PDA

Виж пълна версия : Най-добрата книга за Линукс?

Mikis
21.11.02 г., 23:11
Понеже съм начинаещ и реших да хвърля 30 лв. и да си купя книжка за Линукс. По интернет магазините нещо не виждам нови издания, най новото е за Ред Хат 7.3. То разликата с 8.0 едва ли е голяма, но я има и за това се чудя дали да не изчакам да излезе нещо ново. Все пак ако някой си е купувал на скоро или е чел нека даде предложение, че не искам да пръсна 30 лв. за красиви корици и постно съдържание. Трябва ми нещо обемисто и същевременно написано на разбираем език - за новаци. И по възможност да не е насочено само към една дистрибуция. Ако някой знае за такова животно :) да сподели ....:deal:

chiche
28.11.02 г., 13:45
Такава книга за линукс дето я търсиш не съм срещал и май няма. Аз се набутах за две и според мен нищо не струват. Обясняват ти елементарни неща надълго и на широко а това което търсех го няма. Най добре чети в интернет по форуми и хау то, конкретни проблеми с които се сблъскваш.

King Nothing
30.11.02 г., 12:09
/me е голям фен на Питър Нортън
Смятам, че която и негова книга да вземеш ще останеш доволен.

Mikis
22.12.02 г., 00:37
В крайна сметка се спрях на "Ръководство за Linux" на O'REILLY и СофтПрес. Книжлето е двутомно с общо 1300 страници. Вече съм преполовил първия том и съм доволен. Написана е разбираемо, с доста обяснения и примери. Единствен "недостатък" е, че е малко стара. Оригиналът е писан 1999 г. Иначе Питър Нортън също пише хубаво. От него имам "Мрежи".

nightyj
18.01.03 г., 16:47
От нета по-добар учител няма,има доста информация и сайтове на български.

King Nothing
18.01.03 г., 20:19
Originally posted by Djmetal
От нета по-добар учител няма,има доста информация и сайтове на български.
На мене книгите са ми доста по-удобни, ако става въпрос за четене. Единственият им недосатък е, че нямат "search" и "copy"/"paste" :mad:

JoZ
19.01.03 г., 07:36
Съгласен! По-добро от книгите няма, особено като ти "увехне"
нета и ти трябва помощ ВЕДНАГА. Имат индекс накрая, то си е
като сърч, а отпред си имат съдържание. Ако си я чел дори
отгоре-отгоре знаеш, че нещо го има вътре и е въпрос на
време да го намериш точно къде е било.

Между 7.3 и 8.0 няма кой знае колко големи разлики, но има
генерално нови версии примерно на sendmail (8.12) и на
apache (2.0). Иначе grub и ext3 го вкараха при 7.3.

Тази книга на O'Reilly на български ли е?

Mikis
19.01.03 г., 21:29
На БГ е! Вече съм на края на първи том и за сега съм много доволен. Написана е разбираемо и се търси лесно. Само липсват някои работи, които трябват на типичния българин :), например как да монтираме файлова система (mount /dev/neshto /mnt/nqkade -o iocharset=cp1251) за да се четат папките и файловете на кирилица. Но нали за това са форумите :ghi: