Виж пълна версия : PowerMaster-a ми отнесе 8RDA-to
Papesha
13.10.04 г., 15:31
Пускам си компютъра онзи ден - светна зелената лампичка отпред и почна да зарежда. На средата на зареждането на Уиндовс лампичката изгасна, а червената (за HDD активност) продължи да свети. Пробвах рестарт, на ново да го стартирам - нищо не помогна. Правят плах опит да завъртят вентилаторите, ама дотам. От 2те лампички отпред не свети нито едната. На дъното ми изписва FF индикатора, което предполагам трябва да означава, че всичко е ОК.
Пробвах с ново захранване - същата работа.
Та сега ще трябва да си търся и ново дъно и ново захранване. Искам да попитам може ли да си намеря отнякъде същото 8RDA+, че не ми се занимава с преинсталиране на уиндоус и драйвери. + това си бях направил един изход за SPDIF и искам да си го ползвам и него, че съм с Ресивър.
За захранване смятам едно Sirtec да му сложа. Още не съм проверил харда и записвачката дали не са се споминали и те. Силно се надявам поне харда да е здрав, че иначе бая гигабайти информация ще дръпна назад...
V I P E R
13.10.04 г., 15:46
А ти пробва ли всичко дали ти е наред. Когато ти изписва FF но компа не буутва обикновенно означава че процесора ти е отишъл.
Най-напред пробвай процесора си при някой твой приятел и вземи неговия след това да го сложиш на твоето дъно. Ако твоя процесор не запали, а неговия си работи на твоето дъно значи процесора ти е заминал, ако пък е обратното значи е дъното. Същото направи и със захранването си защото може да е здраво.
От написаното се вижда че не си много на ТИ с хардуера,
така че е препоръчително да се обърнеш към някой сервиз или
човек който ги разбира тия работи.
Има голяма вероятност повредата да не е чак толкоз голяма колкото си мислеш ти.
Трябва да се проверят всички компоненти по отделно и дъното да се пустне само с процесор без друго нищо да е кичнато по него.Възможно е също само биоса да ти е прецакан или нещо с батерията.
Мдаа, и аз споделям мнението на Gentu, че задължително се обърни към специалист и недей да правиш никакви "самодейни" изпълнения!
Това което ти е казал Viper, не го прави, защото ако дъното ти е опукало CPU-о, има много голяма вероятност да опука и следващия процесор който сложиш за проба!
Papesha
13.10.04 г., 17:19
Забравих да напиша, че захранването вече съм го пробвал и със сигурност не работи. Ти сега направо ме сбърка с туй предположение за процесор! :( Отде ще търся сега за проба. На работата всичките щайги са или с интел или с дърти АМД-та.... Всъщност има един ТБ 800 MHz. Дано да стане с него.
Стария ТБ беше 1700+ клокнат на 1,9 ГХз. Охлаждах го с Globalwin FOP38 и му беше доста студено. Не вярвам да е изгорял от това, ама ще пробвам.
едит:
Паметта я пробвах - 2х256МБ Twinmos с MTec чипове - работи
Харда също работи - инфото е спасено :)
Записвачката не съм я пробвал още - предполагам и тя ще е ОК.
Процесора го свалих и го поставих наново - няма ефект. ще го пробвам и него на един Абит КТ7А, ама след работа, че не мога да спирам машината в момента.
Първо пробвай твоя процесор на друго дъно, а не обратното!;)
Neotrace
14.10.04 г., 16:11
Та ако се окаже че процесора ти също работи, можеш да се надяваш и дъното да е живо но с омазан биос....при мен така като дадох на късо захранването от недоглеждане и дъното взе да ми дава FF още в началото....след префлашване на биоса си тръгна без проблеми....та има някаква надежда за твойто:)
Papesha
06.12.04 г., 19:04
Значи вече се разбра всичко и машината работи с ново дъно и ново захранване. За съжаление все още съм с един Codegen (затова и не клоквам хич) но се оглеждам я за Sirtec (май нямало в момента разбрах) я за Fortron. До края на седмицата ще е ясно какво ще е.
На дъното му се бяха подули някой кондензатори около сокета, и в момента G-Point прави опити да го спаси.
Всички останали компоненти са здрави. :) Общо взето леко се разминах... Мисълта ми беше, че и уж марковите захранвания пак правят пакости.
Ba4o Kiro
07.12.04 г., 02:43
Абе, честно казано PowerMaster-а не е точно "уж" марково захранване, но не е и Codegen де ;). Пък и предполагам, че е било на "възръст". PowerMaster-и не се продават (или поне аз не знам да се продават) в БГ от около поне две години.
