Виж пълна версия : Предложение за форума
Една тема на сетком ме накара да предложа подобрение за форума:
таг който да прекодира от латиница към кирилица текста (спазвайки да речем правилата на т.н. фонетична кирилица) например:
qwerty
az sym v chuzbina
Да се превръща в
явертй
аз съм в чужбина
Без да съм наясно с машината на форума в момента, не мисля че съществува принципна пречка за нещо подобно.
И как мислиш, че ще стане това, ако го няма заложено като опция във скрипта?
Щото ако трябва да се влага ще стане интересно, а още по-интересно ще стане, когато някой пише на latinica и прави правописни грешки :D .... или пък използва някакви свои вариации за изпизване на ц, ч, ш, щ и т.н. и т.н. :cool:
Originally posted by Mollov
И как мислиш, че ще стане това, ако го няма заложено като опция във скрипта?
Кой говори че го ИМА ?
Предлагам да се ДОБАВИ.
Бах го едва ли е толкова трудно.... На какво е скрипта в момента? РНР?
А за различния синтаксис - ами това е ТАГ не е автоматично кодиране... а и този бутон "preview reply" за какво е , за украса ли? :)
Ето 2 линка с примерни решения лат 2 руски
http://www.shortway.to/grant/Convert.htm - javascript
http://www.mashke.org/Conv/lat-koi.html - perl
Originally posted by chavv
Кой говори че го ИМА ?
Предлагам да се ДОБАВИ.
Бах го едва ли е толкова трудно.... На какво е скрипта в момента? РНР?
А за различния синтаксис - ами това е ТАГ не е автоматично кодиране... а и този бутон "preview reply" за какво е , за украса ли? :)
Ето 2 линка с примерни решения лат 2 руски
http://www.shortway.to/grant/Convert.htm - javascript
http://www.mashke.org/Conv/lat-koi.html - perl
Ako imash jelanie moga da ti pratia source-a na foruma da rabotish po nego :D
Ako vidish url-tata na browser-a si ste razberesh che foruma e na php
Проблемът не е в това да превръщаш латиница в кирилица, а да укажеш какво точно не трябва да се конвертира... Като цяло ми се струва, че е неприложимо това, което предлагаш, въпреки, че е интересно.
Баба Илийца от Web Design форума на Dir.bg е направила приятна програмка за конвертиране на маркиран текст - върши чудесна работа - появява се допълнителна възможност в контекст менюто.
Линка от който се инсталираше програмата е даден в Web design форума на дир-а някъде в темата за bgawards2002...
Originally posted by Goro
Ako imash jelanie moga da ti pratia source-a na foruma da rabotish po nego :D
Ako vidish url-tata na browser-a si ste razberesh che foruma e na php
Ама верно ли е на РНР? ц,ц как ли съм улучил :D
Дай. chavvdarrr@yahoo.com
Ако не друго ще видя как изглежда рнр-форум .... :)
Аз съм ЗА - дори най-простия вариант да е. Все едно пишеш на фонетична кирилица - едно към едно обръщане на символите
Т.е. :
~ = Ч
[ = Ш
] = Щ
(Като на Правец 82 ще изглежда малко - той ги бъркаше така завалията, еееееех какви времена бяха ...)
Така няма да има оправдания от сорта "ама нямам тука кирилица, щото съм си на село в клуба" и.т.н. :p
Идеята е добра. И на мен преди време ми мина нещо подобно през ума. Няма да има никакво разпознаване на това какво трябва да се конвертира в кирилица и кое не. Просто потребителя ще задава това с тага <bul></bul>. Всичко между тези тагове <b>се</b> конвертира. Това нещо е елементарно да се напише, ще стане и ще работи прекрасно. Проблемът ми е, че имам достатъчни друга работа, но ако никой неще да го напише и администраторите не са твърдо против, се наемам.
Ами може ... но няма да е много практично точно "`= ч" "[ = ш" и така нататък .... по-скоро нещо от рода :
4 = ч
ch = ч
6 = ш
sh = ш ...
Аз съм ЗА - дори най-простия вариант да е. Все едно пишеш на фонетична кирилица - едно към едно обръщане на символите
Т.е. :
~ = Ч
[ = Ш
] = Щ
1.ако ще се пише така какъв е проблема да щракнеш в долния десен ъгъл и да смениш на ВР или Вul.
2.Ako се нагласят определени определени букви от латиница а отговарят на определени букви от кирилицата пр.6=ш;`=ч някои хора пишат sh=ш,ch=ч и това е проблем,но ако на някой му се намира излишно време да го направи няма нищо лошо ако го направи както трябва.;)
Ще се спазва фонетичната подредба. Тва, че еди-кой си е свикнал (или от гъзария) да пише 6, sh, sch, LLI и т.н. си е негов личен проблем.
Друг положителен ефект е, че ще се мисли малко повече като се пише.
А след пускането на въпросният декодер, постовете на латиница нямат никакво оправдание да останат във форума...
Goro: прати ми сорса на gogo_pp@yahoo.com (надявам се не е по-голям от 4 MB:p )
то сега не можеш да накараш 25-30% от хората във форума да пишат на кирилица,а сега ще ги накараш да спазват определена подредба.
ПИИС.
Ама чакай сега... Нали оправданието е "ама аз пиша от VAX/VMS, нема кирилца тука". За тия които имат кирилица и в момента е <b>ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПИШАТ НА КИРИЛИЦА</b>. При наличието на конвертор, практически всеки ще има възможност да пише на кирилица и нещата ще опрат единствено до желание/нежелание. Ако след това някой продължи да пише на латиница това в прав текст ще значи "гледайте си работата бе, аз пък си пиша на латиница". Правилното решение в такива случаи за мене е триене на поста. Най-малкото ще престана изобщо да ги чета тези постове.
Originally posted by QWERTY
<b>ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПИШАТ НА КИРИЛИЦА</b>.
виж сега за мен не е никакъв проблем(отначало беше)да пиша на кирилица,но това <b>ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПИШАТ НА КИРИЛИЦА</b> трябва да се сложи някаде като ОСНОВНО правило за форума защото и на мен ми е гадно,а и става по-бавно да чета на някои си на който му е хрумнало да си пише на латиница и с каквито символи той си иска(не са малко).Просто икам да кажа че тази тема не е обсъждана 1 път и те пак си продължават,особенно новите Users.:cool:
Ами то преди време в един брой на Компютър мисля, имаше статийка, имаше май и програмка дето прави точно това. Освен това Datecs навремето мисля имаха подобна програма. Идеята не е лоша.
Според мен идеята на chavy е страхотна и в същото време лесна за приложение/изпълнение.
<b>ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПИШАТ НА КИРИЛИЦА</b>. Ако след това някой продължи да пише на латиница това в прав текст ще значи "гледайте си работата бе, аз пък си пиша на латиница". Правилното решение в такива случаи за мене е триене на поста. Най-малкото ще престана изобщо да ги чета тези постове.
Еееее човече какви са тия приказки от тебе ! Нали в свододна държава все пак живеем ! Всеки може на каквото иска да си пише ... тебе вече ако не ти харесва никои не те кара да четеш ! Вярно е естетически погледното е по-добре да се пише на кирилица ,ама ... ако човек е свикнал на латиница , особено пък и с тия 6ци и 4ки .... гадно си е само за да попита нещо да се учи на кир да пише (има си хора дето баш учене им трябва !)
Originally posted by Stan
Според мен идеята на chavy е страхотна и в същото време лесна за приложение/изпълнение.
Идеята нито е лесна (ако смяташ, че е лесна (не знаех, че и скриптове си прописал) реализирай я! - не се изказвай където не зацепваш) нито е удачна...
Залагам каса, че ако се реализира ще бъде премахната на 10-ия ден.
