отделения. Щуцерите са от едната къса страна.
Мога да направя и да постна снимки при интерес.