PDA

Виж пълна версия : Kameri za nabliudenie

Pizza_again
25.10.02 г., 11:55
Nqkoj ima li ideq kak NAJ-EWTINO max 25$ na cam move da se naprawi takawa sistema:

6 cameri na ~300 metra ot dispaly/recorder (fiksirani)
sobstweno zahranwane
ednowremenno wyzproizwevdane na standarten TV (6 malki prozoreca)
Zapis na pokazwanoto prez 1 sec

priemat se syshto predloveniq za NE_kompiutyrni warianti

sorry za polu-offtopic-a predwaritelno

BAD BOY
25.10.02 г., 12:52
Ами за тази цена е абсурд да се направи нещо. Само камерите са минимум тази цена ..... а захранване, кабели, монитор, "квадратор ...за 4 камери " незнам за 6 как се казва...????
Просто ако си изпуснал някоя нула може...

PARADOX_sf
25.10.02 г., 23:50
Originally posted by Pizza_again
Nqkoj ima li ideq kak NAJ-EWTINO max 25$ na cam move da se naprawi takawa sistema:

6 cameri na ~300 metra ot dispaly/recorder (fiksirani)
sobstweno zahranwane
ednowremenno wyzproizwevdane na standarten TV (6 malki prozoreca)
Zapis na pokazwanoto prez 1 sec

priemat se syshto predloveniq za NE_kompiutyrni warianti

sorry za polu-offtopic-a predwaritelno

Pritesniavash se che zenata ima zabezki li?:D

Valeri
25.10.02 г., 23:51
Качествена камера за наблюдение струва 110-180$, че и повече. Става дума за черно бяла такава (цвят не ти трябва) с чувствителност 1 Lux и автоматична бленда. Ако не ти е такава камерата, през нощта няма да виждаш нищо. Ако пък настроиш по някакъв начин обикновена камера за работа през нощта, тогава през деня няма да виждаш нищо. Също добрата камера има кожух с подгрев, защото иначе ще се изпотява стъклото отпред от температурните разлики и пак няма да има нищо, освен мъгла на монитора ти. Кожуха и закрепването са още около 50$. Това, ако става дума за външен монтаж. Сложи също и цената на съответните захранващи кабели и коаксиалните видео кабели за камерите. За вътрешен монтаж може да се ползват камери тип WebCam или платкови камери, но пак почти всички от тях са ефективни само при много добре осветено помещение. За компютърна система има готови решения платка + софтуер, продават се такива в магазините на ComelSoft, цената на комплект за 4 камери е някъде 350-400$. Скъпото е софтуера, платката за Capture е някъде 50$ и е с чип Conexant като на видео тунерите. Има и комплекти за 8 камери. Записват в разделителна способност 320х240 през 1 секунда, може да се ограничават зони, да се задават много параметри, може да пренася образ през LAN. За нормална работа се изискват компютър поне Pentium-III/600, 256МВ RAM и 40GB HDD (ако искаш да пазиш записи за седмица назад, примерно), както и поне 17" монитор, че да можеш да виждаш все пак какво става в квадратчетата на екрана. Ако ти трябва обаче професионална система, тогава компютърния вариант не е подходящ. Там цените на хардуера са поне 2 пъти по-високи, но и качеството на запис е много по-добро.

ruNNer
26.10.02 г., 21:17
Валерий не съм съгласен че компютърно базираните системи не стават за професионална работа. Вярно е че стандартните системи са по-лесни за инсталиране и употреба , но и компютърните системи имат доста предимства.
Платките на Геовижън имат модели , които записват и на 640х480. Главно се разделят не по брой на входове за камери а по колко кадъра в секунда могат да записват. Най-евтините са около 250$ но са с 12 fps. Раздели го на 4 камери и сам решавай дали ти стигат по 3 кадъра в секунда. Друг е въпроса че самата платка динамично разпределя кадрите , т.е. ако на някоя камера няма движение , към останалите се прехвърлят повече ресурси. Максимума в момента май е 100 кадъра в секунда но не мисля че има такава под 1000$ - май 8 портовата беше толкова.
Големия проблем е избора на камера и подходящ обектив за нея. Ако не ти трябва висока разделителна способност и искаш да заснемаш широк ъгъл има куполни камери , които си вървят с 3,6 мм обектив и ако не се лъжа бяха около 110 и 160$ за 330 и 460 ТВ линии. На сайта на Комелсофт има една табличка , с която можеш ГОРЕ-ДОЛУ да определиш какъв обектив ще ти трябва.