Все пак, ако дъното "оживее" след смяната на кондензаторите и префлашване на BIOS-а - задължително вземи ново и качествено захранване. За предпочитане Fortron 300+W, но недей да се "хвърляш" на 460/550W Dual Rail Fortron-и защото системата ти няма да запали с тях (от мен да го занеш ;) ).
mitaka-bs
08.12.04 г., 08:17
Originally posted by Ba4o Kiro
Абе, честно казано PowerMaster-а не е точно "уж" марково захранване, но не е и Codegen де ;). Пък и предполагам, че е било на "възръст". PowerMaster-и не се продават (или поне аз не знам да се продават) в БГ от около поне две години.
Все пак, ако дъното "оживее" след смяната на кондензаторите и префлашване на BIOS-а - задължително вземи ново и качествено захранване. За предпочитане Fortron 300+W, но недей да се "хвърляш" на 460/550W Dual Rail Fortron-и защото системата ти няма да запали с тях (от мен да го занеш ;) ).
...Ба4о, кажи малко повече за 550В -ия Фортон бре. Мисля да сменам по някое време мойто / много шуми да го *ба / с такова /или ще модвам мойто с по-безшумна перка 80мм и една 90 отдолу!/- чеувам че е с двойна линия на 12-те волта - мойто дъно яко смуче от 12-те..Кажи как са с Интел машините , стават ли??
Ами аз ще ти кажа за 460W модела, който практически е същия;)
В момента съм с ASUS P4C800, P4 3.0G@3.75G + 2xHDD + 2xCD/RW+ eVGA GeForce 6800Ltd. Ed.@6800Ultra (1:1 Ultra PCB с 2xMolex конектора) и нямам никакви грижи откъм Power.
Напреженията измерени с мултимер при 3D приложения са
12V -> 12.2V, 5V->5.05V, 3.3V->3.34V. При Prime95 е аналогична ситуацията.
В Idle са 12V->12.15V; 5V->5.05V; 3.3V->3.4V.
Същите напрежения ги държи и със слаба видеокарта - Matrox G400 и нЕ клокната система.
Ba4o Kiro
10.12.04 г., 04:45
Захранването е добро, едно от най-добрите които могат да се намерят в БГ. При мен положението с волтажите е идентични с това при acdc, конфигурацията я виждаш в сигнатурата ми.
Имам обаче една забележка! 550W Fortron има прекалено малко конектори за устройствата, за захранване от такъв клас (поне според мен)! Има три "изходни" линии за периферни устройства. Две от линиите са с по три Molex-а за HDD/CD/VGA и един куплунг за FDD, а третата има два SATA Power накрайника. Общо 6хHDD/CD/VGA, 2xFDD и 2xSATA накрайника.
Тоест, ако имате "лакома" VGA карта и повече периферни устройства ще ви се наложи да импровизирате с конекторите.
Говоря за видеокарти от сорта на GF5900/R9700/R9800/GF6800GT-U/X800PRO-XT - все платки за които е препоръчително да са сами на "линия". Все пак, който има мерак може преспокойно да "заобиколи" този проблем с помощта на преходници - както направих и аз между другото :).
За моята система ми трябваха 4хHDD/CD/VGA (1xVGA, 2xHDD, 1xDVD-RW) и 4хFDD накрайника (1xFDD, 2xSATA Convertors, 1xAudigy Front Panel). Сега Quadro-то е "вързано" само на "линия", а всичката останала периферия е на другата "линия". За сега всичко работи на 101% :).
Аз си взех Fortron 350W "FSP350-60THN-R"- също с 2 12V линии (1-ва 10А и 2-ра 15А)и съм супер доволен, машината от сигнатурата с видеото клокнато на 440/1180 12V стоят на 12.10 по данни на дъното и в прайм същото. Едва ми стигнаха кабелите , понеже трябваше да оставя 2 кабела(не конектора)
за видеото , добре че има разклонителчета :)
Някой ако го интересува ей тука (http://www.newegg.com/app/ViewProductDesc.asp?description=17-104-936&depa=0) му е инфото, нюег са объркали и са написали и двете линии 15А но всъщност едната е 10А.
ASUSfen
20.12.04 г., 19:55
Аз имам подобен проблем , бключвам компа и веднага дава ФФ
(8рда+) и клавиатурата започва да мига ?!?!
Не се включва монитора , нищо Хдд и повер лампичките светят постоянно
Хелп
Mirchev
22.12.04 г., 17:10
опитай с clear CMOS
(прочети за това по-подробно в книжката на дъното или използвай сърч функцията на форума)
Авторски права на vBulletin