PDA

Виж пълна версия : Прозрачна изолационна течност?

H! Vltg3
26.11.04 г., 13:25
От къде може да се намери такова чудо дето е като трансформаторното масло само че е изкуствено не толкова мазно и
най-вече прозрачно.

А да и колко струва?

Merck
26.11.04 г., 14:14
Питаш в първата аптека за Oleum Vaselini, т.е. за течен парафин и си готов,и ние имаме в нашата аптека,но не си струва аз да ти купувам,защото е широко разпространен....

FEAR BG
27.11.04 г., 11:41
и това във водното ли мислиш да го навичаш ?

bakara
27.11.04 г., 17:31
http://www.eppenga.com/folder.php?id=21

Да не е нещо такова

FEAR BG
27.11.04 г., 17:45
Еи тва си е яко подводен комп

Merck
27.11.04 г., 19:46
Човека си търси изолационна течност,никъде никой не е споменавал за добър проводник и т.н. .......
Четете все пак за какво е темата...

H! Vltg3
27.11.04 г., 20:17
Имах предвид да си потопи целия комп в един аквариум с много течност хем за охлаждане хем за ефектност.Като го потопя със всички части ведтилатори и лампи смятам че сте стане яко пък и шума ще намалее много защото шума се разпространява по-трудно в течност

Originally posted by bakara
http://www.eppenga.com/folder.php?id=21

Да не е нещо такова

b*hti towa ne e li s olio!?!?

[Mod. Edit] (GIPSON) - Ползвай Edit-a.

Ignite
27.11.04 г., 21:46
Олиото не е много добро решение, защото ще гранясва. Трябва да е неорганично вещество. Друго условие е течността освен да бъде абсолютен електрически изолатор, да е много добър проводник на топлина. Ако се сещате за нещо подобно, споделете. Нещо и аз се заинтригувах.:rolleyes:

Lyubo_lvl
27.11.04 г., 21:55
Originally posted by Ignite
Олиото не е много добро решение, защото ще гранясва. Трябва да е неорганично вещество. Друго условие е течността освен да бъде абсолютен електрически изолатор, да е много добър проводник на топлина. Ако се сещате за нещо подобно, споделете. Нещо и аз се заинтригувах.:rolleyes:
А защо не трансформаторно масло?

nike_d
27.11.04 г., 22:38
offtopic

Хахахах :)) най-добре наистина олио,
и после си земи един Пресхот, пусни го на 4гхз и ще можеш да си пържиш картофи в кутията на ПЦ-то..
Нещо като първия Хай-Тек Фритюрник който хем ти пържи картофките, хем си цъкаш ФарКрай докато чакаш :P :P

/offtopic

H! Vltg3
28.11.04 г., 12:36
хахахахахахахаахахахах

трансформаторното масло е непрозрачно и органично
трябва да е синтетично...

др пут ще ви напиша урока си по ЕМЗ(електро-материало знание) но сега нямам време

nomatter
28.11.04 г., 13:18
Има едно нещо което пропускаш... течностите се движат от помпи, пък газовете от вентилатори... Принципно това са почти едни същи усторйства... но потопиш ли ги в течност тея твойте вентилатори на pc-то, няма нищо да излезе.
Като цяло идеята ми се струва нереална.

FEAR BG
28.11.04 г., 13:43
Originally posted by nike_d
offtopic

и после си земи един Пресхот, пусни го на 4гхз и ще можеш да си пържиш картофи в кутията на ПЦ-то..
Нещо като първия Хай-Тек Фритюрник който хем ти пържи картофките, хем си цъкаш ФарКрай докато чакаш :P :P

/offtopic

Мале това ме разкъртва наистина е яко. Мисля че маика е краино време да разбере от каде се пуска компа

Ignite
28.11.04 г., 14:23
Скивайте това (http://www.armari.com/components.asp)...

