PDA

Виж пълна версия : Температура на хард диска на лаптоп

Mirchev
28.12.04 г., 19:40
Температурата на хард диска на лаптоп Хюндай (измерена на DTemp) е 51 в idle режим. Температурата в стаята е около 27градуса. При включването на лаптопа темп., която се отчита от същата програма е 27. След 30мин. работа се вдига до 51градуса. Това мен малко ме притеснява. Може ли някой да разясни какви са допустимите температури при хардовте на лаптопите, предполагам има разлика с температурите на десктоп хардовете....

Благодаря предварително!

Ilian359
28.12.04 г., 20:15
За харда не мога да ти кажа точни норми и нямам впечатления да има пагубно влияние. Но при такива температури, последиците върху батериите са трагични - протичат и започват да окисляват наоколо.

CYPER
29.12.04 г., 00:36
Един въпрос - ти тоя лаптоп върху какво го държиш в повечето време, докато е включен, защото отдолу най-вероятно има вентилатор и ако го слагаш върху нещо неравно и няма къде да излиза топлия въздух и вътре става си еб@ло майката.

Аз така като не бях обърнал внимание и първите дни го слагах на леглото върху чаршафа и се дигаше темпа до 71 градуса, ама сега е към 45.

Абе на Speed Fan имам една Remote Temperature - сега е 56 - знаете ли какво е това?

Имам 3:
Local Temp
Remote Temo
HD0

pip00
29.12.04 г., 01:08
С какво мериш температурата специално на твърдия диск? При мен Sandra-та показва Board Temperature - 33гр и CPU - 39гр. И това е след половин час горе-долу, като лаптопа ми е в скута. Ако ти се налага можеш да потърсиш от тея охладителните подложки, доколкото съм чел поматат и срещу шума, защото не се налага вентилатора на лаптопа да работи на максимални обороти. Но не съм ги виждал и пробвал.

Mirchev
29.12.04 г., 11:54
Cyper, лаптопа естествено е поставен върху твърда повърхност, както си трябва... Ако не беше така сам щях да се досетя къде е причината... Достъпът на вентилатора до свеж въздух си е нормален. Аз попитах дали някой знае допустимите температури при хардовете за лаптопи и дали има съществена разлика при номиналните (и максималните) темп. при десктоп хардовете и тези за лаптопи.

pip00, с тази програмка Dtemp. Мисля, че може да й се има доверие, тъй като при включване на лаптопа темп., която показва е 27градуса. В последствие (до около 2часа) темп. се покачва до 51градуса.

StillOpossum
29.12.04 г., 16:33
Максималните работни температури зависят от съответния модел твърд диск. Прегледай SMART-а на диска с някоя програмка (може и SpeedFan) там трябва да пише колко е максималната работна температура на диска.

Ivanoff
30.12.04 г., 00:37
Предполагам че температурата е нормална , все пак зависи от харда. Стария ми беше HITACHI 20GB 4200rpm 2MB и работеше на 35-40 градуса , сега съм с TOSHIBA 60GB 5400rpm 16MB и работи на 45-50 градуса даже стига и 55 понякога.

Jmaes0888
03.04.07 г., 12:57
За безопасна се счита температурата до 50 градуса при мобилните и 40 градуса при нормалните дискове. Ако ви вдига повече, сложете си перчица - просто ще му увеличите живота на диска, ако не друго. :)