Виж пълна версия : Лаптоп - покупка отново...
:D :D
Трябва ми съвет за покупка на лаптоп. Бюджетът е около 2500 лв, +- 100 лв.
Ще се ползва в офиса и у нас и килограмите и батерията са с 0 (нулева) важност. Почти няма да се ползва в движение на батерии и всичко под 10 кг е добре дошло! :)
В момента съм на Атлон 2500+ с 512 мб рам и някакво дъно на Gigabyte.
Трябва ми поне същата или по мощна преносима машина.
Проблемът е в марката и процесора...
Всъщност, ако гаранцията е голяма (36 мес.) марката няма много значение.
Та за процесора - Центрино, п4 или АМД?
АМД-то май много, много ги няма в тази част, или поне предлагането в БГ не е голямо...
Центриното имало по-млако топлоотделяне и още нещо си там, не ми е много ясно, но все пак, се чудя това какво толкова голямо значение има, като почти няма да го ползвам на батерии.... Общо взето съм бос в тази час та всеки съвет е добре дошъл...
Другите изисквания са горе-долу стандартни:
Поне 40 гб хдд, 512 мб рам, СД Записвачка(ДВД не ми трябва), повече от 2 USB порта... Гледам, че новите имат
някакви екстри като четец за мемори карти, Син Зъб - не е много важно, но все пак...
Гледах едни много странни лаптопи с нестандартни дисплеи - бяха мноого широки, или поне на мен така ми се стори... Това стандарт ли е вече да с широки дисплеите или са някакви рядки серии?
Игри няма да се играят и ако разликата между вградено видое, невградено е повече от 100 лв - печели вграденото!
Благодаря предварително!!!
В бъдеще РАМ-а ще се вдига до 1 гб...
А ако ме посъветвате в Пловдив от къде да го взема още по добре, разбира се на ПМ, да не правим реклама... :)
Ето едно предложение:
http://www.pcstore.bg/toshiba.html
TOSHIBA Satellite A50-111
Основна информация:
• процесор: с Intel® Centrino™ Mobile Technology, IIntel® Pentium®M Processor 725 (Dothan) 1.6Ghz, 2MB L2 cache
• памет: 512 MB DDRAM максимум 2 GB
• твърд диск: 60GB
• оптични устройства: DVD Super Multi Drive
• флопи-дисково устройство: няма (възможност за външно USB флопи)
• звукова карта: интегрирана
• модем: интегриран 56 К факс-модем
• мрежова карта: интегриранa 10/100 Ethernet, Wireless LAN 802.11b/g
• видео карта: Intel® 855GME 16-64 MB DDR VRAM
• дисплей:15" TFT XGA с 1024x768 разделителна способност
• детайли: 3 x USB 2.0,1x IEEE1394, 1 x TV-Out, 1 x External VGA, 1 x Type II PC-Card (PCMCIA), 1 x RJ11, 1 x RJ45, 1 x Microphone/ line- in jack, 1 x Headphone/ Speaker/ line out, 1 x DC-in jack
• операционна система: Windows XP Home-документация,драйвери,упътване.
• батерия: литиево-йонна
• тегло: 2.7 кг
Две години международна гаранция!
Цена : 2669 лв с включен ДДС или 139.76 лв за 24 месеца
+ ПОДАРЪК ЧАНТА TOSHIBA
Повече информация за модела
тел. 02 / 943 05 05
Acer правят много читави лаптопи , няколко приятели се обзаведоха от тях.
