PDA

Виж пълна версия : Полиране на детайли?

stani
11.10.04 г., 13:15
Здравейте
днес видях линк на HardOCP към тази страничка http://www.madshrimps.be/?action=gethowto&howtoID=51 и този полиран диск страшно ми хареса. Но се чудя може ли това да се направи с ламарините на кутията? След като по някакъв начин се премахне боята, да станат лъскави и гладички? А и след това дали ще останат блестящи, или лека-полека ще потъмнеят и ще поръждясат?
Някой ако е правил подобен мод ще съм много благодарен ако сподели :)

Vince
11.10.04 г., 14:17
Не съм правил това (добра идея обаче), но:
боята може да се махне с "сешоар за сваляне на боя" - нагрява я и тя се надува и може да се обели съвсем лесно

втори начин - има едни препарати за сваляне на боя - намазва се повърхността и след 15минс примерно тя пак се е надула леко, поразядена и може да се махне. Тия препарати съдържат сода каустик като основна съставка (ако не и единствена) - "Терминатор" на Мегахим и май "Дунав" се казваше другия.

После ако капака не е грубо надраскан по начало би трябвало да може да се лъсне... Те са сплав на алуминия и няма да ръждяса, но се оксидира и сигурно ще потъмнее и ще стане матов и няма да може да се избръснеш на него. Това е предположение, но аз лъснах така задната страна на телефона си и стана след 1 седмица сивкав..

В краен случай може да го дадеш да го хромират и тогава наистина ще можеш да се оглеждаш:D

Митака
11.10.04 г., 14:19
За полиране има много материали, но за теб най-подходящо
е да са в малки разфасовки,тези за колите също стават, но с по-евтините иска много
търкане, професионалните са с различна едрина на абразива,
скъпи са и ти трябват поне 2 вида. Значи отиваш до някой
магазин за инструменти и търсиш полираща паста, най-добре
диамантена, най-много до 5-6 лв е.Може и на голям автопазар
да потърсиш.
Аз имам 3-4 вида, руска, белгийска, израелска, но съм
от Пловдив и не знам в София точно къде може да намериш.
После взимаш едно кече за бормашина от железария или
бояджийски магазин и търкаш.Ефектът ще бъде - огледало.
Колко ще трае - зависи от влажността в помещението.
Не бива да го забърсваш с влажни кърпи, само сухо.
Може да се покрие с безцветен лак за металици, но там
вече се иска и опит, за да се нанесе достатъчно тънък и
същевременно-гладък филм.Може, ако се о*ере, да се полира
отгоре с паста за автомобили.
Но за нормално помещение, ще си стои на гол метал, ако потъмнее
малко, пак ще го полираш и така.

А най-лесно-вдигаш се до някой автобояджия, питаш го има
ли РОТЕКС( добрите всички имат) и най-много за 5-10 лв.
и за 15 минути си готов с полирането!
Успех!

Докато писах, се е появил горният пост, който ме подсети-
Ако е алуминиева кутия, зависи от сплавта, може и да хване
патина след време, но обикновено би следвало да си остане
лъскава - справка - полираните радиатори за процесори.
Най-много ще пречи влагата или пипането с ръце, което
е и причината да потъмнее капака на телефона на човекът.
Потта по ръцете ни е доста силен химикал(соли, киселини и т.н.)+атм.влияние=
мътен и рошав алуминий.

Vince
11.10.04 г., 14:52
Originally posted by Митака
Ако е алуминиева кутия, зависи от сплавта, може и да хване
патина след време, но обикновено би следвало да си остане
лъскава - справка - полираните радиатори за процесори.
Най-много ще пречи влагата или пипането с ръце, което
е и причината да потъмнее капака на телефона на човекът.
Потта по ръцете ни е доста силен химикал(соли, киселини и т.н.)+атм.влияние=
мътен и рошав алуминий.
Алуминии патина в истинския смисъл не хваща - патината се получава само по медни и месингови детайли и е в следствие на СО2 и влагата.
Алуминия се оксидира - Al2О3

Е чак рошав не ми е станал телефона:D

stani
11.10.04 г., 17:39
Мерси много за постовете, много полезни идеи ми дадохте. Иначе кутията ми е обикновенна желязна, нищо особено, но ако е полирана ще е друга история (един вид нещо такова се опитвам да постигна ;) http://www.mtm-online.de/html/mtm/a8poliert/frameset.php4). Понеже редовно я местя (и едва ли ще съм с ръкавици докато го правя) - идеята за полиране и след това нанасяне на тънък слой лак много ми хареса, така не би трябвало да може да взаимодеиства химически с въздуха и ще остане лъскава като в началото. Лакът има ли еластичност, защото страничните панели на кутията при монтаж се поосукват леко?

