PDA

Виж пълна версия : Избор на цифров фотоапарат

Mr.Book
04.09.04 г., 17:55
Един приятел може да ми го донесе от Сащ, но не зная кой модел да си избера за любителско ползване. От прочетеното във форума разбрах, че се препоръчват Канон А80 И Сони W1. Първия го няма в Newegg, а втория ми идва малко в повече като пари. Та препоръчайте някой апарат до 250$. Какво ще кажете за Канон А75 или някой конкретен модел на Олимпус? Или нещо друго.....
А да знаете други по-добри on-line магазини за пазаруване в Сащ?

DimKo
04.09.04 г., 23:01
Преди няколко месеца бях в съвсем същата ситуация... Крайният резултат беше новият ми Canon A80 :)

Относно изборът между него и W1 (или който и да е друг фотоапарат), добра отправна точка са следните два сайта :
DPReview (http://www.dpreview.com)
Steve's Digicams (http://www.steves-digicams.com/)

Освен ревютата може да погледнеш и форумите. DPReview има една много полезна възможност - "успоредно" сравнение на параметрите на няколко фотоапарата : "Side-by-side" (http://www.dpreview.com/reviews/sidebyside.asp)

Без да претендирам за изчерпателност и без да имам преки впечатления със Сони-то, основните разлики с Канон-а са в следните няколко пункта :
- Брой мегапиксели. W1 има 1м повече, но тъй като сензорите са с еднакъв размер (1/1.8"), това е предпоставка и за по-шумни снимки при него, отколкото при Канона. Снимка на 5МП заема повече място на картата и освен ако няма да разпечатваш снимките във формат от рода на А4, не е особено предимство пред 4МП.
- Ръчни настройки. Тук Канон са много по-напред - А80 има "напълно ръчно", "приоритет на бленда", "приоритет на затвора", както и ръчно нагласяна на баланса на бялото. Много сериозно (да не кажа "решаващо") предимство!
- Видео. Сони-то се справя определено по-добре - VGA видео, ограничено само от свободното място на картата.
- Тип на използваната памет. CompactFlash при Canon, Memory Stick при Sony. Според мен, CompactFlash е по-добрият вариант, защото картите са (доста) по-евтини и са по-популярни.
- Дисплей. 2.5" при Сони-то е доста повече от 1.5" при Канон-а, но въртящият се дисплей си е незаменимо удобство :D А и без друго, дори и на 2.5" пак ще е трудно / невъзможно да се прецени в момента на снимане дали снимката не е размазана или зле фокусирана...
- Батерии. Сони-то върви в комплект с батерии и зарядно, при Канон-а трябва да се купят отделно (към 60лв отгоре за хубаво зарядно + 4х2100 mAh батерии)

И като за накрая - едно много добро практическо "Canon A80 review" (http://albert.achtung.com/cameras/A80/index.html) .

След дългият избор на това _кой_ фотоапарат да си купи, човек се озовава пред въпросът _от къде_.

Следният вариант е изпробвано работещ :
1. Отиваш на някой Shopping-портал, например www.shopping.com (http://www.shopping.com/), пишеш името на фотото - "Canon A80" или "Sony W1" или каквото е там. Под появилата се табличка вписваш пощенския код на твоя човек в Щатите и то ти изкарва "крайни" ;) цени - база + данък + доставка. Харесваш си първите няколко предложения, като е най-добре да забравиш за магазини, които не са "Trusted store".
2. Започваш да проверяваш потребителските озиви за набелязаните по т.1 магазини. Това става на www.resellerratings.com (http://www.resellerratings.com/) и на www.bizrate.com (http://www.bizrate.com/ratings_guide/guide.html) . Перфектен магазин и 100% сигурност няма, но определено можеш да придобиеш добра представа дали даден търговец е ОК или е пълен мошеник.
3. Желателно е да си купиш и памет от американски магазин. Освен, че по принцип цените са по-ниски, отколкото тук, редовно има всевъзможни отстъпки - www.bensbargains.net (http://www.bensbargains.net/) и www.techbargains.com (http://www.techbargains.com/). На тези два сайта има инфо за промоции за всякакви електроники, а ако си голям късметлия, може да уцелиш и промоция за фотоапарата, който си си харесал :) Само трябва да се има предвид, че под "rebate" значи "вие плащата цялата сума, а след месец ние ви връщаме 15-20$". Изобщо, четенето на ситния шрифт е силно препоръчително.

