PDA

Виж пълна версия : Slackware 8.1 питанка.

The Penalty
28.11.02 г., 16:51
Значи намерих в нас един диск от някакво списание на който има Slackware 8.1 и реших да го пробвам що за животно е...
Инсталацията е "пейн ин ди ес", но това не е чак такъв проблем (не е Debian все пак :naughty: ) обаче се инсталира ЗВЕРСКИ бавно :(
Един пакет от ~150k ми го инсталира 5 минути (всъщност и да е 25mb пак е толкова), нормално ли е това?
Аз не можах да я издържа до края тая инсталация.
Харда ми е партициран правилно и не мога да разбера компакт диска ли не е в час или е нещо друго?!?

Някой да има някакви идеи?

ai_sektir
28.11.02 г., 16:57
Mladej ne6to ti e preebano CD-to ne 4e sym slagal 8.1 ama i pri trite versii predi nego ne sym imal takyv problem

Loshia_NIKJAM
28.11.02 г., 18:08
Originally posted by ai_sektir
Mladej ne6to

Младежа всъшност е девойка.... а поста е писан от баща и (така твърди поне).

В този форум се уважава писането но кирилица
:comp:

The Penalty
28.11.02 г., 18:16
Originally posted by Loshia_NIKJAM
Младежа всъшност е девойка.... а поста е писан от баща и (така твърди поне).

В този форум се уважава писането но кирилица
:comp:

..ъхъм, и пробъбли съм му батко ама 'айде, от мен да мине - приемам го кат комплимент :D

ai_sektir
28.11.02 г., 18:18
sorry za latinicata ama si imam pri4ini - ta v kraina smetka devoikata ili mladeja shto ne si zeme edin ubaf disc i da vidi za kvo stava duma - a ti loshia - nicka dali si mi go pro4el a? ;)

The Penalty
28.11.02 г., 18:30
Забравих нещо: Ники, тва за бащата не го твърдя аз а майката на детето :lol:

Към Сиктира: можеш да използваш таговете за обръщане на латински букви в кирилица (фонетична подредба).
Пример:
<вul> latinica </вul> = латиница

pesho_p
28.11.02 г., 22:21
Значи намерих в нас един диск от някакво списание на който има Slackware 8.1 и реших да го пробвам що за животно е...
Инсталацията е "пейн ин ди ес", но това не е чак такъв проблем (не е Debian все пак ) обаче се инсталира ЗВЕРСКИ бавно
Един пакет от ~150k ми го инсталира 5 минути (всъщност и да е 25mb пак е толкова), нормално ли е това?
Аз не можах да я издържа до края тая инсталация.
Харда ми е партициран правилно и не мога да разбера компакт диска ли не е в час или е нещо друго?!?

Някой да има някакви идеи?

Ами аз инсталирам от точно същия диск (за PCW от Юли-Август става въпрос, нали?...) и нямам НИКАКВИ проблеми.
Твърдият ми диск е IBM DPTA, CD-R/RW-а е HP 9100i и двете устройства са свързани като master на съответно първия и втория канал на дисковия котролер на i440BX чипсета на дъното (т.е. hda и hdc съответно).

Да не би при теб дисковият контролер да е "VIA Inside" :ghi: или нещо от сорта, за което няма поддръжка от готовите ядра или пък има, но е на такова ниво, че по-добре да я няма?
За друга причина не се сещам в момента.

Petar_S
28.11.02 г., 22:37
инсталира се много бързо, за разлика от други дистрибуции
и е много лесно, но за начинаещ може и да не е толкова лесно
може би нещо при теб не е наред

Manchev
29.11.02 г., 01:32
Вкъщи два диска изобщо не искат да boot-ват. На някои по-нови машини тръгват. Но и други хора със CD като моето (TEAC 40x) имат същия проблем. Да сменям ли firmware?

The Penalty
29.11.02 г., 11:42
Дискът е точно този - PCW юли-август 2002.
Машината ми е VIA Inside, но не смятам, че това е проблема (както съм писал това не е първия LINUX който слагам за да се съмнявам).
Харда ми е IBM Дескстар (60GXP) a CD-То е Teac x32. И 2-те са вързани на различни канали така, че и от това не виждам как може да е.
Единственото, което ми остава да си мисля е, че пак съм попаднал на кофти диск (от списание до момента не съм имал нормално CD - все куци пилета).
Някой писа в една друга тема, че бил нужен само първия за да се инсталира, ми ше взема да го дръпна пък ако ми хареса ще си изтегля и останалите :-))

pesho_p
29.11.02 г., 12:09
Дискът е точно този - PCW юли-август 2002.
Машината ми е VIA Inside, но не смятам, че това е проблема (както съм писал това не е първия LINUX който слагам за да се съмнявам).
Харда ми е IBM Дескстар (60GXP) a CD-То е Teac x32. И 2-те са вързани на различни канали така, че и от това не виждам как може да е.
Единственото, което ми остава да си мисля е, че пак съм попаднал на кофти диск (от списание до момента не съм имал нормално CD - все куци пилета).
Някой писа в една друга тема, че бил нужен само първия за да се инсталира, ми ше взема да го дръпна пък ако ми хареса ще си изтегля и останалите :-))