Митака
11.10.04 г., 18:15
Спокойно, лакът е същият, като на колите и има много добра
устойчивост.

Vince, защото е било само за 1 седмица.Ако му оставиш
повече време, ще се разроши:D

А ползвам "патина", защото "оксидация" при обработката
на метали се използва за повърхностно насищане на метала
и не е нежелан процес, а нарочен.
Та за това- да е по-ясно.
Иначе, важното е , че се разбираме за какво става дума:)

Vince
11.10.04 г., 18:21
Еми да, може би трябваше да пиша окисляване:D

1 седмица имах предвид, че след толкова време посивя. Иначе и досега си седи така...

Колата е много яка така полирана...

sea_dragon
11.10.04 г., 19:22
Ако цялата кутия е алуминиева може да се подложи на елуксация или електролиза( може да се посребри,помедни или позлати) . би трябвало да стане и с метална,но ако не се лъжа първо трябва да се помедни и така евентуално да се позлати.
по този начин видях вТурция да се правят аксесуари за баня- получаваше се доста ефектно и като стоиност не е кои знае колко( използваха златни лентички по един грам и разхода бил много малък,естествено докато пожълтее ги държаха аксесуарите във ваната)

Bots'_Revenge
13.10.04 г., 01:17
Ето ти нещо много полезно ра размисъл
http://metku.net/index.html?sect=view&n=1&path=mods/shinyshuttle/index_eng

Митака
13.10.04 г., 01:39
Точно за това говорех - това Фесто сваля боята и после
си има приставка - кече за полиране.Цялата работа е за
15-20 мин.

Napalmcho
19.10.04 г., 01:07
Напълно съм съгласен с Митака, обаче ми се струва че в зависимост от детайла, може да се наложи първо да се мине през ШКУРКА(ВОДНА) : 1000, 1500, 2000 малко над 2000 и после да се мине на полир-паста :-) Зависи :-) Колкото и смешно да ви звучи ШКУРКА И КОМПЮТЪР.. това е положението .. зависи .. незнам сега не мога да дам идея за какъв детайл може да влезе в приложение .. но то е за този който иска да полира.. да му е по лесно, защото ако е малко по груб детайла .. няма да може да се полира толкова лесно от пастата...

Мир :-)

А само да добавя, водната шкурка определено не е най-добрия вариант за полиране на ХДД-та.. Внимавайте ! :-)

proxg
19.10.04 г., 01:09
Eee тъкмо пуснах тема как съм си моднал захранването :D Точно с водна шкурка съм го полирал - ОГЛЕДАЛО :D Естествено с полир паста е най-добре, но нямам в наличност! И така е добре!

venom4o
01.01.05 г., 22:17
Имам един радиатор алуминиев който е надран сериозно :(
Въпроса ми е как да го полирам ???:D :D

Ar4i
01.01.05 г., 22:54
шкурка... първо по едра ако има нужда после колкото намриш по-дребна, за идеален ефект ще ти трябва водна 1000-2000...
слагаш шкурката в/у нещо плоско, най-добре стъкло и после с радиатора в/у нея, като внимаваш да не го накланяш, ако го направиш дори малъко под ъгъл няма да е много добре...

venom4o
01.01.05 г., 23:06
Това ще го пробвам :)
а на полир машина няма ли да стане?

The_cold_sun
02.01.05 г., 00:16
Moже и на шлайф машина , защо не...
По - грубия вариант е с шкурката като после хващаш един дебел вълнен парцал , намазваш радиатора с шлайф паста ( става и с паста за зъби :D ) и търкаш.Обаче има опасност да ти окапат ръцете докато постигнеш добре полирана повърхност.

venom4o
02.01.05 г., 12:47
ми не знам ще пробвам всичко първо с полир пастата мисля че ще е най-ефективно сериозни драскотини има радиатора а аз искам да го полирам и да го продам за 5 лева щото не е лош и с него ми държеше приемлива температура процесора

ToHu
02.01.05 г., 12:59
Водна шкурка, вземи си 600,800 и евентуално 1200, карай ги в тоя рд, слагаш шкурката на нещо гладко, пърче MDF примерно, или от тея стъклените дъски за кухня поливаш с малко вода и движиш рдиатора, първо в едната посока, после в другата, не прави кръгови движения, така минаваш всички шкурки, вместо вода може да ползваш масло, спирачна течност, глицерин за да се полуи по финно шлайфане, накрая ако искаш може с шлайф паста, но от по едрата, акто боя за обувки е, тая финната /полир паста/ бяла, червена, която е течна е за боя, няма смисъл от такава

digital
02.01.05 г., 13:56
Originally posted by venom4o
а аз искам да го полирам и да го продам за 5 лева
Ако ти се занимава добре... но иначе толкова търкане за 5лв??? Нали и шкурка трябва да си купиш и т.н. По добре го продай просто за 3 и не си прави труда да го полираш...