Pizza_again
27.10.02 г., 02:01
dobre togawa uto4nqwam - kamerite shte rabotqt na zakrito samo denem 8h na den, za nabliudenie na rabotni pomeshteniq sa, kolko dylyg move da e edin cable usb ili firewire, obshto wzeto sega towa naj-we4e me wylnuwa, az znam kakwi pari iskat po firmite (na comel soft reklamite im gledam ot 100 godini wyw westnik computers no nqmam i namerenie da se obavdam, znam kak wyrwqt cenite za reklama na 1wa stranica i mi e qsno kolko shte izleze edna systema), kato kavesh 4e ti trqbwat za nabliudenie i cenite otiwat ... znam 4e ima i mnogo ewtini systemi samodelki, ne sa mi nuvni motion sensori, wyrtelvki razni, uprawleniq, fashkii

kazah 25$ na kamera, to e qsno 4e shte se kupuwat kabeli, usb hub-owe ili nqkakwi koncentratori, ewentualno capture cards, to ako stawa wypros za 150$ na kamera po-dobre po edno slabo pc da slova na wsqka kamera po-ewtino shte izleze za 1frame w secunda i ip na 100 stiga pyk te wyrwqt po 20$ /bez monitora wse pak

http://www.x10.com/ ima edni 3 cam deal ... no ne sa dostaty4no

Valeri
27.10.02 г., 05:38
Originally posted by ruNNer
Валерий не съм съгласен че компютърно базираните системи не стават за професионална работа. Вярно е че стандартните системи са по-лесни за инсталиране и употреба , но и компютърните системи имат доста предимства.

Всичко зависи от цената на хардуера и софтуера. Професионална система за наблюдение със запис на касети във висока разделителна способност струва много пари, компютърния еквивалент със същите възможности ще се доближава до тази цена. Съгласен съм, че с компютърен хардуер могат да се правят много неща, но аз говорех за готови продукти от конкретна ценова категория, които излизат на около 1/2 от цената на професионална система.

Pizza_again: Ако говорим как се прави такава система по принцип, тогава съм описал по-горе в общи линии как стоят нещата. Ако говорим как въобще може да се скалъпи някакво подобие на такава система при минимална цена, тогава решенията за хардуер, софтуер и архитектура са изцяло твои. Цените на компонентите знаеш, знаеш какво искаш и какво ти трябва. За детайлите можеш да получиш справка от интернет за 5 min.

Pizza_again
27.10.02 г., 12:18
to4no za towa goworq - da se skalypi neshto za malko pari i da wyrsi ograni4enite si zada4i

Nqkoj shte kave li kolko dylyg move da byde kabelyt? - usb-firewire

Pesho®
27.10.02 г., 14:15
За камерите от x10.com четох доста негативни отзиви. Но за условията, при които казваш че ще ги ползваш, ще свършат добра работа, а други толкова евтини едва ли ще намериш.

Pizza_again
27.10.02 г., 16:10
az gledah samo kak sydiha edin sobstwenik na restorant 4e slovil takiwa w toaletnite si

daj i az da pro4eta nqkoq statiq

Pesho®
27.10.02 г., 17:08
Виж го ей това например:

http://www.techextreme.com/perl/story/12054.html

(и внимавай с тоалетните :D)

