Виж пълна версия : Полиране на детайли?
Здравейте
днес видях линк на HardOCP към тази страничка http://www.madshrimps.be/?action=gethowto&howtoID=51 и този полиран диск страшно ми хареса. Но се чудя може ли това да се направи с ламарините на кутията? След като по някакъв начин се премахне боята, да станат лъскави и гладички? А и след това дали ще останат блестящи, или лека-полека ще потъмнеят и ще поръждясат?
Някой ако е правил подобен мод ще съм много благодарен ако сподели :)
Не съм правил това (добра идея обаче), но:
боята може да се махне с "сешоар за сваляне на боя" - нагрява я и тя се надува и може да се обели съвсем лесно
втори начин - има едни препарати за сваляне на боя - намазва се повърхността и след 15минс примерно тя пак се е надула леко, поразядена и може да се махне. Тия препарати съдържат сода каустик като основна съставка (ако не и единствена) - "Терминатор" на Мегахим и май "Дунав" се казваше другия.
После ако капака не е грубо надраскан по начало би трябвало да може да се лъсне... Те са сплав на алуминия и няма да ръждяса, но се оксидира и сигурно ще потъмнее и ще стане матов и няма да може да се избръснеш на него. Това е предположение, но аз лъснах така задната страна на телефона си и стана след 1 седмица сивкав..
В краен случай може да го дадеш да го хромират и тогава наистина ще можеш да се оглеждаш:D
За полиране има много материали, но за теб най-подходящо
е да са в малки разфасовки,тези за колите също стават, но с по-евтините иска много
търкане, професионалните са с различна едрина на абразива,
скъпи са и ти трябват поне 2 вида. Значи отиваш до някой
магазин за инструменти и търсиш полираща паста, най-добре
диамантена, най-много до 5-6 лв е.Може и на голям автопазар
да потърсиш.
Аз имам 3-4 вида, руска, белгийска, израелска, но съм
от Пловдив и не знам в София точно къде може да намериш.
После взимаш едно кече за бормашина от железария или
бояджийски магазин и търкаш.Ефектът ще бъде - огледало.
Колко ще трае - зависи от влажността в помещението.
Не бива да го забърсваш с влажни кърпи, само сухо.
Може да се покрие с безцветен лак за металици, но там
вече се иска и опит, за да се нанесе достатъчно тънък и
същевременно-гладък филм.Може, ако се о*ере, да се полира
отгоре с паста за автомобили.
Но за нормално помещение, ще си стои на гол метал, ако потъмнее
малко, пак ще го полираш и така.
А най-лесно-вдигаш се до някой автобояджия, питаш го има
ли РОТЕКС( добрите всички имат) и най-много за 5-10 лв.
и за 15 минути си готов с полирането!
Успех!
Докато писах, се е появил горният пост, който ме подсети-
Ако е алуминиева кутия, зависи от сплавта, може и да хване
патина след време, но обикновено би следвало да си остане
лъскава - справка - полираните радиатори за процесори.
Най-много ще пречи влагата или пипането с ръце, което
е и причината да потъмнее капака на телефона на човекът.
Потта по ръцете ни е доста силен химикал(соли, киселини и т.н.)+атм.влияние=
мътен и рошав алуминий.
Originally posted by Митака
Ако е алуминиева кутия, зависи от сплавта, може и да хване
патина след време, но обикновено би следвало да си остане
лъскава - справка - полираните радиатори за процесори.
Най-много ще пречи влагата или пипането с ръце, което
е и причината да потъмнее капака на телефона на човекът.
Потта по ръцете ни е доста силен химикал(соли, киселини и т.н.)+атм.влияние=
мътен и рошав алуминий.
Алуминии патина в истинския смисъл не хваща - патината се получава само по медни и месингови детайли и е в следствие на СО2 и влагата.
Алуминия се оксидира - Al2О3
Е чак рошав не ми е станал телефона:D
Мерси много за постовете, много полезни идеи ми дадохте. Иначе кутията ми е обикновенна желязна, нищо особено, но ако е полирана ще е друга история (един вид нещо такова се опитвам да постигна ;) http://www.mtm-online.de/html/mtm/a8poliert/frameset.php4). Понеже редовно я местя (и едва ли ще съм с ръкавици докато го правя) - идеята за полиране и след това нанасяне на тънък слой лак много ми хареса, така не би трябвало да може да взаимодеиства химически с въздуха и ще остане лъскава като в началото. Лакът има ли еластичност, защото страничните панели на кутията при монтаж се поосукват леко?
