PDA

Виж пълна версия : Охладители за AMD

Bloody
24.11.04 г., 20:34
Въпроси и коментари в тази тема, ревюто четете тук (http://www.hardwarebg.com/newrev/index.php?read=15)

DarthMaul
25.11.04 г., 10:26
Поздравления за статията обхванала повечето от хай-енд въздушните на пазара в бг!
Някои въпроси:
1. Предполагам последната графика с тестови резултати е 1 минута след спряни прайм95 ?
2. Относно Thermalright SLK-900A каква е 90мм перка която е използвана? Не е упоменато - размери, шум спрямо другите?
3. Разбрах за епокса, но не беше лошо целия тестов стенд да се опише, също с каква паста колко време е нанасяна преди теста - при тея малки разлики от 1 градус между някои си е важно това...
Отдавна исках да ги видя SLK-900A и ALX-800 с една и съща тиха перка как са.
Моя опит показа ,че на Thermalright SLK-900A е добре да се сложи перка предназначена за "процесорен охладител" а не за кутия. Не съм тествал сериозно ,но на практика видях ,че - 92х25мм перка вантек се справяше с около 2 градуса по-зле от 70х25мм перка от 2510про на ниски обороти/т.е. перка на 2510/. А що се отнася до шум/производителност по-добра от горните е делтата която от фирмата препоръчват 92х38мм пусната на 5волта/на 7 си е още доста шумна/. Мисля ,че на бг пазара вантек торнадото и е почти близнак...
Жалко ,че и в този тест го няма сигурно най-коментирания във форума Уиспър Рок4 да се види дали ще бие боксовия:) Много ще се радвам да го видя в тест с мощни перки най-добре в популярната комбинация със смарт фен2.

GrigorBG
25.11.04 г., 10:45
Мисля че бях написал, че изпозлвахме 80 и 92см. ТИТАН слийв.

Да, 1мин. след спиране на прайма - май и това го бяхме написали.. а ако не - ще го добавим.

Бяла паста от комплекта на ТермалРайт - преди всяка смяна на охладител сменяхме и пастата - независимо, че на някой имаше паста отдолу.

ДВД-то или харда не биха били от значение... затова не сме ги описали.

Скоро и с мощни перки може да има, но там я почти ясно какво ще стане... с тихи е по-интересното.

DarthMaul
25.11.04 г., 17:22
съгласен съм че двд или хард нямат значение за теста
ама тоя епокс как мери температурата що него?
не че и така в тоя случай не се вижда кой кой е ама вервам на моето температура от диода ,щото я виждам термодвойката какво показва - особено ако е за 1-2 градуса разлика
бих го дал за тестове дъното си не ме бърка ,че някой ден ще съм без компютър става ли дума за кулъри много съм запален

GrigorBG
26.11.04 г., 02:39
Дъното нямах време да тествам обстойно... бяха малко бройки и за ревю не останаха.

С Блъди предполагаме, че мери през диода, защото:

- Температурата се променяше адски динамично... преди прайм е 33 по-малко от секунда след като си го пусна ставаше 38 ( примерно... ) .. и обратното когато го спреш.

Единия от охладителите не беше много стабилно легнал... само го пипнах и ...+ 25Ц за по-малко от секунда... после пак се върна на предишната стойност.

Dk_vr
26.11.04 г., 14:08
Григоре,
статията е доста интересна и информативна, Но искам да дам малко критика и да задам въпроси.
Въпроси

1.Защо избрахте точно тези адски тъпи модели охладители?Има каде каде по добри от това.
2.Защо правите тестове на стендове който не са обективни?Това е един вид само губене на време.

Критика
1.Прегледай я пак тази статия защото има много недоогледани правописни грешки.
2.Интересно ми е на едно място се казва, че на Thermalright SLK-900A може да се прикрепи 80 СМ вентилатор.Много странно, но знам ли може и да стане ако допълниш някоя друга стойка и седи до компютъра :)

Ами от мен стига толкова иначе поздравления, че все още има хора който се наемат да правят нещо за информиране на българския потребител не да използват само линкове към официалните сайтове.

