Виж пълна версия : Cascade воден блок >
ZuMbAiU
14.01.05 г., 01:13
Здр на всички !От известно време наблюдавам водата и съм останал с впечатление че най-ефективни са Cascade водните блокчета.Тръгнах да си организирам мое такова но навсякъде по сайтовете които разглеждах има само сухи чертежчета и нищо повече.Просто не вдъхват доверие.Пускам тази тема не защото не съм използвал сърча,а просто за да може хора имали допир до такива блокчета да предложат,оценят и сравнят различни модели и така в крайна сметка и аз да намеря оптималното за мен.Интересуват ме в съвсем малка част чертежите.По-важна е изработката,времето което ви е отнела и как се е представило блокчето спрямо очакванията и статистиката.Какво охлаждате,с каква помпа и радиатор, каква течност използвате :super: и с какви добавки? Дано темата да не приключи с линк към подобна и да събере възможно повече постове!
А може ли някой съвсем на кратко да ми обясни конструкцията им, защото не можах да разбера на кои точно казвате каскадни (ако има снимка най-добре).
От Англ. - означава , малки водопади . Не че е много сложно като конструкция, но има важни съотношения. Като диаметър/ дължина - на дюзата , също и за отворите и диаметрите на медната плочка. Ако нямаш ясна представа как действа , или по-важното- как се комплектова - ще похарчиш пари , и нерви. Това което разбрах от форумите ;
за дюзата; диаметър/ дължина- 1/4
за мед. плочка ; отвор/диаметър Х 1.5 - 1.8 от диаметъра на дюзата - значи по-широк.
дълбочината на отв. в плоч. аз бих го направил от плочка- дебела 5мм. - 4мм. дълбок. Струята влиза централно в отвора на мед. плочка ,и се отразява обратно по периферията му.
УСПЕХ.
Малко инфо..http://www.procooling.com/reviews/html/storm_g4_waterblock_review_-_1.php
Благодаря на tony, стана ми ясно. Аз точно за тези си мислкх, че са така наречените каскадни, но не бях напълно сигурен.
Сега да споделя разсъжденията си върху конструкцията. Доста объркващо е, че този дизайн е най-ефективен. До колкото разбрах от другите теми, това се дължи на по-високата скорост на течноста и по-високата му турболенция а и на факта, че водата буквално мие кристала на процесора. Ами това е добре, само че тези особености (първите две) създава много главоболия.
1. За да постигнеш такава скорост през такава дюза ти е необходимо високо налягане (да не се бърка с дебита, той няма нищо общо).
2. Да речем, че си си намерил помпа която може да го осигури (със сигурност ще ручи като трактор). Но голямата грижа е в това че повишаваш налягането в цялата система - щуцери, уплътнения, маркучи и по този начин рискуваш повече с теч.
3. До колкото разбирам от този дизайн не печелиш повече от 2 градуса.
Ами ако за някой са толкова важни тези два градуса и е готов да похарчи толкова пари за охлаждане с подобен дизайн, то по добре да се ориентира към друг вид охлаждане. Фреоново да речем. Лично мое мнение: да се инвестира толкова много в концепция, която е на границите на изчерпването си (имам на предвид че за един два градуса трябва да правиш инженерни чудеса) не си струва. Границите на чистото водно (без пелтие елементи) е стайната температура. Така че в този ред на мисли може да се каже, че би се постигнал много по-голям ефект, ако добавиш някакво коренно ново решение (пелтие, "хлдилник" и тн...), отколкото, да правиш модификации на идея чиито теоритични граници за охлаждане са страшно близко.
Rear Admiral Floyd
14.01.05 г., 15:55
Originally posted by Elvis
... че водата буквално мие кристала на процесора... създава много главоболия. Абе не го мие чак...
1. За да постигнеш такава скорост през такава дюза ти е необходимо високо налягане (да не се бърка с дебита, той няма нищо общо).
2. Да речем, че си си намерил помпа която може да го осигури (със сигурност ще ручи като трактор). Но голямата грижа е в това че повишаваш налягането в цялата система - щуцери, уплътнения, маркучи и по този начин рискуваш повече с теч.
Не е баш така. Конкретно Cascade блока е проектиран да работи със средна ръка помпи (Eheim 1048 която е кажи речи като NOVA). На графиката в procooling.com пък се вижда, че и дебита не му влияе кой знае колко.
3. До колкото разбирам от този дизайн не печелиш повече от 2 градуса.
Абсолютно. Но идеята е, защо пък да спечелим 2 градуса ей така (почти) от нищото ?
Ами ако за някой са толкова важни тези два градуса и е готов да похарчи толкова пари за охлаждане с подобен дизайн, то по добре да се ориентира към друг вид охлаждане. Фреоново да речем.
Много по-скъпо е и много повече главоболия причинява поддръжката му.Границите на чистото водно (без пелтие елементи) е стайната температура.
До 10 градуса (май) под стайната може да стигне... с... е на английски термина е Evaporative Cooler (Bong), "водно с изпарение на водата"
Ох, май прекалих с QUOTE, сори :(
ZuMbAiU, в България е абсурд да намериш човек с оригинален Cascade. Прочети дискусите за дизайна във форумите на Overclockers.com.au и procooling.com - от там евентуално ще добиеш някаква представа за принципа му на работа.
Ще видиш обаче и нещо много обезсърчаващо - че размерите на дюзите и малките дупчици в медта са от огромно значение. Малко да оплескаш точното съотношение (което се пази в тайна от Cathar) и ще получиш блок с посредствена производителност.