ToHu
27.10.02 г., 17:53
Повечето серийни интерфейсиимат ограничение в дължината на кабела. На какво разстояние мислиш да са от компютъра? Стандартни web камери няма да ти свършат най-вероятно работа щото ползват USB, а той не може да е много дълъг. По магазините за електроника за по 30-40 лв. им камерки които дават що годе приемлива картина, ако идеята е просто да наблюдаваш работниците дали работят или се шлаят ще стане, но ако искаш по добро качество .. не са добър избор. От там нататък има и едно друго решение, ще си ползваш нормална capture card а хардуерно ще редуваш 6-те камери, с аналогов комутатор и да речем таймер който през 1 с. да ги редува. Така всяка камера ще записва по една секунда през всеки 5, вече с каква скорост дали 1 fps или 25fps зависи как си настроиш кепчъра. Може да се направи така че освен като комутатор външното у-во да вкарва и някакъв допълнителен сигнал, примерно по една цифричка отговаряща на номера на камерата. Това е най-простото което се сещам.

Pizza_again
27.10.02 г., 19:32
blagodarq toni, neshto takowa imah i az kato ideq

Mitev
27.10.02 г., 22:10
Следното решение е само за наблюдение на работници. Най-евтиното решение е да се купи най-евтината камера, която да се сложи. Те работниците няма и да си помислят да правят каквото и да е било нередно, като знаят че има камера, а дали е включена и как работи на кой му трябва. :)

Pizza_again
27.10.02 г., 23:26
mitev pe4eli nagradata - hwana ideqta mi misleh i za dummy cameri za po 5lv, shte plashi kradcite i myrzeliwcite sred sluvitelite samo edin diod da ima da miga tam ...

astromi
28.10.02 г., 12:28
mitev pe4eli nagradata - hwana ideqta mi misleh i za dummy cameri za po 5lv, shte plashi kradcite i myrzeliwcite sred sluvitelite samo edin diod da ima da miga tam ...

След като монтираш камерата/ите казваш на работниците да не си бъркат в носа щото ша са тества новата система за наблюдение ... :D после им "подхвърляш" някоя снимка на помещението заснета с цифров фотоапарат с думите "муха да мине ша я хванат..." и останалото е въпрос на психология :D

chavv
28.10.02 г., 13:28
Pizza_again == Big Brother ?!
:D

Pizza_again
28.10.02 г., 19:40
move i big brother da skalypim :ppp

Stayko
30.10.02 г., 02:09
Твърдението че само черно-бели камери ще свършат работа е напълно погрешно защото в момента 3 Софийски електронни казина ползват GeoVision с цветни камери за охрана на залите си.Колкото до качеството на GeoVision от личен опит смея да твърдя че неколкократно превъзхожда конвенционалните системи за наблюдение базирани на доброто старо квадратиращо устройство.Разликата в скороста на запис е огромна в полза на GeoVision-а - за сравнение квадратиращо устройство с 16 камери записва с 1кадър на всеки 6-7секунди!
За толкова време ще изтараша повечето немърливи от към охрана и сигурност клонове на банки у нас;-)За сменка на това обаче GeoVision модел GV-800 дава 100кадара/секунда при PAL и 120кадъра/секунда при NTSC.Като се пресметне това дава около 6-7кадъра/секунда на всяка от 16-те камери а това вече е нещо.Сега вече ще могат да ме видят...в гръб!!!;-)За съжаление Златко от ComelSoft е единствен вносител на GeoVision в БГ и само от там може да се намери подобна платка.Разбира се, има модели и за 4, 6, 8, 10, и 12 камери със съответната цена/скорост на запис.По-горе някой от колегите беше писал за платка с 50кадъра скорост на запис и е напълно прав.Модела ако не ме лъже паметта беше GV-800V2 4 port.Относно камерите само мога да добавя че наистина има много сносни цветни камери за около 125ш.д. парчето.Софтуера за наблюдението на GeoVision-а е безплатен и върви комплект с платката и има чудесни възможности за дистанционно наблюдение- по LAN, Dial-up, Inet server и други.Лошото е, че доста бързо "изяжда" харда.16 камери на средно ниво на качеството на запис запълват 160ГБ диск за около7-8дни при това в режим ха работа "motion detect" , т.е. камерите записват само когато засекат движение в обсега на обектива.Та това е..Аз казах..Хао!