Rust - 4 - ч - а, ако направим среща на 4.12 как ще се раберем? :)
Крис, най-сериозно те предупреждавам! :mad: Ако още веднъж си позволиш да коментираш пред целия форум какво "зацепвам" и какво не, ще бъда принуден да изтрия или редактирам поста ти, просто защото ми е "неудобен", както често правиш ти в Сетком.
Надявам се на разбиране и по-малко злоба, благодаря! :mad:
Крис, най-сериозно те предупреждавам! :mad: Ако още веднъж си позволиш да коментираш пред целия форум какво "зацепвам" и какво не, ще бъда принуден да изтрия или редактирам поста ти, просто защото ми е "неудобен", както често правиш ти в Сетком.
Надявам се на разбиране и по-малко злоба, благодаря! :mad:
? Трий бре - изразявам се както ми е хрумнало в момента, независимо чие мнение коментирам, а оттам нататък ти като модератор решаваш какво да изтриеш и какво не.
И не се засягай толкова всеки път - уверявам те - това не е от злоба, а по-прям начин на изразяване (подобен на твоя :) ).
Това ще е доста трудно за някакво добре работещо решение, обаче аз имам друго предложение, доста по-лесно за изпълнение и полезно, направете Бългаски смайлита като :п и :Д например, че е доста гадно да превключваш за някои смайлита :)
V I P E R
07.11.02 г., 10:19
Originally posted by ivo_pc
....................Просто икам да кажа че тази тема не е обсъждана 1 път и те пак си продължават,особенно новите Users.:cool:
Ами аз искам да предложа, тъй като новите юзъри най-вече пишат на латиница, при регистрацията им във форума да се предупреждават най-учтиво, че е добре да пишат на кирилица пък от там нататък техен си проблем. Знам че ще кажете, че това няма да го спазва никой ама е добре да го има. Дори и един да са замисли и да го направи пак е добре дошло. Знам че на много хора им е трудно да четат постове писани на латиница които са пълни с правописни грешки ама какво да се прави никой не е безгрешен :), пък и не всеки има възможност да пише от собствения си комп. Аз познавам хора които нямат компютри вкъщи и ходят по клубове и постват от там - а както знаете не във всички клубове си правят труда да инсталират каквато и да е кирилизация. А колкото до това да се направи някакъв преобразуветел латиница към кирилица не смятам, че някой ще се наеме да го направи, най - малкото защото изисква много време.
Originally posted by ivo_pc
1.ако ще се пише така какъв е проблема да щракнеш в долния десен ъгъл и да смениш на ВР или Вul.
2.Ako се нагласят определени определени букви от латиница а отговарят на определени букви от кирилицата пр.6=ш;`=ч някои хора пишат sh=ш,ch=ч и това е проблем,но ако на някой му се намира излишно време да го направи няма нищо лошо ако го направи както трябва.;)
1. Проблема съм го описал няколко реда по-надолу, ама няма кой да чете.
2. Определено това е по-добрия вариант, ама е съвсем малко по-сложен, затова не настоявам точно за него. Освен това има доста вариации:
За едни "Ч"="ch" за други "Ч"="4" и.т.н. Трябва да се разпознават всичките, иначе се губи смисъла.
Loshia_NIKJAM
07.11.02 г., 10:34
Можете да погледнете как е реализирано в АБВ пощата там има бутончета за обръщане в латиница и кирилица.
astromi
07.11.02 г., 11:45
Както някой по-горе написа необходимо е при регистриране да се наблегне на това, че е желателно да се пише на кирилица.
Хубаво е във всеки раздел да има sticky (вж. раздела UD Agent) с правилата и в тях изрично да е подчертано за писането на кирилица.
Идеята не е лоша, но има едно НО - обикновено се подхожда така "Аз ще си пиша на аборигенски пък техен проблем дали ме разбират" - не искам да обиждам никого, но това може да го направи само някой ЕГОИСТ свикнал всички да му угаждат ...
Сега пък да не се обиди някой :)
Разбираемо е когато по технически причини се пише на латиница, но някой да се прави на интересен с латиницата - това си е чиста г?з@рия :mad:
Обикновено дългите постове на латиница ги подминавам :rolleyes:
Така че поддържам идеята и с две ръце съм ЗА :)
Да ви кажа според мене как стои въпроса с кирилицата, аз проблеми с четенето на нещо на кирилица нямам, но да ме накарат да ползвам програмно обезпечение на Български просто е почти невъзможно, но все пак ако има желаещ може да се преведе и форума на Български за потребителите.
Добре де, "еди-кой си трябва ли да учи фонетичната подредба само за да пита нещо?"... А аз трябва ли да му разчитам криптираните писания за да му отговоря? Айде постове в който са спазени граматичните правила, а само са на латиница, горе-долу се разчитат. Ама има и един куп постове, в които се спазва точно стил "IRC - канал #lamer" - на латиница, със всевъзможни комбинации за различните звуци, без препинателни знаци, без главни букви, без да е следвана и елементарна логика. Такива постове обикновено трябва да се прочетат по три пъти за да се разбере смисъла. И какво? Да отговарям ли? И без това писането на отговора е поне три пъти по-бавно и около десет пъти по-сложно. Този, който пита, трябва да си направи труда, поне да си обмисли въпроса, да го напише разбираемо и граматически правилно и да го напише на кирилица, за да улесни възможно повече този, който ще си направи труда да му отговори.
Определено в началото БГ интерфейса изглежда... необичайно.
В къщи кирилизирах Вин98 заради баща ми... той беше много доволен, аз се зверех в началото... но се свиква.
В момента редовно ползвам 3 българизирани програми - Опера, 7-zip и Outpost - в началото е "странно", но след 1-2 седмици всичко ти изглежда нормално :)
Ако се реализира таг предлагащ "превод" на фонетична латиница, решението с необосновано използване на латиница е просто - първия модератор видял такъв пост го редактира добавяйки таг отпред и готово.
G-Point
07.11.02 г., 13:30
QWERTY го е синтезирал много точно, напълно го подкрепям...
V I P E R
07.11.02 г., 13:39
Добре де, "еди-кой си трябва ли да учи фонетичната подредба само за да пита нещо?"... А аз трябва ли да му разчитам криптираните писания за да му отговоря? Айде постове в който са спазени граматичните правила, а само са на латиница, горе-долу се разчитат. Ама има и един куп постове, в които се спазва точно стил "IRC - канал #lamer" - на латиница, със всевъзможни комбинации за различните звуци, без препинателни знаци, без главни букви, без да е следвана и елементарна логика. Такива постове обикновено трябва да се прочетат по три пъти за да се разбере смисъла. И какво? Да отговарям ли? И без това писането на отговора е поне три пъти по-бавно и около десет пъти по-сложно. Този, който пита, трябва да си направи труда, поне да си обмисли въпроса, да го напише разбираемо и граматически правилно и да го напише на кирилица, за да улесни възможно повече този, който ще си направи труда да му отговори.
Full support :) и от мен.
[МиГ29]Fulcrum
07.11.02 г., 14:10
изтрито
Hапълно подкрепям QWERTY. За правилата на форума едно време бях дал предложение да се напишат и да се направят Sticky, но модераторите тогава не ми обърнаха внимание :D.
