PDA

Виж пълна версия : Направа на тонколони - how to?

digital
04.01.05 г., 23:20
Трябва ми някакъв сайт, или форум... нещо за четене на тема "как да си направя тонколони". Всичко свързано с тях ще е от полза... марки говорители, впечатления от тях, магазини, материали, програми и начини за смятане на басове и т.н.

Благодаря!

web
05.01.05 г., 00:05
Разгледай тука (http://www.amp2000.hit.bg/) има интересни работи и често се обновява.

Capoeira
05.01.05 г., 00:07
bassbox pro се казва в програмта в дата.бг я има но е доста относителна що се отнася до тонколони с много говорители от различен вид в един обем тя е предимно за така наречените ТУБИ.... има датабейс с доста говорители и се работи доста лесно..

digital
05.01.05 г., 09:36
Мерси... прграмата я свалих, сега ще я разгледам подробно.

The Penalty
05.01.05 г., 09:52
http://www.audiodiycentral.com/
http://www.diysubwoofers.org/

EnergY
05.01.05 г., 10:07
аз с bassbox pro си направих 1 колонка за вкъщи състояща се от 1 x woofer и 1 х високи.....
стана трепач....вади мноогооо стабилен бас

poseydon
05.01.05 г., 10:32
Originally posted by EnergY
аз с bassbox pro си направих 1 колонка за вкъщи състояща се от 1 x woofer и 1 х високи.....
стана трепач....вади мноогооо стабилен бас

Ти случайно да не си фен на моно звука?

Значи ако става въпрос за ТОНКОЛОНИ нещата не опират до Бас Бокса, защото тя си е направена да изчислява събуфери. Аз лично бих ти препоръчал да отидеш до някоя библиотека по-големичка и да изровиш някоя стара книжка за тонколони. В момента трудно мога да ти кажа заглавие, но съм почти 100% убеден, че ще намериш такова книжле в някоя от Софийските библиотеки. За тонколоните нещата не са толкова прости като при събуферите, защото там имаш комбинация от говорители които трябва да са в идеален синхрон един с друг. В смисъл, че не можеш да хванеш една китайска пищялка и един бг бас говорител и да ги монтираш просто в една кутия. По този начин няма да постигнеш никакво качество. Аз лично ти препоръчвам ако наистина искаш да правиш колони или да седнеш да изчетеш някоя друга книжка или направо да си купиш готови тонколони. В "Марни" има доста интересни модели и са на ниски цени. Ако ще правиш събуфер тогава нещата стоята по-просто.

digital
05.01.05 г., 10:38
Originally posted by poseydon
Значи ако става въпрос за ТОНКОЛОНИ нещата не опират до Бас Бокса, защото тя си е направена да изчислява събуфери.
Ами... от полза ще ми е най вероятно, защото обмислям идеята всеки говорител да е в отделна кутия. Така най същественото - кутията за баса ще се сметне само за него, а и има гъвкавост в подредбата ако са отделени.

poseydon
05.01.05 г., 10:48
Хм интересна идея digital. То тогава е най-добре да си направиш една бас каса там с какъвто говорител искаш отделна и да си направиш две 2-лентови колонки, не много големи затворен обем. Мисля си че така хем няма да е много сложно, хем ще има добър баланс, само Бас говорителя да не е над 12" и 150W, че няма много смисъл в подобни работи.

