PDA

Виж пълна версия : Sata

deckhand
20.10.04 г., 10:09
Здравейте.Имам един вапрос които много ме измъчва.Пиша тук защото това е единствения БГ форум във който можеш да намери това което те интересува сички останали са LAMERI.Затова и си задавам въпроса тук кадето сички сте мега добри на тема компютри и сичко сварзано с тях.Та по моя вапрос не разбирам много от това и затова искам помощ дъното ми е Asus A7N8X-E Deluxe nVidia nForce2-ST доколкото разбирам подържа SATA има и RAID controler взех си HDD Maxtor SATA напражих нижните настройки в Biosa сигорен сам че съшто така съм качил и нужните му Driveri но не ми трагна на SATA по скоро ми варви като Ultra ATA на 166 ако някои се занимава в тази област моля да ми помогне защото наистина незнам какво да правя а сам сигорен че ако тук не ми помогнете няма каде другаде :)

p.s.Благодаря ви предварително

svetlyo
20.10.04 г., 11:41
а ти какво очакваш от тази САТА всъшност ?

lini
20.10.04 г., 13:02
Имам такова дъно и такъв хард диск. Всичко си върви ОК. Къде си го вързал тоя диск че не се вижда като САТА? Като влезеш в САТА биоса при boot(Ctrl-S) какво пише?

ZuMbAiU
20.10.04 г., 13:21
deckhand писах ти на мейла.Ако искаш да го погледна?

deckhand
20.10.04 г., 15:53
Както ви казах аз не сам много разбирач в тази част защото SATA ми е още много непозната когато си купих HDD човечеца от магазина ми каза баче с тоя хард ще лети описваше ми някакви фантастични скорости като форматиране за 3 сек. и много други такива след като му казах че при мен няма такава нещо ми отговори че може би проблема е в чипсета на компютъра ми защото тои го бил тествал на GB дано със VIA chip и е такива мен за тва ме хвана яд а щом казвате че варви нормално значи е така благодаря ви много пак за информацията

bam-bam
30.10.04 г., 18:37
пич не те е излъгал човечеца .. истина е .. дъното ми е гигадръв КТ600 с САТА и наистина формата на ХДДто става за секунди .. и аз не го вярвам но е факт :D , а нормално ХДД форматирам за сума време

lini
30.10.04 г., 18:41
Какво общо има формата със САТА?
Той си е еднакво бърз и на САТА и на ПАТА ако чекнеш опцията "Quick format".

bam-bam
30.10.04 г., 18:56
има много общо щото не му давам куик формат

lini
30.10.04 г., 19:05
Позволи ми да остана скептично настроен към тези твърдения. :D

bam-bam
30.10.04 г., 19:17
позволявам ти .. правя нормален формат c:/u/s и на двата диска .. само че при Сата няма връзка .. форматира се за секунди .. диска е махтор 80 гиги , а обикновения беше пак махтор само че 120 но тфа не е фактор .. 120ката да не кажа голяма дума но се форматира за 20-30 мин .. :D

Fo
30.10.04 г., 19:23
Абе аз като го сложих тоя САТА диск го гледам че е по-бърз от стария ми... викам си че е от повечето обороти и много повечето кеш... пък то от САТА-та било. :ghi:

deckhand
30.10.04 г., 21:00
ми момцхета и на мен ми е доста бързо но full формат не стажа тоцхно за секунди и се пак е доста по барзо от старото ми ата но се пак не е това което очаквах и се пак може ли nforsa да ми е проблем да не варви така немога да разбера ако си mod-na дъното ще иам ли някъкав ефект ако някой зна е от каде могад а си намеря mod за даното да пише ако иска дъното ми е ASUS A7N8X-E Delux

p.s.Благодаря Предварително

lini
30.10.04 г., 21:26
1. Ъпдейтни си БИОС-а на дъното. Има тема в раздел "Дънни платки"
2. Ъпдейтни си НФорс драйверите на дъното и по-специално САТА драйверите.
Няма да имаш никакъв проблем със скоростта на диска, освен ако не е много фрагментиран.
И формата не става по-бързо имам 2 пц-та, едното с САТА другото с ПАТА. Дяловете на уиндоуса и на двата диска са с една и съща големина и се фоорматираха за едно и също време.

bam-bam
31.10.04 г., 01:29
lini можеби първите 2 точки които си написал се отнасят и за тебе :D :D :D

но защо да спорим точно преди 2 дена сам форматирал 18 такива диска и сам видял колко бързо става , ако не вярваш идваш и ти показвам нагледно и после пускаме един нормално ХДД и сметаме времето .. ако искаш може и да вържем нещо ам ?

