Виж пълна версия : Проблем с Qt библиотеки
Накратко, инсталацията е Мандрейк 8.1 от един диск (попринцип е три но този, който имам е от списание) с КДЕ2.х.х и взех че си свалих доста програмки от един сайт за КДЕ приложения. Форматът естесвено е tar.gz. Та разархивирам си аз както си му е реда, отивам в дира на програмата (вече разархивирана) и си пиша ./configure пак както си му е реда. Почва да копае нещо (това става през конзолата) и на края вади следното съобщение за грешка:
checking for Qt... configure: error: Qt >= 1.42 (headers and libraries) not found. Please check your installation!
и така на 90% от приложенията. Бръкнах в нета, изтеглих qt-1.45mdk.rpm, инсталнах го и пак дава същата грешка. Дръпнах и версии 2.30 пак в РПМ формат и тях инсталнах и пак дава същото. Въпроса ми е след като тия библиотеки ги има, то що не разбира че са инсталирани... или къде всъщност е проблема?? Помагайте..
Това с Qt го оправих. Дръпнах последната версия от нета, инсталнах го, стъпка по стъпка от упътването и сега бачка:lol: Обаче, както обикновено става :box: изникна нов проблем. Сега след като премине през Qt дава следната грешка:
checking for KDE... configure: error:
in the prefix, you've chosen, are no KDE headers installed. This will fail.
So, check this please and use another prefix!
За този prefix в хелпа пише:
--prefix=PREFIX install architecture-independent files in PREFIX
[/opt/kde]
Пробвах с ./configure --prefix=kde2 и не стана. Някой ако има каквито и да са идеи да помага, че не мога да инстална и една програма :weep:
pesho_p
25.11.02 г., 01:46
Чакай, чакай малко!
Случвало ли ти се е да пускаш "./configure --help" някога? И след това ВНИМАТЕЛНО, ама МНОГО ВНИМАТЕЛНО да разгледаш опциите?
Почва да копае нещо (това става през конзолата) и на края вади следното съобщение за грешка: checking for Qt... configure: error: Qt >= 1.42 (headers and libraries) not found. Please check your installation!
и така на 90% от приложенията.
Това ще рече, че просто bash скрипта (каквото в същност представлява configure-то) не е в състояние да определи местонахождението на Qt библиотеките инсталирани в системата.
По принцип Qt би следвало да е инсталирано в /usr/lib/qt/ (всъщност в /usr/lib/qt-x.y.z/, където x.y.z е съответната версия, например 3.0.4, а qt e само symlink към него), но в Мандрейк може да са се "изхитрили" да го сложат на някое друго място.
Я пробвай едно "env | grep qt" и виж какво ще покаже.
След това пусни отново "./configure", но не просто така, а с "./configure --with-qt-libraries=<път до библиотеката на твоята система> --with-qt-includes=<като предишното/include/> например, но това вече си зависи изцяло от програмата, която се опитваш да компилираш. Опциите, както вече казах, ще ги видиш с "./configure --help" и от там действаш според конкретната ситуация :ghi:
Бръкнах в нета, изтеглих qt-1.45mdk.rpm, инсталнах го и пак дава същата грешка. Дръпнах и версии 2.30 пак в РПМ формат и тях инсталнах и пак дава същото. Въпроса ми е след като тия библиотеки ги има, то що не разбира че са инсталирани... или къде всъщност е проблема?? Помагайте..
Ами аз не съм много-много наясно с RPM форамата (слава Богу! :super: ) и единственото вземане-даване, което имам с него е за да конвертирам от *.rpm в *.tgz чат-пат. Та не съм сигурен какво точно си ги вършил с тези тегления и инсталирания, но:
- защо си теглил 1.45 и 2.30 при положение, че Мандрейк идва стандартно с 2.3.1? (или поне така виждам на 2-то CD в момента...)
- премахвал ли си предишната версия при инсталирането на новата, пускал си rpm с някаква опция за ъпгрейд или просто си инсталирал без много-много да му мислиш едно върху друго? :lol:
Сега след като премине през Qt дава следната грешка:
checking for KDE... configure: error:
in the prefix, you've chosen, are no KDE headers installed. This will fail.
So, check this please and use another prefix!
За този prefix в хелпа пише:
--prefix=PREFIX install architecture-independent files in PREFIX
[/opt/kde]
Пробвах с ./configure --prefix=kde2 и не стана. Някой ако има каквито и да са идеи да помага, че не мога да инстална и една програма
Ами то си е казано - "./configure --prefix=<къде е инсталирано KDE-то>".