Имаше едни правила дето Valeri ги беше писал - не е лошо да се изровят, да се съгласуват м/у модераторите и да се направят Sticky за всички форуми на hardwareBG.
astromi
07.11.02 г., 15:14
Няма да е зле да се пусне едно гласуване и да видим резултата :)
V I P E R
07.11.02 г., 16:27
Originally posted by [МиГ29]Fulcrum
Е ако ще се прави такова нещо (лат. ->кир.) от скрипт, направете и автоматично редактиране на оформлението - примерно:
Параграф - отместване с 1 поле,
Препинателен знак след дума непосредствено,
Само един интервал между думите,
Всяко изречение с главна буква,
Автоматично сричкопренасяне,
Речник,
и др. екстри
:D :D :D
Няма ли да е по-добре да казвате на новите във форума, да пишат на кирилица, да спазват гр. правила, сложете го това някъде на видно място, и всичко ще си дойде на мястото. Аз например, също не знаех, че тука се уважава предимно кирилицата, но сега пиша само на нея, след като Валерий ми отправи една учтва забележка. Може даже да се сложи и граматика на архив, който му трябва да си прави справка. :D :D
То това с преобразувателя e под въпрос дали ще се направи ти искаш и други екстри :).
Tarambuka3500
07.11.02 г., 16:52
I kwo, kato ne pisha na kirilica ste mi iztriqt posta li, kakwo li?
V krajna smetka po-vajno e sysdyrjanieto, a ne predstavqneto.
Az si imam kirilica na PCto, daje i 3 drugi ezika si imam, no ne mie udobno da prevklu4vam po 5 pyti na red.
Bih se radval na reshenieto s tagovete.
Originally posted by Tarambuka3500
no ne mie udobno da prevklu4vam po 5 pyti na red.
Ти на всеки ред на 5 езика ли пишеш? Бреииииий...... :rolleyes:
Originally posted by Tarambuka3500
I kwo, kato ne pisha na kirilica ste mi iztriqt posta li, kakwo li?
V krajna smetka po-vajno e sysdyrjanieto, a ne predstavqneto.
Az si imam kirilica na PCto, daje i 3 drugi ezika si imam, no ne mie udobno da prevklu4vam po 5 pyti na red.
Bih se radval na reshenieto s tagovete.
Ако имаш два еднакви вестника с едно и също съдържание, само че единия на кирилица, а другия на латиница - кой от двата ще си купиш?
Загубените от тебе 3-4 секунди ОБЩО на пост са спечелени за всички останали участници, които ще ти четат поста. Ти пак си пиши както искаш, просто на останалите ще им е ясно, че много-много не ти пука за тях и няма да си дават зор да ти отговарят. Ако въобще ти прочетат поста, де.
Satanail
07.11.02 г., 17:39
[QUOTE]Originally posted by Tarambuka3500
[B]I kwo, kato ne pisha na kirilica ste mi iztriqt posta li, kakwo li?
Обикновено не чета постове на латиница, просто ги пропускам (правя изключения). На мен ми е адски некомфортно да се взирам в монитора и да се чудя какви са тея йероглифи...трябва дума по дума да чета (и то внимателно), за да разбера какво пита някой си...
Поста ти едва ли някой би го изтрил - по-вероятно е човек, който може да помогне да не обърне внимание на поста ти именно поради тази причина.
Прочетох набързо за какво си говорите и се радвам, че все повече хора мислят така. Моето мнение относно начина на писане във форума го знаете, така че няма да го описвам пак.
За правилата на форума: Според мен правила трябва да има и те трябва да са на видимо място. Правилата на стария форум бяха съвсем логични и служеха за улеснение на потребителите. Винаги ще има някой, който да се почувства "ограничен" от нещо, но важното е повечето да са доволни. Мисля трябва да има правила със задължителен характер, както и такива с препоръчителен. Правило "без псуване" трябва да е задължително, примерно, но такова за "писане на кирилица" трябва да е препоръчително, поне в началния етап на въвеждането му.
Нищо не пречи директно да се "присвоят" най-основните правила на някой голям форум, но ако искате ще отворим една тема и всеки ще си каже мнението или ще предложи нещо. После аз се наемам да ги оформя и "залепя" по разделите, стига администраторите да нямат нещо против това.
Пък и идеята на таг-а според мен не е да "помогне" на новите потребители да пишат на кирилица , а на тези които не пишат да си конверират постовете , за да е по-четливо след това .
Има и друго :
тези които пишат йероглифи на латиница , дори да им се конвертира поста с букви на кирилица няма да стане по-добре , дори по-вероятно е съвсем да не може да се разберем смисъла !
А това да се трият постове защото са латиница си е безмислено ... нека е препоръчително да се пише на кирилица , но да се забрани латиницата е глупаво вече ... който не му харесва никой все пак не го задължава нито да чете , нито да отговаря ....
Като потърсих, проблемът kirilica - кирилица е опитан да се реши само в един български форум - на Сега, Радио Нет и прочие...
Разгледайте там каке:
http://forum.skycode.com
[МиГ29]Fulcrum
08.11.02 г., 01:28
Прочетете това:
" Културно написаният текст изисква не само безупречен правопис на думите, но и добра четливост. Тя се постига чрез интервали (шпации) между отделните думи и знаци. В случая важи правилото "дума - интервал - дума" или "дума - препинателен знак - интервал - дума".
По-особен случай е употребата на скоби. Правилното изписване тук е "дума - интервал - отваряща скоба - дума - затваряща скоба - интервал", т.е. между скобите и думата в тях не трябва да има интервали - например: неправилно (_буфер) или (буфер_) или (_буфер_), правилно (буфер); неправилно [_12] или [12_] или [_12_], правилно [12].
Аналогична е употребата на малкото тире (дефиса) в частиците за сравнителна и превъзходна степен на прилагателни имена и наречия (по- и най-). Например неправилно е "по_-голям", "по-_голям", "по_-_голям", правилното е "по-голям". Уместно е да напомним, че при степенуване на други части на речта (освен прилагателни имена и наречия), тире между частиците и думата не се поставя [5] - правилно е "по на юг", "най обичам" и т.н.
Един от най-сериозните проблеми на правописа е поставянето на необходимата запетая. Това е най-често срещания препинателен знак, чиято употреба е най-разнообразна и не във всички случаи е строго подчинена на правила. По правило запетаята е задължителна в следните случаи:
а) пред единични съюзи, местоимения и наречия - а, ако, но, че, защото, когато, където и т.н.
б) пред сложни съюзи - дори и, за да, само че, в случай че и т.н.
в) пред съюзи и предлози с местоимения и наречия - комбинации на съюзите и предлозите с относителните местоимения и наречия - а когато, с каквито, поради която, около чиято и т.н.
г) при някои думи, около които запетаите са задължителни разбира се, напротив, мисля, струва ми се и др.
В редица случаи, под влияние на вече отменено правило, около някои думи погрешно се поставят запетаи, каквито вече не се изискват - вероятно, всъщност, естествено, като че ли, може би, навярно, наистина, например, обаче, очевидно, по такъв начин, следователно, сякаш, явно [2, 4].
В останалите случаи на необходимост от запетая формализирането на правилата е трудно или невъзможно.
Малко извън темата са два проблема, с които правописните коректори не се справят. Известно е, че при израз на учтивост и уважение, предимно в кореспонденцията, местоименията вие, ви, ваш и др. се пишат с главна начална буква. Всяка от тези думи сама по себе си е правилна и коректорът не я "улавя", за да предложи поправка. А не е трудно при срещане в текста на някоя от тях да се предложи вариант и с главна буква.
Същото се отнася и за изписване на предлозите "в" и "с", които пред дума, започваща съответно с "в" и "ф" или "с" и "з", трябва да станат "във" и "със"."
Цитира се по:
http://bovis.gyuvet.ch/4artcomp/406punct.htm
Хубава статия макар и малко стара. Третира сходни проблеми. Предлагам горе, в менютата да се сложи линк към текстов файл от горния тип, та всеки да може да прави справки. Иначе нямаме право да искаме от всеки да спазва добрия тон. Трябва да се знае кое, как и защо!
Originally posted by kris
Като потърсих, проблемът kirilica - кирилица е опитан да се реши само в един български форум - на Сега, Радио Нет и прочие...