Погледни това:
http://www.computer.bg/photosmall/616794.jpg
Модел: ACER TravelMate 4002WLMi
Инфо: с Intel® Centrino™ Mobile Technology
Процесор: Intel® Pentium®M Processor 725 (1.6GHz/2M/ FSB400)
Памет: 2x256MB DDRAM
Диск: 60GB
Оптично устройство: DVD-Dual
Дисплей: 15.4" TFT WXGA 1280x800
Видео карта: ATI MOBILITY™ RADEON™ 9700 64MB
Детайли: 3xUSB 2.0 ports, IEEE 1394 port, Ethernet (RJ-45) port, Modem (RJ-11) port, External display (VGA) port, TV-out port, Microphone/line-in jack, Headphones/speaker/line-out port, Infrared (FIR) port, PC Card slot (one Type II), DC-in jack for AC adaptor
Операционна система: Windows XP Home
Размери: 364x40x279mm
Тегло: 2.91
Гаранция: 1 year warranty
цена: 2539.00 лв. с ДДС
http://www.computer.bg/new/index.php?p=firm&id=67
9700 със сигурност ще е в пъти по-добра от вградените измислици на Интел. Въобще пази се от Интелска вградена карта, имаш достатъчно бюджет, за да си вземеш машинка с отделно видео. А, и по-добре си вземи широкоформатен дисплей, много по-добре е за филмите и игрите.
Погледни и другите модели на Acer от линка, има доста интересни, дори най-новите им са с X600 видеокарта и 17 инча дисплеи, но са за съжаление по 3100лв. крайна.
nomatter
20.01.05 г., 19:48
От 3000+ го сваляте на Centrino 1.6.
Горе долу на колко ms работят мониторите на лаптопите?
Originally posted by nomatter
От 3000+ го сваляте на Centrino 1.6.
Centrino 1.6 е горе-долу равностойно на 2500+, така че свалянето не е голямо.
nomatter
20.01.05 г., 20:15
Centrino го блъскат с кеш, за това ли мислиш, че 1.6 -> 2500+
Cenzor, при положение че няма да му трябва подобна видео карта не виждам причина да се спира на Acer, след като Toshiba-та предлага по-високо качество във всяко отношение и по-дълга гаранция, а и смятам че за офис машина Toshiba-ta е по-балансиран и надежден.
nomatter, в края на краищата въпроса е за лаптоп. Аз лаптопите с AMD ги прескачам. Честно казано не знам как ще е сравнен с 3000+ като груба сила, но за офис работа не мисля, че ще усети разлика /все пак е с 2MB кеш/. За мегахерците – ще работи според натоварването – предполагам от 800Mgz-1.6Gh. Имам приятел, който ползва лаптоп с 1.8Ghz 2MB и твърди, че се справя не по-зле с Фотошоп и Мая от настолният му компютър, който е с AMD процесор /не знам точния модел, но не е малък/.
Благодаря за всички мнения!
Бях обаче неприятно изненадан от една информация за хард дисковете на лаптопите, а именно това, че работели на ниски обороти! Чувах нещо за 5400 и по-ниско!!! Вярно ли е това?
Никъде по спецификациите не видях такава информация.
Също така разбрах, че този проблем се решава до някъде с повечко РАМ памет.
И се разтърсих за цени на РАМ за лаптопи и отново не пожънах сериозен успех. Та ако може още малко хелп...
И определено няма да взема лаптоп с една година гаранция при такава сума ще е смешно! 24 месеца минимум!!! Така че Acer-a отпада! Сори!
Много благодаря...
По принцип наистина са по-бавни, но това си има и предимства. А най-вече, че са по-тихи, по-студени и може би по-надежни. Също така доколкото знам дори и 5400об дисковете за лаптопи не са по-бавни от ‘стандартните’ 3.5” дискове (на същите обороти) заради по-малкия размер - те са с по-голяма плътност и времето за достъп е по-кратко от 3.5”-ите дискове. Вече има много добри 7200 дискове и за лаптопи. На приятеля, за който споменах в по-горният пост лаптопа е с 7200 и няма никакъв проблем с шума и топлината. Когато го избирахме единственото нещо към което бях скептичен беше диска, но излезе че явно си зависи от изработка и подбор на компонентите – IBM T42 невероятен лаптоп.
Паметта винаги е полезна – аз винаги предпочитам бавен процесор и много памет отколкото бърз процесор и стандартно количество памет. За съжаление хубавата памет е доста скъпа (за горният модел Toshiba 512MB Kingston струва £100, така че гледай да я предвидиш преди да купиш лаптопа.