За момента май това се сещам... успех в избора и в пазаруването :)

Lyubo_lvl
05.09.04 г., 00:24
Originally posted by Mr.Book
Какво ще кажете за Канон А75 ..
Днеска си играх няколко часа с един А75. Страшен е (както повечето канони де;) ). Прави си страхотни снимки и има всякакви настройки. Единственото неудобство (поне за мен) е че работи с 4 батерии. Като алтернатива може да погледнеш Канон Digital IXUS IIs.

ПС. Някой има ли преки наблюдения за Канон PowerShot A400? С тази цена от 150 евро ми се струва доста интересен.

Mr.Book
05.09.04 г., 00:28
Originally posted by DimKo

Благодаря ти за изчерпателния отговор. Сега започвам голямото сърфиране. Ти от къде си взе А80 и колко пари ти излезе?
Кажете, ако някой има наблюдения, с какво А80 е по-добър от А75, за да знам дали си струва разликата в парите.

hav
05.09.04 г., 00:43
Още едно "ЗА" Canon PS A80. !

Скъпичък е, но е железен (т.е. алуминиев).
Издържа падане от 1.50 върху паркет с отворен обектив без даже драскотина. Късмет де, ама апартчето е нещо като най-оптималният вариант в последната година. А и харчи много бавно батериите. Още предимства: Компакт флаш карта (най-универсална и евтина), може да работи с обикновени батерии, чудесен софтуер за правене на панорами, малък е, и е тежък. Теглото е предимство - прави по-стабилна ръката ти.

Единствен недостатък - задният дисплей е с отвратително ниска резолюция. Е, вярно е, че се върти, но е невъзможно да направиш свестен ръчен фокус наблизо с него..

И ако искаш да правиш хубави филми с него (т.е. да го използваш като камера) - забрави.. ниска резолюция при 15 к/с - става само за рожденни дни и някои смешки.

Като съвет - избери апарат с добра оптика (Олимпус, Никон, Канон, и т.н. японски фирми)

Lyubo_lvl
05.09.04 г., 01:08
Originally posted by Mr.Book
Кажете, ако някой има наблюдения, с какво А80 е по-добър от А75, за да знам дали си струва разликата в парите.
A80 - 4 MP
A75 - 3.2 MP
Това е разликата.

DimKo
05.09.04 г., 01:22
Моят го взех от www.BestPriceAudioVideo.com (http://www.bestpriceaudiovideo.com/). Преди няколко месеца ми излезе кръгло $300 с доставката (до моя човек в Щатите, де). Отделно, 256Мб КомпактФлаш от Амазон.ком за $25.

Виж линка "Canon A80 review" в предния ми пост. Там има една секция за сравнението между А70 и А80, положението с А75 е почти аналогично. Дисплеят на А75 е малко по-голям - 1.8", но не се върти. Има 1МП по-малко, по-малка матрица и му липсват двата "custom" режима.
Общо взето това не са кой знае какви недостатъци и предвид разликата от 50-60$ нещата са малко на кантар. Ако имаш възможност и желание да дадеш малко повече пари - А80 е изборът. Ако не - А75 също e много добър апарат.

П.П. Са като се замисля... ако се спреш на втория вариант, може да разгледаш какви точно бяха разликите между А70 и А75. По мои спомени, бяха минимални. А цената му е с още 10тина $ надолу...