Разгледайте там каке:
http://forum.skycode.com
kris, къде по-точно видя че във форума на СкайКод има фонетичен конвертор? Иначе Ярослав и сорса ше даде ко трябва...
Ей сега преди малко хвърлих едно око на php-то... видях къде ще се закача, ама нема да е сега, че вече не съм сигурен верно ли пиша или само така сънувам...:p ;)
kris, къде по-точно видя че във форума на СкайКод има фонетичен конвертор? Иначе Ярослав и сорса ше даде ко трябва...
Ей сега преди малко хвърлих едно око на php-то... видях къде ще се закача, ама нема да е сега, че вече не съм сигурен верно ли пиша или само така сънувам...:p ;)
Във формата за отговор - ето например http://forum.skycode.com/post.asp?forum_id=6&method=reply&forum_title=Мнения&topic_id=29730&topic_title=test&M=
А дали пишеш "верно" не знам, но верно не е вярно :)
G-Point
08.11.02 г., 02:18
http://forum.skycode.com/img/trooper.gif
проба само :D
че това ми хареса в оня форум
Абе изписахме сто страници за нещо съвсем елементарно, това че е желателно да се пише на кирилица. Сега ако искате и точен правопис да спазвам няма да стане, нямам време да си препрочитам поста по 3 пъти и да следя за правописни грешки, каквито доста често допускам. Еле пък препинателните знаци, тях ги слагам там където ми звучи добре, но мисля писанията ми са разбираеми. Все пак съм конструктор и то на електронни изделия, славим се с перфектно то си писане, най-вече с дългите изречения без нито един препинателен знак, ама така сме ние гениите :) Хубаво ще е да имна конвертор, ама вие май искате да напишете спел едитор за MS word ?
Значи да си пише някъде в правилата че е желателно писането на кирилица, който може да пише, който не може да не пише. Да се трият постове смисъл няма, а да имаш кирилица и да пишеш на латиница, това си е неуважение към членовете на клуба, към родният език и към самия себе си, и никой не може да ме накара да прочета подобен пост че и да отговоря. Факт е че постовете на латиница ги чета по диагонал, поне повечето.
Сега наистина не е лошо ако се сложи нещо дето да слага интервал в началото на нов абзац, това вече мисля е елементарно даже и за мене.
Има два варианта:
1. вариант - подобно на форума на СкайКод - добавяме копче, което конвертира в кирилица, всичко, което се намира между таговете bul /bul преди формата с поста да е изпратена. Това ще бъде направено посредством JavaScript и операцията ще се извършва на клиентския компютър.
2. вариант - транслирането се изършва от сървъра (от PHP-то), като пак се транслира всичко между таговете bul /bul.
Първият вариант е по-прост, обаче не съответства на концепцията на таговете - ще трябва хем да се слагат тагове в зависимост от това, кое да се транслира и кое не, хем да се натиска копче.
Кое предпочитате?
Основния довод на пишешите с латински букви почти винаги е бил "мързи ме да сменям шрифта". Дали ще се натиска клавиш на клавиатурата или ще се кликва нещо с мишката е все едно. Какъв е смисъла от добавяне на бутони на форума като тях вече си ги има на клавиатурата? С какво се улесняват нещата? Повечето потребители на този форум пишат от вкъщи, където не могат да ме убедят, че няма инсталирана поддръжка на кирилица... все някой документ на Word им се налага да напишат понякога на български. Просто да натискат по един Ctrl (или каквото е там в случая) и готово.
Пък който не желае да пише на кирилица - нека си пише както иска, аз лично вече направо пропускам дълги постове с латински букви. Виждам така са склонни да правят много хора, съдейки по написаното по-горе. Постове няма да се трият, разбира се, но пък ще се напомня какво е желателно да се прави.
Открих тази страничка по проблема, не съм я чел още, защото нямам време:
http://5ko.free.fr/cyrMSIE.html
Opsaaa, не смятате ли, че се оливате??? Хора, това е форум - аре stiga s pretencii koi kak pishe - това го nqma nikade - vse edno sam na partiina sbirka. Както се разбра - koito iska da chete - koito iska ne!!!
Аман от правила, които и да ги пише и да не ги пише усерите сами решават да спазват или не.
Originally posted by Creep
Открих тази страничка по проблема, не съм я чел още, защото нямам време:
http://5ko.free.fr/cyrMSIE.html
Здравейте,
Писане на кирилица с латинска клавиатура (http://5ko.free.fr/lat2cyr.html)
На този сайт има също програма за "превод" от латиница на кирилица. Има някои полезни неща, като
всеки си дефинира латинските еквиваленти
предпочитанията се запазват в Cookie
има ограничители за латиница, съвместими с "vB Code".
Вижте по-добре и неговата "книга за гости" - вероятно скрипта ще се направи по подобен начин, и ще е по-лесно.
Opsaaa, не смятате ли, че се оливате??? Хора, това е форум - аре stiga s pretencii koi kak pishe - това го nqma nikade - vse edno sam na partiina sbirka. Както се разбра - koito iska da chete - koito iska ne!!!
Аман от правила, които и да ги пише и да не ги пише усерите сами решават да спазват или не.
Коментираме проблем на нашия форум конкретно, а не на форумите изобщо. Претенции кой как пише има тук на нашия форум и както се вижда повечето от редовните участници вече пишат на кирилица, също така държат и другите да пишат на кирилица. На някой като не му харесва сбирката, става и напуска.
BAD BOY
09.11.02 г., 11:00
Той проблема с писането на латиница си е отчасти на пишещия. Аз от много време нечета въобще мнения на латиница по-дълги от един ред. Предполагам, че и много други го правят. Който ицка да му се четата постовете от всички да си пише на кирилица който не му пука да си ги пише и на френски ако ще. Защо да се усложнява форума с ненужни неща?.
Originally posted by Valeri
Коментираме проблем на нашия форум конкретно, а не на форумите изобщо. Претенции кой как пише има тук на нашия форум и както се вижда повечето от редовните участници вече пишат на кирилица, също така държат и другите да пишат на кирилица. На някой като не му харесва сбирката, става и напуска.
Аааа, не Валерий - тук си в грешка - никой не става и никой не напуска - затова казвам, че прекалявате - бъди уверен, че никой няма да бъде изгонен оттук защото пише на latinica.
Остави всеки да преценява как пише (кирилица или не), а това което не ти допада го подминавай без четене и коментари.
[Mod. Edit] Valeri
Радактиран по предварителна уговорка...
Аааа, не Валерий - тук си в грешка...
Естествено, че съм в грешка! Как забравих, че около теб повечето все са в грешка! Успокоението ми е, че по тази тема има още много в грешка като мен... ух олекна ми, бях се притеснил! Така като гледам май само ти имаш нещо много против кирилицата, при това излагаш мнението си пак по характерния за теб заядлив и елементарен (не прям, както ти го наричаш) начин. Къде видя, че писането на кирилица ще е задължително? Аз лично мисля написах "препоръчително", я прочети пак, на кирилица е! Също имах предвид, че като не ти харесва дискусията не е необходимо да се пънеш тук с тотални обобщения, но не си ме разбрал, както обикновено. Просто не си ти този, който да определи дали прекаляваме или не, също не си ти този, който да каже дали трябва или не трябва да има скрипт, обръщащ латиницата в кирилица. Както виждаш хората предлагат реални неща и те се обсъждат съвсем нормално. Или може би това не ти харесва?
[Mod. Edit] Valeri
Радактиран по предварителна уговорка...
[Mod. Edit] Valeri
Изтрит по предварителна уговорка...
