PDA

Виж пълна версия : За Интел...

GeniusLoci
26.09.04 г., 08:31
Малко (или не толкова малко) критика към "зелената напаст" четете ТУК (http://www.hardwarebg.com/articles/notintel/1.html), а въпроси и коментари правете в тази тема. И-и...без AMD vs. Intel, моля ви.

Mirchev
26.09.04 г., 08:49
Не ми се отваря линка :(
Само при мене ли е така?

michev
26.09.04 г., 09:50
не само...

HOKUM
26.09.04 г., 09:53
И при мен за жалост.А толкова исках да прочета тази статия:ghi:

Dark Skywalker
26.09.04 г., 10:13
Колко още човека ще се обадят, че "и при мен" не се отваря? Естествено, че при никого няма да се отваря, за грешка 404 не сте ли чували?! :o :D :p

Цеков, да си качваш страничката! :smack: :ind:

michev
26.09.04 г., 10:39
тук (http://www.hardwarebg.com/articles/notintel/1.html) :)

докато го чакаме него аз написах нова хехе :)

Baat saaly
26.09.04 г., 16:55
Мдаа както винаги точното мнение от точния човек. Правилно си описал какво е положението, но както казва един колега : "това е положението и нищо не може да се направи". :p
p.s. и оправи линка :p

Pa3KaTaH
27.09.04 г., 12:49
GeniusLoci,
да отписваш така категорично прескот, pcie, 775, bxt...

fellix
27.09.04 г., 13:30
Аз лично BTX-а го отписвам с чиста съвест. :p (цък (http://lightwave.hit.bg/BTX.jpg), за прототипа)

Но останалите "елементи" от новата платформа, просто идват един след друг. Няма как да се избегнат.

Искаш повече MHz - увечличаваш фазите на конвейра -> логиката на процесора се усложнява -> трябва повече мощност -> увеличават се допълнителние power/ground линии -> по-мощен VRM блок -> повече контактни изводи -> нов цокъл... DDR-II паметта също се вписва някъде тук, във връзка с нуждата да се запълва по-дългия конвейр, работещ на висока честота и не само това. ;)
PCI-Е си е наложителен, далеч не толкова заради видеосистемата (не знам, защо се тръби толкова, около замяната му с AGP). Има два основни момента тука - първо, замяната на остаряващата PCI - истинското тясно място в една модерна система, с оглед надграждането и второ - "унификация" на периферията за разширение - единен стандарт за устройствата и то посредством серийна шина, с много голяма гъвкавост при вграждането и проектирането на системната логика, без нужда от усложняващи мостови схеми.

barnie
27.09.04 г., 20:05
Моят поглед на нещата е противоположен на този в статията. Казано най-просто, от години искам да се отърва от серийните, паралелния, PS-2, гейм и флопи портовете. От античните технологии, които се влачат, за да има съвместимост, без никой да има нужда от тях. От процесори, които се проектират да работи добре съществуващият софтуер с тях, вместо софтуер, добре оптимизиран за новия хардуер.

Според мен пътят на Интел в случая е правият. С колкото по-малко тежко наследство е обременен един нов продукт, толкова по-добър може да стане.

Пречат му няколко неща. Негативното настроение на потребителя към промените и загубата на всяко малко детайлче съвместимост, дори и когато става въпрос за абсолютно архаични идеи като дискетата или игрите под DOS. И тоталното му неразбиране на факта, че код, писан и компилиран за процесор от миналия век, няма как да изстиска пълните възможности на току-що появилия се.

singularity
27.09.04 г., 20:25
Това мнение е изтрито от потребителя. За повече информация в тази тема (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?p=1146569)