Мисълта ми беше, че bare.i (който вероятно използваш, понеже той си е по подразбиране) може би няма пълноценна поддръжка за твоя контролер и съответво не може да пусне DMA. Оттам и забавянето.
Вероятно се нуждаеш от някакви специални параметри при стартирането, но с VIA (за щастие :ghi: ) нямам никакъв опит и не мога да ти бъда много полезен в случая.
При мен инсталацията става за около 20-тина минути, което си е много добре, откъдето и да го погледнеш.

The Penalty
29.11.02 г., 15:09
Originally posted by pesho_p
Мисълта ми беше, че bare.i (който вероятно използваш, понеже той си е по подразбиране) може би няма пълноценна поддръжка за твоя контролер и съответво не може да пусне DMA. Оттам и забавянето.
Вероятно се нуждаеш от някакви специални параметри при стартирането, но с VIA (за щастие :ghi: ) нямам никакъв опит и не мога да ти бъда много полезен в случая.
При мен инсталацията става за около 20-тина минути, което си е много добре, откъдето и да го погледнеш.

Офф: Тая работа с ВИА-та е от предубеждение...отдава не са чак толкова проблемни чипсети. :naughty:

Иначе тоя Slackware го инсталирах, пуснах инсталацията на default (full install) и мина без проблем за 10-15 мин (!), също почистих компакт диска, така и не разбрах от кое тръгна.
Друг е въпроса, че не ми хареса дистрибуцията...цялата настройка е от команден ред :(

Благодаря на всички за отговорите!

Goro
01.12.02 г., 00:09
Originally posted by The Penalty
Офф: Тая работа с ВИА-та е от предубеждение...отдава не са чак толкова проблемни чипсети. :naughty:

Иначе тоя Slackware го инсталирах, пуснах инсталацията на default (full install) и мина без проблем за 10-15 мин (!), също почистих компакт диска, така и не разбрах от кое тръгна.
Друг е въпроса, че не ми хареса дистрибуцията...цялата настройка е от команден ред :(

Благодаря на всички за отговорите!

Slack-а си е екстра това че не е юзър френдли е друг въпрос но за сървъри си е супер!

The Penalty
01.12.02 г., 12:37
Originally posted by Goro
Slack-а си е екстра това че не е юзър френдли е друг въпрос но за сървъри си е супер!

Като стане време на 650мб хард да инсталирам прокси/файъруол ще дойде и твоя ред, администарторе. :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

Ngoro
07.12.02 г., 18:05
Originally posted by The Penalty
Като стане време на 650мб хард да инсталирам прокси/файъруол ще дойде и твоя ред, администарторе. :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

Penalty нема да се плашиш, за разлика от Червената Шапчица или ДеБилиан-а, suxware-то е точно за този случай който те чака :) мога да ти кажа мойто най голямо геройство.

160Мб Seagate диск, 486DX66Mhz(естествено я бях клокнал на 80 :)
16mb Ram (от онези с 32-та крака, вече съм забравил как се казваха :) )
Но не това е важното ами какво успях да набутам на това чудо
slack 4.0 ( за 8.1 ще е просто с 1-2мб повече на хдд-то)
кернела естествено се компилира на друга машина щото тука няма място.
apache
qmail
squid + 100 mb да си кешва
bind
dialup services(сървисче дето от виблоуз през едно сжетофарче да си пускаш кога да набира модема, кога да дропва и дали някои друг вече не го е подкарал, че се ползваше за dial up gate за една малка 5 машинна мрежичка)

и нищо друго не ти трябва :) ни Хикс, ни Микс, ни Тетекс ни Латекс
ааа забравих, машината вече 3 години седи под една масичка (от тия соц-а за хол талашитена ниска), и не е спирала за никакви профилактики или преинстал.
само дето разкарах squid-a че се оказа безполезен

П.С.
Сега да не се обидят всички фенове на Червената Шапчица или Дебилиян или Шлиакараке, ама всичките ми познати (аднимистратори) полееека преминаха от подобни дистрибуции или към slack или към фризби за сериозна работа.
Пък иначе не е лошо да се развиват и другите в насока Friednly user interface on install.