Виж пълна версия : Въпрос относно батерия на лаптоп...
Взех си Fujitsu Siemens Amilo 1.5 Centrino, 60GB, 512 DDR, 4400mAh, та въпроса ми е относно батерията - винаги ли трябва да чакам да се изхаби напълно, и чак тогава да ползвам ПЦ-то на ток (адаптер)...това ще и навреди ли? Предпочитам, когато около мен има контакти да ползвам лаптопа на ток, а когато няма да използвам батерията...и пак - това ще й навреди ли? Знам че струват адски много и затова искам да я използвам по най-добрия възможен начин....
Ilian359
03.11.04 г., 11:38
Батерията се хаби и по двата начина - и като я харчиш до край, и като я дозареждаш. Мога да препоръчам като най-ефикасно, да я заредиш до край и да я извадиш от лаптопа, ако го ползваш основно като настолен компютър.
Изразходването до край се препоръчва да се прави 1-2 пъти месечно, по-често не е много нужно.
Crazy_hatteR®
03.11.04 г., 11:38
Никакъв проблем където видиш контакт да го включваш , аз карам на батерия само когато много ме мързи да вадя зарядното иначе по цял ден е включен на AC . Добре е да и направиш няколко цикъла на пълно зареждане и разреждане в началото . А все пак зависи и дали ти е никилово-манган хидридна или литиевойонна ...
Ilian359
03.11.04 г., 11:42
Originally posted by Crazy_hatteR®
никилово-манган хидридна
Няма такава батерия. Начинът на използване на никел-метал-хидридните батерии и на литиево-йонните при лаптопите почти не се различава. Легендите за "memory effect" при NiMH не са напълно верни и важат по равно и за двата типа.
А можете ли да ми казжете долу горе след колко време ще трябва да си купувам нова батерия и долу горе колко пари струва една такава?
Ilian359
03.11.04 г., 12:41
Нова батерия - над $300. Рециклиране - 120 лева. Живот - никой не знае. Три неща са сигурни:
1. Ако преохладиш батерията през зимата и тръгнеш да я зареждаш, ще умре.
2. Ако оставиш батерията празна и не я заредиш няколко дни, ще умре.
3. Ако компютърът грее и топли и батерията, тя пак ще умре.
Crazy_hatteR®
03.11.04 г., 14:04
Ilian359 ти си спеца по батериите :bow:
Hi,
някой знае ли софт за калибриране на батериите?
Мой приятел има Notebook Compak и си има фирмен такъв. Моят notebook е FUJITSU-SIEMENS LifeBook E Series, но на сайта на FUJITSU-SIEMENS не намерих нищо по въпроса?
Ilian359
17.11.04 г., 14:09
Няма и да намериш. По принцип калибрирането става като махнеш алармите от Power management и изтощиш батерията до пълно изгасване, после я зареждаш до край (не докато стане 100%, а докато спре да свети лампичката за заряд на самия лаптоп).
OK. Ще пробвам, но ме съмнява да има резултат при мен. Май трябва нова батерия :( . Моята държи не повече от ~15-20 мин. и то ако не пускам нещо тежко...
Заслужава ли си рециклирането на батерията? Някой има ли някакви впечатления по въпроса? Щото новата е сдоста солена цена май...
Някой може ли да ми каже някакви "правила" за по-дълъг живот на батерията?
Ilian359
03.12.04 г., 09:52
Originally posted by tomcat
Заслужава ли си рециклирането на батерията? Някой има ли някакви впечатления по въпроса? Щото новата е с доста солена цена май...
Рециклирал съм стотици батерии. Зависи от марката и модела на лаптопа, в някои случаи отказвам. В други случаи става по-добре от оригиналната.
Originally posted by prot
Някой може ли да ми каже някакви "правила" за по-дълъг живот на батерията?
Вече съм ги написал няколко реда по-нагоре. Чети!
А да попитам още - често ми се налага да ползвам лаптопа на батерия за около час...батерията пада до около 75%...след това вече имам възможност да го включа с адаптер...по-добре ли е да изчакам батерията да се изтощи напълно и чак тогава да го пускам на ток или е по-добре винаги когато имам възможност да го включвам на ток да го правя? Кое ще е по-доброто решение (за по-дълъг живот на батерията)...