При мен е точно там, в /opt/kde/, но при теб явно е на друго място ([] - означава параметър по поразбиране и щом не го открива там...), например в /opt/kde2/ (по аналогия с Suse, където KDE 3.0 e в /opt/kde3/).
"Разходи" се до /opt и виж дали е там. Но може и да е в съвсем друга директория, например /usr/... :eek:
pesho_p
25.11.02 г., 17:02
Ето го и в малко по-човешки вид, че снощи ме мързеше да рестартирам :D
http://free.bol.bg/peshop/Qt_KDE.png
Значи, за да си видиш къде ти е Qt-то и къде KDE-то, може да напишеш на промпта само по едно $QTDIR и $KDEDIR съответно.
Ами ето това е, което се получава при мен. Доста обезкуражаващо :no: :insane:
http://mikis.webbg.com/snapshot1.png
В Мандрейк 8.1, обаче има Софтуерен менижър - изцяло локализиран мениджър на пакети. В него пускам едно търсене в инсталнатите пакети на kde. Намира доста работи, от които най важното сперид мен е kdelibs - /usr/libs/kde2. С нова надежда пробвах ./configure --prefix=/usr/libs/kde2 но пак даде същата грешка:weep: .
Това вече не знам как се оправя. Щом и $KDEDIR не връща нищо явно имам проблем:D Мисля си дали проблема не се решава като този с QT, а именно в .bash_profile да сложа ред примерно KDEDIR=/usr/lib/kde2, но първо не знам дали ще работи и второ не съм сигурен, че КДЕ е инсталиран точно там. Ако някой има коментар към горната снимка да постне :drink:
pesho_p
26.11.02 г., 10:18
Намира доста работи, от които най важното сперид мен е kdelibs - /usr/libs/kde2. С нова надежда пробвах ./configure --prefix=/usr/libs/kde2 но пак даде същата грешка .
Хм... Т'ва означава, че библиотеките на KDE-то са инсталирани там, но то самото къде е... :no:
Я виж имаш ли директория /usr/kde2, /usr/local/kde2 или /opt/kde2?
Пробва ли "env | grep kde2"? То какво връща?
Ако не става така, пробвай с "find / -name "kde2" -type d" и кажи какъв е резултата.
Или пък пробвай с "updatedb && locate kde2" (това ще ти опресни базата данни на locate и след това ще ти изкара всичко в което се среща kde2).
ПП И вземи си сложи някаква смислена дистрибуция вместо този избушлен Мандрейк :ghi:
Originally posted by pesho_p
Хм... Т'ва означава, че библиотеките на KDE-то са инсталирани там, но то самото къде е... :no:
Я виж имаш ли директория /usr/kde2, /usr/local/kde2 или /opt/kde2?
Пробва ли "env | grep kde2"? То какво връща?
Ако не става така, пробвай с "find / -name "kde2" -type d" и кажи какъв е резултата.
Или пък пробвай с "updatedb && locate kde2" (това ще ти опресни базата данни на locate и след това ще ти изкара всичко в което се среща kde2).
ПП И вземи си сложи някаква смислена дистрибуция вместо този избушлен Мандрейк :ghi:
В нито една от горните директории няма нито kde2, нито kde. "env | grep kde2" пак не връща нищо, изглежда точно като на снимката с $KDEDIR, дори празен ред няма :). "find / -name "kde2" -type d връща /usr/lib/kde2, с която вече съм пробвал да конфигурирам и не стана. Пробвах и с какви ли не производни /usr, /usr/lib но пак нищо. updatedb && locate kde2 върна доста работи, от които повечето директории, където са инсталирани програми за КДЕ, например KWord, LICQ и др. Върна разбира се и /usr/lib/kde2. Интересно какви са тия "KDE headers", които не може да намери. Да не са файлове с разширение .h:confused: Сега ще пусна едно търсене на производни на kde.h и дано се получи нещо :bow:
pesho_p
26.11.02 г., 15:35
updatedb && locate kde2 върна доста работи, от които повечето директории, където са инсталирани програми за КДЕ, например KWord, LICQ и др. Върна разбира се и /usr/lib/kde2.
А дали ще ти е възможно да пуснеш едно "locate kde2 > kde2.log" и kde2.log да го сложиш тук някъде, че да го разгледаме? (стана ми интересно :confused: )
Интересно какви са тия "KDE headers", които не може да намери. Да не са файлове с разширение .h Сега ще пусна едно търсене на производни на kde.h и дано се получи нещо
Да, точно хедърите са (*.h).
ПП Послушай съвета ми: разкарай го този съмнителен Мънд-дрънк 8.1 и си сложи нещо автентично. Slackware, Debian или LFS (Linux form Scratch).