InertX PF5080 1KG (560ml) Pro liquid coolant - £49.95 buy

1KG (560ml) InertX (PF5080 Perfluorocarbon) professional Inert cooling fluid.
The ultimate coolant for liquid cooled computer systems.
Can be used in direct immersion or indirect conductive coldplate applications.
This amazing coolant is the ideal non-conductive replacement for PC liquid cooling systems using water based coolants.
PF5080 is a clear, colourless, and odorless fluid with a similar viscosity to water.
Electrical non-conductor.Electrical resistivity - 1,900,000,000,000,000 ohm/cm)
completely safe if spilled inside PC unlike water based coolants.
Evaporates quickly leaving virtually no residue if spilt.
Remains fluid to -108 deg.C, ideal for extreme overclocking
Boiling point is at 98 deg.C
Never needs replacing, should last the life of your computer.
Will not get contamined by organic matter such as algae
Inert so will not react with components of cooling system.

Предвидено е за водно, но би трябвало да свърши работа и за това. Проблемът, естествено е цената.

nomatter
28.11.04 г., 14:49
Нещо линка не работи... казват че няма такова нещо...
Да напишат вискозитета на това чудо...
Които се навил за такова да сменя вентилаторите с помпи :-)

Митака
28.11.04 г., 15:19
Спирачна течност...

Добре се държи на високи температури, добър вискозитет, прозрачна. Синтетичната особено
съчетава всичко това, но е по-скъпичка...

Lyubo_lvl
28.11.04 г., 16:10
Originally posted by H! Vltg3
трансформаторното масло е непрозрачно и органично
трябва да е синтетично...
И какво като е непрозрачно (тр. масло е полупрозрачно) и органично??? Трансформаторното масло хем има голямо електроизолационно съпротивление хем е високотемпературно (е не много ама достатъчно).

Ignite
28.11.04 г., 17:42
Originally posted by nomatter
Нещо линка не работи... казват че няма такова нещо...
Да напишат вискозитета на това чудо...
Които се навил за такова да сменя вентилаторите с помпи :-)

То си пише бе, прочети хубаво...

PF5080 is a clear, colourless, and odorless fluid with a similar viscosity to water.

Линкът беше от офертата и не съм го гледал. В началото на предишният ми пост има друг линк, откъдето е взета тази информация.

nomatter
28.11.04 г., 20:29
Прав си но продължава да е нереално това...
Като сложат някъв истински компютър (ако забеляза онзи с олиоте беше с win95) и кажат какво са клоквали ще го взема на сериозно....
Някаква идея как работят топлообемните апарати??

Jmaes0888
28.11.04 г., 22:48
Originally posted by nike_d
offtopic

/offtopic

Izkyrti Fsi`ki miFki, bre!

Lyubo_lvl
29.11.04 г., 12:55
Originally posted by nomatter
Някаква идея как работят топлообемните апарати??
В какъв смисъл? Какво имаш в предвид?

Rear Admiral Floyd
29.11.04 г., 13:48
Originally posted by Митака
Спирачна течност...

Добре се държи на високи температури, добър вискозитет, прозрачна. Синтетичната особено
съчетава всичко това, но е по-скъпичка...
Мдам.. обаче е киселинна и разяжда.

H! Vltg3
29.11.04 г., 22:09
трансфоматроното масло има голям вискозитет което в случея е лошо

Lyubo_lvl
30.11.04 г., 02:25
трансфоматроното масло има голям вискозитет което в случея е лошо
Извиниме готин, ама виждал ли си наживо тр. масло? То въобще не е високовискозитетно. Използва се в трансформаторите именно за изолация и охлаждане!