GeniusLoci
27.09.04 г., 22:50
Може би на места не съм съвсем ясен. Не съм против PCIe, за примера. Против това да налагат посевместна замяна съм, това не е правено досега. Не плюя по това че трябват ъпгрейди, а по нуждата от замяна на всичко и то когато все още има неща, които не могат да се заменят. Намери ми топ модел видео на PCIe. Или истинска звукова карта. Или евтина ланка. Това му трябва на обикновения усер. DDRII? Феликс, логиката ти е безгрешна, но пропускаш две стъпки - първо, процесора е по-бавен и няма да стигне високи честоти, или поне не значитено, второ паметта не е по-бърза, не кой знае с колко = основно защото не използват както при прехода СДР>ДДР двукратното увеличение на теоретичния трансфер, а само повишената честота и защото латентностите са гигантски в сравнение с тези на настоящите памети (не гледай само СL/Trc/Trp/TRcd). Подобен е и проблема на Prescott - бавен кеш. да, ясно е, че PCI остарява, но "наложителна замяна" - аре стига, конкретизирай кое я налага, докажи ми, че е унифицирана, след като High-End машините ползват (и няма да спрат скоро) 640bit PCI, а не PCIe. Аз не тръбя около замяната на AGP с PCI, напротив, осъвдам тръбенето и смятам, че е стед най-НЕналежащите и скъпи замени. Много още бих добавил в процес на разговор, но пиша зорлем на фонетична кирилица в зала и няма да стане :D

barnie
27.09.04 г., 23:25
Май идва малко offtopic, но все пак ще отговоря на singularity.

Приложенията все пак се прекомпилират и пренаписват за новите процесори. Но не веднага. Оттам и разочарованието от всяко нововъведение на Intel, което удължава конвеера за да увеличи честотата (по мои спомени още за Pentium се твърдеше, че не го бива, защото е по-бавен от 486 с 16-битов код, подобно нещо се случи и при появата на Pentium Pro и Pentium 4).

Бинарната съвместимост си има смисъла (според мен в много по-ограничени рамки от тези, в които се прилага в x86 архитектурата, основана на асемблера на "the first truly usable microprocessor CPU design" (http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_8080)), но както са тръгнали нещата май в не чак толкова далечно бъдеще на нея ще се гледа като на още един изживял времето си анахронизъм.

Ще се обоснова. От известно време масово навлизат така наречените just-in-time компилатори в какви ли не форми. Като започнеш от trace cache-а на Pentium 4, минеш през идеите на Transmeta, съвременните виртуални машини за Java и стигнеш до .NET платформата. Малко по малко започва да се затвърждава идеята, че ако искаме софтуер, работещ добре на по-широк спектър машини, общият бинарен код съвсем не е най-доброто решение. Особено когато става въпрос за нещо толкова ограничено, но и безумно сложно заради десетките надстройки на надстройките на надстройките, като бинарния код на x86. Всъщност, след като процесорът така или иначе превежда изпълнимия код до нещо по-близко до неговата архитектура, защо в крайна сметка да не заменим силно ограничаващата стъпка бинарен x86 код с някакъв по-удобен междинен език, който да се превежда в реално време до оптимизиран за конкретния процесор код? И след като вече имаме технологията, какво ни пречи да третираме по този начин и "наследения" x86 код?

Pa3KaTaH
28.09.04 г., 00:40
GeniusLoci,
струва ми се твоята работа е като `ама Порше са лоши защото направиха и един джип...` ;)

Има си хора, на които им се плащат стотици хиляди долари, за да правят точно такива изследвания - от кое има нужда, от кое може да се спечели повече без да се прави компромис с нищо... има маркетинг, ресърч лабс, има шефове мултимилионери, които МИСЛЯТ, и не биха си рискували капиталите... ;)

По твоята логика следва, че Интел здраво се скапват сами, така ли ? :)

бтв fellix неповторим както винаги :beer:

Ged
28.09.04 г., 00:50
Originally posted by Pa3KaTaH
Има си хора, на които им се плащат стотици хиляди долари, за да правят точно такива изследвания - от кое има нужда,
о да имам смазваща необходимост да си фърля стария комп на бунището и да купувам като изоглавен нов процесор, дъно, видео, памет че и накрая да ми е по-бавен от преди

от кое може да се спечели повече без да се прави компромис с нищо...
е да ще се спечели, ама няма да сме ние

