Виж пълна версия : Новитe чипсети на Intel
Коментари и въпроси в тази тема, а статията четете тук: Новитe чипсети на Intel (http://hardwarebg.com/articles/intel-intro/)
Благодаря ти Тони , за изчерпателната статия... определено я прочетох с интерес и научих доста нови неща за непознатият за мен стандарт! :) явно е обаче че още ще се чака за ъпгрейд...
digital
01.10.04 г., 00:58
Този път си надминал себе си. Статията определено е много интересна и увлекателна, в същото време стегната и не прекалено дълга. Наистина има какво да се научи от нея. 10q!!!
BeaZTiE
01.10.04 г., 20:13
Originally posted by Bloody
Лошото в случая, е че доста хора продължават да говорят против нововъведенията, без дори да са виждали на живо някое от тях, да не говори да са го "разцъквали" подобаващо. По този начин много често се създава грешна представа у нищо не подозиращите обикновени потребители, които не се интересуват чак толкова и случайно попаднат на подобен тип размисли...
Блъди, прочетох статията ти.. при това ми беше интересна.. но не бих подкрепил тези ти мисли.. не защото - съм протв нововъведенията - а защото е пълна глупост да си изхвърлиш стария компютър - и да го замениш с ултра нова - прекалено скъпа технология - за да изкрънкаш някой друг процент отгоре. просто е грехота..
и именно поради тази прична не вярвам НИКОЙ да го нарпави..
а и да те питам.. когато се правеха преди нововъведения - излязоха ли дъна със ЕДО и СДРАМ.. или СДРАМ и ДДР?
а дъна със АТ и АТХ захранване..
когато налагаха АГП-то можеше ли да си сложиш стандартна ПЦИ карта? а когато налагаха ПЦИ-то - имаше ли латернативни ИСА слотове?... ДА.. а сега има ли?... НЕ..
е на това у наше село му викаме "извиване на ръце"... нищо против - но по-нежно (естествено става дума за интел, а не за теб ;-))
Е айде сега, нямало... :p
http://lightwave.hit.bg/ecs.AGP.express.jpg
Кеф ти AGP, кеф ти PCIe, DDR-I, DDR-II....само дето няма доп. 487 цокъл, ама то и без това LGA парчетата ги тъкмят за по евтини. :D
P.S.: Ама аз и без това мразим такива 3,14-in-1 решения, леко "уродливо" ми идва. :ghi:
BeaZTiE, не си прав... май и ти явно си от хората, за които споменавам в заключението ;) без да се обиждаш...
fellix ти е показал дъно с "AGP", вече има няколко производителя с дъна с подобни решения, въпреки че то това което го има не е точно AGP, а използва PCI шината... и по този случай не може да работи с 6800 Ultra видеокарта примерно.
Със захранванията не виждам какъв точно е проблема, при положение че те са си все още ATX, просто използват пълния ATX стандарт на конектора, а са си напълно съвместими и с 20-пиновите.
Вероятно не си забелязал че вече има производители, които пускат дъна за LGA-775 процесори с 865 и 875 чипсети, тоест може да си сложиш 3.6 GHz процесора (и по-бърз като излезе), без да ти се налага да сменяш нищо друго освен s.478 процесора си...
Само 925-базираните дъна нямат опция да използват DDR памет, проади липса на поддръжка в самия чипсет, всички от 915 серията и 910 модела (който още не е пуснат официално) си работят с DDR безпроблемно.
В близките месеци сигурно ще се появят и още "извращения" които ще комбинират по всевъзможен начин старите и нови неща...
Все пак да доуточня какво съм имал в предвид в заключението:
Казвам че много хора само плюят по новите неща без реално да са ги виждали на живо или дори пипвали, черпейки информация само от сайтове където са писали ревюта за тях. Във въпросните ревюта (поне в повечето) хората се изказват скептично, вместо да се опитат да направят безпристрастна преценка на нещата.
Нямам предвид че всичко ново е супер погледнато от всяка една страна, точно ноапротив. Но има и доста изнтересни и полезни нововъведения, които не са за пренебрегване и които за вбъдеще ще са много ползни и вероятно ще ги видим и при други чипсети, не само тези на Intel.
Така че като цяло идеята е да спрат хората да говорят глупости, без да знаят за какво става дума в детайли, кое как и защо е направено така. Всеки има право на лично мнение, но поне да има с какво да си подкрепи твърденията... :)
П.п. Скоро ще има редица ревюта сравняващи "старите" и "новите" технологии, чипсети и т.н. където се надявам достатъчно ясно за всички да проличат повечето предимства и недостатъци...
Old_Firehand
02.10.04 г., 21:03
между другото искам да отбележа че има сокет 775 със 865РЕ чипсет дъното е на Асус P5P800 - http://www.asus.com/products/mb/socket775/p5p800/overview.htm
:)
BeaZTiE
04.10.04 г., 15:49
Originally posted by Bloody
П.п. Скоро ще има редица ревюта сравняващи "старите" и "новите" технологии, чипсети и т.н. където се надявам достатъчно ясно за всички да проличат повечето предимства и недостатъци...
ами именно поради тази причина т.нар. нови стандарти аз в момента съм с вързани ръце..
покриха много неща, които ги бях включил в примерните конфигурации преди месец (последните дни на август) - трябваше да чакам удобрение около месец - и сега се оказа, че ги няма на пазара - щото видите ли сладурите от интел решили да изтеглят еди какво си..
сега трябва да правя нови конфигурации (които не познавам) да чакам пак месец да ми ги удобрят - и след месец на другарите от инетел може да им кефне нещото, което съм включил в списъка да бъде оттеглено от пазара /тоя .гз дето ми се прави на началник нещо са го облъчили с тоя интел и неможем го убедим, че трябва да се мисли за амд64/ - предимно защото е прекалено добро и потребителите не го залужават /нортуд?!/
иначе чакам разни нови ревюта - защото наистина съм в безизходица.. макарче съм сигурен, че за 1/2 от машините и дървон на 800 им е много... ама... хората искат мегахерци /РЕЛАНИ - както каза онзи 2Pac/
не съм казал, че немога да приема новото... а че не е редно да се действа по начина "кралят умря - да живее краля"...
е с това не съм съгласен... да не казвам, че изпокриха 875 чипсета /т.е. сега го монтират само на дъна за Ксеон.. а на нас пробутват 865 или 9х5 ОЕМ-ките/ - сигурно - защото е стара и остаряла технология и не става за нищо..
е това ме дразни.. че нордуд+875 е една главозамайваща комбинация - която я имаше по-малко от година.. ама господата ИТЕЛигенти решиха, че десктоп потребителя не я заслужва и я потурчиха /ако искаш това - вземи си ксеон бе.../
Много качествена статия.:) Ясно и точно написана.
Не съм много наясно - LGA-775 са Прескот-ите нали?
LGA-775 процесорите са с Prescott ядро.
Авторски права на vBulletin