П.П.П. Нещо А400 не ми допада като спецификации. А70 е доста по-добър и ако има кой да ти го донесе от Щатите май излиза съвсем малко над 150 евро.

hav
05.09.04 г., 01:28
Не е само това
- обективът е друг, дисплеят се върти във всички посоки, има сензор за ориентацията на апарата, и май е с друга карантия вътре (демек електрониката, защото на А75 май имаше някой друг режим по-малко на търкалцето отгоре, по-точно няма двете потребителски памети на настройките), може да има разлика и в 9 точкававия AiAF автофокус (виж за туй не съм много сигурен).

Иначе като предимства на А75 са по-качественият образ на дисплея, и възможността да прави филмчета на 640 резолюция (ама май може не повече от минута).

Когато си взимах А80-то май и А75 беше също нов модел (не знам защо) и тогава имаше много малка разлика в цените - около 100 лв. на 800 лв..

Нещо, което ми е много любопитно на мен е далибатерията издръжа толко дълго, колкото на А80-цата. Защото има един модел S1 IS, който е също 3 МРix и яко смуче батерията (иначе е с жсток обектив и прави дълги филми с голяма резолюция, обаче не може да изкара и половин час филм, защото батериите му свършват .. направо излагация). Това последното може би е защото няма оптичен визьор и непрекъснато работи вътрешния TFT визьор..

А един съвет: Аксесоарите на Canon са на някакви ненормални цени (особено в БГ). Ако ти го донасят от САЩ, искай си една широкоъголна приставка с него.

Гледам, че някой ме е изпреварил. Но да ти призная май всеки е доволен от Каноните.

Mr.Book
05.09.04 г., 01:59
Прочетох сравнение между А80 и А75, първият е по-добър в доста неща, само дисплея му е по-малък.
Намерих ги и двата в Trusted Sites с добри отзиви от купувачи :
А75 - 207$
А80 - 297$
Цените са с всичко включено. Не знам дали ще ми стигнат парите за А80. Искам да взема и мемори карта и зарядно с батерии.

hav
05.09.04 г., 18:03
Нещо ми се дублира постинга (неумело боравене с бутоните, хехе). Това го пиша слид долния пост.

Абе много голяма разликата в цената.. направо взимай А75.
Само виж в ревюто дали не харчи батериите 5 пъти по-бързо, че има да псуваш после батериите, че нали знаеш че свършват в най-неподходящия момент.

Но за 2/3 от цената на А80.. ми направо не му мисли много..
какво като е 3 мегапиксела.. Ако няма да принтиш много големи снимки на хартия (А4 примерно), воъбще не ти трябват повече.

hav
05.09.04 г., 18:07
А, не бързай много с картата. Цените непрекъснато падат (на големите карти де).
32 МВ на А80-цата ще ти свършат работа ако си снимаш в града, в който ти е компютъра. Виж за курорт някъде по-1-2 седмици, където няма къде да източиш апарата - си трябва по-голяма. Но нищо не ти пречи да си снимаш на малка карта, ако всяка вечер се прибираш при компютъра си.

Абе да ти кажа, въртящият се дисплей на А80 в началото ми се стори детска измишльотина, и че просто е някакъв глупав трик, за да изглежда, че в апарата има нещо ново. Да ти кажа обаче, не е чак такава тъпа приумица - понякога без него не може да се мине, особено ако искаш и ти да си на снимката, а няма къде да поставиш апарата (триножник, перваз), освен това ако сложиш апарата така на някой бордюр, без да завъртиш дисплея не можеш да кадрираш въобще.. Така си е предимство.

Зарядно и хубави акумулатори можеш да си вземеш от магазина на Дейзи (ул. Тинтява.. само това съм запомнил, иначе е до Цариградско шосе, зад КАТ). Не взимай евтино зарядно. Добрите зарядни имат автоматика, която да изключи батериите когато са се заредили, освен това зареждат доста по-бързо. Аз от там си взех и зарядно (то беше 40 лв... най-скъпото в магазина), даже много отива като дъзайн с този на апарата, също е сребърно и е доста малко.

Въобще не си взимай зарядно и батерии на Канон (в случай че не са много евтини де). Просто не си струва. А и Канон не е производител на зарядни и акумулатори - така или иначе ще е нещо китайско.