Спор няма, този блок заедно с новата му версия Storm е абсолютен шампион, но има и други дизайни които са мнооого близко - на 1-2 градуса от него а са по-лесни и по-евтини за правене.
gogo126
14.01.05 г., 16:03
Добре....ами какви са тези дизайни които са толкова близко?
Четох на доста места но не мога да разбера как бачка тоя Каскейд ш***н!Ако искате кажете че съм идиот ама поне ми обяснете (като за идиот)!!!!!
Rear Admiral Floyd
14.01.05 г., 16:15
Ето кои са близко до него :
http://www.procooling.com/html/pro_testing.php
Към Rear Admiral Floyd.
Е това, че могат да работят с конвенционални помпи променя коренно нещата. Eheim 1048 има воден стълб 1.5, което не знм, каква струя може да създаде през тези "капиляри", но щом казваш сигурно е така.
А това за Evaporative Cooler, вече не е традиционно водно. Зная за този вфект. Доколкото ми е известно той се използва в някакви си абсорбционни хладилници, които имат минимална температура 1* и са без компресори. Във всички водо охладителни кули се използва също този факт (че при изпарение се отнема температура). Но не знам дали изобщо това е приложимо за затворени помещения и дали в стаята ти влажноста няма да стане, като в екваториална гора (ако си с такъв вид охлаждане).
ПП: ако имаш малко фонтанче в стаята може да го съчетаеш доста успешно с водното си:D
Rear Admiral Floyd
14.01.05 г., 18:24
А, по света е пълно с екстремисти с изпарители по стаите... обикновено по места където въздуха е с ниска влажност :)
Майтапа настрана, има и фабрични модели на този принцип, на GlobalWin ако не се лъжа. На теория има начини да се намалят загубите от изпарението и повишаването на влажността в помещението, ама на практика не знам дали някой го е правил.
Иначе това за помпите, самият Cathar (човека който е правил Cascade) го твърди.
При еднакъв дебит и прекарване на флуида през по-малко
сечение, скоростта се увеличава, а налягането пада.
При разширението се поглъща топлина + по-високата скорост
на обтичане от водата може би водят до по-добрият ефект!?
Поправете ме, ако греша.
Originally posted by Митака
...При разширението се поглъща топлина...
Мислиш ли, че в системата има достатъчно налягане за да се свие (съответно след туй - разшири) водата ;)
Промяната в налягането трябва да е забележима при
толкова малко сечение на дюзите. Не споря, за да се знае
точно , трябва да се изчисли. Но и това ( може би ) е само допълнителен ефект
към основният - отнемането на температурата от водата!
Промяна в налягането и скоростта има естествено, след кат' има промяна в сечението на канала... НО промяна в обема (туй което се има пред вид, когато се говори за свиване/разширение) - НеМА... туй да не са газове.
Да, имам предвид намаляване на налягането=разширение...
До тук - добре :p ... НО отнемане/отдаване на температура за което говориш се получава при промяна в ОБЕМА (например преминаване от течно в газообразно състояние и обратно - това се ползва в така наречените чилъри), а не при промяна на налягането/скоростта на флуида във водното. Просто принципа е друг.
Originally posted by Митака
При еднакъв дебит и прекарване на флуида през по-малко
сечение, скоростта се увеличава, а налягането пада.
Пусни чешмата, запуши я частично с пръст и ще разбереш дали спада налягането. Аз направо мога да ти кажа че то си е постоянно и по-скоро зависи от помпата (трябва да искаш характеристики от производителя), но в случея с чешмата във всички случаи то е равно на налягането във водонапорната кула към която сте свързани (май не е задължително да има такава).
Просто налягането (статичното) няма връзка със скороста и дебита.
Това е законът на Бернули - при увеличаване скоростта на
флуида, налягането в потока пада...
Ако има някаква разлика м/у каскадното и останалите водни блокове то е че GATHAR е постигнал много голяма повърхност на топлообмен точно където трябва , и почти всяка молекула от водата участва в този топлообмен. Не хаотично движение на водните частици , а насочено . Вярно - два-три градуса надолу от останалите , ама това е шампионската лига.
Тестовете ги прави pHestus от www. procooling . com сайта - ако някой иска да се бори с GATHAR - това е мястото на срещата.
Мда... и аз така мисля... причините за по-добрата работа на Cascade воден блок е точно в турболенцията и по-добрия топлообмен породен от това между водата и блока... което допълнително се допълва от по-голямата повърхност за топлообмен между водата и блока от многото канали и разбира се по-бързото отвеждане на топлата вода от мястото на топлообмена поради по-високата скорост на водата там. Поне аз така си го обяснявам. И кат' гледам резултатите между добър блок по някоя "стандартна схема" и каскаде - разликата е 2-3С. Зависи дали на човек му се занимава да Фърли двойно повече труд и средства за 2С, за да каже после колко дълга п***а е направил :p
woynoff
16.01.05 г., 09:16
цялата работа с джетовете е заради областта със "стоящата" вода така да я нарека.....или с други думи- това е конусна област точно под захранващият щуцер, в която водата не се движи- стои си бре 0 м/с, та със джетовете тази област намалява.....да кажа сама че тя се пада точно над ядрото нали ако е такъв блока де и като е 0 м/с потока топлообмена е отвратителен......та с джетовете намалява тази област не че изчезва, като степента с която намалява силно зависи от размера на джетовете както и от разстоянието между тях, колко са отдалечени от основата на блока, колко са дълбоки самите джетове, формата на входа и изхода изобщо мноооо фактори........доста си играх и ако си намеря моделите ше ви покажа картинки ;)
Авторски права на vBulletin