Sky Place
30.11.04 г., 12:29
здравеите
завартсхил сам електрото и сам уцхил за тр. масло обикновенно му дават от порядака на 2-5 години живот и както е написано се използва за обезшумяване и за топлоотдаване
чувал сам и за регенерат на маслото а във варна може да си го намерите в раяиона на Старата Вятърна мелница гаражите
има един цех за навиване на трафове питаите там , или в електрон над затвора пожелавам успех на тези които си сложат ПЦ на 4 гхз. във вана с тр. масло и ми кажат че всичко е ок искам и снимка ако може :) + доказателства за това че температурата е под 45 градуса :)

Lyubo_lvl
30.11.04 г., 17:21
Originally posted by Sky Place
2-5 години живот и както е написано се използва за обезшумяване и за топлоотдаване

Уф, умръзна ми да опровергавам. Значи и аз съм завършил електроенергетика ;) и мога да ти кажа следното: Трансформаторното масло няма срок на годност. Във високолволтовите трансформатори има по 20-30 тона масло. Как мислиш че се сменя? Всяка година се вземат проби и ако му се е намалило електроизолационното съпротивленеи чак тогава се сменя (но за сега несъм чувал да са сменяли някъде маслото). Във високоволтовите прекъсвачи маслото също не се сменя на определен период от време, а на определен брой изключвания от късо съединение. Това е.
Мир.

dancoo
30.11.04 г., 17:45
Originally posted by Sky Place

здравеите
завартсхил сам електрото и сам уцхил за тр. масло обикновенно му дават от порядака на 2-5 години живот и както е написано се използва за обезшумяване и за топлоотдаване
чувал сам и за регенерат на маслото а във варна може да си го намерите в раяиона на Старата Вятърна мелница гаражите
има един цех за навиване на трафове питаите там , или в електрон над затвора пожелавам успех на тези които си сложат ПЦ на 4 гхз. във вана с тр. масло и ми кажат че всичко е ок искам и снимка ако може + доказателства за това че температурата е под 45 градуса
Да се беше научил и да пишеш:mad:

H! Vltg3
30.11.04 г., 20:15
Originally posted by Lyubo_lvl
Извиниме готин, ама виждал ли си наживо тр. масло? То въобще не е високовискозитетно. Използва се в трансформаторите именно за изолация и охлаждане!

Ne sym wivdal, no dokolkoto sym u`il znam `e ima po-golqm wiskozitet ot wodata.Men me interesuwa dali ]e se wyrtqt wentilatorite w nego i s kakwi oboroti wse pak.

H! Vltg3
30.11.04 г., 20:15

Ne sym wivdal, no dokolkoto sym u`il znam `e ima po-golqm wiskozitet ot wodata.Men me interesuwa dali ]e se wyrtqt wentilatorite w nego i s kakwi oboroti wse pak.

H! Vltg3
30.11.04 г., 20:18

Trqbwa mi da e prozra`no za da izglevda dobre(kato w akwarium).

ToHu
30.11.04 г., 23:31
само че има ое въпроси.
- диелектрична проницаемост
- да не разтваря солдер маската
- да не разтваря изолацията на дроселите
- сравнително нисък температурен коефициент на разширение
- да не окислява покритие-калай олово
- да не окислява стомана

мдааааа хората в пентагона са го измислили отдавна, не знам тяхното дали вече го има в продажба .... има подобни течности но не с много евтини ... тук едва ли ще америш нещо много подходящо.

Lyubo_lvl
01.12.04 г., 01:45

Със сигурност ще се въртят но с мнооого бавни обороти и не се знае колко време ще работят. Но щом всичко е потопено в масло то не е необходимо да има вентилатори.

Ignite
01.12.04 г., 17:33
Със сигурност ще се въртят но с мнооого бавни обороти и не се знае колко време ще работят. Но щом всичко е потопено в масло то не е необходимо да има вентилатори.