Добре де, не е чак толкова сложен въпроса...никой ли не може да ме упъти...
Psychopompos
11.12.04 г., 21:04
Еми нали Ilian359 ти каза вече, че пълното изхабяване е необходимо да се прави само веднъж-два пъти месечно. Така че ако има вероятност да ти потрябва пълния капацитет на батерията си я зареди. Ако не - еми както искаш.
Originally posted by Ilian359
Нова батерия - над $300. Рециклиране - 120 лева. Живот - никой не знае. Три неща са сигурни:
1. Ако преохладиш батерията през зимата и тръгнеш да я зареждаш, ще умре.
2. Ако оставиш батерията празна и не я заредиш няколко дни, ще умре.
3. Ако компютърът грее и топли и батерията, тя пак ще умре.
-това за 300$ е леко пресилено,само като вметка.
fenixsz
21.01.05 г., 18:58
Имам само един въпрос, както каза Илиян калибрирането става като се махнат алармите на Виндолса и се изхаби докрай, а това няма ли да е фатално за батерията..
Питам защото аз моята под 3% не е падала, както е зададена от Windows-a по defult
Съдейки по батериите на мобилните телефони, мога да те посъветвам, ако имаш възможност всеки път да я "падаш" до край, зашото така или иначе електролитчето си кристализира по мъничко. Не знам обаче дали си струва мъките, но 100% върши чудесна работа /особено, ако батерията е качествена/. За това съм сигурен, тъй като когато си купих телефон с Li-Ion ми караше по 5-7 дни, а сега /след две! години/ кара по 5-7 дни:) , но на всяко зареждане го цедя до край.
Иначе идеята за работа с извадена батерия /ако става, щот не съм пробвал на лаптопа/ е супер, понеже самото захранване има разни защити от токов удар и е безопасно!
И както пише Ilian359, никога, никога не я оставяй за дълго абсолютно празна!
fenixsz
22.01.05 г., 14:38
Аз мойта винаги я използвам до 3%, защото в поуер манеджмент-а на Виндолса на 3% ми се Хибернейтва, и затова питам дали ако слезне до 0%, дали няма да е опасно.
Защото нали като се остави абсолютно празна умирала....
Абе щом са решили от Miсrosoft до 3%, нека да е до 3%. Сигурно /дано/ са правили консултации с производителите:) .
Ilian359
24.01.05 г., 10:24
Това, което виждате като проценти заряд рядко има някаква връзка с действителността. Може да пише 3%, а да остават реално 20%. Точно за това се препоръчва пълно изразходване - за да намери управлението нулевата точка. И да се прави периодично, защото разминаването става голямо с течение на времето.
На въпроса на fenixsz: няма да е опасно, защото контролерът на литиево-йонните батерии пази от опасно разреждане. Той ще изключи компютъра, когато зарядът стане неизползваемо малък, но нужен за живота на клетките. Белята става, когато забравиш да си заредиш батерията и я оставиш в това състояние.
Piponki
24.01.05 г., 22:54
:bow: :bow: :bow:Легендите за "memory effect" при NiMH не са напълно верни и важат по равно и за двата типа.:bow: :bow: :bow:
А как да я съхранявам батерия...сега тоя лаптоп няма да го ползвам около месец...как да оставя батерията...леко заредена...или...как...
Ilian359
25.07.05 г., 11:56
Напълно заредена, извадена от лаптопа.
Pezkata
19.10.05 г., 23:54
Мисля да си вземам лаптоп, но несъм наясно с тези проблеми с батериите и искам да попитам тази батерия като се зареди и се извади от лаптопа получава ли се загуба на информацията след известно не използване както се случва с покет пц-тата?
Stenlius
28.10.05 г., 19:50
по-добре късно, от колкото никога ;)
едва ли ще се получи загуба на информация - имаш харддиск при лаптопа, който и без енергия си пази данните...
Авторски права на vBulletin