Виж пълна версия : Install to raid0
|ma3x|Virus
11.01.05 г., 15:57
Инсталирах си Slack10 върху software raid0 (/dev/sda1 /dev/sdb1), но впоследствие когато се опитах да сложа lilo се оказа че поддържа само от raid1 нагоре. С grub опитах по стандартния начин - grubconfig, но не ми откри никакви Linux дялове. Опитах и следното:
grub
> device (hd0) /dev/sdb1
> root (hd0,0)
> setup (hd0)
но в реда root (hd0,0) ми да ва следната грешка:
Error 5: Invalid partition table
Не съм много наясно с grub, затова моля някой ако може, нека помогне!
Glimmer
11.01.05 г., 16:43
Мисля, че е невъзможно да boot-неш от raid level 0, причината е, че имиджа на ядрото при level 0 ще е spare-нат в/у два физически диска, а подръжката на raid-a е в ядрото (или на модул), което трябва да се зареди ... Параграф 22. Отдели на единия от дисковете малък партишън (за предпочитане в началото на диска) за /boot, инсталирай grub в master boot record-a на този диск и извършвай първоначално зареждане от него (BIOS). Останалата част от диска заедно с другия ги spare-вай в raid и инсталирай / там. Това съм го правил с 3 диска - /boot, /tmp, /swap и /var на единия, / на другите два в software raid level 0.
abandoned
11.01.05 г., 21:30
1 компилясваш кернел със мд0 поддръжка не на модул а в него
2 лило.конф
lba32
boot=/dev/md0
map=/boot/map
install=/boot/boot.b
image=/vmlinuz
root=/dev/md0
read-only
label=LinuxRaid
image=/vmlinuz.old
root=/dev/md0
read-only
label=LinuxRaidOLD
3 пускаш лило то да се запише в мастер боот а на 1 вия, а после и на 2 рия
за синтаксиса на лило то - man lilo
и си готов
поздрави
|ma3x|Virus
12.01.05 г., 14:16
За RAID1 знам, вече съм го правил, но мисля че имаше начин и за RAID0 с grub. initrd + lilo също не става.
В крайна сметка го направих , по начина който Glimmer предложи.
Мерси на всички!
vitamin4o1
06.11.07 г., 15:11
Здравейте,
от 2-3 години ползвам линукс разположен върху sata raid0 (на ich5r контролер 2х120гб ибм-хитачи) - root партишана и всичко останало е върху райда, като само /boot папката е на отделен обикновен не-райд партишън върху едно старо хардче 2гб. Преди няколко седмици се сдобих с 2 нови еднакви харда - сеагейт 320гб и реших да ги набия на 2-рия райд контролер на дъното(Asus p4p800-e deluxe) Promise Fasttrack 20378 в райд 1. Направих го и сега там помествам /home дяла и още 2 партишана.
Значи сега ситуацията е следната: 2х120гб са sda и sdb в raid0 on ich5r, 2х320гб са sdc и sdd v raid1 on fasttrak 378р, а /boot е на hda1. Зареждам операционната система като задавам следните боот параметри към кернела (от лило.конф) "raid=part md=d0,/dev/sda,/dev/sdb". По този начин имам стартиран райда без да се занимавам изобщо с mdadm и initrd.
После трябва да пусна втория райд на който е /home. Когато го добавих за пръв път не можах изобщо го пусна с mdadm като partitionable райд, пък и то просто си намираше двата харда с дяловете по тях (за разлика от раид0 - там не можеше да определи партишън таблицата). Реших да пробвам dmraid и с него стана много лесно (dmraid -f pdc -ay) - разпозна си райд1-то и партишъните по него, остана само да форматирам дяла за /хоме и да го маунтна.
Все пак продължи да ме човърка че не съм успял да го пусна като партишънъбъл райд с мдадм, и реших да пробвам да направя софруерни райдове от дяловете на хардовете с mdadm -C /dev/md1 --devices=2 --raid-level=1 /dev/sdc1 /dev/sdd1 (дори имах съществуващи данни на новия райд-дял и те си останаха след създаването и синхронизирането му:)) и стана работата :). Интереснен ефект след това е че веднъж направен такъв софтуерен райд - продължава да го намира като такъв - когато обърнах обратно към инициализирането на райда с dmraid то продължава да създава мд1 устройство с 1 активно устройство (дм-1), вместо с /dev/sdc1 i /dev/sdd1 като това ме вкарва в сингъл мод (отъкъдето спирай мд1 моунтвам хоме и пиша инит 2).