GrigorBG
26.11.04 г., 15:13
Повечето подобни тестове се правят на стенд, а не в кутия.
Написано е в ревюто - нямаше време за кутия... това означаваше още 1 ден работа и вадене на дъна и др.

По важно е да се види при ЕДНАКВИ условия как се представят... Това е основното и това е най-реалното в един тест.

Прекалено особени модели са и за да са инсталирани правилно и ефективно трябва да се променя конфигурацията на вентилаторите в кутията, а за някой модели и да се сменя дъното...

Грешките - това ни е ахилесовата пета... реално можем да пишем много по-добре, но 90% от статиите ги пишем в ранните часове... и то ефекта се вижда.

За SLK-900A - приемаме че отговора е в горното оправдание :-)
Иначе за стойката... знаеш че няма невъзможни неща :-)

Dk_vr
26.11.04 г., 15:29
Като цяло това са ми забележките.:) аз точно това имах впредвид, че е трябвало да отделите още един ден(доста е играчката по смяната на хардуера) ама статията да стане перфектна :).Другото което е това за стоиките беше добро само остава да го реализирате :)

P.S. можеш ли да ми оставиш нещо ISQ или по някакъв начин да поговорим относно един линк в секцията връзки :)

GeniusLoci
26.11.04 г., 15:30
Отговори:
1. Какво им е тъпото? Изреди други, намиращи се и у нас..
2. Напротив. Custom setup-овете не са обективни. Тестовете на стенд мога да ги повторя в произволни условия и единственото, с което ще трябва да се съобразя ще е температурата в стаята и евентуално допълнителното "обдухване" |ако съм ползвал такова|.

И още отговори.
1. Бе т`ва си ни е чара :D

Dk_vr
26.11.04 г., 15:42
GeniusLoci e няма какво да спорим сега.И двамата много добре знаем, че има по-добри охладители на Cooler Master (-Aero 7, Jet 7 и тези който са съвсем нови),Тhermaltake и други.А и честно да ти кажа аз лично едвали ще си сложа парче мед за охлаждане на клокнато AMD :) Предпочитам нещо с голям въздухопоток.

LINO
26.11.04 г., 20:42
Григоре ти тоя процесор нещо неможеш да го прежалиш (ако това е същия който изгори миналия четвъртък) писал си в ревюто: "доста добра бройка", колко добра беше наистина за да знам да ме яд ли, защото в петък останах с впечатление че именно именно него си щял да ми продадеш в петък ако не е бил изгорял.

Smoky
26.11.04 г., 22:28
Originally posted by Dk_vr
И двамата много добре знаем, че има по-добри охладители на Cooler Master (-Aero 7, Jet 7 и тези който са съвсем нови),Тhermaltake и други. CM or TT > Thermalright? Да бе да :p

GeniusLoci
29.11.04 г., 15:02
Originally posted by Smoky
CM or TT > Thermalright? Да бе да :p Точно мислех да напиша същото. Къде СМ ще сравняваш с термалрайт. Нека има двеста ревюта в нета, казващи, че даден СМ е по-добър от даден Tr - аз пак ще си купя Tr и няма да съм сбъркал :p

V I P E R
29.11.04 г., 16:03
Originally posted by GeniusLoci
Точно мислех да напиша същото. Къде СМ ще сравняваш с термалрайт. Нека има двеста ревюта в нета, казващи, че даден СМ е по-добър от даден Tr - аз пак ще си купя Tr и няма да съм сбъркал :p
Зависи ... ако се сравнява Кулермастер Хайпър 6 с всички Термалрайди може и да станат изненади :). Хайпър 6-цата е отличен охладител с малко недомислици, но ако се гони тишина и се сравнява с Термалрайд може и да не са толкова светли нещата. Като тук си говорим само от гледна точка на производителност. Лично аз Хайпър 6 не бих си купил защото е .... огромно и тежи много :). Иначе ако го тестваме с Термалрайд ХР-120 определено ще загине :).