lini
31.10.04 г., 01:42
Не казваш еднакви ли са дисковете по останалите параметри. То и аз да пусна стария Куантум няма да има място за сравнение с новите САТА дискове :D
Ако ми кажеш, че си форматирал 2 диска на които разликата им е била само интерфейса, а иначе са били 1 марка и подобен модел(големина на плочите).. Тогава се отказвам от спора.

offtopic
пък до Благоевград ще дойда и без да ме каниш. ех Underground :rolleyes:

bam-bam
31.10.04 г., 01:57
дисковете и двата са макстор само че обикновения беше 120 гиги .. а другия 80 ,но не мисля че разликата от 20 мин го оправдава .. ако Сата беше 120 гиги щеше да се форматира за +10 сек наи много .. дали е еднакво 1 мин и 20 мин :) , не форматираме диск за 1 път за да не ми направи впечатление , сега остава да кажеш че едното ПЦ е по бързо от другото и ще падна от стола :) и двете са АМД едното 17+ пало .. другото 22+ семпро .. мисля че няма голяма разлика за да има такова изоставане при формата

lini
31.10.04 г., 02:29
Дисковете са прекалено различни за да им правиш обективно сравнение.
Продължавам да съм скептик просто защото не съм забелязал разлика при мен. А сега и в интернет се разтърсих и нищо не намерих по въпроса.

Ако разликата е наистина така фрапираща то някой щеше да забележи вече. САТА дискове има от доста време вече.

pino
31.10.04 г., 14:50
Originally posted by bam-bam
позволявам ти .. правя нормален формат c:/u/s и на двата диска .. само че при Сата няма връзка .. форматира се за секунди .. диска е махтор 80 гиги , а обикновения беше пак махтор само че 120 но тфа не е фактор .. 120ката да не кажа голяма дума но се форматира за 20-30 мин .. :D
Дрънкаш глупости.

Merck
01.11.04 г., 00:48
Абе не искам да ви обиждам,ама сте големи будали...
Кой ви излъга,че Сата или Пата диск се форматират с различна скорост при еднакви други параметри?И какви са тези формати за по 20-30 минути?И не на последно място за какъв @@@ ползвате Уина за формат, като си има такива свестни програмки за целта като Акронис и ПК меджик+....
А сега по същество:
Сериал Ата и Паралел Ата са просто различни интерфейси,чрез които дисковете контактуват с останалата част от системата,и при това те са най малката болка при хардовете, има значение дали 1 хард ще е ата133 или Сата150 едниственно в Райд масив, когато скоростта на всеки отделен хард се се сумира.От значение при използването на единичен хард или няколко такива без Райд са само скоростта на въртене и обемът на буфериращата памет,има и някои тънкости на отделните производители, но подобрението при еднакви основни показатели е нищожно.
Намерете си поне Hirens boot cd и разучете поне 1/3 от програмките вътре,че то аз си форматирам Макстора за 3 секунди,а пък е бавен на5400 оборота.
За да не стане грешка -говоря само за логически формат,за физически вече е друго нещо, но съм убеден че нямате това впредвид.
Айде със здраве....

bam-bam
01.11.04 г., 03:34
добре пино ти си по космат ти треа да ги знаеш по добре .. , аз нали ги форматирах лично и видях с очите си ..

Merck какъв вин те гони за формат ? ти четеш ли че го правя с флопи и дискета

Merck
01.11.04 г., 06:35
Инсталирай си Акронис пъртишън мениджър на Уина и му позволи да ти направи стартово СД, след това форматирай и се радвай на воля.И ако откриеш разлика повече от 3-4% между 2 харда САТА и ПАТА при равни други показатели аз обещавам да си здъфча моя за закуска :)
http://www.comexgroup.com/storage/_hdd/_hdd_ring2003-1/ring2003-1.htm
Ето тук можете да погледнете по подробно за скорости,разлики и интерфейси,както и пос тарите ревюта на този сайт....

bam-bam
01.11.04 г., 15:44
Merck сменяш темата и спора ... не говорим за други методи а за точно тоя които сам писал и за които споря , това се отнася и за фдиск .. с които делих двете ХДД-та на по 2 дяла ... , пак казвам че обикновеното ХДД брои доста по бавно при пресмятането на партишъните ... жалко че в нашия хубав град няма 1 свестен нет иначе имам фото и бих го качил някъде да го видите и тогава пак да спорим :)

svetlyo
01.11.04 г., 16:45
Същия ефект го има на допълнителните (РАИД) контролери
вградени на дъното. Цялата работа идва от имитацията на
SCSI контролер ot драйвера.
така че ако си купиш един НРТ370А на старо също ще форматираш за 3 секунди :)
При SATA2 NCQ вече е постигнато качеството на SCSI софтуера и ако човек има дъно с такъв контролер смело може да се кефи - ПО ПЛАВНО работи.
Проблема е че такива дъна няма на нашия пазар - а диска е
само един Seagate 160 ncq