има маркетинг, ресърч лабс, има шефове мултимилионери, които МИСЛЯТ, и не биха си рискували капиталите... ;)
ако аз държах толкова огромна част от IT пазара мислиш ли че щях да се притеснявам че оп ако сгреша и хайдееее сички ще спрат да си купуват интел. Имат достатъчно пари та да експериментират. Всички видяха че xbox е провал но все пак MS и те милите имат толкоз пари и маркетинг че могат сами да си изкупят всички конзоли да обявят по медиите че конзолата им е постигнала невероятен успех

btw не надраснахте ли периода "Аз имам ......(попълни P4, A64, x800xt) и съответно то е най-добро заради самият факт че го притежавам и не искам да се чувствам прее*ан"

айдеееее четвърти едит
седя и си мисля, по едно време само седдя...ъъъ какво щях да казвам напоследък си мислех колко щеше да е хубаво ако целия този технологичен напредък беше само в професионалните среди, така де работни станции, сървъри. От хора които реално ще се възползват от нововъведенията.
Не само скоростта-и нововъведенията.
Пък десктоп пазара да си се влачи бавно бавно. Нямам наблюдения върху пазара но предполагам че десктоп частта хич не е малка но пък такъв технологичен спринт му е ударила като че ли всеки у тях си разгадава тайната на ДНК.

Pa3KaTaH
28.09.04 г., 01:01
Ged,
имам няколко познати от УСА, които активно работят с ПЦ,
и повярвай, нито един от тях го няма първия проблем, защото не си броят стотинките, защото като взимат нещо ново, то не идва само, да ти кажа - през шланга им е

за спечелването очевадно не си ме разбрал, ама айде, нали има световна конспирация срещу бедния и прост българин ;)

ти АКО държеше... айде да не е АКО ;)
бтв не знам защо, но все си мисля че хбокс има добри продажби, даже и в бг*

* не съм бройл колко българи имат такъв, съдя по приказки на приятели работещи в този бранш

потърпете още малко - всичко на куп като ви дойде и се шашкате доста хора ми се струва

кой е казал, че като си купя дъно с 925 и pcie ще искам непременно да съм с най-гига-ултра-хипер доброто видео на света ? ;)

до нова година като започнат да пускат адекватните неща ми е интересно какво ще кажете тогава :)

първи едит ;)

не съм запознат и с баниците на пазара, но според мен десктопите са повече като %, а като $ по-малко :)

Ged
28.09.04 г., 01:13
аз имам ксбокс бтв казвал съм че не бачкам на ПС а съм геймър-икономист(почти) та за това мисля по този начин.
И имам познати в сферата и мога да ти кажа че основният пазар на конзоли е Япония а там ексбокс се дъни много зловещо ама тва е офтопик дадох го за пример.
За печалбата ми беше ясно аккво имаш впредвид-беше нещо като игра на думи.
Сега винаги ми е било интересно това. Аз имам пари-купувам си. Ти реално имаш ли нужда от всичко това или го купуваш защото можеш да си го купиш.
Това се нарича консуматорско мислене и аз лично не го одобрявам. И не не е защото не мога да си позволя да си купувам неща. Мога да си взема да речем в момента по-добра система отколкото притежавам но това за мен означава да робувам на вещите. Това което притежавам ме устройва за моите нужди.

Pa3KaTaH
28.09.04 г., 12:20
нещо се оплетох вече ;)
за японците ми е ясно, че са от най-големите `консуматори` на конзоли, но не заради друго а

заради големия им брой и чата пата развитата икономика, за разлика от Индия например, да не

говорим за тук.