Незнам каква е ситуацията в Бг с предлагането и цените , но гледам най-евтиното ACER с А64 -1019$ х1.5=1528,5 лв.
в newegg :super:
http://www.newegg.com/app/ViewProductDesc.asp?description=34-115-173&depa=3
При тия компоненти не бих се замислял изобщо
Part#: LX.A3706.002
CPU: AMD Athlon 64 processor 3000+
Display: 15" XGA TFT LCD
Memory: 512MB DDR SDRAM
Graphics: UniChrome Pro IGP
HD: 80GB
Optical Drive: Integrated DVD-Dual drive (DVD+/-RW)
Ports: Four USB 2.0, S-video/TV-out, headphones/speakers/line out
Communication: 56K Modem, Gigabit LAN, Wireless LAN 802.11b/g
Dimensions: 14.2"x 11.5" x 1.9"(WxDxH)
Weight: 7.9 lbs
Manufacturer Warrant: 1 year
http://pcstore.bg/fujitsu%20siemens.html
имат доста предложения /http://pcstore.bg/mobile.html/
Ако имаш възможност да си върнеш ДДС се вписваш идеално в това:
FSC AMILO A-1630 BUL-141200-005
процесор: AMD Athlon64 3700+
памет: 512MB DDR
твърд диск: 80GB
оптично устройство: DVD±RW±R DL
флопи-дисково устройство: няма (възможност за външно USB флопи)
звукова карта: интегрирана
модем: интегриран 56K факс-модем
мрежова карта : 10/100 Ethernet controller, Wireless LAN 802.11g
видео карта: ATI MOBILITY RADEON 9700 128MB автономна памет
екран: 15.4" TFT WXGA с 1280 x 800 разделителна способност
операционна система: Windows XP Home, Works Suite 2004-документация, драйвери, упътване
батерия: литиево-йонна
размери: 358x37x269мм
тегло: 3,60 кг
Две години гаранция!
Цена : 3039 лв с включен ДДС или 115.01лв за 36 месеца
Ами аз имам скорошно впечатление от два лаптопа точно Acer и Toshiba ( и двата с P4 процесори).
Та значи toshiba - въобще не ми хареса, много некачествена изработка, евтина пластмаса, тъчпада му падна покритието, изгоряха му няколко пиксела, шумен и доста тежък. И един такъв голям - абе все едно някой от тея "българските" бейрбон лаптопи.
Докато Acer-а се оказа по читаво изработен, по удобен е за работа и не е толкова шумен.
Точно предложението на Cenzor най-много ми допада.
Kokosoft
22.01.05 г., 12:27
Ами това е моя лаптоп, много съм доволен, има си всичко необходимо плюс екстри на много добра цена. Екрана е невероятен, по-добър не съм виждал на никой лаптоп.
doftora
25.01.05 г., 11:49
Какво ще кажеш за това???
Note Book
Asus A 4800
Процесор: Mobile Intel® Pentium® 4 Processor 3.2 GHz, 1MB L2 Cache
Дисплей: 15.1" SXGA+
Памет: 512MB DDR 333 DRAM (2 x SO-DIMM)
Видео карта: ATI Mobility™ Radeon™ 9700, 64MB
Аудио: Вграден AC'97 S/W аудио, SoundBlaster Pro, вградени стерео говорители и
микрофон
I/O портове : Speaker-out жак, Mic- in жак, Line-in жак, VGA порт за външен монитор,
RJ11 модемен жак за телефонна линия, RJ45 жак за включване на LAN, SIR порт, 4x
USB 2.0 порта, IEEE 1394 порт, EPP/ECP Паралелен порт 25-pin, TV Out, PCMCIA 2.1
Type II съвместим
Модем/Lan: LAN 10/100/1000Mbs WLan 802.11b
Четец за Flash карти: Вграден четец: SD/MMC/MS/MS PRO
DVD-Dual: DVD-R/RW: 8X/4X, DVD+R/RW: 8X/4X, CD-R/RW:24X/10X, DVD-ROM:8X,
CD-ROM: 24X
HDD: 2.5" 9.5mm IDE HDD 60 GB
Батерия Форма и Живот: Li-ION 8 клетки, 71WHr.
