PDA

Виж пълна версия : Мозила 1.2б за Уиндос и за Линукс!!!

Mikis
24.11.02 г., 13:57
Онзи ден дръпнах двете версии на този як браузер, който ме кефи повече от ИЕ. Твърдо бях решил на зарежа ИЕ-то, когато се оказа, че Мозилата не работи съвсем коректно. Например: натискам бутон в страница и нищо не става, не мога да проверя пощите си в мейл.бг и в мейлбг.сом. На втората направо ми дава грешна парола, а с ИЕ-то се логва коректно. На първата пише, че се логва но остава една бяла страница. С Мозилата през Уин-а не мога да слагам смайлита във форума ит.н. През Линукс обаче Мозилата бачка като пушка, има си смайлита :lol: :hi: :beer: , пощите се проверяват коректно, с две думи работи на 6. Та се чудя от какво може да се получава така. 1. Може тази за уна да не съм я настроил правилно; 2. Може да има няква несъвместимост м/у Уин-а и Мозилата (подмолно дело на Майкрософт, те имат такъв навик). Ако някой има наблюдения как бачка Мозила под Уин да постне, че ако грешката е в мене да я оправям и да махам ИЕ-то.

Manchev
24.11.02 г., 21:46
Зарежи я тая мозила. Браузърът си е чист Netscape, и, естествено, рендеринга на страниците е под всякаква критика. Изобщо, под Линукс няма кой знае колко добре направени браузъри, и затова Мозилата е най-ползвано там. Въпреки, че аз под Линукс ползвам Галеон, ама той пак си е олекотена Мозила=> спасение няма.

Ако искаш да си различен под windows ползвай Опера. Последната версия(7.0) е с оправен енджин и визуализира всичко коректно. Не знам коя е актуалната Линукска версия, но и не вярвам да са я направили много добре, понеже в момента основен приоритет при тея пичове има win-платформата, и май доста добре се справят.

Ако имаш някакъв опит в HTML и CSS пробвай да напишеш някоя страничка с "екзотики" ( подравняване вдясно, долу, разни div-ове с картинки) и ще видиш какво имам пред вид като я погледнеш в различни браузъри.

Изобщо, поне в броузърите MS са си свршили работата МНОГО по-добре от другите. ако мен питаш, не си махай ИЕто, не си заслужават другите...

Dark Skywalker
25.11.02 г., 00:29
Mikis,
проблемът ти е, че ползваш бета версия. Аз работя с Mozilla 1.1 release и нямам никакви проблеми от подобно естество. Използвам Internet Explorer само за визуализация на страници от microsoft.com. За всички други цели Mozilla се справя перфектно.

Има един друг браузър, изграден на Mozilla ядро. Казва се Phoenix и се зарежда значително по-бързо от Mozilla. Текущата му версия в момента е 0.4 и някои неща не му работят, а менюто Preferences е доста бедно откъм опции, но работи добре, ако не ти трябват Java и Flash. Определено си заслужава, ако имаш по-слаб компютър.

Mozilla е жив пример за това, че монополът на Microsoft не е неразбиваем....

Manchev, не си прав, като казваш, че Mozilla си е чист Netscape; всъщност е вярно точно обратното: Netscape 6 и 7 използват ядрото на Mozilla, но са натоварени с много допълнителни глупости, които правят браузерите тромави и нестабилни. Освен това, ако сравниш стандартите, които поддържат Mozilla и IE, предимството е явно на страната на Mozilla. Рендериращата машина на Mozilla също работи по-бързо от тази на Internet Explorer. "Екзотиките", за които говориш, най-вероятно са разширения на Microsoft, които не отговарят 100% на стандартите и затова се изобразяват некоректно в non-Microsoft браузъри. Все пак това ми твърдение подлежи на дискусия, ако можеш да приложиш конкретен пример, който противоречи на казаното от мен, дай го насам, за да го обсъдим!

Версия 7.0 на браузъра на Microsoft отдавна се очаква и предполагам, че момчетата от Редмънд ще имат какво да предложат, за да изпреварят отново Mozilla. Но засега я ползвам с голямо удоволствие и от юни месец насам не ми се е налагало да пускам Internet Explorer повече от два-три пъти седмично (а ако проблемите със сигурността в продуктите на Microsoft не бяха толкова много и не се налагаше да прекарвам по пет часа седмично да чета Security Bulletins, вероятно съвсем щях да престана да използвам IE).

Dark Skywalker™

Manchev
25.11.02 г., 22:48
http://reason.vmei.acad.bg например.