Първоначално няма да ти е кой знае колко комфортно, защото ще трябва да научиш доста неща, но в последствие ще натрупаш доста познания и ще имаш пълен контрол над системата.
Дистрибуции като RedHat и производни (Mandrake например) несъмнено имат своето място под слънцето, но те имат съвсем друга целева група, а това са главно корпоративният бизнес и домашните потребители, но "домашен потребител" в смисъл на 50 годишна лелка, търсеща буквите на клавиатурата с куче-следотърсач и вършеща неща, като изпращане на поща на внуците, по чисто механичен начин, без да влага грам мисъл. Ха си променил някоя иконка и... :ghi:
И за двете дистрибуции има ОГРОМНА база с прекомпилирани вече *.RPM-и (http://www.rpmfind.net/) именно по тази причина - да не му се налага на потребителя да върши разни подобни неща, изискващи напън на мозъчните гънки :D
Така че най-настоятелно те съветвам да пробваш нещо друго.
И не просто да го пробваш, а да отделиш време и да почнеш от чиста конзола. Да научиш разположението на по-важните системни файлове, коя директория аджеба за какво служи, кой е най-"дуракоустойчивият" начин да си разпарчетосаш диска/дисковете и кое къде да монтираш, да отделиш време за да се почувстваш комфортно в vi/vim, да се научиш да ползваш find, grep и други подобни, да прекомпилираш няколко пъти ново ядро, драйвери за звуковата карта (например) и т.н.
Чак след това се "нахвърляй" на разните му там GUI-та с всичките произтичащи от това последствия :ghi:
Пуснах locate kde2 > kde2.log и понеже файлът се получи дългичък ще постна само линк към него: http://free.hit.bg/mikis/kde2.log
Впрочем съм се наканил да си купя книжка за линукс и да го изуча из основи но не знам какво да си купя (в раздел Линукс съм постнал такава тема). Но до момента няма предложения. След като прочета една от двутомните ще питам по-рядко във форума :) За Мандрейк-а знам, че е 8.1 и че е на един диск от списание. Попринцип дистрибуцията май е на три диска и за това прави такива мизерии - хем има КДЕ хем не е инсталирано никъде :confused:
pesho_p
26.11.02 г., 22:31
Ами... просто повече нама какво да кажа, освен НАСТОЯТЕЛНО да те подакня да смениш дистрибуцията (или ако толкова държиш на Мандрейк да си намериш 8.1/9.0, но на 3 CD-та).
Така като гледам какво боза ти се е заформила на системата... не мисля, че имаш хедърите инсталирани, нито пък ще можеш да компилираш каквото и да било.
Не знам какви са ти възможностите по отношение на "точенето" от Интернет, но Slackware 8.1 например е 2 CD-та и от тях се нуждаеш САМО от първото за да си имаш напълно жинеспособна и читава машина. На второто са разни екстри, като Жаба, допълнителни window менъджъри и т.н. и по принцип не ти трява въобще, а ако потрябва винаги може да дотеглиш само необходимото.
Е, има и още две CD-та, но те са със сорсовете на пакетите от първите две и като за начало няма да ти трябват.
Така че на практика се нуждаеш само от първото CD и всичко ще е ток.
Моята система например е инсталирана от него и връзки към картинки бях постнал в една от другите теми. Ако искаш ги виж.
Колкото до книжките... Ами отдавна мина времето, когато си купувах книжки за Линукс и просто нямам свеж поглед върху нещата, но наскоро стана въпрос, че има издание на едно книжле на О'Райли в два тома на български, та ако ти изпадне и е в рамките на бюджета ти... :D
Иначе http://www.tldp.org/ е една добра отправна точка за Линукс документация - има повече отколкото може да изчетеш :super:
Също така може да "хвърлиш" по един поглед на "The Linux Cookbook: Tips and Techniques for Everyday Use" и "Rute User's Tutorial and Exposition".
Като за начало е предостатъчно :ghi:
Ако имаш проблем с намирането свиркай, ще изровя линковете и ще ги постна, но с Google няма да имаш никакви проблеми. Само потърси :)
pesho_p,
мерси много за инфото:idea:. Бая неща научих за нула време. А и линковете ще свършат работа.
