PDA

Виж пълна версия : 2 въпроса за USB DVD-RW и лаптоп

DarthMaul
29.11.04 г., 15:40
На лаптопа на мой приятел ДВДто му спря да чете дискове.
Въобще не завърта диска и според мен е умряло.
Не иска да купува от тук друго ДВД защото лаптопа Тушиба е купуван в щатите и само там иска да го дава в сервиз.
Оба4е сега без такова устройство не може да преинсталва уиндоуса
И е решил да взима външна ДВД записвачка от тук на USB.

Питанията са ми следните:
1. Може ли да се boot-ва операционна система от външно ДВД устройство? Това му е много важно.
2. Има ли някаква вероятност ДВДто на лаптопа му да му е заключено? Според мен си е хардиерна повредата.
3. Не успях по никакъв начин да вляза в настройките на биос-а. Няма никакви надписи в на4алото с кой клавиш се влиза в биос пробвах познати комбинации каквито се сетя но не успях. Може ли да се влиза в биоса и да се настройва на лаптопите както при истинските компютри?;)

pip00
30.11.04 г., 00:17
Ако не се лъжа Impex са официален дистрибутор на Toshiba, така че защо не го занесете да го видят. Според мен може двд-то да се е заключило, защото най-вероятно е регион 1, след като е купен от щатите. На моя лаптоп при слагането на двд 1 (моето е за регион 2) ме предупреждава, че мога да изгледам 2 филма, ако не се лъжа и след това заплашва нещо, но не помня подробности. Може да се флашне самото двд, но не знам дали не е късно, не знам.
Колкото до първият ти въпрос – аз ползвам външна записвачка (не е двд, но не виждам разлика) и до преди малко бях сигурен че може, но след няколко опита не можах да бутна от нея. След бърз поглед в google доколкото видях е необходим самият биос да поддържа бутване от usb, но моя биос не го показва. Така че най-вероятно ще ви трябва външно pcmci устройство, от което може да се бутне (за всеки случай вижте в биоса дали поддържа бутване от pcmci). Друг е въпроса колко е оправдана една такава покупка. По-добре оправете двд-то.
Биоса можете да го откриете в Control Panel – TOSHIBA HWSetup или чрез задържане на Esc клавиша при стартиране.

Private
30.11.04 г., 20:41
Заключването на DVD-то заради грешен регион
би блокирало гледането на филми, не и работата като CD-ROM.

Ilian359
01.12.04 г., 09:54
Originally posted by Private
Заключването на DVD-то заради грешен регион
би блокирало гледането на филми, не и работата като CD-ROM.
Да! Затова и аз мисля, че е за смяна.

DarthMaul
02.12.04 г., 12:16
и аз така мисля че двд-то си е заминало
pip00, благодаря за изчерпателния отговор пратих го човека в Импекс да се оправя там най добре трябва да знаят