казваш имаш пари - купуваш
не робуваш на вещите, а си геймър ?
ей това хич не мога да го разбера, най малкото - геймър = видео от висок клас = роб на видеото

и многото фпс ;)

искам да попитам вас за един ... риторичен съвет ;)

офисът Х имат нужда от нови машини, тъй като най-новата версия на уорд се зарежда за 15

секунди, а това не е благоприятно в двегодишен план за компанията - времето е пари все пак ;)

обяснете ми аз как да им обясня да не си вземат най новата платформа, тъй като нямало още ултра

хипер бърза памет за нея, нито видео, нито процесор

сегашните им машини са да речем със сдрам, к6,
няма как да се ъпгрейнат

но следващият им план е за ъпгрейт след 18 месеца

е да си вземат 865/875 ли? защо ? защото след 18 месеца като искат нещо по-ново да се наложи

баш да сменят всичко наново, тъй като и видеото, и дъната, и процесорите, и рамта са тръгнали

от сега в друга посока, поради достигането на почти максималния си перформънс за технологията
/ тук не говорим за амд - все пак обект на статията е интел /

според мен до 18 месеца АГП ще престанат да се произвеждат, картите ще са екзотика, тъй както

сега са производителните PCI видео карти

ddr2* на никой не пречи, тъй както и 775,
pcie отваря един нов тип теоретически неограничена поне до 2 години технология, pcie 16x бихте

ли ми обяснили какво ще може да запълни пълният му потенциал, така де, тук не говорим за

workstations

* айде, латенциите, но пък до някъде даже сега според мен се компенсира от по-високите мхз, да

не говорим след 6 месеца

а за перфърмънса на самата система ?
слаба е ? за нищо не става ?
наскоро един участник беше споделил резултати от любимия на амд феновете тест - супер пи - ако

не греша, 32-33сек* беше, ако не съм прав, то моля поправете ме, това не е реален тест за

оценка на системата, но пък народа баш на него се прекланяше дълго време
915, 540 процесор, дано си спомням правилно цифрите

за екстремистите и прескот не е приемлив вариант,
но пък кой екстремист си охлажда системата с охлаждане за 25лв с ддсто ? а нали именно главно

против топлината му се сърдите ? ;)

тук ако може fellix пак да се намеси относно преосмисления ХТ при прескот...

Странно как същите хора, притежаващи разни машини, които за приличен клок искаха едно поне 30%

повишение на тока, чиито процесори отделяха топлина колкото един клокнат прескот, леко

оверволтнат, ревнаха баш пък за това.

а волтажа на 775 ?
Не мислите ли, че до другото лято, при запазване закона на... Мур мисля се казваше, няма да

притежаваме един аналог на 1.8а и 1800+, само че от ново поколение ? / пак от страна на интел,

както казахме - не амд или друг е тема на коментара /

Според мен интел направиха две генерални грешки / така де, от както уж следя развитието на

пазара/, и то погледнати години след това, а не по време на пускането им на пазара - а именно -

с423, които преди да се роди беше погребан, и п4 уилиамейт, който си беше задоволително

производителен за времето си, но горещ поради високия му волтаж, и със срязващо орязан кеш,

което го и погреба.

Гед, :beer:

Baat saaly
28.09.04 г., 15:26

искам да попитам вас за един ... риторичен съвет ;)

офисът Х имат нужда от нови машини, тъй като най-новата версия на уорд се зарежда за 15

секунди, а това не е благоприятно в двегодишен план за компанията - времето е пари все пак ;)

обяснете ми аз как да им обясня да не си вземат най новата платформа, тъй като нямало още ултра

хипер бърза памет за нея, нито видео, нито процесор

сегашните им машини са да речем със сдрам, к6,
няма как да се ъпгрейнат

но следващият им план е за ъпгрейт след 18 месеца

е да си вземат 865/875 ли? защо ? защото след 18 месеца като искат нещо по-ново да се наложи

баш да сменят всичко наново, тъй като и видеото, и дъната, и процесорите, и рамта са тръгнали

от сега в друга посока, поради достигането на почти максималния си перформънс за технологията
/ тук не говорим за амд - все пак обект на статията е интел /

Според мен фирмите с К6, за които времето е пари отдавна са направили ъпгрейд.
И за да стартираш новия Word (и за след 18 месеца) не ти трябва 3.* GHz и DDR2.
P.S. можеше и по-малко да натискаш "enter" :)
P.S. Intel имат и друга грешка PIII 1.130 Gz а неоправданата смяна на стандарти и сокети е по-скоро традиция.

Pa3KaTaH
29.09.04 г., 00:15
Baat saaly, заповядай да ти покажа кое-за-колко време.