Вследствие на обърканата ситуация имам няколко питания :)
1. Как след като съм създал софтуерно md1 устройство мога да го де-създам и да не го намира "at boot time" - пробвах след като го спра (mdadm --stop /dev/md1) да го изтрия от /dev/md1 но то пак се появява след рестарт :) ?
2. След ровенета тези дни из гугъл на тема (device mapper VS md) попаднах на твърдението, че ако ползвам device mapper ще мога да зареждам дори от райд 0 - което е перфектно за мен и за вас предполагам :). Някой да не би да е събрал повечко информацийка и опит по въпроса?
3. Някой който има същия Promise Fasttrak 20378 и е направил партишънъбъл райд 1 чрез него - моля да даде малко акъл как е успял :) . Едно време ползвах този същия контролер за партишънъбъл райд0 без проблем (пак задавах същия боот параметър към кернела чрез лило.конф), докато не реших да прехвърля хардовете на ich5r.
vitamin4o1
19.11.07 г., 10:40
никой не ми е отговорил досега, затова аз поне ще дам отговора :)
по т.1: Софтуерен райд дял се де-създава за да не го намира след рестарта с mdadm --zero-superblock /dev/md1
по т.2: не можах да заредя с кернел разположен върху dmraid device mapper, но открих 4е има някакви пачове за гръб и лило, с които това е възможно
по т.3: реших проблема чрез използване на dmraid device mapper и initrd, а не md драйвера както исках отначало.
И сега ми остана само този въпрос:
! Някой успял ли е да зареди линукса си при положение че ядрото се намира на partitionable raid? (/boot е на /dev/dm-0p1 например - което е сата райд 1 масив, ползващ dmraid device mapper) ???? В момента зареждам системата с помощта на едно малко хардче 2Г за кернела, но искам да го извадя от компа изцяло и да остане само райда.
vitamin4o1
22.11.07 г., 10:39
И за последен път сам да си отговоря :)
Успях: вече стартирам линукс на системата от подписа без да ползвам старото 2гб хард4е за /boot, извадих го от кутията даже..... Използвам MD драйвера за райд (а не dmraid device mapper) както исках по принцип. Сега съм много доволен.
ПС:
Днес излезе и драйвера на ати фглрх 7.11 (за линукс), който се компилира успешно с 2.6.23 и вече го ползвам.
ЯХУУУУУУУУУУУУУУУУУ
сподели как си заредил ?
супер си, давай все така, ако искам да науча нещо за raid, отивам да погледна обикновенно на :
http://gentoo-wiki.com/Index:HOWTO#RAID_.2F_LVM
МОите дялове са със fd/linux raid autodetect/ и се разпознават автомачно, а ако зареждам от USB , имам едно mdadm.conf под-ръка с което му се налива акъл ;)
Manchev
23.11.07 г., 10:32
Тея смениха и номерацията ли бе? :)
Охххх....
vitamin4o1
30.11.07 г., 13:26
сподели как си заредил ?
В кернела райд0 и райд1 се пускат задължително на Y, и към буут параметрите на кернела се добавя това: "raid=part md=d0,/dev/sda,/dev/sdb" - д0 е името на райда който ще бъде създаден, после са хардовете участващи в райда, райд=парт означава че райда е партишънъбъл.
За да заредя от райд 1-то (все още смятам че не мога да заредя от райд0) използвам гръб, защото още не знам как да го направя чрез лило, а и напоследък гръб ме радва повече :). Задавам на гръб че трябва да прочете кернела от 1 хард участник в райда, а не направо от райда. Ето така:
grub>
grub>device (hd0) /dev/sda
grub>root (hd0,0)
grub>setup (hd0)
grub>quit
, където /дев/сда е единия мирор от райд1-то и ползвам него за зареждане на ядрото, след зареждането на ядрото то вече си формира райда и го ползва за /.
Авторски права на vBulletin