Гаранция: 2 години
Цена: 2806,00лв.
PN57D17565WYB Notebook PRESTIGIO Nobile 157 15"TFT Intel® Pentium® M processor 735 512MB 60.0GB CD-RW/DVD-ROM F/M LAN
Виж при Асбис / www.asbis.bg/
По ценовата им листа към днес / 25.01.2005/ 1264.00 USD
$1264.00 + ДДС = > 1896 лева + ДДС
От миналата година го ползва основно жена ми и съм много доволен от лаптопа. Дисплеят е много добър. Никакви проблеми ...
В момента има има и други налични на склад, вкл. и по-евтини ....
Prestigio Nobile 157 is a continuation of the model series of corporate platforms based on Intel mobile processors - high performance mobile computers with an extremely long standard continuous battery runtime and easy-to-use communication possibilities powered by Intel technologies. Prestigio Nobile 157 notebook is a powerful solution representing an almost complete graphic/play station in a notebook frame. The 15" screen of a higher than usual resolution of 1400x1050 allows for successful work with office and graphic applications. The merits of Nobile 157 with regard to its other features and size are the same as those in Nobile 156. Both models offer a large and handy touchpad and 5 application hotkeys. Despite the very powerful video card, Prestigio Nobile 157 preserves the ability for a long operation time - up to 5 hours thanks to the high-capacity 8-cell battery. The external appearance of Prestigio Nobile 157 is very stylish, while its upper cover of dark plastic with characteristic curves looks refined and technological at the same time. The noble silvery look of the notebook pleases the eye. This brand-new notebook can boast of not only brilliant functionality and user-friendliness, but also of prestigious flavor and superb design.
Процесор
Процесор Intel® Pentium® M processor 735
Стандарт на цокъла на процесора Socket 479
Тактова честота на шината на процесора 400 мегахерц
Чипсет Intel 855PM
Памет
Технология на паметта DDR SDRAM
Форм-фактор на паметта SODIMM 200-pin
Инсталиран капацитет на системната памет 512 мегабайт
Максимален инсталируем капацитет на системната памета 1024 мегабайт
Общ брой слотове за памет 2 брой
Твърд диск
Тип твърд диск portable
Поддържа канал за данни Ultra ATA-100
Капацитет за съхранение на данни 60 GB
Скорост на въртене 5400 обороти
Оптично устройство
Тип дисково устройство CD-RW/DVD-ROM
Разположение на оптичното устройство internal
Оптично устройство - интерфейс ATAPI
Дисплей - Диагонал 15"
Технология на дисплея TFT Active Matrix
Максимална резолюция 1400x1050
Аудио изход
Аудио данни - ширина 16-bit
Аудио изход режим Stereo
Съвместими аудио стандарти AC'97
Видео изход
Видео чипсет ATI Mobility Radeon 9700
Тип видеопамет Video Controller Memory
Максимално инсталируем капацитет на видео паметта 64 мегабайт
Модем
Тип модем Fax/Modem
Форм-фактор на модема integrated
Максимална скорост за предаване на данни 56000 битове в секунда
Протокол на аналогова модулация V.92
Мрежови спецификации
Тип мрежово оборудване Network Adapter
Форм-фактор на мрежовото устройство integrated
Поддържани протоколи за обмен на данни IEEE 802.11b/IEEE 802.11g/Fast Ethernet/Ethernet
Предвидени слотове
Предлага стандартен разширителен слот CardBus Type II
Брой разширителни слотове 1 брой
MiniPCI слотове 1 брой
Предвидени интерфейси
Брой модемни входове 1 брой
