Виж пълна версия : Интересен проблем
RoastMe
22.11.02 г., 22:34
Хмм до сега не ми се беше случвало да мисля по подобен проблем, но скоро ми доиде на главата. Така да мина на въпроса. Значи има два високи блока разтоянието м/у които е около 200м. Както вече се досещате ще питам как да свържа две пц-та. Няма възможност да се ползва коаксиален кабел, а за усилвател някъде по средата не мойе и дума да става защото кабела минава по въздуха. До колкото съм запознат UTP-то може да държи до 160м със хубави LAN-ки и пак ще върви на около 200-300К/сек. Това го знам от опит. За 250м не искам да рискувам толкова кабел ако някой е правил нещо подобно моля да каже точно по какъв начин става.
200 метра висящ кабел, освен че е съмнително дали ще работи, ще бъде адски слабоустойчив на вятър и други външни влияния. Трябва да го укрепиш много здраво, защото иначе първата буря ще го отнесе.
По-добре помислете за някакъв уайърлес.
В нашата мрежа имаме опънат UTP кабел точно 175м между два хъба и си работи.Трансфера е някаде около 50-60Mb.
Междудругото телта е доста по-евтина от проволката по железариите,а върши същата работа.Поне при нас,от къща до къща.
Че е по-евтина - по-евтина е. Ама нали знаеш, че ръждясва.
Доста време ще мине преди стоманена тел да се скъса заради ръжда :)
RoastMe
25.11.02 г., 00:58
Kasho какви са тия хъбове бе човек? При един познат го направихем със UTP 160м и със 3COM LAN-ка от едната страна а от другата хъбче и не можа да хване повече от 3-4Mbit/sec. Между другото QWERTY успях да намеря някави wireless adptors обаче ми казаха че вървяли на 2Mbit/sec ако можеш да предложиш нещо по-добро и г/д като цена как е ще съм ти много благодарен.
GrigorBG
25.11.02 г., 01:39
Кой ти каза че 3Сом са хубави ?
Официално повече от 100метра неможе, но неофициално с STP кабел и до 180метра се стига на 100Mbit.
Има стоманена тел с гума отгоре и е по 20-30ст. метъра.
Ами трябва ти нещо такова : http://www.videomaxavs.com/bg/products/wireless/specifications/hp200.htm Ако между компютрите има пряка видимост може и без антени, в противен случай ще ти трябват някои от най-балъшките антени, които да монтираш така, че да има пряка видимост между тях. Два комплекта. Единия ще излезне около $180 без ДДС-то. 11 мегабита най-вероятно ще тръгнат без грижи.
GrigorBG
25.11.02 г., 08:50
Лично според мен не си струва да се дават 180$ за 11Мbit мрежа, ако тя ще се ползва за игри и други подобни НЕпечеливши дейности - скъпо и бавно.
Няма ли някой блок или бърво или нещо подобно между вас ? Не е задължително да е по права линия ? На висок етаж ли са ? Стана ми интересно защо неможе да е BNC ?
Ако има можете на него да сложите някой 10-15$ хъб, който да захраните по свободния чифт на кабела.
The Penalty
25.11.02 г., 12:07
Originally posted by GrigorBG
Лично според мен не си струва да се дават 180$ за 11Мbit мрежа, ако тя ще се ползва за игри и други подобни НЕпечеливши дейности - скъпо и бавно.
Няма ли някой блок или бърво или нещо подобно между вас ? Не е задължително да е по права линия ? На висок етаж ли са ? Стана ми интересно защо неможе да е BNC ?
Ако има можете на него да сложите някой 10-15$ хъб, който да захраните по свободния чифт на кабела.
Григоре,
недей така! Нали в тая наш'та родина ако някой разбере, че на еееей оная джанка м/у блоковете са сложили хъб за 15 долара ще отсекат дървото :super: (смешно и тъжно е ама е така).
[QUOTE]Originally posted by GrigorBG
Кой ти каза че 3Сом са хубави ?
Официално повече от 100метра неможе, но неофициално с STP кабел и до 180метра се стига на 100Mbit.
Има стоманена тел с гума отгоре и е по 20-30ст. метъра. [/QUOTEН
Най тънко излиза обаче с поцинкована тел и към нея връзваш кабела със свински опашки. освен това ако има смущаващи агенти трябва да се ползва SFTP. Аз имах такъв проблем миналата седмица. Кабела е 94 метра а сигнала ту се появява ту изчезва. Сутрин никакъв сигнал, към 15 часа е появи. Така три дни подред направо оглупех
RoastMe,
единия е CNet switch 16 порта,а другия е от тия евтините 23$ Quibs(май така се пишеше).
Знам че имаме опънат кабел на друго място който със сигурност е повече от 200м,ама незнам точно колко метра и какви скорости "развива".Ще питам Системния за повече ТТД.В момента лично не мога да проверя защото между двета кръга има радио
Преди да сложим при мен хъб, кабела от моята мрежова карта(CNet Pro200) до CNet switch-a беше 120м.Средни скорости някаде около 50-60,максимум до 80Mb съм стигал.
GrigorBG e prav... 6to ne moge da e BNC?kupuvate 10Base5 kabel ,fa6tate tehnicite ot kabelnata TV da vi go opanat i ukrepqt megdu blokovete i tva e!Drug e vaprosa ako dargite da vlagate pari za wireless(ne 4e e lo6o ama de da znam...po-skapo i po-bavno)
Ilian359
09.12.02 г., 14:31
Като оставим настрана Wireless, имате 2 варианта. Първият съм го ползвал доста време - 320 метра коаксиален кабел. И никакви ядове. Естествено - ниска скорост - 6-8Mbit/s, но ако компютрите са 2-3 това е достатъчно да не стават колизии. Другият вариант - екраниран UTP. Точни спецификации не мога да ви кажа, но все пак той с точно такава цел е създаден. При усуканите двойки влиянието на смущенията е много по-силно, отколкото затихването на сигнала. Затова са измислени тези кабели. Затова са и по-скъпи, но е оправдано. Поинтересувай се по фирмите за цена.
fon_tomov
09.12.02 г., 16:44
Mai ste vi izleze po-tunkana da si naemete 2 apartamenta v edi vhod, koito da sa sasedni i da sa na 20 metra edin ot drug vmesto da davate pari za hubove, kabel, tel, kanap i kakvo li oste ne!
A moze bi ste e po-dobre da reshite che taia rabota niama da ia bude i da se otkazete ovreme. Ne che sam pesimist, no mai taka izliza :)))
Кво ще кажете за 660 м по UTP?
Стоманена тел и усукан около нея UTP.
В двата края HPNA v2. По спецификация 10MB, но държи около 5-6 MB. Трансфера с TotalCopy е около 700-780 KB. Все пак това са си 600 м. При 200-300 си работи. Ако някой не му се вярва да дойде ще го демонстрирам.
BTW: Нета ми сега идва по следните трасета (всяко от тях е свързано с другите с машини 486/586 с HPNA v2 карти) - 150м, 350м, 250м, 660м. Моята машина е последната, на края на 660м на последното трасе. Факт е че тези редове стигат до вас.
PS 1: Заземете стоманената тел и защитете кабелите през UPS от двете страни...
PS 2: някои може би се чудят: тез пък що са се тормозили толкоз, че не ползват Wireless? Ми терена около нас е насечен и без кабел е невъзможно.
:comp: Enjoy the Net... ;)
Авторски права на vBulletin