Вчера ми дадоха Ред Хат 7,1. Дърта дистрибуция, но за начало става. Сега ще падне инсталиране:comp: На три диска е, надявам се да няма мизерии:bua: След няколко дни са ми обещали Мендрейк 9,0. С него се надявам да потръгне. Иначе нямам нищо против другите дистрибуции. Бих опитал Debian или SuSe. Но за Сусе-то знам, че е на 5 диска х5 лева = кофти сума. Slackware 8.1 се мяркаше някъде но на нескопосано записан диск и не можеше да се инсталира. А и тая текстова инсталация, не че е сложна но в сравнение с тази на Мандрейк не струва. Иначе са ми казвали, че била една от най-добрите:smoke:
pesho_p
28.11.02 г., 00:18
След няколко дни са ми обещали Мендрейк 9,0. С него се надявам да потръгне. Иначе нямам нищо против другите дистрибуции. Бих опитал Debian или SuSe. Но за Сусе-то знам, че е на 5 диска х5 лева = кофти сума.
Ами аз отново ще те посъветвам НАСТОЯТЕЛНО да не се захващаш с RedHat, Mandrake, SuSE и подобни, ако ДЕЙСТВИТЕЛНО искаш да научиш нещо за Линукс.
Аз също нямам нищо против тях, но просто този род дистрибуции са толкова разплути и пълни с такива ненужни неща... :o
Там ще научиш точно НИЩО за самат ОС като такава, просто защото между теб и всичко останало ще има един дебел слой от "улесняващи" живота скриптове, програми и темподобни "екстри". За някоя невъзприемчива лелка може и да супер, но не и за човек искащ да научи нещо.
Но ти сам си решаваш.
Slackware 8.1 се мяркаше някъде но на нескопосано записан диск и не можеше да се инсталира.
Ами моето копие го бях пуснал да се точи по жицата, но когато бях на около 450-тият мегабайт излезна едно списание и го взех оттам.
Копието за което говориш сигурно не работи правилно, защото самото ISO е малко по-голямо от 650МБ, а вероятно е записано на 650МБ-ова медия или пък не е дотеглено като хората... Знае ли ги човек... :rolleyes:
А и тая текстова инсталация, не че е сложна но в сравнение с тази на Мандрейк не струва.
Надявам се един ден да напреднеш достатъчно, че да се засрамиш от казаното! :mad:
Иначе са ми казвали, че била една от най-добрите
Ами да. Slackware, Debian и LFS (ако случайно се заинтереусавш по-обстойно от "карантиите" на системата и кое как точно работи, считано от стартирането на самото ПЦ, та до комндния ред, че и по-нататък :) ) и Gentoo може би, но не за нещо отговорно а само за домашна машина с добра връзка към Интернет (ще има да кооо-о-о-о-омпилираш... :p )
Debian, доколкото знам, е пренесен от разработчиците му на най-много платформи (горе-долу сред Линукс-ите е това, което е NetBSD сред BSD-тата в това отношение :) ), има система-мечта за управление на пакетите и още куп други предимства (разработчиците са направо параноици на тема стабилност и сигурност), но се слави като сложен за инсталиране и неподходящ за новаци (текстова инсталация :p ).
Това е на път да се промени, а вече има и дружелюбна версия базираща се на Debian - Knoppix. Само едно CD e, с автоматично разпознаване на хардуера, без нужда от инсталиране! Само слагаш медията в CD-то и след малко си имаш читава Линукс система с графична среда.
Но както вече си забелязал Debian-a (и SuSE) e 5-7 CD-та (или пък има и версия на 1 DVD) и като така просто не е за хора с кофти връзка или без познати, които да го имат и да му го запишат.
Колкото до Slackware... Ами тук няма да говоря много, просто защото съм пристрАстен (не "пристрастЕн", въпреки че в случая... :p ) и може да избухне някоя "свещена война", така че само мога да кажа, че ти го препоръчвам най-горещо.
Както вече казах, нуждаеш се само от едно CD и всичко ще бъде ток. Ще трябва да положиш доста повече усилия спрямо дистрибуциите към които си се насочил, но в крайна сметка ще научиш и МНОГО повече. Ще знаеш как работят нещата "отвътре" и по никакъв начин няма да си зависим от неща като "В Мандрейк 8.1, обаче има Софтуерен менижър", който пък нама да го има в друга дистрибуция и така полека-лека ще се окаже, че не разбираш от Линукс, а от Мандрейк или ЧервенатаШапчица, което е направо кошмарно само като си го помисли човек.
Предполагам знаеш приказката за Неволята? (двама братя отишли в гората, колелото на каруцата им се счупило и те викали ли викали Неволята да им помогне, пък накрая възпретнали ракави и свършили сами работата). Е, в Slackware е точно така, може би няма да дайде някой отнякъде с една торба скриптове и да ти нагласи ситемата, на в края на занятието ще можеш сам да си "смениш колелото" :D
Успех!
Авторски права на vBulletin