Виж пълна версия : Qt или Gtk, кой какво мисли?
Jungleboy
29.11.02 г., 10:55
Здравейте, това е първия ми post в този форум. Та... искам да ви питам уважаеми линуксаджии, какво предпочитате стария грозен стабилен и user unfriendly Gtk интерфейс или бързоразвиващия се още бъглив и шарен Qt?
Слушам много мнения, но везните засега клонят към Qt (в частност KDE) a Gnome-ските програми изостават.
Аз лично повече от година съм Qt/KDE потребител - и честно: доволен съм! :)
Вие какво мислите?
pesho_p
29.11.02 г., 11:49
какво предпочитате стария грозен стабилен и user unfriendly Gtk интерфейс или бързоразвиващия се още бъглив и шарен Qt
[mod edit QWERTY]: Пешо, жълт картон!
Би ли дал дефиниция на "грозен и стабилен" за Gtk (както и някаква аргуменатция), а също така дефенирай какво имаш предвид "бъглив" за Qt (за бързоразвиващ се съм съгласен, но то с пълна сила важи и за Gtk+).
Погледни http://free.bol.bg/peshop/GNOME_Snapshot_1.png и http://free.bol.bg/peshop/GNOME_Snapshot_2.png, а после ми кажи кое точно му е "user unfriendly"-то?
Слушам много мнения, но везните засега клонят към Qt (в частност KDE) a Gnome-ските програми изостават
Gimp e "Гномско" приложение, Gkrellm и XMMS - също, Evolution e пак от тях, както и още куп други знайни и незнайни приложениея. В новата си версия Mozilla също вече е "омешана" с Gtk, а и с пълна сила върви порта към Gtk+.
Дори не искам да повдигам темата Gnumeric и AbiWord (или "Gnome Office") срещу KOffice, защото "сметалката" на KOffice е просто едно голямо недоразумение сравнена с Gnumeric. Последният е съизмерим единствено с Excel, като по нищо не му отстъпва.
Та отново да те подканя: дефинирай "изостават"? :rolleyes:
Аз лично повече от година съм Qt/KDE потребител - и честно: доволен съм!
И как тогава правиш съжденията си за Gtk приложенията?
Jungleboy
29.11.02 г., 12:01
Нека не започваме с обиди защото така няма да стигнем до истината.
Единствения истински двигател за развитието на Gtk е Ximian а да хвалиш AbiWord-a това толкова дървено приложение значи хич да си нямаш понятие от него. Тази програма е за мазохисти! :)
Освен това не съм казал че мразя Gtk, а само че е грозен и ужасно неудобен интерфейс, погледни примерно диалозите за отваряне на файл на Gimp-a и ще разбереш какво имам в предвид. Иначе и аз ползвам Evolution и наистина е най-доброто за X в тая област (аферим na Ximian). Виж linux дистрибуциите които се пръкват като гъби и ще установиш че всяка дистрибуция за lamer-i ползва kde - а това значи само едно - популярност и леснота за употреба.
А пък gnom-аджиите нека се мъчат над елементарни работи като писане на кирилица примерно :)
pesho_p
29.11.02 г., 12:37
Добре, за гънките се извинявам, но просто бях афектиран в първия момент. За другото обаче ще спорим! :D
Единствения истински двигател за развитието на Gtk е Ximian а да хвалиш AbiWord-a това толкова дървено приложение значи хич да си нямаш понятие от него. Тази програма е за мазохисти!
Хм... Пак ме сърбят ръцете да напиша нещо, но... :)
Освен това не съм казал че мразя Gtk, а само че е грозен и ужасно неудобен интерфейс
Не си направи труда да погледнеш картинките преди да говориш, нали? :(
погледни примерно диалозите за отваряне на файл на Gimp-a и ще разбереш какво имам в предвид
За това съм напълно съгласен, но скоро и това ще се промени (имам придвид Gnome 2.2), а същевременно никой не ти пречи да си сложиш други:
http://free.bol.bg/peshop/Openfiledialog7[1].gif
и
http://free.bol.bg/peshop/Savefiledialog7[1].gif
Виж linux дистрибуциите които се пръкват като гъби и ще установиш че всяка дистрибуция за lamer-i ползва kde - а това значи само едно - популярност и леснота за употреба.
Да имаш да кажеш нещо за RedHat в това отношение?...
Или тя не е за "lamer"-и а за "cracker"-и :D
А пък gnom-аджиите нека се мъчат над елементарни работи като писане на кирилица примерно
Това "примерно" говори за абсолютно неразбиране от твоя страна на целият механизъм на кирилизиция (интернационализация ако щеш) на X. Виж ме как се "мъча":
http://free.bol.bg/peshop/Gnome_2.0.2.png :D
Jungleboy
29.11.02 г., 12:54
... ама не съвсем :) Можем да спорим дълго по тая тема защото избора на обкръжение е в някои случаи чисто личен. Истината е, че и под K не може без гномски програми, примерно Gimp (аз лично без gftp също ;) ). Също така е истина че гнома е доста по-бърз на слаби машини от Qt базираните неща. Обаче интернациолизацията му куца!
И аз имам доста гномски програми с български интерфейс, които пускам под K обаче мина ли изцяло под Gnome и вечно се намира по нещо да излиза на маймуница или някои редактор отказва да смени codepage-a или нещо друго :)
Пълен хаос е т'ва!
Какво щеше да кажеш за Ximian, не ги плюй щото сме гъсти, даже тениска ми пратиха :)
Btw. коя версия е Gimpa na screenshota?
pesho_p
29.11.02 г., 14:06
Можем да спорим дълго по тая тема защото избора на обкръжение е в някои случаи чисто личен
Съгласен на 100%
И аз имам доста гномски програми с български интерфейс, които пускам под K обаче мина ли изцяло под Gnome и вечно се намира по нещо да излиза на маймуница или някои редактор отказва да смени codepage-a или нещо друго
Пълен хаос е т'ва!
Зависи колко време си отделил на съответното нещо и дали всъщност си искал наистина, ама НАИСТИНА да го подкараш. Всеки резултат под Линукс е правопропорционален на вложените от теб усилия. Колкото повече време вложиш толква по-добре ще се получава с течение на времето.
Какво щеше да кажеш за Ximian, не ги плюй щото сме гъсти, даже тениска ми пратиха
<лирично отклонение>
Нямам абЦЕлютно :D нищичко против тях (напалм не се намира току-така :ghi: ).
Никога не съм го ползвал т'ва пък и нямам намерение. Не за друго, но не може да си го дръпнеш и тогава да инсталираш, а аз съм с модем и малко не се връзва... :(
За сметка на това за моята дистрибуция си има нещо подобно. Нарича се Dropline Gnome и си е специално за Slackware (дай ся кат' не сме с RedHat, Mandrake или SuSE да легнем пък да мрем!).
Инсталацията може да стане от Интернет, от CD или локално от твърдия диск. В последния случай сваляш едно програмче, инсталираш си го със стандартното за Slackware "installpkg" и след това го пускаш с "dropline-installer --install-local", като предварително си си свалил файловете от Нет-а, и си в бизнеса!
След време чат-пат може да го пускаш като dropline-installer --upgrade" и да си поддържаш Gnoma "up to date" дет' се вика :D
</лирично отклонение>
В предишния пост аз имах предвид AbiWord. В момента 1.0.3 (и предишните) наистина не са много-много "цвете за мирисане", но аз имам предвид потенциала на програмата, не текущите и възможности. Може да си дръпнеш версия (нестабилна) за разработчици и да видиш промените. Също така ти препоръчвам да се абонираш за мейл листа и да следиш внимателно какво става там.
За момента AbiWord може и да е "грозното пате", но не бързай да я зачеркваш с лека ръка - има голям потенциал!
Ако искаш ще ти направя "представителна извадка" от гореспоменатия мейл лист, но няма да е днес, защото току-що най-накрая пристигна новият 2.4.20 и сега смятам да му отдам дължимото внимание, като наред с това си прекомпилирам и ALSA-та :D
Btw. коя версия е Gimpa na screenshota?
Ми то си пише: "Version 1.3.8 brought to you by..." :)
Но това е старо, в момента съм с 1.3.10 и си се държи много добре.
ПП И за да не кажеш, че съм някой изперкал и заклет гном :D
http://free.bol.bg/peshop/KDE_Snapshot_3.png
http://free.bol.bg/peshop/KDE_Snapshot_3.png
Така че, както виждаш, имам поглед и върху двете :)
Jungleboy
29.11.02 г., 14:24
Аре, аре ти пък да не помисли че съм потребител на m$ подобните Linux-и (RH, и Mandra) Debian rulez, както се казва. Ако става дума за package-manager-и и тм подобни неща Debian си е Debian просто няма равен.
Недей да асоциираш Ximian само с RedCarpet, те са много яка софтуерна група. Мисля че знаеш че и еволюшън-а е техен. Освен това пичовете са направили порт на C# за linux още преди доста време и се опитват да пуснат някакво .NET подобие.
Моя личен извод за K и Gnome е, че просто избираш средата, която по- те кефи лично и пускаш приложения и за Gnome и за K.
Че Koffice е боза - 100% съгласен. Обаче AbiWord-a (признавам , не съм в течение) но държа пакета инсталиран и от време на време го ъпдейтвам но засега честно колкото пъти съм опитал да си свърша работа с него - не съм успял. Въпреки това - нека го доработват, продължавам да го следя.
Btw. прав си също, че не съм положил кой-знае колко усилия да настроя Gnome обаче тъй-като машината ми трябва почти постоянно да работя на нея, нямам много време за експерименти. K тръгва по-бързо и по-безпроблемно :)
Авторски права на vBulletin