HEPBAKA
05.01.05 г., 10:52
Ами Посейдон ти го каза, събууферите по-лесно се правят ... но пък не е толкова трудно и колони, предполагам гониш поне 3 лентови колони ? Ето какво правиш : отваряш сайт на някой по-реномиран вносител и зяпаш характеристиките на говорителите. Правиш колоната като взимаш говорители чиито честотни характеристики се застъпват поне с 1000хз. Взимаш бас който вади от 30-1000хз взимаш среда която вади от 200-300 до 5000 и пищялка която вади от 3000- 22к или ако намериш даже до 30к. Взимаш един филтър и ги навръзваш така (примерно) баса да вади до 500Хз средата от 300-5000 пищялката от 3000-4000 до 22 - 30к като естествено това е за 3лелнтова колона предложение, ако ще прави 2 лентова е по-друго, но там и компонентите са по-други, с по-големи честотни характеристики. Но аз пък бих ти предложил като си набавиш всички говорители, гледай първо да са 1 марка, второ както ти казах да си застъпват характеристиките поне със 1000хз и ако можеш даже намери 4-ти говорители - ниско-средночестотен който е средно между бас и среда, та да навържеш ниско-средночестотния на мястото на бас-а, средата на нейното си място и високата пак на нейното място, на филтъра, а да си вземеш и един 10 или 12" бас на който да сложиш филтър до 100Хз (да е отделен) та колоната ти да е хем колона хем събууфер. Това съм си направил и аз на мойте колони в момента .... Естествено търси качествени говорители, не взимай китайски, ако не искаш да ги сменяш скоро скоро. Фирми със качествени говорители тук в БГ (поне тези които аз знам) са Пас системс - www.pas-bg.com визатон естествено JBL-a, който се намира на раковска в часта до френската гимназия, за сайтове можеш да видиш в ОБЩИ моята тема където са ми казали няколко адреса.
Ако искаш пиши ПМ да ти дам и адреси. Казвам да взимаш само от тях, защото проблемите които предизвикват смотаните китайски говорители са следните :
1. Много лъжат със мощноста, взимаш нещо уж 300 вата, пък то на усилвател 70 и се прецаква.
2. Слагаш го на усилвател 60 вата уж 300 ватовия говорител и след 1 година мустачиките (жичките които излизат от конуса до там където ти трява да ги свържеш с кабела идващ от усилвателя) започват да хлопат и дразнят.
3. Това тук беше изцяло за басовете, средите уж 100 вата, ама номинала е 10-20 МАХ че и толкова нямат, пищялки сума пари а гърмят или вадят гаден звук.

4. и най-важното НЯМАТ ГАРАНЦИЯ. просто 100-тина лева колкото и да са много за нас в повече за маркови говорители се изплащат многократно, аз докато докопам средно качество говорители то не беше лутане то не беше чудо сума пъти горяха ... все на моя смешен усилвател 60 вата ...
А да и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е средите и по възмоност пищялките да са херметизирани, за да не им пречи/скапва налягането от баса ... мойте са в отделни обеми ... на пищялките почти не пречи но на средите пречи, естествено ако не са някои дървета без ход на мембраната, тогава проблем нямаш, но по всички колони и двата говорителя са херметизирани ... а на мойте самоделки в отделен обем

digital
05.01.05 г., 10:53
@poseydon, може и така... на две части да... едната да е бас, другата да е средни + високи. Главното е баса да е отделно...

@НЕРВАКА, за 3-лентови става въпрос. Мерси за инфото.

Capoeira
05.01.05 г., 12:21
Има и друг проблем при много лентовите колони...
Това са филтрите който са да не кажа 50 % от звученето...
те са доста специфични и всеки производител на качествени тнколони ги прави строго индивидуално спряма подбрането високоговорители.... А и сеги ми дойде идеята че може колоните ти да са 2.1 но да ползват чисто стерео сигнал... просто ниските честоти се рязват и отиват в един и същ бас говорител и за да не стане некой изродска шитня гледай говорителя басовия да е по възможност дву канален(май така се казваше) т.е. да има два отделни входа....

digital
05.01.05 г., 12:40
А това за разделянето басовете от средните и високите как ще го коментирате? Ще има ли осезаем ефект според вас?