Брой паралелни интерфейси 1 брой
Брой USB2.0 интерефейси 3 брой
Брой VGA интерфейси 1 брой
Audio Line-In интерфейс - брой 1 брой
Аудио Line-Out 1 брой
LAN интерфейси - брой 1 брой
IEEE-1394 интерфейси 1 брой
Инфрачервен интерфейс - брой 1 брой
S-видео изходни интерфейси 1 брой
Система
Локализация Bulgarian
Вградени устройства Keyboard
Stereo Speakers
Flash Card Reader
Поддържани флаш памети Memory Stick
MMC/SD
Софтуер
Съвместимост на платформата PC
Optional Operating System MS DOS
Windows XP Home
Windows XP Professional
Захранване
Разположение на захранването external
Честота на входа 50/60
херц
максимална изходна мощност 70 ват
Батерия
Клетъчна технология Lithium Ion
Минимален очакван живот на батерията в работен режим 6 час
Брой инсталирани батерии 1 брой
Очаквано максимално време за презареждане при работа 4 час
Време за презареждане в неработен режим 1.5 час
Габарити и тегло
Дълбочина 27 сантиметър
Височина 3.2 сантиметър
Ширина 32.6 сантиметър
Номинално тегло 2.77 килограм
http://free.bol.bg/industrial/HWBG/PrestigioNoteBook.jpg
Абе ако ще го ползваш само в офиса и в къщи, за какво ти е да го разнасяш? За тия пари ще си вземеш две Десктоп системи, поне толкова бързи, колкото тия лаптопи (вероятно и повече). Взимаш си и цд/двд писачки на двете и си се разхождаш между вас и офиса само с някой диск, вместо да мъкнеш куфар! Освен това няма да имаш никакви проблеми при нужда от повече рам/друг процесор/видео.....
Kokosoft
25.01.05 г., 18:43
Този ASUS дето са го предложили е много добра машинка за парите си, лошото е че ако някъде излезеш с него, на батерията по-добре не разчитай. Пък да не ти се случва да го наложиш до някой наистина мобилен комп'тър, ще изглежда като старата тава на баба ти до нещо тънко и стилно (е не знам колко държиш на тези неща де). Ако искаш десктоп заместител, земай асуса, но ако ли не - HP Compaq NX7010 - rules :)
doftora
25.01.05 г., 20:25
Наистина си прав за Асуса, 3.6кг е и с тоз П4 няма как да харчи колкото Центрино, но иначе си е яка бегачка :)
Иначе за Desktop машина имам и следното предложение:
Asus Portable PC
D 1500
Процесор: Processor: Intel Celeron 2.4 GHz
Дисплей: 15.0" XGA активна матрица TFT
Памет: 256MB DDR SDRAM
Видео карта: SiS M650 integrated graphic core
Аудио: Вграден AC'97 аудио чип, ,вградени стерео говорители
I/O портове : EPP/ECP Паралелен порт/D-sub 25-пинов, VGA порт/Mini D-sub 15-пинов
за външен DDC монитор, RJ11 Модемен жак за телефонна линия, RJ45 жак за
включване на LAN, 4 x USB 2.0 порта, IEEE 1394 порт, PortBarIII 68 пинов конектор
Модем/Lan: Mобилен Intel Wireless 2100, PPT v.92 MDC Факс/Модем, 10/100 Mbps LAN
Четец за Flash карти: Вграден reader: SD/MMC/MS/MS PRO
IrDA порт: SIR-трансфер 115.2Kbps
CDRW/DVD: 24x24x24x8x
HDD: 60 GB, 2.5" 9.5mm IDE HDD с поддръжка Ultra ATA100, 8MB, 5400
Батерия Форма и Живот: Външна, като опция
Гаранция: 2 години
Цена: 1798,60 лв.
Като CPUто, паметта и HDDто са по избор, RAM-а не е SO-DIMM а обикновен ДДР.
batNIKI
09.02.05 г., 02:47
:D :D
Трябва ми съвет за покупка на лаптоп. Бюджетът е около 2500 лв, +- 100 лв.
Ще се ползва в офиса и у нас и килограмите и батерията са с 0 (нулева) важност. Почти няма да се ползва в движение на батерии и всичко под 10 кг е добре дошло! :)
В момента съм на Атлон 2500+ с 512 мб рам и някакво дъно на Gigabyte.
