Виж пълна версия : TC+потенциометър?
gogo126
03.01.05 г., 15:03
Какъв потенциометър ми трябва за да контролирам оборотите на един Темп.конторол. ФАН?Фан-а е ТИТАН,но не знам модела.На цвят е сребрист и от страни има една кръгла лепенка
QC
19
така са разположени?
Та моля кажете какъв потенциометър ми трябва :D
**************************************** **
аре кажете де :mad: :mad: :mad: :mad: :mad:
този фан... каква му е идеята... сам ли си променя оборотите според темературата и ти е идеята да си го настроиш на колко да се пуска или питаш за най-обикновенно регулаторче на оборотите?
ЕДИТ: Абе на най-съществената част си ги хакнал тези съкращения... иначе си го описал добре... сив, с кръгла лепенка... ;)
gogo126
04.01.05 г., 11:42
Искам чрез потенциометър да контролирам обортите...да го върта и те да се покачват или спадат :mad:
;) ами тогава незнам...
виж тази тема:
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=38796
на 2-3 страница се коментират самоделки...
Nikolai_S
04.01.05 г., 11:51
Абе не разбрахте ли вече че само с един потенциометър и нищо друго НЕ СТАВА!:rolleyes: И има повече от 10 теми сигурно по тоя въпрос за регулиране на обороти:mad: :mad: :mad:
абе ако не ти се занимава с някакви засукани контроли ето ти това:
http://www.overclockers.com/tips910/
Аз моето го започнах и се омотах... направих всичко, но бях обърнал един "MOSFET N-канален транзистор" (BUZ11 май беше ;) )... пак отначало... и така и не го завърших ... седи си една платчица и чака някой да и запои 4-5 жички...
gogo126
04.01.05 г., 12:09
Arghhhh
Искам да сложа потенциометър на мястото на онова пишлеме което според температурата пропуска различно напрежение или както е там :mad:
Иначе е тези от другата тема са добри но прекалено сложни за идиот като мен :(
!!!!
Nikolai_S
04.01.05 г., 14:58
Aми като за начало провери онова "пишлеме" какво е - термистор, диод, или някакъв друг топлинен сензор и тогава ще говорим. Принципно ако е термистор може да минеш само с потенциометър и ограничаващ резистор, ако е друго ще го измислим. И дай най - после модела не перката.
gogo126
04.01.05 г., 15:05
modela nego znam to`no pyk ti maj go zagybih sled kato go otrqzah
едит:Отгоре на самата перка има лепенка на която пише:
TITAN
running faster bla bla bla bla
"Девиза" на Титан
temeprature control
ball bearing
DC 12V
edit:Как мога да разбера?
chris73
05.01.05 г., 10:16
Originally posted by gogo126
Arghhhh
Искам да сложа потенциометър на мястото на онова пишлеме което според температурата пропуска различно напрежение или както е там :mad:
Иначе е тези от другата тема са добри но прекалено сложни за идиот като мен :(
!!!!
Ами възможно е, но трябва да си малко техничар:
1. Трябва да свалиш термодатчика на вентилатора, да запоиш жички на неговото място(изолирани). Термодатчика който си свалил го мериш с мултицет - 99% е NTC резистор с отрицателен темп. кефициент и да кажем си измерил 4.5КОм (предполагам при теб ще е нещо в границите на 3-10КОма). Като го мериш, не го дръж много-много в ръце, за да не се загрее и да ти даде по-малка стойностн - най добре го сложи на масата и така го мери...
Значи идеята е да видиш колко му е съпротивлението при стайна...
2. Уножаваш измерената стойност по 2(нужно е да имаш запас, щото може да обичаш тишината) и после търсиш най-близка стандартна стойност(или каквото има в магазина, но разликата да е в границите на +-10%) - такива са напр. 3.3, 4.7, 6.8 и т.н. - примерно 4.5КОм х 2 = 9КОм и избираме най близката стандартна стойност 10КОм...
3. Отиваш в магазин за резервни части за електроника и купуваш потенциометър с такава стойност - гледай да е метален, да е линеен(продавача знае какво е това) и да не е много голям, защото просто не е нужно да е мощен. Ако пък е многооборотен, още по добре.
4 .Завъраташ потенциометъра в карйно ляво положение (срещу часовника) и измерваш съпротивлението на потенциометъра между средния извод и наякой от другите изводи и си отбелязваш между кои дава макс съпротивление - примерно 10КОм.Тези два извода(единия е средния) ни трябват...
5. Свързваш двата извода на потенциометъра(според т.4) към жичките(вж. т1), а потенциометъра монтираш на панел от 5 инчово устроиство или по-твой вкус.
6. Слагаш потенциометъра в средно положение, пускаш компа и въртиш потенциометъра докато си намериш компромис между тишина и хлад ;) Успеех!
П.С. Леле, цял роман ти написах :)
gogo126
05.01.05 г., 10:31
Много блягодаря на единствения който погледна сериозно на нещата :)!Само че има един проблем...май съм загубил датчика :(:(:(Ако не го намеря може по друг начин да се измери....имам предвид да се измери нещо по самия ФАН...
chris73
05.01.05 г., 10:52
Ами сложи един 10КОм потенциометър на мястото на датчика и (в 90% от случаите би трябвало да ти свърши работа). Ако се окаже, че вентилатора ти работи прекалено шумно на мах съпротивление(в което се съмнявам), просто добавяш 10КОм резистор серийно(последователно) към потенциометъра и си свиркаш.
Между другото, ако окъсиш жичките(или изводите), на които е стоял датчика, би трябвало вентилатора да работи на мах обороти - и така - ниско съпротивление - високи обороти - високо съпротивление - тишина :)
П.С. Можеш да провериш дали 10КОм е ок в твоя случай като сложиш обикновен резистор временно - ако оборотите паднат доста(спрямо мах оборотите, които са на късо) и стане безшумен вента, значи тази стойност е ок за теб...
gogo126
05.01.05 г., 11:01
10x ще пробвам :)
gogo126
06.01.05 г., 18:43
:(:(:(:(:(:(
Май изгоря :(
:(
:(
Nikolai_S
06.01.05 г., 19:45
Какво му се случи че така мислиш? Сложи ли ограничителен ресистор при крайно ляво положение на потенциометъра съпротивлението да не е 0?
gogo126
06.01.05 г., 19:57
Ами зех потенциометър 10 К.ома...нямах с какви да премера там каквото каза Крис73... и реших да го пусна....бях свързал средното "пинче"с това от ляво...пуснах го бачкаше си поиграх си с потенциометъра и изведнъж спря да ба4ка :(
продължих да въртя но нищо :(
маханх потенциометъра и свързах двете жички за да тръгне на Мах обороти но не тръгна :(
май е изгорял...
Авторски права на vBulletin