PDA

Виж пълна версия : 1 акаунт с кабелен модем към ЛАН, 1 РС и 1 лаптоп. Свързване?

MooN_WiND
01.10.04 г., 15:40
Има интернет по кабелната с кабелен модем и през ланкарта(която не може да се смени без да известиш доставчика за MAC-а на новата карта). Така до тука всичко е ясно, но като се намеси и един лаптоп нещата малко се объркват, а аз не съм се занимавал с това до сега. Целта е да се направи връзка към нет-а и за двата компютъра(да делят един акаунт) и бърза връзка между самите компютри. Какво оборудване ще е необходимо за да стане това и кое как трябва да се направи? А има ли начин освен това връзката на двата компютъра към интернет да се направи И независима(когато едният е изключен, другият да може да ползва НЕТ и обратното(както и когато и двата са включени и двата да ползват нет, хехехехе)) без да се добавя сървър/рутер? Може ли да стане с хъб или суич?

Julian
01.10.04 г., 17:30
тая работа най лено и евтино става с втора ланкарта на компа с нета и пускаш интернет конекшън шеаринг. Така за да има лаптопа нет винаги трябва да ти е пуснат компа с нета. Иначе ако си сложиш рутер и в него вързваш двата компа ще може да се ползва нета независимо един от друг.

MooN_WiND
01.10.04 г., 18:03
А с ХЪБ или СУЙЧ няма да стане, така ли?

nikibg
01.10.04 г., 19:40
Julian ти е отговорил - най-лесно и евтино!! Аз съм с тъкава връзка.От модема в ПС-то от там шерната връзка към другата ЛАн на лаптопа.

MooN_WiND
01.10.04 г., 20:06
Originally posted by nikibg
...най-лесно и евтино!! ...
Аз не търся най-лесния и евтин вариант! Интересуват ме всички възможни варианти. Този най-лесния вярвам е известен на всички...

Glimmer
01.10.04 г., 20:11
Мисля, че МАС адреса на мрежовата карта не би трябвало да има някаква връзка в случая. Кабелния модем има собствен МАС адрес и доставчика го касае единствено него, а не адреса на ЛАН-ката. Ако кабелния модем е свързан през USB тогава за какъв адрес ще известиш доставчика? За проба опитай да свържеш кабелния модем към ЛАН-а на лаптопа и ако всичко е наред можеш да пробваш с хъб/суич.

MooN_WiND
01.10.04 г., 20:43
От опит знам, че не може да си намери IP-то, ако си казал, че ползваш нета през УСБ, а го метнеш през лан(същото важи и за обратното, защото когато се прехвърлих от УСБ на ЛАН им издиктувах МАКа на ланкартата, а иначе ти искат МАКа на модема). Суичовете и ХЪБовете нали също имат МАК ? Или само суичовете имаха... ? Ако имат МАК няма да е проблем да стане , нали ?

Glimmer
01.10.04 г., 21:17
Ами аз също от опит, бях казал че ще съм на USB, а после го прехвърлих на ЛАН и то на друга машина и нямах проблем (доставчика е Евроком). Мисля, че нито хъбовете, нито суичовете имат собствени МАС адреси.

MooN_WiND
01.10.04 г., 21:33
Е да но в случая доставчикът е МНЕТ, а при тях нищо не е като хората...