Спокойно, лакът е същият, като на колите и има много добра
устойчивост.
Vince, защото е било само за 1 седмица.Ако му оставиш
повече време, ще се разроши:D
А ползвам "патина", защото "оксидация" при обработката
на метали се използва за повърхностно насищане на метала
и не е нежелан процес, а нарочен.
Та за това- да е по-ясно.
Иначе, важното е , че се разбираме за какво става дума:)
Еми да, може би трябваше да пиша окисляване:D
1 седмица имах предвид, че след толкова време посивя. Иначе и досега си седи така...
Колата е много яка така полирана...
sea_dragon
11.10.04 г., 19:22
Ако цялата кутия е алуминиева може да се подложи на елуксация или електролиза( може да се посребри,помедни или позлати) . би трябвало да стане и с метална,но ако не се лъжа първо трябва да се помедни и така евентуално да се позлати.
по този начин видях вТурция да се правят аксесуари за баня- получаваше се доста ефектно и като стоиност не е кои знае колко( използваха златни лентички по един грам и разхода бил много малък,естествено докато пожълтее ги държаха аксесуарите във ваната)
Bots'_Revenge
13.10.04 г., 01:17
Ето ти нещо много полезно ра размисъл
http://metku.net/index.html?sect=view&n=1&path=mods/shinyshuttle/index_eng
Точно за това говорех - това Фесто сваля боята и после
си има приставка - кече за полиране.Цялата работа е за
15-20 мин.
Napalmcho
19.10.04 г., 01:07
Напълно съм съгласен с Митака, обаче ми се струва че в зависимост от детайла, може да се наложи първо да се мине през ШКУРКА(ВОДНА) : 1000, 1500, 2000 малко над 2000 и после да се мине на полир-паста :-) Зависи :-) Колкото и смешно да ви звучи ШКУРКА И КОМПЮТЪР.. това е положението .. зависи .. незнам сега не мога да дам идея за какъв детайл може да влезе в приложение .. но то е за този който иска да полира.. да му е по лесно, защото ако е малко по груб детайла .. няма да може да се полира толкова лесно от пастата...
Мир :-)
А само да добавя, водната шкурка определено не е най-добрия вариант за полиране на ХДД-та.. Внимавайте ! :-)
Eee тъкмо пуснах тема как съм си моднал захранването :D Точно с водна шкурка съм го полирал - ОГЛЕДАЛО :D Естествено с полир паста е най-добре, но нямам в наличност! И така е добре!
venom4o
01.01.05 г., 22:17
Имам един радиатор алуминиев който е надран сериозно :(
Въпроса ми е как да го полирам ???:D :D
шкурка... първо по едра ако има нужда после колкото намриш по-дребна, за идеален ефект ще ти трябва водна 1000-2000...
слагаш шкурката в/у нещо плоско, най-добре стъкло и после с радиатора в/у нея, като внимаваш да не го накланяш, ако го направиш дори малъко под ъгъл няма да е много добре...
venom4o
01.01.05 г., 23:06
Това ще го пробвам :)
а на полир машина няма ли да стане?
The_cold_sun
02.01.05 г., 00:16
Moже и на шлайф машина , защо не...
По - грубия вариант е с шкурката като после хващаш един дебел вълнен парцал , намазваш радиатора с шлайф паста ( става и с паста за зъби :D ) и търкаш.Обаче има опасност да ти окапат ръцете докато постигнеш добре полирана повърхност.
venom4o
02.01.05 г., 12:47
ми не знам ще пробвам всичко първо с полир пастата мисля че ще е най-ефективно сериозни драскотини има радиатора а аз искам да го полирам и да го продам за 5 лева щото не е лош и с него ми държеше приемлива температура процесора
Водна шкурка, вземи си 600,800 и евентуално 1200, карай ги в тоя рд, слагаш шкурката на нещо гладко, пърче MDF примерно, или от тея стъклените дъски за кухня поливаш с малко вода и движиш рдиатора, първо в едната посока, после в другата, не прави кръгови движения, така минаваш всички шкурки, вместо вода може да ползваш масло, спирачна течност, глицерин за да се полуи по финно шлайфане, накрая ако искаш може с шлайф паста, но от по едрата, акто боя за обувки е, тая финната /полир паста/ бяла, червена, която е течна е за боя, няма смисъл от такава
digital
02.01.05 г., 13:56
Originally posted by venom4o
а аз искам да го полирам и да го продам за 5 лева
Ако ти се занимава добре... но иначе толкова търкане за 5лв??? Нали и шкурка трябва да си купиш и т.н. По добре го продай просто за 3 и не си прави труда да го полираш...
