Виж пълна версия : CLIR - "Hide is default"
cluster_bg
29.11.02 г., 16:20
Как да накарам CLIR да не ми е по подразбиране, а да се включва само ако аз искам (т.е. като напиша #31# пред номера)?
Апарата e Ericsson R320s и никъде в менюто не виждам тази опция!
P.S. Оператора е GloBul. Звъннах на 123, казаха да пробвам да го превключа от телефона... Както казах от него май май не може!
Порових малко в Интернет и:
Като проверя статуса на CLIR (*#31#) дава: "Hide number is default".
Как да стане "Show number is default"?
Calling Line Identity
Outgoing
To Activate: * 31 # [SEND]
To Cancel: # 31 # [SEND]
To Check: * # 31 # [SEND]
Incoming
To Activate: * 30 # [SEND]
To Cancel: # 30 # [SEND]
To Check: * # 30 # [SEND]
Би трябвало да работи и с GloBul
cluster_bg
01.12.02 г., 21:26
Originally posted by xway
Calling Line Identity
Outgoing
To Activate: * 31 # [SEND]
To Cancel: # 31 # [SEND]
To Check: * # 31 # [SEND]
Incoming
To Activate: * 30 # [SEND]
To Cancel: # 30 # [SEND]
To Check: * # 30 # [SEND]
Би трябвало да работи и с GloBul
Да, ама не:
*30#PhoneNumber - Activate CLIP
#30#PhoneNumber - Deactivate CLIP
*#30# - Check status of CLIP
*31#PhoneNumber - Activate CLIR for this call
#31#PhoneNumber - Deactivate CLIR for this call
Очевидно след кода, който не започва с *# трябва да има номер, което прави кода активен само за следващото обаждане...
НО! Кодовете дават резултат: "TEST GLOBUL", освен както казах, тези със *#:
*#30# - Service activated
*#31# - Hide number is default.
На глобулски номер без CLIR:
*#31# - Service not available
На М-Тел-ски номер с CLIR:
*#31# - OUTGOING NUMBER SHOWN
...на /098/ 123:
"Ами, господине, тази функция се регулира от телефона..."
ДА, АМА НЕ! НЯМА Я ТАМ.
(извинете ме, не ви крещя!)
аз си имам НОКИЯ 5110 за Глобул и там си имам меню в което му казвам дали да се показва или не, и като му дам да се показва, т.е. ОН, и се показва на когото и да звъня...
имам и един ЕРИКСОН дето няма такова меню, и от него се прави със специялна функция...уф...show number ( ама не съм сигурен че ме мързи да го вадя и слагам СИМ-а) преди номера... :) когато си я активирах КЛИР-а в Офисе1 специално ме питаха, ама потдържа ли ви телефона да се показва, иначе ще ви е винаги скрит... :) и така то...
за съжаление. Случи ми се същото. Навремето бях абонат на Мтел и там не е така. Аз също имам Ериксон, но за щастие и един Сименс С35. С Ериксона не става, но Сименса го може. Ако това положение те дразни, просто иди в Глобул и си махни Клира. Все едно е. Нали като се обадиш на някого, след като вдигне, ще му кажеш кой си. Е и аз исках да имам клир само заради екстрата, но все едно...
Мене при мобилните оператори ме дразни друго. Вече няколко пъти ми се налага да звъня до Бърза помощ и един път до полицията, но не става. Живея в Добрич, като звъня на 150 дава някакъв съвсем друг абонат, а в полицията звънна в полицията, само че във Варна :mad: Не ми трябваха варненските ченгета след като ме обраха в Добрич!
cluster_bg
04.12.02 г., 10:05
Originally posted by alexz
...имам и един ЕРИКСОН дето няма такова меню, и от него се прави със специялна функция...уф...show number...
Да, така е! Менюто е show my number, но е активно само ако има номер на екрана... и важи само за този номер (в това обаждане)... Май си е недомислица на Ериксон!