Pizza_again
30.10.02 г., 19:16
ti kaza ama si mnogo dale4e ot topic-a goworim za 6 kameri po 1f w sec, naj-wavnoto e da sa EWTINI, za sistemite za sigurnost na pentagona drug pyt shte otworq tema :) kato mi se poqwi nuvda

Valeri
30.10.02 г., 19:47
ti kaza ama si mnogo dale4e ot topic-a goworim za 6 kameri po 1f w sec, naj-wavnoto e da sa EWTINI, za sistemite za sigurnost na pentagona drug pyt shte otworq tema :) kato mi se poqwi nuvda

Не само е далеч от топика, но и аргументите са му много слаби. Щом три казина ползват цветни камери (намерил някой да им ги продаде, продал им ги), значи черно-белите не стават за нищо. Също "видях една слаба конвенционална система", значи всички са такива и пак не стават за нищо. Да намери Stayko някой, който се занимава професионално със системи за наблюдение, че да му обясни какви са изискванията. Аз само мога да кажа, че до сега не съм видял нито една банка, магазин или обществена сграда, която да има наблюдение с цветни камери. Това да му е първия въпрос на Stayko, защото камерите не случайно са такива. Да бъде убеден, че в Пентагона камерите също са черно-бели и много вероятно не се ползва компютърна система. Защо не се предпочита компютър да пита като втори въпрос (има поне 4 причини). Като му обяснат нека си остане за него, няма смисъл да казва пак... :)

Stayko
30.10.02 г., 20:33
Вярно е че съм далече от топика ама изказването ми нямаше за цел да ти препоръча система за наблюдение а само за изрази мое ( а и на хора които с това си вадят хляба) мнение за PC базираните системи.Също така изказах мнение за съотношението качество/цена а не генерално мнение за всички квадратиращи устройства които стартират от 5000щ.д. нагоре.Колкото до това да се "консултирам" със специалист в областта мисля че е повече от ненужно защото работя с фирма ЕНЕРГАН която само за сведение изгради системите за сигурност на централния софийски затвор и следствения арест към НСС на "Г.М.Димитров" 42 до сградата на Спектрум Нет.Според мен спора стана много личен и се прокрадват силно любителски мнения.Ако все пак се интересувате от подробности се свържете с г-н Ивайло Марков от ЕНЕРГАН и обменете опит.Колкото до това че съм далече от топика само ще добавя че още преди 1-1.5 години мой познат който беше управител на клуб "Маската"- Студенстски град, беше решил да плаши барманите с някакви ужким камери на бара та белким краднат по-малко;-)Страх лозе пази са казали хората и май са прави...та що просто не им "лепнеш" по един празен камерен купол по таваните и да се шашкат бачкаторите на Ебекта..!?;-))))))

Valeri
30.10.02 г., 21:16
Originally posted by Stayko
Вярно е че съм далече от топика ама изказването ми нямаше за цел да ти препоръча система за наблюдение а само за изрази мое ( а и на хора които с това си вадят хляба) мнение за PC базираните системи.Също така изказах мнение за съотношението качество/цена а не генерално мнение за всички квадратиращи устройства които стартират от 5000щ.д. нагоре.Колкото до това да се "консултирам" със специалист в областта мисля че е повече от ненужно защото работя с фирма ЕНЕРГАН която само за сведение изгради системите за сигурност на централния софийски затвор и следствения арест към НСС на "Г.М.Димитров" 42 до сградата на Спектрум Нет.Според мен спора стана много личен и се прокрадват силно любителски мнения.Ако все пак се интересувате от подробности се свържете с г-н Ивайло Марков от ЕНЕРГАН и обменете опит.Колкото до това че съм далече от топика само ще добавя че още преди 1-1.5 години мой познат който беше управител на клуб "Маската"- Студенстски град, беше решил да плаши барманите с някакви ужким камери на бара та белким краднат по-малко;-)Страх лозе пази са казали хората и май са прави...та що просто не им "лепнеш" по един празен камерен купол по таваните и да се шашкат бачкаторите на Ебекта..!?;-))))))