Manchev
09.11.02 г., 22:03
Произведението на 5ко никак не е лошо, и ако трябва да поставим въпроса с уважението, не е зле който уважава другите, а го мързи да пише на кирилица да го инсталира и ползва. 60к е, не точи ресурси, няма вируси(май), не понижава сигурността на системата, абе не е вреден, общо взето(надявам се да пресека всякакви негативни изказвания по негов адрес)
А по въпроса за правилата- според мен е добре да има sticky тема с кратко и ясно формулиран правилник, в който да се упоменава, че е препоръчително писането на кирилица, след което всичко да е постарому. Т.е. който иска- пише на латиница, който иска- чете му писанията. Аз лично не мога да разбера що да не се потрудим малко. Общопризнато е, че кирилицата е по-лесна за четене. А щом даже Валери, дето е на П.М. си е кирилизирал машината и ползва активно кирилицата, що ние се правим на интересни(някои от нас се правят на интересни) и ни домързява? Явно скрипт няма да се напише, няма и нужда(по мое мнение) пък и като ми писне и почна да гледам форуми под lynx язък за труда ;)
А за правопис, мисля, е напълно излишно да се говори. Има 2 думи по темата- НЯМА НАЧИН!
astromi
09.11.02 г., 22:29
Не съм човек, който обича да се заяжда, но това ми прозвуча малко грубо...
Нещо не разбрах какво значи "това е форум", а ако все пак правилно съм схванал мисълта ти (поправи ме ако греша) това не е ли прословутото българско мислене (прословутата българска свободия или по-точно криворазбраната демокрация) когато никой не спазва никакви правила и прави каквото си иска, нещо от рода "не ми пука какво им е на другите - важното е аз да съм добре" или нещо в този смисъл.
Всички съвременни развити страни са постигнали своето си развитие именно спазвайки някакви правила, било то закони и т.н.
Та няма нищо лошо да има някакви правила във форума, макар и малки, но ПРАВИЛА които ТРЯБВА да се спазват харесва ли ни или не.
А относно "това го nqma nikade" си прав - действително го няма никъде (или почти никъде) защото хората си пишат на родната азбука, в повечето случаи латиница.
Проблемът с кирилица стои отдавна и винаги ще си го има, той си е наш, български, и ние ще трябва да търсим начина да си го решим. Но не и като се откажем от кирилицата, защото мисля, че всеки който се смята за БЪЛГАРИН в инстинският смисъл на думата не би се отказал така просто от родната си азбука.
Е, аз съм БЪЛГАРИН и не се срамя от това и ще си пиша на кирилица, защото не ме мързи да превключвам кир/лат и това може да се види в постовете ми.
Така че, както бях писал мнооого по-горе (1-ва стр.), обикновено постове на латиница ги подминавам, и най-вече дългите.
Извинявам се ако съм бил рязък и че се отклоних малко встрани от темата.
То щом някой го мързи да натисне един клавиш за кирилицата не очаквайте, че ще вземе да си поставя таговете, то мързела е голяма работа, без майтап :D :D :D
Евала на Петко Йотов, дори и във Франция си е направил труда да помогне на много българи, да не кажа на всички българи.
Manchev няма страшно бе човек, то и Linux си има кирилица ;)
Конвертирането може да се извършва и от самият PHP на сървъра, а този който е писал може да види какво се е получило като използва Preview Reply и евентуално да си оправи някоя грешка ;)
Задачата няма никак да е лесна ако се помисли кой какво го мързи да натиска :rolleyes: най-вече при смесен текст и то с повече думи.
П.П. Интересно как се оправят китайците ... :D
Хм, китайците наистина са ми чудни, то за тях май ще е по добре направо да си направят нещо с разпознаване на звук :)
Не виждам за какво се спори, след като има направена програма, всеки който иска да пише на кирилица ноне може има тази възможност с тази програма, който го е мързяло е все там. Абе много ми е чудно тея дето ги мързи да превключват на кирилица въобще ли не пишат ? Щото то превключването си е навик, и ако се ползва кирилица не виждам нищо общо с мързела, някой да го е мързи да диша . ако има такъв искам среща очи в очи, да изледвам как точно му се отразява мързеля,а дишането повярвайте изразходва доста енергия, тъй де ....
Originally posted by ToHu
Абе много ми е чудно тея дето ги мързи да превключват на кирилица въобще ли не пишат ?
А мене ми е чудно ако им се наложи да напишат някой документ или нещо от този род - на латиница ли го пишат?!?
Или тоя форум, както и предполагам всички останали просто не си заслужават да се занимава човек да пише на кирилица?!? :o
Айде бе!
astromi, въобще не си рязък, а и си точно по темата - с "това го няма никъде" имах предвид българските форуми - няма форум, където да не се пише на латиница, наяма и форум, където някой да ми "препоръчва" да пиша на кирилица.
Не мисля, че е грубо мнението ми, че се оливате.
В крайна сметка това е технически форум, а в последно време във всяка 5-та тема започвам да виждам БЪЛГАРИН, написано с големи букви, обяснения кой колко и как се гордее с тази държава, ПРАВИЛА - пак с големи букви и прочее.
Това е мое мнение - не трябва на никой да му харесва, но такива приказки не са за такъв тип форум. Има много по-важни неща, отколкото да "препоръчваш" на някой дадено правило.
Аз лично никога не съм писал на латиница, но не виждам какво лошо има в това да се пише - по отношение на доста честото споменаване от вас, че пропускате мнения, написани на латиница - позволете ми да се съмнявам - може би такава е нагласата, но аз лично се опитах да разгледам няколко теми като пропускам тези мнения - не се получава...
Проблемът с четенето на латиницата не е чак толкова голям, че да се пропускат мнения - не е приятно, но е ужасно пресилен в тази тема...
Конвертора го написах още в петък. В петък в 11 сутринта го изпратих на Goro. Освен писмо съм му оставил и прайвът. Никакъв отговор. Вероятно е заминал някъде. Преди няколко часа пуснах прайвът и на Григор. И той още не се е обадил.
Конвертора е написан на PHP и е (ще стане) част от форума. На потребителя не му трябва нито кирилизиращ софтуер, нито плъгин за IE.
Ако някой от администраторите може и иска да ъплоудне кода - да ми остави съобщение. Проверявам форума пред 2-4 часа.
За китайците ще ви разправям после, че да не разводняваме темата.
Edit: Конверторът ще работи и под lynx между другото.
The Penalty
09.11.02 г., 23:47
Конвертора го написах още в петък. В петък в 11 сутринта го изпратих на Goro. Освен писмо съм му оставил и прайвът. Никакъв отговор. Вероятно е заминал някъде. Преди няколко часа пуснах прайвът и на Григор. И той още не се е обадил.
Конвертора е написан на PHP и е (ще стане) част от форума. На потребителя не му трябва нито кирилизиращ софтуер, нито плъгин за IE.
Ако някой от администраторите може и иска да ъплоудне кода - да ми остави съобщение. Проверявам форума пред 2-4 часа.
За китайците ще ви разправям после, че да не разводняваме темата.
EWALA (опс!), ЕВАЛА!
Е тва е работа, вместо да бистриме глупости се слага един бутон зад който стоят 40-50 реда сорс и точка. Който иска да го ползва. От тук нататък е въпрос на уважение.
Manchev
10.11.02 г., 02:45
Абе като приказвах за любимия ми браузър lynx имах пред вид, че той прави точно обратното- кирилицата за да няма недоразумения се прави автоматично на латиница, с 2 думи, язък за скрипта дето пишете ;)
Ей, Qwerty, как успя бе братче толкова бързо да го направиш?!? Ми нали според kris-специалиста то това е слоооожна работа, нито било еди-какво си, нито това, нито онова..., въобще тежката и компетентна дума на нашия мил приятел kris. Или викаш важното е да осерем и да оплюем една работа/идея още в зародиш, ама дали да вложим малко мисъл, дали да си мръднем г*за да помогнем с нещо - няяяяма братче, важното е да се заяждаме и да говорим надуто!