Прав си, но друго е когато сам си направил нещо!
Пастата за зъби се използва най-накрая.
venom4o
02.01.05 г., 18:05
пробвал сам с полер паста нищо не прави тя е най-накрая за финно полиране.Иначе може би водна шкурка 1000 бе свършила работа:)
Аз някъде в нас имам 2000 ама тя е прекалена финна и трябва да търкам с дни
Rear Admiral Floyd
02.01.05 г., 19:07
Ако наистина е много надран, трябва да започнеш с най-много 400 обикновена за метал (на мен ми се е случвало и до 100-200 да слизам). След това 600-1000-1500 и накрая полирпаста.
Originally posted by ToHu
движиш рдиатора, първо в едната посока, после в другата, не прави кръгови движения,
Какво лошо има в кръговите движения или в движенията тип "осморка" ако се сменя посоката ?
venom4o
03.01.05 г., 12:54
Няма лошо!
Попренцип се занимавам и с мотори и като шлаифам китосан спойлер въртя шкурката в кръгови движения.
по този начин се обира всичко по-качествено!:)
Имам телефон Бенq-Сиеменс ЕФ81 които е с стоманена пластина отпред и е надраскана. Видqх резултата от полирането обаче при вас се получава огледална повърхност а при мен още при създаването на телефона не е огледална а стои така все едно че се вижда посоката на валцоване на матеряла. Възможно ли е да се оправqт драскотините без да се получава огледална повърхност.
Ето как изглежда:
http://www.mobilmania.cz/Files/Obrazky/art19/BSlive//03.jpg
[Mod. Edit] (rager) - Писането на кирилица във форумите на hardwarebg.com е задължително!
А най-лесно-вдигаш се до някой автобояджия, питаш го има ли РОТЕКС( добрите всички имат) и най-много за 5-10 лв.
и за 15 минути си готов с полирането!
Успех!
Какво представлява този РОТЕКС?
В случая го ползвам нарицателно - както сме свикнали с "ксерокс" за копирните машини. На линка от Bots'_Revenge ФЕСТО-то на снимката е такава машина, има и БОШ и т.н. ...
Бояджиите си го наричат най-общо РОТЕКС.
konnag6
23.01.07 г., 15:08
Айде цъкни тук (http://www.modsbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=43) просто си подбери спрей с цвят който ти харесва, кутията ти съм сигурен, че ще ръждяса много бързо ако и свалиш боята.
И гледай спрея да не е от родния Cosmos... нема такава "боя" просто....
Duplicolor не са лоши
Executor
23.01.07 г., 15:42
Айде цъкни тук (http://www.modsbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=43) просто си подбери спрей с цвят който ти харесва, кутията ти съм сигурен, че ще ръждяса много бързо ако и свалиш боята.
И гледай спрея да не е от родния Cosmos... нема такава "боя" просто....
Duplicolor не са лоши
Ако само и свали боята да, но ако се полира няма да ръждяса.
Duplicolor не са лоши
Аз преди време като съм си купувал спрейове на Duplicolor всичките правеха капки, така че не бих ги препоръчал :)
Executor
24.01.07 г., 01:34
Аз преди време като съм си купувал спрейове на Duplicolor всичките правеха капки, така че не бих ги препоръчал :)
Абе то зависи и как пръскаш. :)
Edit: Аз съм ползвал duplicolor и съм доволен. Ако се пръска от 30 см със спокойна ръка всичко е ок.
Абе то зависи и как пръскаш. :)
Разбира се, но с други не съм имал този проблем.
konnag6
24.01.07 г., 15:18
кажи някоя по-добра марка, която не прави капки :), на подобна цена
кажи някоя по-добра марка, която не прави капки :), на подобна цена
Най-добрият вариант според мен е да отидеш в магазин на Sikkens и да ти направят един спрей за 20лв (не е чак толкова голяма разликата в цената) с някакъв хубав цвят. В съчетание с една хубава полир паста (3М или Max Meyer) и след това с вакса (Sonax или Turtle Wax) наистина може да се получи нещо добро :)
Ама тука темата си е за полиране :)
konnag6
24.01.07 г., 16:12
мда малко замириса на офтопик...