Трябва ми поне същата или по мощна преносима машина.
Проблемът е в марката и процесора...
Всъщност, ако гаранцията е голяма (36 мес.) марката няма много значение.
Та за процесора - Центрино, п4 или АМД?
АМД-то май много, много ги няма в тази част, или поне предлагането в БГ не е голямо...
Центриното имало по-млако топлоотделяне и още нещо си там, не ми е много ясно, но все пак, се чудя това какво толкова голямо значение има, като почти няма да го ползвам на батерии.... Общо взето съм бос в тази час та всеки съвет е добре дошъл...
Другите изисквания са горе-долу стандартни:
Поне 40 гб хдд, 512 мб рам, СД Записвачка(ДВД не ми трябва), повече от 2 USB порта... Гледам, че новите имат
някакви екстри като четец за мемори карти, Син Зъб - не е много важно, но все пак...
Гледах едни много странни лаптопи с нестандартни дисплеи - бяха мноого широки, или поне на мен така ми се стори... Това стандарт ли е вече да с широки дисплеите или са някакви рядки серии?
Игри няма да се играят и ако разликата между вградено видое, невградено е повече от 100 лв - печели вграденото!
Благодаря предварително!!!
В бъдеще РАМ-а ще се вдига до 1 гб...
А ако ме посъветвате в Пловдив от къде да го взема още по добре, разбира се на ПМ, да не правим реклама... :)
http://www.ftech-bg.com/catalog/product_info.php?products_id=194
myzrael
09.02.05 г., 05:03
Така, значи прочетох доста неща по много сайтове, форуми, питах насам-натам и в крайна сметка стигнах до 3 лаптоп-а на които съм се спрял. Искам обаче малко помощ, че от тук нататак птичетата стават много шарени.
Ето го първия:
Hp Compaq nx9105
CPU: Mobile AMD Athlon XP-M 2800+ 256K L2
RAM: 256MB 333 MHz DDR SDRAM/max 2 GB
HDD: 30GB 4.2 krpm
DVD/CD-RW
15"" TFT LCD
Video: GeForce 4 420 32MB
Weight: 3.5 kg
Ето го втория:
TOSHIBA Satellite A60-102
CPU: Intel Pentium 4 Processor 2.8Ghz 1024K
RAM: 256DDR up to 1024MB
HDD: 40GB
DVD/CD-RW
15.1' TFT LCD
Video: ATI Mobility Radeon 7000 64MB
Weight: 3.5 kg
А това е третия:
TOSHIBA Satellite A60-S1591ST
CPU: Intel Mobile Celeron D 2.66Ghz
RAM: 256DDR
HDD: 30GB
DVD/CD-RW
15' TFT LCD
Video: ATI Mobility Radeon 7000 64MB
weight: 3.5 kg
Разликата в цените между трите машини е около 50-100лв. Лапа не ми трябва главно за игри от калибъра на DooM III, защото имам друг комп за тях, но няма да откажа да ми върви NFS5 примерно. Бях се спрял повече на Тошибата, а е и на Интелска основа, но тук прочетох, че покритието на touch-pad-а паднало и дизайна бил дърварски. От друга страна ако някой каже по-малко процесор, но да не е с вградена карта и да е с Centrino - моля. Който смята да ми предлага модели на Acer мога да му благодаря още от сега и да си спести труда. Така че ще се радвам ако някой успее да ми даде поне адекватно, ако не професионално мнение по въпроса.
Мерси много!
Aми моето предложение е
Dell inspiron 1150
Procesor Intel® Pentium® 4 (2.80 GHz, 512KB L2 Cache, 533MHz FSB)
512 MB DDR RAM a 333MHz 15" XGA (1024x768)hdd 60 GB DVD 8x/cdrw
Microsoft® Windows® XP Home Edition
с една година гаранция 1880лв
с три години гаранция 2380лв
Авторски права на vBulletin