FW-190
02.01.05 г., 17:30
Прав си, но друго е когато сам си направил нещо!

Пастата за зъби се използва най-накрая.

venom4o
02.01.05 г., 18:05
пробвал сам с полер паста нищо не прави тя е най-накрая за финно полиране.Иначе може би водна шкурка 1000 бе свършила работа:)
Аз някъде в нас имам 2000 ама тя е прекалена финна и трябва да търкам с дни

Rear Admiral Floyd
02.01.05 г., 19:07
Ако наистина е много надран, трябва да започнеш с най-много 400 обикновена за метал (на мен ми се е случвало и до 100-200 да слизам). След това 600-1000-1500 и накрая полирпаста.

li4o
02.01.05 г., 19:18
Originally posted by ToHu
движиш рдиатора, първо в едната посока, после в другата, не прави кръгови движения,

Какво лошо има в кръговите движения или в движенията тип "осморка" ако се сменя посоката ?

venom4o
03.01.05 г., 12:54
Няма лошо!
Попренцип се занимавам и с мотори и като шлаифам китосан спойлер въртя шкурката в кръгови движения.
по този начин се обира всичко по-качествено!:)

suffer
22.01.07 г., 12:39
Имам телефон Бенq-Сиеменс ЕФ81 които е с стоманена пластина отпред и е надраскана. Видqх резултата от полирането обаче при вас се получава огледална повърхност а при мен още при създаването на телефона не е огледална а стои така все едно че се вижда посоката на валцоване на матеряла. Възможно ли е да се оправqт драскотините без да се получава огледална повърхност.
Ето как изглежда:
http://www.mobilmania.cz/Files/Obrazky/art19/BSlive//03.jpg

[Mod. Edit] (rager) - Писането на кирилица във форумите на hardwarebg.com е задължително!

GTA
22.01.07 г., 14:35
А най-лесно-вдигаш се до някой автобояджия, питаш го има ли РОТЕКС( добрите всички имат) и най-много за 5-10 лв.
и за 15 минути си готов с полирането!
Успех!
Какво представлява този РОТЕКС?

Митака
22.01.07 г., 16:42
В случая го ползвам нарицателно - както сме свикнали с "ксерокс" за копирните машини. На линка от Bots'_Revenge ФЕСТО-то на снимката е такава машина, има и БОШ и т.н. ...
Бояджиите си го наричат най-общо РОТЕКС.

konnag6
23.01.07 г., 15:08
Айде цъкни тук (http://www.modsbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=43) просто си подбери спрей с цвят който ти харесва, кутията ти съм сигурен, че ще ръждяса много бързо ако и свалиш боята.
И гледай спрея да не е от родния Cosmos... нема такава "боя" просто....
Duplicolor не са лоши

Executor
23.01.07 г., 15:42
Айде цъкни тук (http://www.modsbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=43) просто си подбери спрей с цвят който ти харесва, кутията ти съм сигурен, че ще ръждяса много бързо ако и свалиш боята.
И гледай спрея да не е от родния Cosmos... нема такава "боя" просто....
Duplicolor не са лоши

Ако само и свали боята да, но ако се полира няма да ръждяса.

GTA
24.01.07 г., 00:39
Duplicolor не са лоши
Аз преди време като съм си купувал спрейове на Duplicolor всичките правеха капки, така че не бих ги препоръчал :)

Executor
24.01.07 г., 01:34
Аз преди време като съм си купувал спрейове на Duplicolor всичките правеха капки, така че не бих ги препоръчал :)

Абе то зависи и как пръскаш. :)

Edit: Аз съм ползвал duplicolor и съм доволен. Ако се пръска от 30 см със спокойна ръка всичко е ок.