Ей, kris, вбеси ме - честно ти казвам! Не ме интересува с какви протекции се ползваш в ТОЗИ форум, но наистина прекаляваш с надменното си отношение!!! Ти да не си Господ нещо?!?
Qwerty, наистина евала! А пък майната им на гаргите - нека си грачат!
astromi, въобще не си рязък, а и си точно по темата - с "това го няма никъде" имах предвид българските форуми - няма форум, където да не се пише на латиница, наяма и форум, където някой да ми "препоръчва" да пиша на кирилица.
Има голяма вероятност да проима. Може опита да не излезе успешен от първи път, но идеята е много добра. Пак напомням, че в тази тема повечето са "в грешка" и поддържат кирилицата в поне една от формите й на реализация. Винаги има по някой обаче, който има нещо против. Друго си е така да подхвърли по някой злобен коментар под формата на "само мнение" и на принципа "поне като не помагаме, дай да пречиме".
В крайна сметка това е технически форум, а в последно време във всяка 5-та тема започвам да виждам БЪЛГАРИН, написано с големи букви, обяснения кой колко и как се гордее с тази държава, ПРАВИЛА - пак с големи букви и прочее.
Това просто не е вярно. Отвори който пожелаеш раздел и ще се убедиш, стига да почетеш малко в него. Ако потребителите за собствено улеснение искат спазване на определени правила, тях ще ги има, колкото и да ти е странно, неприятно, дразнещо, обидно и т.н. Ако се стигне до обсъждане на правила, ще има и такава тема. Ако не се стигне до обсъждане, тогава администраторите имат свобода на действията да решат дали да има или да няма правила.
Факт е, че откакто се говори по-често за кирилицата на HWBG има доста голям напредък в това направление. Вече нерядко могат да се видят цели теми с по 2-3 страници и само няколко поста с латински букви в тях. Ако някой оспорва този факт, значи не разпознава нито латиница, нито кирилица. Много хора започнаха да пишат на кирилица и нямат никакви проблеми от това, дори някои от тях в момента се застъпват за кирилицата именно тук, в тази тема. Не е лошо и други форуми да последват този пример, няма нищо лошо в това.
P.S. Радвам се, че те радвам kris! Слагай ме там в Ignore, Delete, Terminate листата на ICQ, абе в каквото се сетиш, няма проблем. Изтривам ненужните неща извън темата "кирилица" 1 min след постването на този текст.
Ей, Qwerty, как успя бе братче толкова бързо да го направиш?!? Ми нали според kris-специалиста то това е слоооожна работа, нито било еди-какво си, нито това, нито онова..., въобще тежката и компетентна дума на нашия мил приятел kris.
Хм, Stan ти май хич не уважаваш чуждия труд - това, че Qwerty е написал скрипта за един ден означава, че това е лесна работа ли? Странно разсъждение...
Valeri, с теб по-друг начин не мога да се държа - заслужил си го.
Qwerty - изпрати ми моля скрипта - интересно ми е да погледна как си решил някои евентуални проблеми.
Valeri, с теб по-друг начин не мога да се държа - заслужил си го.
Qwerty - изпрати ми моля скрипта - интересно ми е да погледна как си решил някои евентуални проблеми.
Хм, че ти въобще не можеш да се държиш пред мен по никакъв друг начин, пробвал си и не се получава. Най-силните ти аргументи са били винаги триене, ограничаване, охарактеризиране... направо ме съсипваш! :) Казах ти да правиш каквото поискаш, но явно трябва да повтарям по много пъти. Нали се разбрахме уж? Теб обаче тук те гложди конфликта, не темата. Ако беше темата нямаше да се ограничиш само с едно изказване от 4 непълни реда на форума на SetCom по подобната там тема в "Дъра-Бъра" - http://www.setcom.bg/news/forum_lite/topic.asp?TOPIC_ID=4551 . Затова и се закачаш тук като рибарска кукичка за каквото може, само и само конфликт да се поддържа. Я виж ти, какъв е този интерес сега към скрипта? Нали "партийната сбирка" не ти харесваше 10 поста по-горе! За какво ти е скрипта, мислиш да се "оливаш" някъде и ти ли? Хем боли, хем сърби! :rolleyes:
Ей, сега да не забравиш да ми изтриеш и акаунта на SetCom форума, също така и да спреш достъпа на Bell Sympatico до сайта на Setcom... май имам и абонамент за новините по пощата, помисли и за него... :D
Ами не, kris, означава, че Qwerty си е дал зор, ангажирал се е и е помогнал с нещо, а не е грачел злобно през цялото време...
Аз лично не виждам с какви очи му искаш скрипта?!? Ама това си е твоя работа де, то хорското нахалство няма граници - "Изпрати ми моля скрипта"?!
Ти въобще ОСЪЗНАВАШ ли как звучи това?
jgmudei
10.11.02 г., 14:13
S risk mnogo hora da me namrazqt bih kazal che az mnogo mrazq kirilicata winagi pisha na latinica i w IRC i SMS-i kato prashtat i mail-i prosto kirilicata e neswumestima na mnogo mesta primer da ste wizdali reklamata na Mtel tam SMS-site sa na latinica ami to e zaradi nesuwmestimost tochno shtoto pri kirilica mnogo ot telefonite shte izkarat gluposti na ekrana ako ne sa kirilizirani da ne goworim che ima 1 CD s MP3-ki oshte predi 1 godina beshe izzqlo s kirilica imenata na file-owete e chestno wi kazwam widqh se w chudo 1-wo dokato namerq mqsto kudeto da mogat da mi go zapishat na CD-r s imena na kirilica i posle w nas s 300 ora uspqh da go procheta poneze kirilicite bili razlichni tam codepage li neznam i az tochno kakwo !!! Taka che ne e wurprosa do murzela a do Compatibilty.
Loshia_NIKJAM
10.11.02 г., 14:28
Това тук не са СМС-и нямаш пробем да си зпишеш постовете на какванто записвачка искаш.
Аз също предпочитам да пиша на латиница, но е просто до навик да натеснеш шифт+алт и си готов. След като повечето учасници казват че им е по лесно да четът кирилица добре ще пиша на нея и толкова.
Ако си пиша на латиница няма да чакам всички да прочетът писанията ми, но това си е мой проблем никой не насилвам да чете.
Хм, а защо мразиш кирилицата, да ти каза честно не ти прочетох целия пост, точн озащото латиницата ме изнервя. Значи аз също съм написал един куп правила и заповеди да не се кръщават файлове с имена на кирилица, когато се записват страници от интернет да се прекръства името, като се пускат майлове от един офис до друг да се пишат на латиица. Значи това си има няколко причини, първо файлове и директории с кирилски имена не се четат на всякъде, не винги се прехвърлят и др. подобни, което застрашава информацията във самите файлове а и създава проблеми при архивиране. За писмата най-вече защото има хора на които не мога да им обесня що е то енкодинга и как да си правят писмата така че да ги четът, но пък дако някой ми прати заявка във word файл или някакъв друг документ писан на латиница веднага ще има последствия. Същото се отнася и за езикът, ако зависеше от мен бих налагал санкции назаплатат за всяка дума изречена на тусрки, цигнаски, или какъвто и да било друг език от мой служител в разговор с друг служител, но някои други хора не са на това мнение, това по повод че имаме шивашки цех, и там доста от персонала са туркини, ама колкото пъти съм ги чувал покрай мен да плещят на турски толкова пъти са били вкарвани в пътя, ама не съм им аз шеф та да видят тогава, нито фереджета, нито шалвари, нито турски ... абе това си е принципен въпрос, ако ние не се държим като Българи,и не държим на Българското, как бихме искали от другите подобно нещо, и как бихме искали да ни уважават.