Bots'_Revenge
05.01.05 г., 14:02
Разбира се, че ще има разлика в усещането за звук при разделяне на баса от средите и пищялките. Дали към по-добро или към лошо ще решиш ти и ухото ти. Всичко може да звучи добре, но важното е на теб да ти харесва. Силно ти препоръчвам да направиш 4 лентови колони! 8" бас на всяка е достатъчен, по един бас-среда 5" или 6,5" както пасва по-добре и вече средите и пищялките. Препоръчвам ти да има бас-среда, защото басът (по моя слух) звучи жестоко при наличието на такива говорители.
Видях, че този говорител тук (http://www.steadygroup.com/domashni/w130s.html) може да се вкара в бандпас суб и се получава много добър резултат. Басът е точен, твърд и ясен.
За 8" бас в четири лентова колона бих сложил това (http://www.steadygroup.com/domashni/w200s.html)
Тъй като е добре говорителите да са на един производител, а също така не без значение е изгледът на колоната, за среда бих избрал тази колонка (http://www.steadygroup.com/domashni/w100s.html)
Пищялка: примерно тази (http://www.steadygroup.com/domashni/dt94.html)

Като цена заедно с кутията грубо на колона излиза 240 лева при добре направен корпус и облицован с фолио. Но тук говорим за нещо, звучащо Добре :)
Има вариант да спестиш 8" бас и на негово място да сложиш още една бас-среда и така да смъкнеш цената на около 200 лева за колона, но както ти казах зависи как ти звучи по-добре. Ако аз имах в ръцете си парите бих направил колони с тези говорители.
Също друга възможност е да лишиш двете колони от големия бас и да направиш суб уфер с 8" двунамотков (ако намериш). Тогава пак ще се получи добре. Тогава изборът ти за бас доста се увеличава, защото ако го направиш бандпас ( говорителят да е вътре в кутията и задницата му да е в затворен обем, а предницата да гледа към фазоинвертора) говорителят няма да се вижда.
Много са възможностите. Надявам се съм бил от полза.

poseydon
05.01.05 г., 15:59
Аз като чета кво сте писали и доста се учудвам. Вие отидохте в научната фантастика 4-5 лентови колони, а ако може и един сериозен събуфър....!!! Кво говорите вие въобще такива работи. Пак ще го кажа и то за последен път. Най-лесния и добър вариант е да се направят или само 2 3-лентови колони или 2 2-лентови подсилени от не повече от 10" събуфер. Всичко друго е боза и колкото и да говорите за него съм не на 100, а на 100000% убеден, че не можете да го реализирате. Както и Стефан каза, най-добре е digital да се спреш на Визатон говорители, просто защото са качествени и са с по 2 години гаранция. Човекът в магазина ще ти изчисли и филтъра, но хич няма да излезе толкова евтино. Правенето на 4, та дори и на 3 лентова колона е сериозно предизвикателство и няма нищо общо с това да монтираш един 12 или 15 или 21" в няква кутия и да кажеш ГОТОВО направих си събуфер. Стефан много добре знае това и знае, че туко така не стават тия работи. Ако ти тръгнеш да даваш по 250лв и нагоре за колона, то въобще не си заслужава да се занимаваш с подобни гимнастики. Аз примерно бих посъветвал digital да не се хвърля на мегаломански проекти, които никога не би успял да завърши без чужда помощ. Според мен най-добрия вариант е да се вземе един широколентов говорител в комбинаия с пищялка в двулентова система в затворен обем. Това е. Каквото и друго да обсъждате само ще го сънувате....

digital
05.01.05 г., 16:11
Ако ти тръгнеш да даваш по 250лв и нагоре за колона, то въобще не си заслужава да се занимаваш с подобни гимнастики.
Благодаря на всички за инфото :)
Далеч съм от мисълта, че ще се размина с малко пари... но едва ли бих дал 2х250лв за ПРАВЕНИ колони...
Аз примерно бих посъветвал digital да не се хвърля на мегаломански проекти, които никога не би успял да завърши без чужда помощ.
Чуждата помощ я остави... да кажем, че това не е проблем ;)
Въпроса е да коментираме нещо осъществимо в домашни условия на разумна цена...