Трябва да има някаква помпа, която да раздвижва течността около процесора. Може би няма да е лошо всичката течност в аквариума да циркулира през един радиатор, защото повърхността за отделяне на топлината няма да е достатъчна.:rolleyes:

edit: Интересно ми е, дали за HDD-то е полезно да бъде потапяно в течности от какъвто и да е тип? Същото важи и за захранването.

dancoo
02.12.04 г., 16:56
Че каква е разликата между захранване, хард и каквато и да е друга електронна схема/платка.

lini
02.12.04 г., 17:18
На всички нови хард дискове има по една дупка за вентилация. ХА познай какво ще стане като потопиш диска в течност...:D

Ignite
02.12.04 г., 17:46
Originally posted by lini
На всички нови хард дискове има по една дупка за вентилация. ХА познай какво ще стане като потопиш диска в течност...:D

Само хубави работи...:D

По въпросът с вискозитета мога да кажа, че днес имах досег с трансформаторно масло и вискозитетът му наистина е доооооста по-голям от този на водата. Измервахме по Химия специфичен вискозитет и ако водата пълни колба от 100 мл. за около 1 минута, трансформаторното масло пълни същата колба за около 14 минути при 20 градуса температура. При повишаване на температурата до 40 градуса, времето за напълване на колбата намаля до около 6 минути, а при температура 60 градуса резултата е 4 минути.

bakara
02.12.04 г., 19:17

Да де ама на тази дупка има лепенка
И не е за вентилация а за баланс на налягането

lini
03.12.04 г., 00:21
Няма значение за какво е дупката, ВАЖНОТО е че пише да не се покрива, а като потопиш диска в течност правиш точно това. Тук ще ме поправиш ли? ;)

HIFI
03.12.04 г., 00:50
HDD-тата не са ли под вакум? За каква дупка говориш? Няма дупки от който да влиза въздух.

lini
03.12.04 г., 00:59
хихи не предполагах че хората тука не знаят :rolleyes:

http://computer.howstuffworks.com/hard-disk5.htm

Насочвам вниманието ви на първата снимка и думичките "vent hole"(дупка за вентилация)

Митака
03.12.04 г., 01:40
Това за вакуума наистина е заблуда, но в случая не е толкова
важно. Харда спокойно може и да е отвън, което е и най-лесно. А най-добре ще е да се затвори в херметична кутия,
която хем ще го пази, хем по подобие на Залмана за видео
например, ще отвежда топлината във флуида чрез стените си.
Просто те трябва да правят контакт със корпуса и чиповете на диска.
Остава въпросът за флуида.

ПП - Който би могъл да е и моторно масло, всъщност.
Новите синтетични масла са на практика с вискозитет, близък до този на водата дори при ниски температури!

bakara
03.12.04 г., 11:58
хихи не предполагах че хората тука не знаят :rolleyes:

http://computer.howstuffworks.com/hard-disk5.htm

Насочвам вниманието ви на първата снимка и думичките "vent hole"(дупка за вентилация)

Никъде не съм казал че е полезно потапянето на диска в нещо
А ти маи правиш твърде буквални преводи или не четеш внимателно или четеш избираемо

Ето ти една извадка(цитат) от линка които си дал

highly-filtered vent hole that lets internal and external air pressures equalize:

Много е важна последната дума

И айде стига с тази вентилация заблуждава читателите

Rear Admiral Floyd
03.12.04 г., 12:16
ТИ ЗАБЛУЖДАВАШ читателите !!
И стига си извъртал :smack: !!!
Освен да се се чете трябва и да се мисли !!!
Смяташ ли че филтърът на тази прословута "highly-filtered vent hole that lets internal and external air pressures equalize" е то такава степен плътен че да не пропуска масло ?
Или ще ми кажеш че ако дупката се залепи с лепенка това няма да пречи да се изравнява налягането ???
Стандартните дискове за PC-та не може да се потапят в НИКАКВА течност - край на дискусията !

bakara
03.12.04 г., 12:21
Originally posted by Rear Admiral Floyd
ТИ ЗАБЛУЖДАВАШ читателите !!
И стига си извъртал :smack: !!!
Освен да се се чете трябва и да се мисли !!!
Смяташ ли че филтърът на тази прословута "highly-filtered vent hole that lets internal and external air pressures equalize" е то такава степен плътен че да не пропуска масло ?
Или ще ми кажеш че ако дупката се залепи с лепенка това няма да пречи да се изравнява налягането ???
Стандартните дискове за PC-та не може да се потапят в НИКАКВА течност - край на дискусията !