GTA
24.01.07 г., 02:45
Абе то зависи и как пръскаш. :)
Разбира се, но с други не съм имал този проблем.

konnag6
24.01.07 г., 15:18
кажи някоя по-добра марка, която не прави капки :), на подобна цена

GTA
24.01.07 г., 15:57
кажи някоя по-добра марка, която не прави капки :), на подобна цена
Най-добрият вариант според мен е да отидеш в магазин на Sikkens и да ти направят един спрей за 20лв (не е чак толкова голяма разликата в цената) с някакъв хубав цвят. В съчетание с една хубава полир паста (3М или Max Meyer) и след това с вакса (Sonax или Turtle Wax) наистина може да се получи нещо добро :)

Ама тука темата си е за полиране :)

konnag6
24.01.07 г., 16:12
мда малко замириса на офтопик...
20 лв са приблизително 4 спрея дупликолор при това по-големи разфасовки
както и да е спирам да спамя :D

du0
27.02.07 г., 11:20
Ако все още някой не се е сетил: http://www.amdzone.com/pics/cooling/thermaltake/goldenorbII/Lapping.jpg

Какви материали са нужни? Как става по стъпки и тк, който го е правил да сподели.

fellix
27.02.07 г., 11:43
"Лапване" -- чакай да се разберем сега, тия работи е са за ядене - опасно е!
Иначе сериозно, можеше да четеш във форума - ето тази тема, например.

du0
27.02.07 г., 11:53
:D LAPPING. Искам да го направя по цивилизования начин. Та мога ли да си намеря нещо такова?

http://www.easypckits.com/products/premiumlk/
http://www.easypckits.com/products/polish/

ето някакъв кит и полиращо вещество.

morph
27.02.07 г., 12:35
Правил съм го на Geforce 3 :) . Риск има да, най-вече май заради статичното електричество, аааа и при процесора за крачката , ако разбира се има такива. К'во може да направиш ли , ами на всеки 30-сек, 1 мин да заземяваш процесора. Не е трудно тай, че имай го в предвид. За вентиклатора търкаш докато ти умалеят ръцете :D . За процесора ползваш друг вентилатор да го шкуриш, а вентилатора направо на парче шкурка.

gOJDO
27.02.07 г., 12:36
Глатка површина(не совршена) може и самите да направите рачно. Нужнa е само фина штурка.
Еве го мојот CoolerMaster Vortex TX s939 пред операција:
http://img257.imageshack.us/img257/8057/vortexdp6.jpg
http://img204.imageshack.us/img204/1460/brforeiv0.jpg
По операцијата:
http://img204.imageshack.us/img204/5541/afterdv1.jpg
Штурката:
http://img92.imageshack.us/img92/4135/emerypaperhe0.jpg

du0
27.02.07 г., 13:18
Правил съм го на Geforce 3 :) . Риск има да, най-вече май заради статичното електричество, аааа и при процесора за крачката , ако разбира се има такива. К'во може да направиш ли , ами на всеки 30-сек, 1 мин да заземяваш процесора. Не е трудно тай, че имай го в предвид. За вентиклатора търкаш докато ти умалеят ръцете :D . За процесора ползваш друг вентилатор да го шкуриш, а вентилатора направо на парче шкурка.

Ае ти май не си спал. От това което написа нищо не ти разбрах.

curiousC
27.02.07 г., 16:07
Някой да каже къде може евтино да се вземе комплект водни шкурки 600, 800 и 1000, щото ако са повече от 10 лева, по добре да се вземе по-скъп охладител направо, вместо да се прави на майстор

Чукундур
27.02.07 г., 16:52
Някой да каже къде може евтино да се вземе комплект водни шкурки 600, 800 и 1000, щото ако са повече от 10 лева, по добре да се вземе по-скъп охладител направо, вместо да се прави на майстор
Има ги във всяка железария и не са скъпи. А по-скъпия охладител не е гаранция за идеална контактна повърхност, пример е SonicTower-a, но след обработка на повърхността му, става много добър.

du0
28.02.07 г., 11:10
Откъде мога да си взема такива китчета със стъклоот и всичко?
Ако няма такова в БГ кои шкурки да използвам или защо не всички?
220
400
600
1000
1200
2500

curiousC
01.03.07 г., 10:27
Откъде мога да си взема такива китчета със стъклоот и всичко?
Ако няма такова в БГ кои шкурки да използвам или защо не всички?
220
400
600
1000
1200
2500

220 и 400 са за много неравни повърхности, 2500 е много финна и според мен не си струва да даваш пари за нея, ако искаш да направиш още икономии може да пропуснеш и 1200. При всички случаи питай за водни шкурки за да можеш да ги ползваш с течен сапун (веро) и няколко капки вода.

du0
01.03.07 г., 10:46
С 2500 няма ли да стане идеално?

curiousC
01.03.07 г., 18:00

Теоретично да, на практика не знам, тъй като не съм ползвал такава, ако не ти е проблем да я купиш, моят съвет е да пробваш.

Executor
02.03.07 г., 02:28

След 2000 идва ред на полир пастата! :)

curiousC
02.03.07 г., 14:47
След 600 (800) се обръща синка и съвсем леко с два пръста се полира с 1000(1200) и после евентуално с паста.