Виж пълна версия : Дистрибуции - препочитания!
|ma3x|Virus
09.02.05 г., 15:37
Този пост няма за цел да обижда дадени дистрибуции или да скарва определи твърди поддръжници на дадена дистрибуция.
Споделете просто, кое ви е виждането за най - добрата дистрибуция (основни критерии - сигурност и скорост ) и дайте аргументи.
Моят фаворит е Gentoo. Отлична производителност - възможност за компилиране на целия софтуер за съответната архитектура - като целия процес става почти автоматизирано. Също много ми допадна организирането на инит скриптовете!
Накратко:
1-во място: Slackware
1.5 място: Debian
2-ро място: нЕма
3-то... нЕма
...
10-то... нЕма
...
по-натам - нЕма значение ;)
The Penalty
09.02.05 г., 16:24
Като митку ама 1 и 1.5 са ми наобратно :couple:
Може би 3 е Съсе
Manchev
09.02.05 г., 16:25
Абе и на мен темата ми е интересна, ама преди да я пусна ползвах бутончето "search" :D
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=40026
Siemens
09.02.05 г., 16:49
1. redhat 9
2. fedоra core 1 :)
нямам надолу. нищо друго не ми е харесало (дори от rh или по-късните fedor-и). Но аз и не правя кой-знае какво на компютъра де. Сигурен съм, че като крайна класация slack-а ще е първи. След него може би debian или gentoo (и на мен много ми харесва идеята дасе компилира всичко за конкретната архитектура, но нямам време да се занимавам с това сеа :( ).
Аз в момента се занимавам със СуСе 9.2 , преди това не бях разцуквал сусе , добро впечатление прави Yast- а , работи стабилно не създава проблеми ,лесно се работи с него :) , ама на мен ще ми е по -интересно тема, Gnome vs KDE ,
В момента съм с КДЕ 3.3.0 и ме издразни, че някои от програмите в тази версия хич не са бъг фрий , имах малки проблеми ама не е болка за умиране :) , като чели Gnome-то по ми допада и като интерфейс .
Добро впечатление прави и инсталацията по default на ReiserFS, впечатлява със скоростта си .
Истинския кошмар настъпва когато трябва да компилираш програма ръчно , въпреки че следвам точно инструкциите , инсталирал съм допълнително , нужните програми и библиотеки и пак се дъни при ./configure , еее не пробвах с няколко програми и имах проблеми, това ме дразни при Линукс процеса на инсталация , особенно ако програмата не се подържа от СуСе, същото е и с рпм пакетите , инсталирай рпм-ми до като не ти писне ,.....такава верижна реякция настава ,.... :D , но това е проблем и на другите дитрибуции ,...
Но като цяло става , автоматично си конфигурира всичко , по отношение на конфигурирането нямах никакви ядове :)
technobeast
09.02.05 г., 17:15
Slack форевър :D
Manchev
09.02.05 г., 17:42
...Сигурен съм, че като крайна класация slack-а ще е първи...
АН-КЕ-ТА! АН-КЕ-ТА!!!
|ma3x|Virus
09.02.05 г., 17:54
Накратко:
1-во място: Slackware
1.5 място: Debian
2-ро място: нЕма
3-то... нЕма
...
10-то... нЕма
...
по-натам - нЕма значение ;)
Ами аз от преди 2 години до скоро ползвах главно Slackware и бях силен негов поддръжник (и сега все още но не в толкова голяма степен), докато не реших да пробвам Gentoo. Не че искам да те убедя в нещо ;) , но пробвал ли си тази дистрибуция?
Най обичам Слак и да фак!
Като си взема ГОЛЯЯЯЯЯЯЯЯМ хард ще сложа 2-3 *БСД, Фрее и Опен искам да пробвам ама ми е тясно... :cry:
woynoff
09.02.05 г., 18:45
като първата любов, втора нема ;РРРР REDHAT
Ivanski
09.02.05 г., 18:49
Да кажа и аз
1. Debian
2. ArchLinux - който не го виждам в анкетата :(
1. MEPIS (това е Debian Sid, преконфигуриран и много user friendly)
2. Debian (Sarge, някои пакети от Sid)
А към GNOME-сти дистрибуции съм алергичен.