А къде съм посъветвал някои да си топи диска в масло или нещо друго

Тук спора беше за какво служи дупката(те) на дисковете

Rear Admiral Floyd
03.12.04 г., 13:16
Никъде не си казал да се топят, ама някой незапознат може и да се обърка от постовете ти, понеже твърдиш че има лепенка (което не е вярно за повечето дискове) и че не е за вентилация (което е така).

bakara
03.12.04 г., 14:02
Originally posted by Rear Admiral Floyd
Никъде не си казал да се топят, ама някой незапознат може и да се обърка от постовете ти, понеже твърдиш че има лепенка (което не е вярно за повечето дискове) и че не е за вентилация (което е така).

То по тая логика някои незапознат също може и да не предприеме деиствия

И ако може да ми покажеш поне един диск (марка и модел) които няма лепенка(и) на отвора(ите)

А за вентилация служат вентилаторите но не и тези отвори по дисковете на които има специален филтър

И много техници има дето им се вентилира нещо но това не e дискът им

Rear Admiral Floyd
03.12.04 г., 14:25
В къщи имам поне 5 диска на които до дупчицата има надпис "Do Not Cover". 90% от старите Quantum дискове са точно такива. Като им видя моделите ще ти покажа снимки. Ще мирясаш ли тогава ?
И викам да не спамим темата на човека повече.

lini
03.12.04 г., 14:26
Айде стига безмислени спорове. Аз съм сгрешил, bakara е прав. Дупката не служи за вентилация, каквото и да значи тая дума. Достатъчно офтопик. Върнете се на темата за охлаждане тип "full immersion".
Ето един пич дето ще слага семпрон в олио пак обаче неговото е по-скоро хибрид, защото ще ползва и вода.
http://www.broadbandreports.com/forum/remark,11935889~mode=flat

HIFI
03.12.04 г., 14:41
Идеята е че хардовете се правят в зоводи с висока надморска височина и когато ги свалят на по-ниска, налягането е по-голямо. За целта хората са сложили лепенка за да може малко да хлътва или да се издува, в зависимост от налягането. Това е според мен. А ако хардовете не са под вакум, защо като съм отварял такива винаги се чува един звук като на разхерметизиране? НЕ казвам, че след това няма да работи, но хората го правят с цел, да няма прашинки, при разхерметизирането може да попаднат, а това е лошо.

Rear Admiral Floyd
04.12.04 г., 01:50
Ок, последен спам от мен за хардовете, след това предлагам да се върнем на темата ?
В момента пред мед стоят четири хард диска. Положението с дупката е както следва :
1. Quantum Fireball Plus KX13A011 - има отвор, през него ясно се вижда някаква мъхеста материя, до отвора има надпис "Warning !! Do not cover the breather hole"
2. IBM DJNA-351520 - Има отвор, няма предупредителни надписи.
3. Quantum FireBall ST32A012 - има 2 отворa, покрити с лепенки "Warranty void if seal broken"
4. Maxtor 5T030H3 - има 2 отвора, покрити с лепенки.
Както виждате - резултата е равен. Някои производители пляскат лепенка, други предпочитат да сложат филтърна материя за да се презастраховат.
Хардовете не са под вакуум, иначе никой нямаше да може да разглоби хард в домашни условия. Навремето някакъв учен направил следния публичен експеримент - взел две медни полусфери, долепил ги една до друга така че да се получи кълбо и изтеглил въздуха м/у тях. После два впряга коне не могли да ги разделят, докато не ги напълнил отново с въздух.