Навярно знаеш, че единствения браузър, който спазва всички спецификации на W3C е разработеният именно от тях. И най-близко до него е ИЕ5.5/6.х Повечето HTMLта напоследък са генерирани от php => се правят прости, но когато решиш да направиш нещо нестандартно започва ходенето по мъките с браузърите. Например следния Style не се интерпретира коректно от повечето браузъри( не съм сигурен за Мозила 1.1 или 1.2, но 1.0 се дъни тотално):

.leftcell { background-image:url(image1.gif); color:blue}

след което в хтмл има <table> <tr> <td class="leftcell"><a href="...">link</a> </td> </tr> </table>

надявам се да излезе като source горенаписаното...

Mikis
26.11.02 г., 02:17
Манчев,
кажи ми един сайт (че мен все още не ме бива в проф уеб дизайн :)), който е правен с такива "глезотийки", а аз ще го пробвам с Мозила под Линукс. Резултатите после ще ги постна :beer:

Dark Skywalker
26.11.02 г., 11:15
Manchev,

заредих посочения от теб сайт с Phoenix версия 0.4 (базиран на ядро Mozilla 1.1) и не виждам проблеми с layout-а, т.е. както Phoenix, така и IE 6.0 визуализират страниците по един и същи начин. Трябва да отбележа, че Mozilla 1.1 ядрото предлага доста подобрения спрямо 1.0 именно в областта на CSS.

Аз лично съм забелязал един проблем в страницата за поддръжка на Евроком Кабел (http://support.cablebg.net/), в чиято лява страна има няколко бутона. Страницата се отваря добре в IE, но Mozilla посмъртно не може да визуализира бутоните! Другата забележка, която имам към Mozilla, е свързана с визуализацията на страници от Microsoft Knowledge Base, но там нещата са ясни :D

Във всеки случай ако не ти се занимава да тестваш страници под Mozilla, но искаш да си сигурен, че всичко е ОК, пращай линкове насам да ги поглеждам...

Поздрави,

Dark Skywalker™

Manchev
26.11.02 г., 23:05
Ще ме убедите вие да слагам мозила 1.1.... Ще видим какво ще каже, това за мазането ви го казвам по чужди наблюдения, Нетскапан 6.х+ се дъни, оттам си извадих заключенията, че и мозила 1.1 прави проблеми. Лично съм пробвал само 1.0 и, ПМСМ е ОТВРАТ. Ако тръгне както трябва ще си взема всичките плювни обратно ;)
Ставаше дума точно за този сайт, който дадох, понеже цяло лято се отказвах от идеите си една по една, само за да стане малко по- удобен за каквито и да са браузъри. И оттогава намразих всичко що не е ИЕ.

Обаче въпроса за пощите не знам как може да се реши...

Kasho
27.11.02 г., 19:39
От 2-3 месеца ползвам Phoenix-a(0.3 и0.4) и определено съм по-доволен отколкото от IE.А с допълненията към него ,като Tabbed browsing и Preferences Toolbar, e направо супер.Преди около година много ми трябваше бутон за бърза смяна на проксита,тъй като бяхме с земя+2 сателита,а тогава неможах да намеря нищо подходящо.В Phoenix-a има още доста такива "мързеливи" удобства.
Досега не съм имал никакви проблеми с отварянето на която и да е страница,даже и тези на Майкрософт(не чета Security Bulletins : )
За Linux версията незнам.

Manchev
27.11.02 г., 23:45
Мдаааа...

Длъжен съм да се извиня на поддръжниците на Мозила(на разработчиците явно няма нужда а и няма как ;) ). Пробвах го същия тоя сайт под М 1.0 и О 7. Резултатите бяха еднакви. Пробвах предишна версия, в която не бях наблягал на съвместимостта, и там, съм длъжен да призная, Гущера се справи по-добре. Въобще съм разочарован от любимата ми Опера. Ако Мозила 1.2 и по-горни се окажат и толкова стабилни, зарязвам другите браузъри.

П.П. Все пак ИЕ се справи най-добре с рендеринга на страниците, което май му остана единственото предимство.