Аз съм работил на Mandrake и SuSe, и да ви кажа честно SuSe-то много ме кефи (щом даже и Windows не съм си качил на компа :D )
Преди има няма година смених Дебиана с Генту и съм много доволен. Много ме кефи точно пакетната му система. Сигурно и дебианската е добра, ама в Генту-то се ориентирам по-лесно. Уеб сайта им, форума и bugzilla-та (наложи се :)) също ми вършат добра работа. Няма test, няма unstable, но има Masked които ми създават далеч по-малко проблеми. Мислех и Слек да пробвам, но Линукса ми трябваше за малко по-специфичен софтуер който там ще трябва наръка да си качвам и се отказах. Тъй че, моят победител е...
1. Gentoo (http://www.gentoo.org/) :inlove:
anrieff
10.02.05 г., 02:11
Пробвал съм доста дистрибуции, че дори FreeBSD, някой ден ще пробвам Генту (ама кога?), инак всеки Линукс е добър (нали не е Вин).
Гласувах за Слак, защото това е единствената дистрибуция, която още не се е съсипала и работи, при все какви мерзости от моя страна е видяла... Изключително стабилна система!
RasAlgeti
10.02.05 г., 11:37
Използвам Дебиан на личния си комп за десктоп машина и на още две машини, които са по-сървърски ориентирани, а съм го инсталирал на доста повечко. :) Дженту ръчкам на 7 (може и повече да са), мисля една имаше графична среда, ама съм я виждал само веднъж ;) Инсталирал съм го на 6-7. Преди ползвах и Слек, но поради тогавашния труден начин на ъпдейт се отказах (сега доколкото чувам, не е много по-лесен и пак създава проблемчета от време на време). Слека е единствената дистрибуция, която съм имал нерви да пробвам да инсталирам около 15 пъти последователно на една машина (дълга история, в която са намесени стара щайга, липса на СиДи, кофти дискети и други... БодоМ-а знае за какво иде реч ) ;)
Пакетната система на Дженту не е лоша, ама някак си е изнервящо инсталацията на по-бавна машина да трае часове (дори дни) и то при случай, че взимаш стейдж 3 за основа, в който получваш най-много готови пакети. Възможността за компилиране от сорс на всеки един пакет не е новост, но при него е залегнала като основна идея. Това донякъде съсдава доста проблеми и неудобства. Промяната на някои пакети от страна на Джентувци пък им пъха някви странни бъгове, които се появяват във възможно най-критични моменти (имам наблюдения и репорти за бъгове в имърдж системата, за профтпд и други по-малки бъгчета) :)
Инит скриптовете обаче много напомнят на организацията в Дебиан, да не кажа, че са същите :), което всъщност е доста добро и удобно решение. Дебиан също има възможност за компилиране на пакети от сорс. Има и много пакети направени за него. За мен е важно ъпдейда да е лесен и след него всичко да си работи със същата (или по-добра) функционалност както преди него. В Слека това го нямаше, а в Дженту не мога да съм сигурен, че нещо няма да се омаже по непредвидим начин, все решава, че трябва да промени някой конф файл без да пита, защото промените били тривиални, или пък новия пакет нещо не отцешва, или нещо друго :)
Мисля, че бях достатъчно изчерпателен за времето, което мога да отделя преди закуска ;)
Е, да... Слак-а не е "лъжица за 'сяка уста" ;) ... както се казва - "мъжка дистрибуция" :D
Е, да... Слак-а не е "лъжица за 'сяка уста" ;) ... както се казва - "мъжка дистрибуция" :D
И аз така си мислех. Сега обаче хич не ми се струва толкова трудна. Всяка една дистрибуция ме кефи. Разлики има малко в ПМС, инит скриптове, inetd/xinetd, девФС. Но нищо съществено. Сега мисля да модифицирам МЕПИС, защото чувам, че бил доста юзърски. Никои не каза нищо за Убунту.
Manchev
10.02.05 г., 14:28
...Никои не каза нищо за Убунту.
Дистро-то се инсталира за половин час на няк'ъФ селерон към 2ГХц с доста РАМ, веднага зацепи дяловете NTFS, копирах без проблеми квото ми трябваше и за съжаление до тук ми стигат впечатленията, за софтуер вече не знам...
Пък лайва около десет минути се пускаше в нас, ама машинката е смотана....
savaman
11.02.05 г., 18:36
и аз ползвам кнопикса от време на време щот ми е много малък харда и не мога вместя 2 ОС-и на него.иначе в сегашната работа ползвам гентоо и съм много силно впечатлен от него!!! просто много ме накефи а и документацията на сайта им е повече от обилна.само дето няма сърч ама гугъла търси и в страници така че.... :) записах си и убунту ама още не сам го инсталирал за да добия впечатления от него.
П.П. гласъвах за генто-то в анкетата
Авторски права на vBulletin