Сега с това си " bih kazal che az mnogo mrazq kirilicata " определено предизвикваш омраза .... сега има една поговорка "На бодлива краво господ рога не дава" ама де късмет някой ден нещо да зависи от мен в тая държава ....... хайде няма да споделям мислите си че току виж сте ме тикнали в някоя лудница ....
Testvane na tvorenieto na Querty s post-a na "jgmudei":
S risk mnogo hora da me namrazqt bih kazal che az mnogo mrazq kirilicata winagi pisha na latinica i w IRC i SMS-i kato prashtat i mail-i prosto kirilicata e neswumestima na mnogo mesta primer da ste wizdali reklamata na Mtel tam SMS-site sa na latinica ami to e zaradi nesuwmestimost tochno shtoto pri kirilica mnogo ot telefonite shte izkarat gluposti na ekrana ako ne sa kirilizirani da ne goworim che ima 1 CD s MP3-ki oshte predi 1 godina beshe izzqlo s kirilica imenata na file-owete e chestno wi kazwam widqh se w chudo 1-wo dokato namerq mqsto kudeto da mogat da mi go zapishat na CD-r s imena na kirilica i posle w nas s 300 ora uspqh da go procheta poneze kirilicite bili razlichni tam codepage li neznam i az tochno kakwo !!! Taka che ne e wurprosa do murzela a do Compatibilty.
<bul>
</bul>
<bul>Towa e tekst napisan izcqlo na latinica. Kakto wivdate konwertoryt go e konwertiral w kirilica.</bul>
Tuk Tag-a e bil zatworen i teskta ne se konwertira
<bul>Tuk e otworen now tag. Teksta otnowo e konwertiran.</bul>
Ами не е много зле, ако се спазват някои комбинации за определени букви, най-вече ч, ш, щ,ц всичко ще е наред. Може би вместо да се определя sh-ш или 6-ш по добре да се сложи 6=sh=[=...=ш също и за другите подобни букви които се изписват с комбинации примерно 4=`=c=...=ч. Но трябва да се укаже цифрите да се вземат под внимание само ако са в словосъчетание, т.е. в състава на дума, и без това ш,щ,ч,ц не се изпозлват самостоятелно като букви.
Ами конвертора работи. Честита продобивка.
Как се ползва:
Както беше първоначалната идея, добавен е нов таг - (таг-а е с триъгълните скоби, пиша го така, защото иначе конвертора ще го разпознае и махне). Между отварящия и затварящия таг всички букви от латинската азбука се заменят с фонетичния им еквивалент на кирилица. По-късно ще напиша еквивалентите, за тези, които евентуално не ги знаят.
Тага може да бъде отварян и затварян многократно. Това позволява в един и същ пост да имаи кирилица и латиница.
Да предположим че искам да напиша следният текст:
"Какъв процесор да си купя? AMD или Intel?"
Използвайки само латиница с помощта на конвертора текстът може да се напише така:
"Kakyw procesor da si kupq? AMD ili Intel?"
Резултатът ще бъде същия.
Важна подробност! Тага е най-вътрешен! В него не може да има други тагове (причината е, че те също се конвертират в кирилица и по-нататък не се разпознават). Ако искате да използвате друг таг в рамките на действието на тага ще трябва да го затворите и отворите непосредствено преди и след другия таг. Примерно
Отивам аз на БАЙТ-а <b>и кво да видя?</b>
ще стане така:
Otiwam az na BAJT-a[тага за болд]i kwo da widq?[/тага за болд]
Предполагам, че това ще го избегна в следващата версия, направих го така, че е по-лесно.
Имаше един малък бъг - бях забравил ж-то и то не се конвертираше, но той беше отстранен в движение от Goro. Много се радвам, че всичко работи, защото на практика конвертора тръгна от раз със само забравеното ж като бъг (което е нищо работа). Конвертора го написах, но не го бях тествал (за сметка на това го проверих ред по ред пет пъти) и малко ме беше страх да не се издъни онлайн. Слава богу всичко е наред. Съществена особеност е, че конвертирането се извършва при показването на тескта, а не при записването му в базата данни. Тоест постовете се пазят във вида в който са написани - на латиница, заедно с таговете. Това позволява да бъдат редактирани по всяко време. Конвертирането се извършва от сървъра.
Мисля, че фонетичното конвертиране на символите е най-удачно. Все пак възможно е и друго. Ако sh = ш няма да може да се напише примерно "схема", защото тя ще стане "шема". Фонетичното конвертиране е утвърдено и не позволява съвпадение на символите.
<bul> malyk test, nali sym toma newerni
a,b,w,g,d,e,v,z,i,j,k,l,m,n,o,p,r,s,t,u, f,h,`,c,[,],x,y,\,q</bul>
така след теста установих още един бъг ЮЮЮ-то, липсва ... но явно работи скрипта ... да му се невиди, и за кокво бяха всички тея страници писания ????
p.s. Предлагам на QWERTY да бъде изказана публична благодарност /нещо като мъмрене пред строя но в добрия вариант :)/ и следващият път за да не седи с празна халба, да получи по бира от всеки .. така поне няма д може да се оправдава сервитьорката била бавна ...
Виждам, че съм забравил и Ю-то. :p :p
Goro ще се заеме ;)
То затова само бири, ако нямаше бъгове можеше и мезето да е от нас :D ...
То затова само бири, ако нямаше бъгове можеше и мезето да е от нас :D ...
Ее ToHu, това е просто една табличка с еквивалентите на буквите. Радвам се, че съм забравил две букви, а не примерно да не работи нещо в самия алгоритъм/функция. :p
V I P E R
10.11.02 г., 18:59
Ами конвертора работи. Честита продобивка.
Как се ползва:
Както беше първоначалната идея, добавен е нов таг - (таг-а е с триъгълните скоби, пиша го така, защото иначе конвертора ще го разпознае и махне). Между отварящия и затварящия таг всички букви от латинската азбука се заменят с фонетичния им еквивалент на кирилица. По-късно ще напиша еквивалентите, за тези, които евентуално не ги знаят.
Тага може да бъде отварян и затварян многократно. Това позволява в един и същ пост да имаи кирилица и латиница.
Да предположим че искам да напиша следният текст:
"Какъв процесор да си купя? AMD или Intel?"
Използвайки само латиница с помощта на конвертора текстът може да се напише така:
"Kakyw procesor da si kupq? AMD ili Intel?"
Резултатът ще бъде същия.
Важна подробност! Тага е най-вътрешен! В него не може да има други тагове (причината е, че те също се конвертират в кирилица и по-нататък не се разпознават). Ако искате да използвате друг таг в рамките на действието на тага ще трябва да го затворите и отворите непосредствено преди и след другия таг. Примерно
Отивам аз на БАЙТ-а <b>и кво да видя?</b>
ще стане така:
Otiwam az na BAJT-a[тага за болд]i kwo da widq?[/тага за болд]
Предполагам, че това ще го избегна в следващата версия, направих го така, че е по-лесно.
ЕВАЛА QWERTY, че се нае да го направиш и го направи много добре. Но аз, с риск да се повторя, имам предложение: нека това нововъведение да се споменава при регистрация на новите юзъри и да се казва НЕ да се заповядва, най-учтиво, че е добре да се ползва. Това е добре защото, след като вече се пусне конвертора, няма да могат хората които не пишат на кирилица да се извиняват - "ами мързи ме да слагам кирилизатор", "не мога да пиша на кирилица не ми е удобно" или "мързи ме да превклювам". Така ще могат да пишат както си искат и после текста да се конвертира, което няма им създава горепосочените проблеми - да ги кара да извършват повече движения от необходимото или да им създава неудобство. А на тези които недоволстват срещу това ще кажа само едно - писането на кирилица НЕ е задължително, никой не ви кара да го правите, така че не виждам какъв ви е проблема и срещу какво роптаете - това нововъведение само ще улесни не само пишещите на латиница, но и тези които после им четат постовете. :D :D :D
да де , една табличка е, то и програмите дето пиша са по 100 реда, ама не може да ги напише всеки ...