Някакъв съвет за материала на кутиите... колко дебел трябва да е? Какъв? Имам кухненски плотове - 2см дебелина, достатъчно ли е?

Miki
05.01.05 г., 16:39
За да не се повтарям прочети тази тема (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?threadid=10145&highlight=%F2%EE%ED%EA%EE%EB%EE%ED%E8) , обърни внимание и на постовете на Rust.
С две думи това е като приказката ори-мели-яж - уж изглежда лесно и елементарно, ама не е ;)
Не знам за каква цел ти трябват - ако е за музика, потърси по оказионите руски Радиотехника - хем евтини, хем много добри.

digital
05.01.05 г., 17:12
Хубаво... Rust общо взето е казал, че направата на колони не е лека задача. Това с какво променя нещата :)?

Целта на темата е не да ме разубедите да правя колони, а да споделите информация, опит, наблюдения, тънкости...

Мисълта ми е... абстрахирайте се от това, че е трудно. Просто търся съвети за нещо реално осъществимо в домашни условия.Това е ;)

Това за целта не го разбрах... естествено, че са за музика???
Значи... не ми трябват някакви свръх колони. Хайде нека така да се изразя... нормални колони, с които спокойно можеш да направиш един хубав купон.

poseydon
05.01.05 г., 18:44
Материалите

По принцип може да се ползва ПДЧ, но е крайно нежелателно. Основният материал, от който се правят добри колони и събуфери е MDF, може да се реже както със зеге така и на лазер. Има го в Бриколаж с цена 17,5лв/кв. м. Този MDF, който Бриколаж предлага е суров, което означава, че няма никакви покрития, за информация ще кажа, че има още и ламиниран MDF, който обаче е доста по-скъп. Та значи според мен за едни колони 18мм дебелина на стената е идеално, нагоре няма голям смисъл да се отива, но разбира се всичко зависи от колоните които правиш.

Конструкцията

Тук нещата доста зависят от вида на самото озвучително тяло. За пример казвам, че колкото по-голяма е кутията, толкова по-сложно се прави, защото трябва вътре в самата камера да се изгради вътрешна рамка, която да подсилва конструкцията. Важно за големите тонколони е да са монолитни и масивни особено, когато се инсталират големи нискочестотни говорители. За едни малки 20-30 литрови колони не е нужно вътрешно оребряване. Самото скрепване на кутията може да се извърши по няколко начина.
1. Чрез винтове за дърво самонарязващи. Може за подсилване да се добави и лепило.
2. Само лепило. Този тип конструкция изисква или много яко лепило или специфична сглобка на самите стени на кутията.

Най-лесно реализируем вариант е първия, защото винтовете не изискват специални сглобки между стените, но трябва да се има впредвид, че за да се постигне добър външен вид трябва да се работи бавно и внимателно, да се правят шлицове, в които да влиза главата на винта и дори е препоръчително накрая ако материала с който работите не е МДФ и е по-груб да се мине с някакъв кит, който да заличи видимите дефекти и грапавини по кутията.

Външния Вид

При положение, че тези колони ще стоята на видимо във вашия дом място е препоръчително те да са естетически красиви и добре да хармонират с околните предмети и обзавеждане. В зависимост от вида на сглобката на стените на кутията може да се прибегне към различни начини за нейното външно оформяне.

1. Фолио. То е доста евтино и сравнително лесно се поставя. Има голям асортимент и може да превърне вашите тонколони в що годе прилични. Аз лично не го предпочитам, защото винаги не успявам да го поставя перфектно, а дори и най-малката грапавина по него адски много ме дразни. Ако някой го използва за тонколоните и е използвал винтове, за да сглоби кутийте си, то непременно трябва да мине повърхността им с кит, за да се заличат главите на винтовете и различните грапавини. Поставянето на кит не е никак лесна работа, но по-чевръстите биха се справили.

2. Лакови покрития и Бои.
За да ги използвате трябва да сте сглобили вашите кутий повече от перфектно. Това според мен е най-добрия начин да се завърши една тонколона, но много често изисква много предварителна работа, а и прецизна сглобка.