Кой къде работи не е толкова важно, важното е какво пише. Аргументите ти в по-горния са много далеч от какъвто и да било професионален опит, избиват на чисто субективна оценка, която освен всичко не съвпада с приетата практика. Това, че в България някой правил нещо някъде, въобще не означава, че е най-добрия и най-разбиращия. Както казах, аз до сега не съм виждал никъде на сериозно място охранителна система с цветни камери и компютър, както също казах питай някой наистина разбиращ каква е причината да е така. Аз не смятам да коментираме повече това с теб, тъй като не работя в такава фирма и не разбирам нищо... :(

Stayko
31.10.02 г., 10:29
Благодаря ти за мъдрото решение..;-)Често казано още вчера ми писна от този по принцип лишен от смисъл топик на Pizza Hut.Знам че никой мод не пада по гръп и за това ще приема твойто предложение за консултация със специалист в областта...в името на добрия тон..Чао.

Stan
31.10.02 г., 11:40
Ти ще видиш като се събуди Валерий... :D

Pizza_again
31.10.02 г., 11:47
Ajde sega i na topici shte se obivdame

Stayko
02.11.02 г., 05:43
Извинявай . нищо лично...само ми писна от "ужким" модератори дето "ужким" разбират от ВСИЧКО..!!!

Valeri
02.11.02 г., 06:41
Originally posted by Stayko
Извинявай . нищо лично...само ми писна от "ужким" модератори дето "ужким" разбират от ВСИЧКО..!!!

Ти май не разбра, че пред мен не минават такива фрази "познавам шефа на...", "работя във фирма..." или "правихме това...". Не те познавам въобще и имам възможността да те оценявам само по това, което пишеш, а ти пишеш с елементарни и нелогични аргументи. Мисля два пъти ти написах да питаш защо се предпочитат черно-бели камери и защо компютърната техника не е желана на отговорни места, ти обаче предпочиташ да се засягаш на "професионализъм". Питай някой професионалист, че да не се налага да ти обяснява такива неща някой неразбиращ от този форум, бил той модератор или не. Аз за да ти пиша такива неща явно имам някакъв опит, не си ги измислям в момента.
Прати там поздрави на фирмата, на шефа и на някой познат от казината и да приключваме за последно*. От тук нататък те оставям на монолог, пък ако професионализма ти съвсем загуби аргументи и премине в откровена простотия, тогава ще видиш, че дори и за "ужким" модераторите бъркаш. :)

* - Нали каза "чао" и приключихме темата? Забрави ли нещо или какво? Като ти е писнало нещо, лекарства за психиката много, но не ги търси тук в този форум. На някой по-слaб форум твоите начини за убеждаване в правота може и да минават, но тук не става лесно, sorry!

GAME OVER

ToHu
02.11.02 г., 10:21
Така, като прескочим заяждането , да минем на въпроса.
Освен предложеният метод да превключваш камерите, щом е сам за сплашване на персонала, наистина едни бутафорни камерки ще свършат същата работа, методът е изпитан но много места в чужбина, слагат се само кожуси на камери, и микрофони.
Иначе моят съвет ако ще слагаш камерки, вземи си чернобели от тея платковите, ще можеш да виждаш кога кой става от работното си място. Намери си едно комутаторче като това дето ти казах и си готов. Ако няма такова което самичко да си редува входовете, не е проблем да се направи някоя приставка която да го управлява и това е всичко.

Иначе за професионално наблюдение, практиката е да се използват чернобели камери. Вече зависи колко ефект може да има от наблюдението, съответно каква сума може да се отдели за оборудване. Всъщност посочените от Валерий цени, дори са ниски, примерно добър външен кожух е доста над 50$, някъде имам ценова листа и мога да извадя цените, но примерно си спомням че камера за външно наблюдения с отопляем кожух и въртяща стойка излизаше около 600$, това беше преди година някъде ама на тея неща не им се променят цените.

ivo_pc
11.11.02 г., 20:24
Искам да ви питам за една камера която трябва да наблюдава кои влиза и излиза през нея от 19:00 до 23ч.Въпросът ми е дали това може да стане с Web камера и до колко метра може да достига кабела на USB-то?Какъв софтуер ще ми е нужен?