Сега се почувствах прецакан... ама като се предлага услугата и е без пари => ще си я оставя активирана, пък ще си слагам *31# пред номера :)
Поне докато византийците не се сетят да я пренастроят:mad:
P.S. И да пуснат един SMS център, че...:p
G-Point
04.12.02 г., 11:04
Originally posted by cluster_bg
Да, така е! Менюто е show my number, но е активно само ако има номер на екрана... и важи само за този номер (в това обаждане)... Май си е недомислица на Ериксон!
Сега се почувствах прецакан... ама като се предлага услугата и е без пари => ще си я оставя активирана, пък ще си слагам *31# пред номера :)
Поне докато византийците не се сетят да я пренастроят:mad:
P.S. И да пуснат един SMS център, че...:p
Ами що се връзвате на номерата на византийците???
cluster_bg
04.12.02 г., 20:51
Аз лично поради изгодни тарифи, наистина изгодни. Но са специални, повече не мога да кажа.
Ilian359
09.12.02 г., 14:22
Не знам що за мозък са показли шведите, но на всеки техен телефон CLIR се задава само за един (следващия) разговор. При GloBul и при MTel проблемът е същият, но с обратен резултат. При едните е зор да си покажеш номера, при другите - да си го скриеш. Все пак не мога да разбера защо гърците са избрали този вариант. По принцип има 3 вида CLIR:
Show number by default - при МТел;
Hide number by default - при Глобул;
Permanent hide - постоянен CLIR, не се контролира от апарата.
cluster_bg
09.12.02 г., 14:39
И аз така мисля. Надали е толкова трудно да се направи да се слага една представка пред номера (*31# или #31#), ама на! Няма. И пак добре че византийците не са избрали третия CLIR :D
От Globul ми казаха следното:
Подавате една молба във някой от магазините ни и ви пускаме CLIR. Той обаче важи за всички номера и е включен постоянно. Ако нямате в менюто на телефона възможност да го включвате и изключвате - лошо :)
Т.е. първо трябва да се активира от централата им и после от телефона може да се контролира по желание. Иначе е безплатно.
Поздрави,
БОБО
cluster_bg
20.12.02 г., 18:56
Остава подобни мизерии да се плащат :mad:
По скоро интересното е че хем е безплатно и хем не е включено по default :)
zaradi aparatite - т.е. ако ти е винаги скрит номера, и попаднеш на апарат дето не може да ти го показва?!? ще си винаги със скрит номер... :)
Ilian359
20.12.02 г., 22:30
Гръцко малоумие.
Що не се обосновеш защо мислиш че това е "Гръцко малоумие"?
1. Само ще кажа че преди години когато си взех първата карта от мтел имаше студентско намаление и чаках 3-4 часа!
2. След това всеки път когато ходех да си плащам сметката стоях отвън и чаках пазача да ми позволи и каже на коя каса да платя!
3. Преди месец и нещо когато имаше промоция за въпросните OT512 отидох да купя един телефон на лизинг. След едночасово чакане до вратата във офиса и настъпването на заветния миг да стигна до продавачката, тя си облече палтенцето и си отиде да почива. След като почивката всърши и тя дойде, на въпроса колко време още ще чакам ми казаха че "нямат програма" от 2-3 часа и че вероятно няма да стане скоро.
Ето това аз наричам МАЛОУМИЕ!
Пет минути по късно си купих телефон от глобул, като формалностите ми отнеха точно 2 минути. Да не говориме че в магазина на германос имаше поне 20 души и съм сигурен че всички са си купили в рамките на 30 минути.
Просто ГЛОБУЛ издуха МТЕЛ!. Тва е истината.
За да не ме искараш пристрастен ще ти кажа че имам и от двата оператора активни карти.
Поздрави,
БОБО
Още едно "ЗА" за Глобул !
CLIR е безплатен но не е активаран по-подразбиране защото не всеки иска да си крие номера!
Проблема се решава лесно като всички телефони се запаметят със съответният префикс.
Между другото стандартно използван CLIR в повечето мрежи е кото този на Глобул - нормално е ако "си се скрил" да си скрит за всички, а само за някои да "се откриеш".
А .. забравих още нещо -
Ситуация от типа "звъня на Пешо, че има да ми връща пари ама не дига щото вижда, че съм аз" са голяма простотия и за нея CLIR-a не помага
:mad:
cluster_bg
22.12.02 г., 01:12
Originally posted by Bobo
Просто ГЛОБУЛ издуха МТЕЛ!. Тва е истината.
