Виж пълна версия : Изпитания на воден блок,закрепване.
WARRIOR
22.01.05 г., 08:39
На път сме да приключим една 48 часова проба на водно блокче извън компютъра- няма протичания с вода около 18-20 градуса. Може ли нещо да се промени когато се монтира на компютъра и започне нагряване ? В смисъл, да протече?
Направил съм го с алуминиева плочка и с капаче от плексиглас. Щуцери 10 мм вътрешно, засега го въртя с маркучи по 1 метър дълги, но смятам че ще бъдат доста по-къси . Върти около 280 литра на час.Тежи 125 грама . /И всеки грам ми излезе по 0.2 лв, мамка му!!!/
Не съм много против да си поблъскам главата и за щипка за сокет 370, но предпочитам да се опра на досегашните открития в тази област. Ако имате идея за линк към простичко устройство за блокче с размери 60/60/18 ще ви бъда благодарен.
ами ако е уплътнено хубаво м/ъ плексигласа и алуминия няма да протече.....
пък и на компа колкото и да го пържиш повече от 40 и малко градуса би трябвало да вдигне в никакъв случай---а до 40 квато и гума да си сложил за уплътнение ще си издържи (нали не си го уплътнил със силикон???)
WARRIOR
22.01.05 г., 09:40
Да, без малко да залитна към силикона , след като прокапа при първото затваряне, сега му поставих 2 мм дебел ремък от касетофон.Но някъде четох за уплътнение от неопрен, та не зная от къде може да се намери и дали е добро решение?
Hell2Heaven
22.01.05 г., 10:51
Че каква е драмата със силикона, не можах да разбера??!?! Да не ви протича или какво? Аз съм със силикон от 1 година и нямам драми, течове и т.н. :) Да де, моя силикон е термоустойчив.
P.S. Моята плочка я тествах върху котлона на 100 градуса. Не протече в продължение на целия тест /към 2 часа/ и я монтирах. Темперетурата на водата беше към 65-8 градуса и се молех да не се стопят маркучите. Не се бях сетил да направя преход от котлона към плочката с парче мед с размерите на кристала. :D
WARRIOR
22.01.05 г., 11:27
Щом е термоустойчив,разбира се че няма проблеми, но освен темите за направа на водно,чета и тия как да ни излезе на тънка лайстна...Та действам с това, с което разполагам. Най- напред веднага се хвърлих към тубичката с термоустойчив силикон -/един такъв, червен/ но той вече беше станал на нещо като сбит дунапрен, та като Лука Брази плонжирах,но не към пистолета,а към силикона на пръчка,който се точи при нагряване, но там нагряване се предполага, че може да се получи и е възможно да плувне силикона. Такива истории...
Сложно ли се прави да се включва помпата с пускане на компютъра?
intelman
22.01.05 г., 17:14
защо ли съм чувал че червения силикон не е водоустоичив или съм в грешка А?:rolleyes:
gogo126
22.01.05 г., 17:20
за да се пуска помпата с компа май е нужно реле...не съм сигурен!:)
Originally posted by intelman
защо ли съм чувал че червения силикон не е водоустоичив или съм в грешка А?:rolleyes:
В голяма грешка си!
Използва се за уплътняване на водни и маслени гарнитури в автомобилите ;)
intelman
23.01.05 г., 03:03
добре признавам си че е грешка леле как се излагам и аз преди два дена си оплътнявах една капачка на скоростите с такъв и сега говоря глупости
(аз вече си взех плочка и съм много радостен ("WW"):D :cool:
WARRIOR
24.01.05 г., 01:03
След 6-часова езда водното се представя на ниво, засега е само с една перка на радиатора, утре ще се погрижа да станат две.Външен вид...да не си говорим!То перки,то буркани,добре че радиатора поне донякъде отваря,той е от парно на нов москвич,не изглежда зле.Предишния ми вентилатор се запозна с ножовката по-отблизо,та си го биваше и него, но с водното съм 4-5 градуса надолу,засега.
Sugar4o
24.01.05 г., 10:49
ако кажеш по-конкретни данни за конфигурация и за температури, мисля че ще можем да ти кажем дали си се справил добре или има какво още да "гониш" :)
WARRIOR
24.01.05 г., 11:18
Дъното ми е гигабайт, моднато от FCPGA -FCPGA2 , процесора е туалатин 1.3 гигахерца, с друго дъно,куча марка LuckiTech така и не припали на повече от 1.56 гхц . Сега напрежението е 1.91 волта, а температурата е 35.3 градуса. Натоварен отива към 40-41 градуса.
Плочката не е връх на изобретателността, а по-скоро компромисен варианат,за да може да се изпълни на струг, направена е от алуминий, размери 60/60/10 -три концентрични кръга, водата се подава от щуцер с вътршен диаметър 10 мм. в центъра, после преминава във втория кръг, оттам срещуположно преминава в третия и също срещуположно излиза през втория щуцер. Помпата е по-малката сестра на Нова- Микра -400 л на час, успява да прекара около 250-260 литра през цялата система,ако разликата във височините не е по-голяма от 25 см./т.е това е и височината на радиатора.
Днес мисля да потърся още 2-3 вентилатора на тънка лайстна ,предполагам ще свалят още някой и друг градус.
WARRIOR
25.01.05 г., 23:26
В завършен вид , с два вентилатора по 120 мм със затворена кутия, натоварен от 4 часа темтературата е трайно около 33 градуса / 32.7-33.3/ . При равни условия , с вентилатор прорязан имах 45 градуса температура.
Не ме напуска чувството, че температурата вече ще е в пряка зависимост от стайната температура...
Не водното е било причина да припали на 1.73 Гхц , частица калай се беше отломила и свързала крачетата в комбинация за напрежение 1.91 волта и тогава тръгна на шина 133.
Не зная дали е разумно при новите по-ниски температури да гоня процесора на 1.91 волта, при положение че максимума за тия процесори е 1.8 волта а препоръчителен волтаж 1.475-1.5 волта.
Има ли открит музей на наводнените процесори?
woynoff
26.01.05 г., 08:46
Има ли открит музей на наводнените процесори?
няма за сега, имаш възможността да си първи :p шегувам се :D
браво щом си го подкарал, и не се притеснявай за околната температура и при въздушните зависи от Т-околна Т-цпу. просто ще е по-близо до околната т.е. топлообмена ще е по-добър ;)
Авторски права на vBulletin