3. Други аксесоари.
В Бриколаж преди бях срещнал най-различни ленти за ръбове с най-различни размери, цвят и дължина. Те са идеален начин да заличите ръбовете които са останали по кутията, но са сравнително скъпи и резултата накрая на мен лично не ми харесва.

Обобщение.
Каквато и конструкция да изберете най-важното което трябва да запомните е да не бързате и да премисляте нещата. Това всички предполагам знаят защо е така. Друг начин, който според мен е най-добрия е да се вземе ламиниран МДФ и да се нареже под ъгъл от 45 градуса. Прави се вътрешно оребряване за по-голяма масивност на кутията и нещата завършват дотук. Хем имате здрава кутия, хем с перфектен външен вид. Надявам се да съм бил полезен.

Zeppelin
07.01.05 г., 20:43
Друг начин, който според мен е най-добрия е да се вземе ламиниран МДФ и да се нареже под ъгъл от 45 градуса. Прави се вътрешно оребряване за по-голяма масивност на кутията и нещата завършват дотук. Хем имате здрава кутия, хем с перфектен външен вид.[/B]

И според мен това е най-добрия начин (от естетическа и не само гледна точка) тъй като дава сравнително голяма площ върху която може да се нанесе смола примерно. Въпросът ми е къде в София може да се обработи материала по споменатия начин и срещу каква сума?

poseydon
08.01.05 г., 12:05
Ами значи преди като търсех МДФ плоскости попаднах на една фирма, която продава само на едро за съжаление. Та тази фирма предлага както суров МДФ така и ламиниран.
ЛИНК (http://www.mdf-bg.com/index2.htm)

Това е фирмата разгледай какво точно предлагат. Единствения недостатък е, че не искат да режат и трябва да си купиш цяло парче което е на цена 40-50 дори и 60лв в зависимост от обработката на МДФ-а.

_65536_kb_sec_
10.01.05 г., 00:10
dobreeeeeee
malko oftopik
dajte nqkoj sait sys shemi za tranzistorni awto usilwateli ama mo[ni
move i za doma[ni sy]o
mn mersi predwaritelno

edit:

mojta tuba e s 12" bas i struwa 70lw s kovena tapiceriq!!!!!!!
no towa e cena bez usilwatelq!!!!!!

KENWOOD`
10.01.05 г., 00:35
Digital чети тука www.bgaudio.org !!!

digital
10.01.05 г., 00:54
Мерси!

Vince
10.01.05 г., 23:50
Originally posted by digital
Хайде нека така да се изразя... нормални колони, с които спокойно можеш да направиш един хубав купон.
:D Нали знаеш, че на купон като издивееш и никога не стига мощността:p
Там при първи или втори блок на ТУ имаше отляво (като гледаш срещу тях) някакво ателие ли де да знам точно как да го определя дето правеха колони. Има едни постройи като складове там...

Flash
11.01.05 г., 00:09
Аз без да искам :cool: съм си направил тонколони, които много приличат на ето тези http://www.steadygroup.com/tonkoloni/alto1.html
Използвам подобна пищялка (само че струва 5,5лв. бройката) и също 6" говорители само че са Eltax, дори разположениeто е подобно големите говорители са ми малко по-ниско и ма по-голямо разстоянои до пищялките. Размерите на кутиите са подобни на горепосочените тонколони (вътрешни 20х20х35см.)
Проблема ми е как и къде да разположа басрефлексни тръбички, колко дълги и колко широки да бъдат?

KENWOOD`
11.01.05 г., 14:50
Flash видях и поста ти в бгаудио но без параметри на говорителите неможе да се направи нищо ! Другия вариант е да ги настройваш на слух имай напредвид, че като цяло ако фазоинвертора нее правилно нагласен звуковото налягане ще намалее ! Успех

Flash
11.01.05 г., 20:11
Въобще няма да се мъча в такъв случай. :(