П.П.П. За горното ми заблуждение е виновен един детински спор с мой колега, който се надявам да не бъде повтарян повече, а и не ви засяга толкова де.
Ай сега :drunk:

Dark Skywalker
28.11.02 г., 08:18
Докато си спорим мирно и кротко, излезе и Mozilla 1.2....

http://www.mozilla.org/

Dark Skywalker™

Mikis
30.11.02 г., 01:18
Originally posted by Dark Skywalker
Докато си спорим мирно и кротко, излезе и Mozilla 1.2....

http://www.mozilla.org/

Dark Skywalker™

Тя хубаво излезе ама проблемите си ги има. Свалих Мозила 1,2 финалната версия, но не виждам почти никаква разлика в сравнение с бета-та (става дума за Мозила под Уиндос, тая под Линукс бачка на 6). Сега пиша във форума и не мога да слагам смайлита (това да не е нещо от Java-та ??!!). БГ пощите също не мога да ги ползвам. В mail.bg прави стария проблем с бялата страница, в mailbg.com пък ми дава директно грешна парола (а тя не е защото с ИЕ се логва, под Линукс също). В mailium.bg се логва но не мога да прикачвам файлове и т.н. защото като цъкна на на бутана "Прикачи" и нищо не става... мълчание! Все си мисля, че някой плъгин не е инсталнат, ама дали е от това и кой точно в момента е загатка.

Dark Skywalker
30.11.02 г., 11:08
Mikis,

Ти като инсталира окончателната версия, преди това махна ли бетата? Подозирам, че оттам е станала някоя "инфекция".

Избери Help->About Plug-Ins и ще видиш какви плъгини са инсталирани. При мен беше инсталирана Mozilla 1.1 Final, когато я деинсталирах и сложих 1.2, всички плъгини си бяха на мястото, включително и Java.

Нямам нито един от гореспоменатите проблеми, Mozilla работи прекрасно и се зарежда значително по-бързо от версия 1.1 или 1.0.

Така че странна работа...

Dark SKywalker™

Mikis
30.11.02 г., 23:33
Явно проблемът е при мен, защото abot:рlugins ми изкарва същото като about:blank :):). Иначе не съм махал бетата, а направо върху нея. Чудно защо няма флаш, след като го бях сложил на бетата!!! А и се чудя защо в инсталацията на Мозилата не включат въпросните плъгини. Пък и 80 МБ да стане по добре е да се дръпнат от едно място, отколкото да се бие по 10-тина сайта, само да се късат нерви. Така и така си трябват.

Dark Skywalker
01.12.02 г., 00:44
Явно не си обърнал внимание, но на сайта на Mozill пише (и е дебело подчертано) да не се инсталира по-нова версия върху предишната, тъй като това може да доведе до проблеми...

Dark Skywalker™

Manchev
01.12.02 г., 22:17
Не може, ами направо си има проблеми.
Мозила 1.2 върху 1.0 си зарежда пак за многото време, а при browse-ване е пълна анархия- пишеш име и парола в единия tab, натискаш enter, другия почва да търси нещоси, като статусбара се появява при първия, какво отворило, какво не...
А сега като тръгнах и да деинсталирам, виждам, че в старт менюто нямало uninstall...
Почвам по бруталния начин :D :D :D

Mikis
09.12.02 г., 14:04
Чак сега разбарх какъв е бил проблема при мен - просто JavaScript не е бил активиран. И толкова пъти минавах през опциите и все не му обръщах внимание :tube::fly: Пуснах си Java-та и всичко бачка на 6. Мозилата вече е браузер по подразбиране :) :jedi: :smoke:

Metanoia
09.12.02 г., 21:00
Абе някой който работи с Mozila под Linux и ползва OpenOffice 1.0 да е срещал несъвместимост между сложеното в Clipboard от Mozila-та и Open Office-a т.е. да не може да се paste? Имам предвид когато е на кирилица или пък има картинка... ама не помня, може и на латиница да не работеше...

Dark Skywalker
09.12.02 г., 22:23
На вниманието на заинтересованите: вече са достъпни за download Mozilla 1.2.1 и Phoenix 0.5....

Адресът ви е известен: http://www.mozilla.org/

Dark Skywalker™

Mikis
12.12.02 г., 02:18
Originally posted by Metanoia
Абе някой който работи с Mozila под Linux и ползва OpenOffice 1.0 да е срещал несъвместимост между сложеното в Clipboard от Mozila-та и Open Office-a т.е. да не може да се paste? Имам предвид когато е на кирилица или пък има картинка... ама не помня, може и на латиница да не работеше...
Да. Има такова нещо. Пробвал съм с няколко текстови редактора и Мозила под Ред Хат 7,1 и Мандрейк 8,1 и тоя проблем много ме дразнеше. За новите дистрибуции не знам как е. Иначе трябваше да копирам текстът през няколко редактора за да може да се пусне в Мозила-та. Най-кофти е като трябва да се пусне текст във форума..:naughty: :jedi: :D