Da (kade e toq kirilizator, ne sym ka4il fonetikata oshte, deebi Bill Gates-a)... Globul naistina sa s po-dobro obsluzhvane ot M-Tel. Tova da 4akash da ti izdadat faktura (ne stiga, 4e trqbvashe da se hodi specialno do office na M-Tel) za voucher Prima... mi tova e debilizam. Osobeno kato mi kazaha:
"Syzhalqvame, no programata za fakturirane ne ni raboti, ne mozhem da vi prodadem voucher sega..."
Ej, kazvam vi, tova ne e normalno. Ne znam za kakvi se mislqt no znam edno:
Kojto iska pokritie - polzva Mobikom
Kojto iska GSM - e glupak, ako e predimno v rajon s pokritie na GloBul i si vzeme M-Tel
G-Point
22.12.02 г., 01:47
Ами честно да си кажа аз не се мисля за глупак нищо че съм на М-Тел, досега не са ми създавали нито едно от горепосочените неудобства и мисля че Глобул още хляб има да изядат докато стигнат М-Тел. За това говори и количеството абонати на едните и другите. Досега мои приятели които са на Глобул като съм ги питал защо са към тях единствения им отговор е - заради цените. Е все си мисля че евтиното винаги излиза скъпо както са казали британците ама това е друг въпрос.
П.С.
Според мен тази дискусия кой оператор е по-добър е лишена от смисъл, всеки избира това което на него му харесва. И на двата оператора независимо от приказките не им дреме за крайния клиент.:D
cluster_bg
23.12.02 г., 18:56
Originally posted by G-Point
... мисля че Глобул още хляб има да изядат докато стигнат М-Тел. За това говори и количеството абонати на едните и другите...
П.С.
... И на двата оператора независимо от приказките не им дреме за крайния клиент.:D
Така е! Може и да има какво да научат от М-Тел... Но не съм сигурен, че количеството абонати е точното мерило за това. Все пак М-Тел е на пазара от 1995, а Глобул - от 2001. Разликата е около 6 години - време, което е предостатъчно за отглеждането на един монополист. Логично, че няма как изведнъж да се изравнят клиентите. Но над 350 000 абоната при тези условия (за ГлоБул) за една година са си направо нещо чудесно, а и покритието не се изгражда на час по лъжичка - за справка вижте в бр. 45/2002 на М-Тел ревю как се е развивала мрежата на М-Тел! ГРЕХОТА е спрямо абонатите си да не изградиш тотално покритие за 6 години!
За съжаление наистина на никой в БГ не му дреме за крайния клиент! Забелязва се не само при мобилните оператори. Така сме свикнали - прее$@ли са ни => отиваме другаде да ни прее#@т пак някъде другаде и като че ли не достатъчно хора си търсят правата. Всички ли са толкова богати, че да не им пука?! Едва ли, според мен това си е народопсихология.
Ilian359
24.12.02 г., 10:49
Съгласен съм за отношението. Като всяка фирма в България и мобилните ни оператори са хвани единия да удариш другия. Ама едните били гърци, другите били евреи... В крайна сметка на Мобиком собствениците са англичани, пък са най-голямата издънка от всички.
За интереса и доверието - според мен броят абонати не е критерий, а ръстът. Миналата нова година ГлоБул зарибиха 100000, а на МТел само продадените прими бяха 350000. Чакам с нетърпение с каква бройка ще се похвалят в януарските вестници и двата оператора, но според мен тенденцията ще е същата.