п3 не е никаква грешка, не виждам защо да е такава, ако можеш се обоснови ? искаш от п2 на п5 направо ли ? ;)
п3 1.3 > п4 1.4

едит
Baat saaly, 2 поста и нито една дума смислена :rolleyes:

Baat saaly
29.09.04 г., 00:37
Baat saaly, заповядай да ти покажа кое-за-колко време.

п3 не е никаква грешка, не виждам защо да е такава, ако можеш се обоснови ? искаш от п2 на п5 направо ли ? ;)
п3 1.3 > п4 1.4
Говоря за P III 1.13 .
Какво искам няма голямо значение но е факт че фирма която мисли в двегодишен план за стартиране на офис програми няма да даде по XXX$ за последен модел процесор, дъно, рам, видео.
Според мен едно от важните неща е и харддиска.

За да се стартира Word е необходима явно много сериозна видеокарта:D :D :D :cool:

Anakin
29.09.04 г., 13:11
Има си хора, на които им се плащат стотици хиляди долари, за да правят точно такива изследвания - от кое има нужда, от кое може да се спечели повече

най-здраво се плаща не на инженерите , а на икономистите и маркетолозите да измислят как да ти издоят парите за нещо ненужно и да те убедят че иначе не може
И както гледам - успяват

Pa3KaTaH
29.09.04 г., 14:10
след година-две ще те питам лично тебе дали ддр2 ти се вижда ненужна, дали пцие ти се вижда ненужна - съгласен съм за едно - това е че 775 можеше малко да се отложи, но в крайна сметка не сме ние дето да го решаваме това

аз не мога да разбера защо някои хора се правят, че не разбират за какво им е нужно пцие, ддр2 :p

GeniusLoci
29.09.04 г., 18:36
Разкатан..тълкуваш ми криво думите.
След година две със сигурност всичко това ще е история (прехода имам пред вид). Но досегашната практика налагаше плавен преход, а не всеобща смяна. Не LGA775 е проблемен като сокет, а процесора, който бодеш в него. Защото екстремистите не охлаждат с кулър за 25 лева, но и екстремистите изобщо не го искат този процесор. А НЕекстремистите обратно - не искат самолет в РС-то си, а се налага да имат такъв. Още повече Интел налага това едва ли не с оправдание "наложително заради повишената консумация, която е резултат от подобренията и високата скорост, до която са довели те". ОК, дотук съгласен, но звеното висока скорост се оказа излишно, което има общо с повишеното топлоотделяне. Т.е. имаме нов процесор, който уж ще стигне високи честоти (но и стария ги стигал, че и по-често, че и по-високи даже, учудващо), но всъщност не ги стига защото грее зверски. А ако ги стигне ще иска много много по-добро охлаждане от стария при същите, ще иска и по-добро захранване от стария, заради повичената консумация и на финала - пак ще е по-бавен. Ъм...и това не било минавка?

PCI-E - да, използването на серийна шина с висок трансфер, която няма да е вече тясно място (а сега PCI е тясна само за определена част от РС-тата) е с оглед нашето добруване за в бъдеще. ОК, но ти даваш пример с офисни машини, а пък ще т напомня, че основната част от пазара за такива се заема ит високо интегрирани чипсети - ще рече "G" версиите. Там PCI-E грам не ти трябва. Докато за домашните системи, където именно са нуждите от звукови/графични ускорители има парадокс - няма high-end видеокарти, тези, които са пуснати засега са по-бавни от AGP вариантите, е, ще има, разбира се. А звукови карти изобщо няма. Айде, мрежови карти - всяко ново дъно си има. И досега вградените IDE/SATA контролери не бяха тясно място и това е така откакто ги вързаха директно за северния мост (казано по друг начин - вкараха ги в южния). Кое тогава й е толкова тясното на PCI?