ЕДИТ: Ех, съвсем бях забравил, че на ЛАН-картите може да им се задава произволен МАС-адрес... (поне на тези двете дето ги имам може от драйверите, даже на едната знам че може и от БИОС-а понеже е вградена... тя и другата е вградена, но не съм човъркал още БИОС-а на лаптопа)Така вече връзката с нет до лаптопа става(когато задам на неговата ЛАН-карта МАС-а на тази с която работя по принцип). Значи като имам две идентични по адрес ЛАН-карти и един входящ еРЖи-кабел връзката ще стане даже като направя само едно разклонение на входящия кабел!(хехехе , извинявам се - тъпа шега)
...така, този факт променя ли някак ситуацията? И ако да - как? Ще може ли да стане с един ХЪБ най-сетне това дето го искам(връзка м/у двете ПЦ-та и самостоятелна връзка към нета за всяко от тях)? И ако да.. ще има ли смисъл от суич само за 2 точки? Общо взето знам каква е разликата между двете устройства, но на практика не съм работил с тях...

delian
02.10.04 г., 11:46
Купуваш си един рутер, например Linksys EtherFast Cable/DSL Router w/ 4-port 10/100 Switch / BEFSR41-EU $53.20 (цената е от ComelSoft без ДДС), слагаш му IP адреса от доставчика, клонираш MAC адреса на картата, която ти е регистрирана, на компютрите IP адресите ги слагаш да си ги взимат по DHCP и получаваш това, което искаш.

MooN_WiND
02.10.04 г., 12:11
А защо не може да се ползва един обикновен ХЪБ? Обяснете, че не разбирам... ако може всичко, хехех

Тоя REPOTEC ROUTER RP-IP3014 /1P WAN/4P LAN $39.00 ще свърши ли работа, че другото го няма май при нас...

delian
02.10.04 г., 13:56
Не може с хъб, защото няма как да пуснеш два компютъра с един и същ IP и MAC адрес.

Този рутер, който си посочил става, единствено не видях да има функция за клониране на МАК адреса (не мога да изтегля PDF-а с описанието), затова може да ти се наложи да уведомиш доставчика за новия си МАК адрес.

ЕДИТ:
Originally posted by MooN_WiND
Тоя REPOTEC ROUTER RP-IP3014 /1P WAN/4P LAN $39.00 ще свърши ли работа, че другото го няма май при нас...

Значи на луната няма Линксиси, така ли :D :D :D

MooN_WiND
02.10.04 г., 15:44
Originally posted by delian
Не може с хъб, защото няма как да пуснеш два компютъра с един и същ IP и MAC адрес. ...
Това защото ХЪБа ще се шашка, когато и на двата му порта има един и същи МАС с едно и също IP ли ? Тоест не може да има две устройста след хъба с едни и същи адреси и IP-та? Защото по отделно поне като сменя МАС-а на лаптопа с този на PC-то ми няма проблем(както съм писал и по-горе де).

Originally posted by delian
ЕДИТ:

Значи на луната няма Линксиси, така ли :D :D :D
Май точно тоя рутер само го няма, хехех. Та просто не ми се чака до следващаща комета, че да го поръчвам ...хах

delian
02.10.04 г., 15:46
Originally posted by MooN_WiND
Това защото ХЪБа ще се шашка, когато и на двата му порта има един и същи МАС с едно и също IP ли ? Тоест не може да има две устройста след хъба с едни и същи адреси и IP-та? Защото по отделно поне като сменя МАС-а на лаптопа с този на PC-то ми няма проблем(както съм писал и по-горе де).

На хъба няма да му пука. PC-тата ще се шашкат.

MooN_WiND
02.10.04 г., 15:56
Уф, вярно... Оплетах се в разсъжденията....
Много благодаря за помощта!

julianogospod
10.10.04 г., 13:09
Ама що не го питаш твоя доставчик за свързване на втори комп? Аз съм към Нетиссат, питах ги, казаха че може, дадох им Мак-а на лаптопа и след 1 минута всичко си бачкаше. Стига модемът ти да има и Лан, и USB за втория комп.

MooN_WiND
10.10.04 г., 17:48
Да бе, ще опъвам бавно 20-метрово USB ...
Предпочитам да си ми е рутера тука при мен, а не за всичко да въртя на доставчика, а и едва ли ще извършат тази услуга безплатно... Вече си взех D-Link DI-604 и ми върши отлична работа. С кабела излезе към 80 лева...