Според мен най-грубата грешка на ГлоБул беше неконтролируемата дистрибуторска мрежа. За тях тя беше най-бързото решение за стартово набиране на абонати, но в последствие причини и ще продължава да засилва недоверието на хората преди всичко заради масовото създаване на договори с крадени документи. Преди месец две мои познати бяха ограбени от джебчийки. И в двата случая полицаите настояха да отидат в ГлоБул. И имаше защо - на другия ден едната от тях имаше договор и сметка от 80 лева. При тази обстановка грубото и пренебрежително отношение в някои офиси на МТел направо не прави впечатление. А пък има и една поговорка - всяко зло за добро. Бизнес-центърът на МТел на Дондуков от години е известен с мързеливите си и нахални служители. Оказа се, че са и не особено умни. А това може да се използва! Един познат имаше полицейска карта с тригодишен договор. Обиколи няколко офиса и навсякъде му казаха, че за да го прекрати, трябва да плати сто и нещо лева неустойка. Накрая човекът, почти загубил надежда, отиде на Дондуков, висна им на главите и си свърши работата за 5 минути, без да му струва и левче! Просто защото онези ги мързеше дори да отворят условията на договора!
И още едно сравнение между двата оператора, което е може би най-спряганото напоследък - покритието. ГлоБул успяват да се развиват бързо, може би защото постоянно им идват пари от вън. Това е нормално. Но те не правят нищо ново - изграждат си мрежата едно към едно с тази на Мобилтел. Дипломният ми ръководител беше казал "Където видят вишката, там вдигат мачтата!" И е вярно. Да не говорим, че антените им в населени места понякога не са на съседни сгради, а на една и съща - например тази на Вантотрейд на ъгъла на околовръстното и Самоковско шосе.
Няма да задълбавам повече за мобилния ни пазар. Ще се намеся подробно след месец. С края на тази година си отива и монополът на БТК. Операторите ще имат възможността да изградят собствен пренос между българските градове (ако не са го направили вече) и няма да бъдат задължени да плащат повече от половината си приходи на БТК, за да пренася собствените им разговори. Сега разговор между два абоната на един оператор, намиращи се в два града задължително минава през линия на БТК, свързваща тези градове. Според мен това обяснява и най-ниската цена на разговор за частни лица - МТел Фамилия. Предполага се, че приятели или едно семейство живеят близо помежду си и техните разговори няма да струват скъпо заради пренос на големи разстояния. И така - януари ще е месецът на откритите карти - кой пръв ще свали цените и с колко. Няма да се очудя да проявят алчност и да се скатаят поне няколко месеца - тогава жална им майка при навлизането на трети оператор.
От написаното до тук вероятно ви е станало ясно, че не симпатизирам на ГлоБул. Чувствам се длъжен да обясня защо. Когато един оператор излиза на развит пазар с минимален набор от услуги и нищожно покритие, той трябва да е лоялен към първите си абонати и да им предложи ниска цена. А не го прави. Най-лесно е да сравним предплатените карти:
1.16 лв./мин. за Прима; 0.95 лв./мин. за B-Connect. Т.е. разлика от само 22%. ОБАЧЕ МТел продава големите си ваучери с отстъпка, например от 120 лева се продава за 90, т.е. 0.87 лв./мин. Е къде, по дяволите, им е евтиното на Глобул и с какво те ще привлекат един активен абонат при по-ниско обслужване и по-висока цена? По подобен начин стои и основнота им програма - до определен брой изговорени минути на месец е по-евтино, над него е по-скъпо. Просто се занимават с търговия на дребно. И рискуват да закъсат като Мобиком, които при най-големия интерес към тях в края на 2000г. оставиха цени на услугите си като на Мобилтел и през следващата една година изпаднаха в немилост.
Това е засега от мен. Ще броим пилците преди още пролетта да пукне.
На мен ми харесват повече глобул защото имат по ниска такса даже може и без такса :)
Но искам да ви питам нещо друго, някой знае ли за Сиеменс промоцията на глобул на сайта им под коледна треска има 3 сиеменса които са на супер цени и 6 лв. такса и това нещо се появи към 16 декември. Е аз на 21-ви минах по Витошка и във всеки един магазин не бяха чували за такава промоция
пък даже и мейл на глобул писах и от там ми казаха че има
пък от 21 на сайта им пише SELL OUT кво напраиха с тая промоция нищо не разбрах
някои ако е успял да си вземе такъв телефон да каже как го е направил
cluster_bg
26.12.02 г., 21:20
da, da, ама си е така! Каквото и да правите всичко си е в цената! И няма как да е иначе! Не може да се работи на загуба:D
Авторски права на vBulletin