БТВ. Ако Киро или Григор прочетат това ... дали ще може да ми отпуснат и един Кулермастер Хайпър 6 да го бягам с ХР-120-ката като свършите с тестовете и :).

RaHzElChO
29.11.04 г., 19:48
Адски много се кефя как паднаха цените на TR,дали някой сега ще се мине с аларма като V12 вместо един ALX 800 и дори тихичка кейс перка,а цената му е само 32лв.

P.S. Гриша, извинявай,че не се отбих днес,имах много работа.

pepeman
29.11.04 г., 20:51
GeniusLoci e няма какво да спорим сега.И двамата много добре знаем, че има по-добри охладители на Cooler Master (-Aero 7, Jet 7 и тези който са съвсем нови),Тhermaltake и други.А и честно да ти кажа аз лично едвали ще си сложа парче мед за охлаждане на клокнато AMD :) Предпочитам нещо с голям въздухопоток.

А сега ако и кажеш какво имаш предвид под парче мед нама да е зле.

BSGOLD
01.12.04 г., 13:32
Аз искам само да споделя, че моя SLK900A дойде без тези белите тампончета, които се лепят от долу. Купувах го от Кунтуров.

Ако не е тайна, бих искал да разбера, кой охладител и по-какъв начин усмърти процесора?

BeaZTiE
01.12.04 г., 13:49

стига глупости де.. преди 8-9 месеца смених Аеро7+ с ТР СЛК 900А.. мога да ти кажа, че в момента е доста по-тихо в къщи.. с някакви си 20 дб - поне ;-) мога и да ти кажа, че процесора ми настина - откак е с термалрайт.. и почти никога не хваща темература :-)

morph
02.12.04 г., 02:49
Немога да повярвам колко е паднало нивото на ревютата публикувани в Hardwarebg.com ! Момчета , престанете да смятате пълните с грешки , неточности и непълни ревюта за "нашия чар" както казва Genius Loci ами се постарайте повече ! На това ревю още от началото е пропуснато да се каже на какво дъно са тествани охладителите (предполагам 8RDA+ като гледам температурите) , после е пропуснато да се каже какъв е процесора (а знаем големите разлики между DUT и DLT T-bred процесорите , като в теста може и двата да са като гледам честотите и волтажите , може и мобилен Barton да е) . И поне като се прави нещо такова да бяхте взели едно дъно , което мери от диода , че поне да видим малко реални температури .

GrigorBG
04.12.04 г., 10:29
Aj... te towa e gre[ka, i to ogromna!.....
Tazi informaciq q ima[e w DOK falja... ama pri kopi/pejst sme q "izqli"....

MERSI Morf!!!!

}e q dobawq!

Ina`e:

Mobo: EPoX 8VTAi ( KT880 )
AMD Athlon XP 1800+ unlocked Stepinga po-kysno ot ofisa

W na`aloto na temata sym obqsnil za]o spored men dynoto meri ot dioda.... maj nie izqvdame a ti ne do`ita[ :-)

Simbon4o
09.12.04 г., 15:56
мога да кажа само че разликата между фалкон рок2 радиатор и ALX800 е чудовищна!!! Сега работи ламята на 2615 и грее по-малко от на 2500 преди с фалкона скоро.

Mr.Book
31.12.04 г., 03:04
Това ли е перката на Титан, която сте използвали: http://www.titan-cd.com/english/product.asp?model_no=TFD-A9225M12C
И от Dekada ли сте го взели?
И колко трудно се монтират охладителите на Tr?
Иииии ... айде весело посрещане на новата година ;)

RaHzElChO
31.12.04 г., 17:45
Mr.Book,не се монтират кой знае колко трудно,просто много трябва да се внимава когато се поставят,защото има и допълнителни тампони,все пак това са радиатори от по 500 грама нагоре и са доста опасни за ядрото на процесора.Най-кофти са моделите комбинирани и за К7 и за Р4,защото не са на скоба а се завиват с винтове и трябва да се прави много внимателно и равномерно,защото ако завиваш само от 1-та страна радиатора смачква кристала на процесора направо.