Ged е прав, трябваше бързото развитие да го направят за работните станции и сървърите, не че там липсва де. А десктоп пазара както винаги да си ходи с малки стъпки. И да, те си имат маркетингови/рисърч отдели, но наи-честата (да не кажа основна) цел там не е определянето на това кое е най-добре за теб и мен, а кое ще донесе високи печалби. ДДР2 например не е проблем да се произвежда от маса време, но не се наложи защото не е кой знае колко бърза понеже ползват само повишението на честотата, не на трансфера. Обаче идва момента, в който е по-евтина за производство и ще наложи маса покупки (ДДР1 не се продава добре, че стандартно 1Г памет..как да убедиш хората, че им трябва повече. По-лесно е да ги накараш да си купят нова памет ;))
Резултат 33-34 сек с Интел? С Прескот? Ъ-ъ-ъ..друг път..

Steve
29.09.04 г., 19:10
Ники този съм Аз и резултата наистина е 33 сек. - 530@3.6GHz. Който ме вярва да заповяда да види на място.

_________
От 09.09 съм с тази система (Asus P5AD2 Delux) и мога да кажа, че за PresHot процесорите, SocketT е по-добрия вариант - на 240 шина с интелския радиатор не вдига повече от 58 градуса при 100% натоварване и 40 в Idle, това при 25 градуса в стаята. Е вярно е, че над 260 шина не разпознава SATA диска но се надявам и това да го превъзмогнат с нов BIOS. Има слух за BIOS 1000.003 (много начална версия, имало го на диска с Asus P5AD2 Premium дъната) с който PCI-e шината се фиксирала.

BeaZTiE
29.09.04 г., 19:44
Ники каза много истини, които не трябва да бъдат по никакъв начин премълчавани..
а тея 1 мб л2 кеш и ссе3 - с маймуни трици да ловиш.. щото бутат технологии - без да мислят за приложението им.
защото именно интел през цялата си серсия П4 имаха един едиснвтен успешен процесор (нортуд) и всичко друго - което ни показаха беше бетер самсунгщина.. а в момента в "белите държави" всички са изпокрили нортудите и почти не се намират дъна сокет 478.. или ако има това са остатъчни бройки. тук таме и процесори 478 се намират - естествено или прескотт или любимия келешрон.. нортуд - никъв го няма.... защо ли? :rolleyes: може би окиновенния потребители не го заслужава?..
да не казвам, че и875 дъно - ако случайно намериш - ще се окаже дъно за Ксеон?!... а на горките потребители им се пробутват или 865 за скоет 775 или онези 9х5 чипсети, които искат тотална подмяна на почти целия хардуер.
разбирам да се правят нововъведения - но да се оставят поддържки за старите системи. не съм консервативно настроен.. но в момента това, което се случва е пъна свинщина.. сега до края на месеца трябва да сменям офис копотите и началника каза "Искам интел - имам *** пари на конфигурация" - сега йок за тези пари да сглобя свестни машини. или тоя прескотт - дет трябва му бутна въртолет - вместо охладител - при това.. по-бавен (на всичко твоа с повече кеш) от нортуд-а..
ужасТ..
ще преговарям за амд ;-) е че им ходатайствам.... ама е грехота - да се купуват нови стандарти, които са определено умишлено кастрирани сравнение със сътарите - при това ан по-виска цена.. маркетинг РУЛЗ...

Steve
29.09.04 г., 20:22
Тези ситеми предполагам няма да са клокнати. Вземай PresHot с 925 chipset като ще са цели нови машини и няма да сбъркаш.

Производството на дъна с новия SocketT, но със стария 865 chipset продължава точно за такива потребители със стара памет и AGP видеокарта.

Бях го казал и преди: новата система е по-бърза от 875 с PresHot (с колко точно не знам, омръзнало ми е да тествам, смята 1М SuperPi за 33 сек. - Abit IC7Max3 с 3.2Е@3.7 го смяташе за 36 сек.), грее и по-малко, по-стабилна е (добре е реализирано захранването за процесора на дъното - не дропва изобщо по товар). А паметта Adata Vitesta DDRII 533, работи на 3-3-3-8 на 240 шина и 1.9V - по-добра памет в BG няма.