Fester
04.12.04 г., 02:22
този опит е пражен през 1654г.
от кмета на немския град Магдебург-Ото Фон Герике
както и да е той е изтеглил въздуха от полусферите с което е намалил налягането в тях и атмосферното налягане ги е притискало една към друга, НО ТОАВА НЕ ЗНАчИ ПО НИКАКЪВ НАЧИН, ЧЕ В ТЯХ ИМА ВАКУУМ!!!:)
както и да е опита ква връзка има с темата

pino
04.12.04 г., 02:38
Originally posted by HIFI
Идеята е че хардовете се правят в зоводи с висока надморска височина и когато ги свалят на по-ниска, налягането е по-голямо. За целта хората са сложили лепенка за да може малко да хлътва или да се издува, в зависимост от налягането. Това е според мен. А ако хардовете не са под вакум, защо като съм отварял такива винаги се чува един звук като на разхерметизиране? НЕ казвам, че след това няма да работи, но хората го правят с цел, да няма прашинки, при разхерметизирането може да попаднат, а това е лошо.
Аиде че ми писна.Това беличкото е филтър.

pino
04.12.04 г., 02:40
Върху него няма лепенка.Диска е IBM.

Fo
04.12.04 г., 03:03
Съвсем се отнесохте... първо от к'ъв зор ще се потапя харда... второ като се загрее налягането ще се повиши, като изстине ще намалее, ясно е какво ще излезе и какво ще влезе.

dancoo
04.12.04 г., 14:34
Какво толкова го мислите, пъхате хардва в маслото, пълни се маслото през отвора за вентилация и смазва перфектно.
Резултата ще е перфектно тих хард, няма да се чува никакво чегъртене:D
Отслужвате една панахида за умрелия и супер тих вече хард и си купувате нов.
Елементарно
:D :D

H! Vltg3
10.12.04 г., 18:09
малко се по-отклконихме от темата на мен ми трябва такава течност която да е напълно прозрачна и със малък вискозитет така че препоръчайте нещо

kurnishona
15.12.04 г., 10:35
напълно сериозно - трябва ти спирт. определено не прецаква нищо по платките (толкова много съм чистил със спирт и една не се е прецакала), за ниските напрежения е изолатор, а при 220в не съм пробвал но би трябвало да няма проблеми.

относно вентилаторите : те не са необходими при потапне в течност понеже тя е много по топлоемка и ще охлажда добре от кофекция. при прегряване ще започне кипене което засилва охлаждането но тогава трябва да имаш как да кондензираш парите за да не се губи от течноста. в лабораториите се ползва за такива цели 'хладник' - вертикална тръба която се охлажда с вода или въздух. парите кондензират по стените и се стичат обратно

син спирт ще е особено ефектно и няма да ти го изпият.

kurnishona
15.12.04 г., 10:35
напълно сериозно - трябва ти спирт. определено не прецаква нищо по платките (толкова много съм чистил със спирт и една не се е прецакала), за ниските напрежения е изолатор, а при 220в не съм пробвал но би трябвало да няма проблеми.

относно вентилаторите : те не са необходими при потапне в течност понеже тя е много по топлоемка и ще охлажда добре от кофекция. при прегряване ще започне кипене което засилва охлаждането но тогава трябва да имаш как да кондензираш парите за да не се губи от течноста. в лабораториите се ползва за такива цели 'хладник' - вертикална тръба която се охлажда с вода или въздух. парите кондензират по стените и се стичат обратно

син спирт ще е особено ефектно и няма да ти го изпият.

другата идея е масло за компресори на хладилници. има едно силиконово: рядко, прозрачно и доста скъпо 10лв/л

H! Vltg3
15.12.04 г., 10:40
И аз за цпирт си мислех ама не съм сигурен дали е изолатор при 220v.
Ще пробвам с нещо др. не с копмпа и ще видя:)

kurnishona
15.12.04 г., 10:44
ДАВАИ

и аз взех да се паля от идеята. смятам да пробвам някои малък хард как плува.......бълбук бълбук бълбук.....