PDA

Виж пълна версия : Имате ли идея? Проблем с Лаптоп и HDD

BorDy
20.12.04 г., 15:43
Здравейте,
Снощи ми се случи следното: точно с мислех да гася РС-то и син екран. Работеха само Explorer и Winamp. Появиха страни звуци от харддиска. Разбира се рестартирах, но не се получи. Неможа да зареди изобщо, не намира хард диска. След няколко рестарта му дадох почивка 5-10 мин. и пак го включих, зареди ХР и почна да проверява за грешки хард диска стигна до 54%. В началото ги нямаше тези шумове, но малко по малко се появиха пак и като замразна на 54% пак тракаше като чакрък.
Силно се надявам да не ми се е прецакал хард диска.
Има ли вероятност да е вирус? Изобщо какво може да е?
Довечера като се прибера ще се опитам да направя нещо, още нямам идея какво.
Лаптопа е Fujitsu Siemens 1840D и цялата работа много ми прилича на тази тема.
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?threadid=44992&highlight=HDD
Ако имате някви идеи моля споделете, аз мисля да се опитам да буутна някак си и да преиснсталирам ХР.

Ilian359
20.12.04 г., 16:51
Лошото на Fujitsu-Siemens е, че най-често дисковете им са Fujitsu. А при тях е напълно нормално да се прецака дори и напълно нов. Според описаните от теб симптоми повреден диск е най-вероятният проблем.

BorDy
20.12.04 г., 22:04
Здравейте,
Хард диска не е прецакан. Пуснах го, пак започна да издава странни звуци, но по някое време (между временно рестарти и неуспех да засече харда) спря и заредих ХР. Сега идва въпроса каква може да е причината за всичко това. Почвам да проверявам кое къде сваря- така че давайте идеи. Според мене е вирус некав, ама още не мога да го проумея какво точно чупи този вирус и как. Да се надявам, че скоро няма да угасна пак, бързам да преместя малко инфо от C:\.

Ъпдейт. Успях да пусна ХР няколко пъти и да се поровя малко, но не успях да стигна до никъде, пак се забива, този път успях видя какво пише на синия екран:
KERNEL_STACK_INPAGE_ERROR
STOP: 0x00000077 (0xC000000E, 0xC000000E, 0x00000000,0x007ED000)
Много лесно мога да го оправя като си форматирам устройство C:\ и си преинсталирам ХРто, но ми се иска да открия как съм го хванал този вирус. Сега в момента съм заредил някъв Буутабъл Линукс и браузвам да видя дали ще намеря нещо.
Мисля си, че може да е някакъв boot sector вирус, но не знам как да го лекувам.
Ако имате идеи ...... ;-))

ANJI
17.11.06 г., 13:26
Обсъдих с колеги, всички са единодушни че е boot sector вирус.
http://support.microsoft.com/kb/315266 тука пишат разни работки.....
Нахвърляхме вариянти, утре ще го правим. Ако се получи, ще драсна 2 реда как сме го преборили.

4eRNoBiL
17.11.06 г., 18:44
Странен шум от харда, забиване веднага след това, биосът не открива устройството - прилича ми на хардуерен проблем. Номерът с вируса най-вероятно се получава, защото харда отказва при четене на буут секторите или малко след това. Освен това, не бях чувал за вирус, който буквално "да чупи" хардове.

С две думи: тъй като е много вероятно скоро съвсем да откаже, остави лова на духове, запази ценната информация и пусни някоя програмка, за да провериш състоянието му и пиши пак, за да видим какво ще се прави по-натам.

ANJI
18.11.06 г., 16:07
Накратко: Презаписахме boot сектора, изтрихме всички партишъни и пренацепихме харда наново. Машината литна, до момента няма никакъв проблем.

0x00000077: KERNEL_STACK_INPAGE_ERROR
Запрошенная страница ядра не может быть прочитана. Причина ошибки может быть в плохом блоке файла виртуальной памяти или ошибки контролера диска (очень редко, причиной может быть нехватка ресурсов, а конкретней, резерв nonpaged pool (невиртуальной памяти) со статусом c0000009a [STATUS_INSUFFICIENT_RESOURCES]).Если первый и второй параметры кода ошибки равны 0, означает, что это не ошибка ядра. Значит, ошибка вызвана плохим оборудованием.
I/O статус c000009c (STATUS_DEVICE_DATA_ERROR) или C000016AL (STATUS_DISK_OPERATION_FAILED) обычно означает, что информация не может быть прочитана из-за плохого блока в памяти. После перезагрузки автоматическая проверка диска попытается определить адрес плохого блока.

Преместих page file от С в D. Да видим... не е забивал от тогава. Почвам да мразя компютрите.

ANJI
29.11.06 г., 13:47
Мдам. След преместването на page file от С в D PC-то престана да показва грешка... само се рестартира. След преинсталиране на ниско ниво и на boot сектора просто ми се струва твърде невероятно проблема да е софтуерен. Тестове на харда и РАМ-а обаче не показаха проблем.
ВЕЛИКИТЕ от microsoft пишат ... If this does not resolve the issue, your computer mainboard (motherboard) may be damaged..... какво правим сега?
Не ми казвайте "честито"...

Julian
29.11.06 г., 17:57
Ами аз съм има подобни симптоми на лаптоп. Диска му се беше скапал. HHD-то беше Хитачи. Щом има транни звуци не е виру а хардуерен проблем. Дори да си закърпил пологжението по добре си купи нов диск. Както ANJI е напъсал по горе може да е повредено дъното.

ANJI
28.12.06 г., 11:51
Намерих проблема при мен. И го отстраних. Оказа се че белята идва от интерфейсното кабелче на харда. Свалих го, почистих го добре, както и слотовете на които се поставя. Накачих, пуснах машината и всичко си тръгна безпроблемно. Вече 2 седмици товаря машината на max без никакъв гаф. Желая ти късмет.