BeaZTiE
29.09.04 г., 20:49
не ми стига бюджета :(
бях предвидил нортуд 3 гхц с дъна IC7
в момнета най-евтината видеокарта за ПЦИ-Е е 70 евро (Х300) - поне от ценовата листа.. за повече от половината офисни машини по-скъпа карта от 30 еврово радеонче 7000 не им трябва.. обаче за 5-6 машини трябват достаъчно бързи карти - които.. ако избера 925 ще ги гледам през крив макарон..
Просто съм поставен в шах от интел.. и започвам преговори със шефа за амд 64 - чудя се кой пак му е промивал акъла - миналата година едва го убедих, че подмяната на офис пц-тата със макове ще бъде най-голямата глупост и ако това стане - да си търси друг старши технически консултант.. е хеле с тези думи успях да го "възгищисам" - ама не ща пак да го "изнудвам" по този начин..
май ще му кажа - че или трябва да прибави по 150 евро отгоре за щайга или трябва да се премине на евтини модели от амд64 ;-)

Pa3KaTaH
29.09.04 г., 22:41
GeniusLoci,
окей съгласен съм с всичко казано от тебе :)

мисля че си на 100% прав,
но мисля също така, че е по добре именно днес да си вземеш всичко ново, а не по етапно, тъй като една проста сметка в малко по-дългосрочен план би показала кое-колко е реално

ако си геймар и вземеш днес нещо ново, то това до зимата може би няма да е актуално, ще ти трябва видео пцие / мисля че агп е до тук, смисъл няма да е доразвиват /, та и тогава ли да сменяш всичко ? Нещата са навързани - аз лично се радвам конкретно за едно - че не се появи и само сата по дъната ами и `старите` си ги има още ;)
представяте ли си да се налагаше и хард нов ? :D

а GeniusLoci, не съм сядал да тествам обстойно 540 550 560, но нещо някак си мисля че Steve не лъже ;)

BeaZTiE, последно видеото ли ти е проблема ?
Няма ли вградено такова ? На бас за 1 каса бира, че до нова година ще има точно low end видео на pcie ? ;)

съвпадането на излизането на няколко нови технологии / или както си искате им казвайте / по едно и също време нанесе едно объркване в пазара, но в крайна сметка кога не е било така ? помните ли първите ддр памети ? а първите дъна за тях ? а процесор на ххх фсб и сдрам ? и такива неща.. :beer:

fellix
30.09.04 г., 00:02
Брех, нямах нет 2 дена и са изпокарахте (почти). :D

Ясно е, че сега и малко по-нататък никой няма да изпитва вапиюща нужда от дискутираните новости.

А понеже някой по-горе ме загатнаха за HT-то - няма да се впускам в подробности кое му е кривото и правото в тая технология, че няма ме изтраете. Само ще кажа, че за този тип SMT, най-удачнния сценарии за ползване е следния: ако имате един background процес (системен, например) и едно приложение, с което работоте в момета, и това приложение използва минимум I/O операции, тогава може да се види осезаемо повишение на производителността. Това за Prescott е в особена сила.

BeaZTiE, те Интел май още доста време ще ловят с триците - явно са решили все пак, да "възкръснат" Tejas, като освен 16 нови SSE4 инструкции (а.k.a TNI - Tejas New Instructions), ще му разширят основния набор с цял наръч "виртуализиращи" функции. За последното се чудя, дали не са се вдъхновили от POWER5 на IBM, или просто им са се свършили собствените идеи, за развитието на NetBurst. ;)

GeniusLoci
30.09.04 г., 01:05
За 33-те секунди - моя е грешката, изобщо не зацепих, че за клок си говорим..SuperPI зависи МНОГО от паметта (и доказателства ще искате илиБ :p). Та в този дух наистина резултата е логичен. Но прост отговор - а ако беше Northwood с този трансфер на паметта да казвам ли ...да не прекалявам - 31-32 секунди ;)

Разкатан - ако съм луд геймър ще скоча в AMD (първо) и на някаква ултрабърза карта (второ) и няма да е остаряла или по-бавна до Нова година защото PCI-E просто няма да са по-бързи ;)

Че то PCI-E карти има обявени много, но излизат от среден клас надолу, просто бавят скъпите. Остава отворена темата за останалите периферии..там никой нищо не казва от производителите.