20 лв са приблизително 4 спрея дупликолор при това по-големи разфасовки
както и да е спирам да спамя :D
Ако все още някой не се е сетил: http://www.amdzone.com/pics/cooling/thermaltake/goldenorbII/Lapping.jpg
Какви материали са нужни? Как става по стъпки и тк, който го е правил да сподели.
"Лапване" -- чакай да се разберем сега, тия работи е са за ядене - опасно е!
Иначе сериозно, можеше да четеш във форума - ето тази тема, например.
:D LAPPING. Искам да го направя по цивилизования начин. Та мога ли да си намеря нещо такова?
http://www.easypckits.com/products/premiumlk/
http://www.easypckits.com/products/polish/
ето някакъв кит и полиращо вещество.
Правил съм го на Geforce 3 :) . Риск има да, най-вече май заради статичното електричество, аааа и при процесора за крачката , ако разбира се има такива. К'во може да направиш ли , ами на всеки 30-сек, 1 мин да заземяваш процесора. Не е трудно тай, че имай го в предвид. За вентиклатора търкаш докато ти умалеят ръцете :D . За процесора ползваш друг вентилатор да го шкуриш, а вентилатора направо на парче шкурка.
Глатка површина(не совршена) може и самите да направите рачно. Нужнa е само фина штурка.
Еве го мојот CoolerMaster Vortex TX s939 пред операција:
http://img257.imageshack.us/img257/8057/vortexdp6.jpg
http://img204.imageshack.us/img204/1460/brforeiv0.jpg
По операцијата:
http://img204.imageshack.us/img204/5541/afterdv1.jpg
Штурката:
http://img92.imageshack.us/img92/4135/emerypaperhe0.jpg
Правил съм го на Geforce 3 :) . Риск има да, най-вече май заради статичното електричество, аааа и при процесора за крачката , ако разбира се има такива. К'во може да направиш ли , ами на всеки 30-сек, 1 мин да заземяваш процесора. Не е трудно тай, че имай го в предвид. За вентиклатора търкаш докато ти умалеят ръцете :D . За процесора ползваш друг вентилатор да го шкуриш, а вентилатора направо на парче шкурка.
Ае ти май не си спал. От това което написа нищо не ти разбрах.
curiousC
27.02.07 г., 16:07
Някой да каже къде може евтино да се вземе комплект водни шкурки 600, 800 и 1000, щото ако са повече от 10 лева, по добре да се вземе по-скъп охладител направо, вместо да се прави на майстор
Чукундур
27.02.07 г., 16:52
Някой да каже къде може евтино да се вземе комплект водни шкурки 600, 800 и 1000, щото ако са повече от 10 лева, по добре да се вземе по-скъп охладител направо, вместо да се прави на майстор
Има ги във всяка железария и не са скъпи. А по-скъпия охладител не е гаранция за идеална контактна повърхност, пример е SonicTower-a, но след обработка на повърхността му, става много добър.
Откъде мога да си взема такива китчета със стъклоот и всичко?
Ако няма такова в БГ кои шкурки да използвам или защо не всички?
220
400
600
1000
1200
2500
curiousC
01.03.07 г., 10:27
Откъде мога да си взема такива китчета със стъклоот и всичко?
Ако няма такова в БГ кои шкурки да използвам или защо не всички?
220
400
600
1000
1200
2500
220 и 400 са за много неравни повърхности, 2500 е много финна и според мен не си струва да даваш пари за нея, ако искаш да направиш още икономии може да пропуснеш и 1200. При всички случаи питай за водни шкурки за да можеш да ги ползваш с течен сапун (веро) и няколко капки вода.
С 2500 няма ли да стане идеално?
curiousC
01.03.07 г., 18:00
Теоретично да, на практика не знам, тъй като не съм ползвал такава, ако не ти е проблем да я купиш, моят съвет е да пробваш.
Executor
02.03.07 г., 02:28
След 2000 идва ред на полир пастата! :)
curiousC
02.03.07 г., 14:47
След 600 (800) се обръща синка и съвсем леко с два пръста се полира с 1000(1200) и после евентуално с паста.
Авторски права на vBulletin