Виждам, че съм забравил и Ю-то.
Абе... оставил си нарочно вратичка на почитателите на "шльокавицата" да казват "ами липсва Ю, затова не го ползвам". Няма какво да се оправдаваш повече! :mad:
Сега идва ред на добавка към скрипта, която да поставя автоматично запетайки; после ще има добавка, която да решава дали да можеш да постнеш или не... като те види, че си зъл или че си "в грешка" да ти показва темата като "Clоsed"... :D
V I P E R: Ами да, съгласен съм. В това отношение подкрепям Valeri - нека той да направи (ако още има желание и възможност) основата, след което ще отвориме нова тема, където да ги изкоментираме/редактираме публично (за да няма хър-мър после).
Нека все пак да изчакаме малко, за да видиме дали няма да има някакви проблеми с конвертора.
ToHu: Не ме разбра - добре е, че грешките са в табличката с еквивалентите, а не в основната част от конвертора, че там се дебъгва малко по-трудничко.:p
Между другото php не е скрипт. Скрипт е примерно JavaScript :p :p
Абе съвсем сериозно може да се сложи скрипт който да цензурира, като срещне някъде " да ти го начукам" да го преправя "само да ми паднеш изотзадзи" или още по нежно "закопнял съм за задните ти части" .. а може и "о любов моя ....." такива ми тиработи .... ще бъде весело, пък ако се направи да цензуриа и по случаен закон, т.е. всеки път да го интерпретира по различен начин ... а след това ще го научим сам да отговаря на мненията,а после и сам да си задава въпросите, ние само ще седим и ще му гледаме сеира ...
Сега подробности, скрипт или не , трябва да се пише. Не му разбирам никак от web истории, java, php и каквото там друго, не ме и вълнува много, номерси все пак за информацията, вече знам още нещо.
Абе съвсем сериозно може да се сложи скрипт който да цензурира, като срещне някъде " да ти го начукам" да го преправя "само да ми паднеш изотзадзи" или още по нежно "закопнял съм за задните ти части" .. а може и "о любов моя ....." такива ми тиработи .... ще бъде весело, пък ако се направи да цензуриа и по случаен закон, т.е. всеки път да го интерпретира по различен начин ... а след това ще го научим сам да отговаря на мненията,а после и сам да си задава въпросите, ние само ще седим и ще му гледаме сеира ...
То това го има в оригиналния сорс, доколкото видях.
Кое бе за цензурата ли?
p.s. абе QWERTY сложи си едно ИЦЯ че го обърнахме на чат тука.
p.s.2 ама като си го сложиш трябва и д+а го ползваш,м-у другото зарибява се човек, удобно е, аз докато взема да го ползвам мина сигурно година от както го бях регистрирал, ама сега забелязвам че е много удобно.
V I P E R
10.11.02 г., 19:37
Малко Offtopic
QWERTY не се притеснявай мезето е от мен. Само да дойда някой път да се видим :).
The Penalty много готино хлапе :) си сложил за аватар. Определено е по-готино от овцата :). Я кажи да не е твое :D :D.
Originally posted by V I P E R
Малко Offtopic
QWERTY не се притеснявай мезето е от мен.
Не бе, ти пък. Шегувам се.
ToHu: Да, точно цензура. Май замества със звездички, но прави същото. Те админите трябва да го имат това като възможност - да задават думите, които да се цензурират.
За ICQ-то си взимам бележка.
Айде сега ще отида да се разходя малко, че да седя тук да отговарям на всеки пост не е добре. :p :p
GrigorBG
10.11.02 г., 21:24
<bul> Mislish li che raboti ?</bul>
<bul>Proba proba.... procesor, dannaplatka, videokarta,jiraf,kostenurka,neprekasvaem o zahranvashto ustroistvo</bul>
GrigorBG
10.11.02 г., 21:28
Neznam kakava e dalaverata ot nego ako triabva tolkova da se saobraziavam kato pisha.
NApravete go da "misli" spored obshtoprietia nachin na pisane.... ne sam programist, neznam kak shte stane, ama ne si igraite s nego po drugite temi !!!!!!!
ETO GO I na BUL:
<bul>Neznam kakava e dalaverata ot nego ako triabva tolkova da se saobraziavam kato pisha.
NApravete go da "misli" spored obshtoprietia nachin na pisane.... ne sam programist, neznam kak shte stane, ama ne si igraite s nego po drugite temi !!!!!!!</bul>
Vijdate li kade e i shte ima problemi
Manchev
10.11.02 г., 21:42
айде ся, да мислят малко хората като пишат...
Ама май е по-лесно да се натисне един клавиш, вместо да се слага таг,а?
<bul>Dobre, kakwo tolko slovno ima w towa da pi[e[ na foneti`na kirilica? Ako ima[ kirilizator, to toj ]e konwertira to`no taka (sy]o taka, ne sym `uwal za kirilizator, kojto da konwertira </bul>sh<bul>=[) Ne e wyzmovno da se naprawi softuer, kojto da hwa]a wsi`ki wyzmovni i newyzmovni kombinacii. Dawam elementaren primer - ako </bul>sh<bul>=[ kak ]e napi[e[ shema? Po kakyw priznak ]e se razgrani`at dwete dumi? Edinstweniq wariant e da ima komp\tyren re`nik sys wsi`ki wyzmovni dumi, ama towa zna`i da slovite o]e edin syrwyr do tozi sys foruma, samo za taq cel. Towa ne e prewoda`. Towa e kirilizator. Ako iska[ i prewoda` move da se naprawi (s tri ezika + kitajski), no nali celta be[e da ima </bul><b><bul>WYZMOVNOST</bul></b><bul> da se pi[e na kirilica na komp\trite, na koito nqma instaliran kirilizator. Kato tozi, na kojto pi[e[ sega. Malko velanie trqbwa, malko.
Tozi post e napisan bez kirilica mevdu drogoto...
P.P. |-to e opraweno.</bul>
Ами нищо лошо не виждам, така тея дето се извиняваха че няма възможност вече нямат извинение.
Не виждам какво пречи да го има навсякъде, който иска да го ползва ще се съобразява с фонетичната клавиатура, който не иска няма да го ползва, сега не Бъди толкова консервативен , за Григор става въпрос, щом не пречи на работата на форума какъв е проблема.
Loshia_NIKJAM
10.11.02 г., 23:25
<bul> A taka da vidim dali i na men shte mi raboti sega:D. Emi osven pozdravlenia za QWERTY nqma kakvo drugo da napisha. BRAVOOOOO.
I za Toni ako ima takav skript da podmenq psuvnite shte pochnem samo takiva da pishem da vidim kakvo shte izleza. </bul>
Originally posted by Loshia_NIKJAM
<bul> A taka da vidim dali i na men shte mi raboti sega:D. Emi osven pozdravlenia za QWERTY nqma kakvo drugo da napisha. BRAVOOOOO.
I za Toni ako ima takav skript da podmenq psuvnite shte pochnem samo takiva da pishem da vidim kakvo shte izleza. </bul>
Abe to ima takova da se censorirat psuvnite ama niakoi triabva da gi vkara parvo
<bul> e dobre de ama za da raboti tozi konwertor trqbwa da se pi[e na foneti`na podredba, a ne kojto kakto e swiknal.
Towa primerno go pisha s konwertora, mislq `e ]e si izleze sywsem dobre</bul>
п.с.така, излиза си добре, не виждам проблем, виждам една гешка и то е в размяната на две букви, често ми се случва
Авторски права на vBulletin