Още повече Intel по презумпция диктува пазара, но точно геймърските машини по света в момента са далеч дори от идеите за интел - всичко живо купува А64 754\939\FX - и как няма, като игрите вървят по-бързо с него :D

Не им е толкова грешна стъпката, но я правят като прескачат останалите производители, пък не бива. nForce4 ще донесе и на АМД PCIe, но кога.. А nVidia единствени показва уникален начин да се възползват от тая шина със SLI-то, но пък това е наистина много скъп начин...

Steve
30.09.04 г., 01:16
Originally posted by BeaZTiE
... обаче за 5-6 машини трябват достаъчно бързи карти - които.. ако избера 925 ще ги гледам през крив макарон..

Продават хората ATI 800XT на PCI-e шина, а за слабите машини май има 915 с вградено видео - като за начало.

Bloody
30.09.04 г., 01:19
Абе я какво се карате за глупости, ако не бяха пуснали нововъведенията от Intel как иначе щяхме да видим процесор "работещ" на 60 GHz или пък на 0 MHz a?
:D :cool: :D :p

Pa3KaTaH
30.09.04 г., 11:38
Originally posted by Steve
Продават хората ATI 800XT на PCI-e шина, а за слабите машини май има 915 с вградено видео - като за начало.

важното е да се тупа крак срещу интел ! :D

GeniusLoci,
добре де, само дето `ако` сам знаеш че няма ;)
`Ако НВ беше с този трансфер` не важи, и сам го знаеш това ;)

аз не знам кой с нв е правил 33сек 1мб, при мен на 3.5 250фсб 2.5 3 4 5 за 39 ги заковава, на 3.7 до към 38 средно, но машината не е от най стабилните

та май се оказа че и карти има / или хтто споменато от стив не е бърз? или вградените видеота не се достатъчно евтини за офис нужди? /

Bloody, тез мацита и компания нищо не са пред тебе, ей ! :D

GeniusLoci,
хареса ми началото на пред-пред-пред последното изречение :D
още малко и всичко ще си признаеш :p :beer:

fellix, лично с Бийзти може да организираме един IQ battle of the beasts :D

GeniusLoci
30.09.04 г., 13:31
915G струва колкото 865 с външно видео. Не ми се говори за производителност, това е само цена на платка и видео.

Продава се..абе някой гледал ли е коментарите за тия карти и колко човека са ги купили - снощи като видях писанието на Стив порових и намерих няколко човека с такива. Мхм - Сапфир никога ги няма on stock или имат солиден шипинг, а Асус струва 650 долара. 10x but no 10x - за 650 има други карти с повече вид и повече труд вложен в тях. Сапфира е 550 без шипинга. Еле да не говоря че сме маса народ дето Ати не щем. И да ми го подарят - ще го продам :p

Какво друго се продава? Про-та? или някое нв GT - ъхъ, ще ни се само....

Стив, с какъв звук си сега?

Колкото до изречението - цена-производителност в игрите - там Интел не може да влезе и с бомбандировач да го пуснат. Все едно 64-ка във фотошоп :D

Steve
30.09.04 г., 14:11
С Azalia разбира се - показаха, че като искат нещо го правят добре.
Продават се и PCI-e 6800U и 6800GT бре (в Токио например), а до седмица производителите би трябвало да пуснат в продажбa и 6600GT.

Bloody
30.09.04 г., 14:15
Хехе, а знаете ли че има и двуканален HD Audio чип на Realtek (ALC260)... не че съм го виждал да се използва някъде за момента, но пък фантомния ALC860 ме уби...
Засега май CMI чипа е най-добър като качество сред Азалии-те ;)

Steve
30.09.04 г., 14:18
Антоне дай дъвка бре. Кога ше се обадиш.

CMI880 май е на това дъно.

Bloody
30.09.04 г., 14:46
Веднага, когато успея да се прибера вкъщи по нормално време и несъм тотално умрял от продължителни тестове на хардуер или писане на статии ;)